BACK TO
TOP
Πολιτικές

Προς κατάργηση η θέση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής

Στην κατάργηση της δεύτερης θέσης γενικού γραμματέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα αυτής που αναφέρεται σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, οδηγούνται, όπως όλα δείχνουν τα πράγματα, μετά και την εξαγγελία Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι πρόκειται να καταργηθούν 30 θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων.

KAR_7556_5

Γιάννης Πανάγος

106
0

Προοίμιο άλλωστε αυτής της επιλογής, αποτέλεσε η τοποθέτηση υφυπουργού -εν προκειμένω του κ. Σκρέκα- με αποκλειστικό πεδίο αρμοδιοτήτων τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως, η ξεκάθαρη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη  Βορίδη, ότι η πρώτη και μοναδική κατεύθυνση που έχει πάρει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να ηγηθεί επιτυχώς των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ.

Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα θα συμμετάσχουν από κοινού στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. οι κ. Βορίδης, Σκρέκας και Κασίμης, με τον τελευταίο να έχει κατά βάση την ευθύνη των συστάσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας στα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Το εν λόγω Συμβούλιο Υπουργών, πέραν της συζήτησης για τα θέματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αναμένεται να ασχοληθεί και με την αναζήτηση λύσεων και επιλογών σε ότι αφορά στο πρόσωπο του νέου Επιτρόπου Γεωργίας, καθώς παραμένει ολάνοιχτο το θέμα τη μη ανανέωσης της θητείας του Ιρλανδού Φιλ Χόγκαν. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να θέσει στα υψηλά κλιμάκια των Βρυξελλών θέμα κάλυψης από την Ελλάδα, μιας θέσης Επιτρόπου με παραγωγικό αντικείμενο, θα είχε ενδιαφέρον μια συζήτηση που θα έφερνε τη χώρα μας κοντά σε μια τέτοια επιλογή. Σημειωτέον ότι στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι για η θέση του Έλληνα Επιτρόπου θα προταθεί πιθανότατα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα είχε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια συμπόρευση, του Αντώνη Σαμαρά ως Επιτρόπου Γεωργίας και του Μάκη Βορίδη ως υπουργού Γεωργίας. Ένα τέτοιο δίδυμο θα μπορούσε να λειτουργήσει πραγματικά σε μια προοπτική ριζικής ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας.

Σημειωτέον τέλος ότι με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, διευθυντής στο γραφείο του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο στενός του συνεργάτης Θεοδόσης Αθανασάς. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε...

Ο δεύτερος κύκλος επιλογών η πολλή φόρα των κομματικών η διάσπαση προσοχής της δημόσιας διοίκησης και οι ανάγκες της γεωργίας

 

Με την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το μεσημέρι της Τρίτης, τίθεται ουσιαστικά σε εφαρμογή το σχέδιο αναζήτησης του «δεύτερου κύκλου» προσώπων που θα στελεχώσουν τις κρίσιμες θέσεις του υπουργείου και των οργανισμών.

Όπως είπε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ήδη έχει στη διάθεσή του τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων του υπουργείου (Κασίμη και Αντώνογλου), ενώ έχει και τη δέσμευση των προέδρων και διοικήσεων οργανισμών ότι επίσης θα υποβάλλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους. «Το βρίσκω ενδιαφέρον αυτό» τόνισε ο κ. Βορίδης, «γιατί αποδίδω μεγάλη σημασία στην ομαλή μετάβαση, στη συλλογική μνήμη της δημόσιας διοίκησης και στη συνεργασία των στελεχών της με την κυβέρνηση». Λίγο νωρίτερα μάλιστα, απευθυνόμενος προς τα στελέχη του υπουργείου είχε τονίσει ότι στις ΗΠΑ η διαδικασία παράδοσης παραλαβής διαρκεί τρεις μήνες», εδώ είπε, «τα απλοποιούμε τα πράγματα, κρατάει τρεις ώρες».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό είναι μια από τις πιο μεγάλες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης αλλά και ευρύτερα της εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα. Κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, οι νέοι βιάζονται να αναλάβουν και οι παλιοί βιάζονται να φύγουν. Πριν ακόμη από την τελετή παράδοσης παραλαβής της Τρίτης κάποιοι -μετακλητοί κυρίως- είχαν εγκαταλείψει τα καθήκοντά τους, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν πιάσει δουλειά πριν ακόμα βγουν τα ΦΕΚ. Λάθος και των δύο.

Από την πλευρά της νέας πολιτικής ηγεσίας τονίστηκε ξανά και ξανά ότι με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του πρωθυπουργού το μεγάλο θέμα θα είναι η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ. Τι σημάνει όμως αυτό; Μήπως έτσι η προσπάθεια περιορίζεται στη διεκδίκηση και μόνο περισσότερων πόρων; Οι νέοι κυβερνώντες θα πρέπει να ξέρουν ότι ειδικά σε αυτή τη φάση το παιχνίδι δεν παίζεται εκεί, κι αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν ευθέτω χρόνω, αντίθετα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία ένας συνολικότερος εθνικός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί πραγματικά τους διαθέσιμους πόρους και δεν θα τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής. Ο νέος υπουργός είπε επίσης ότι θα ακούσει με προσοχή όλους τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου προκειμένου να διαμορφώσει γνώμη για το που βρίσκεται και ποιες είναι οι προτεραιότητες που καλείται να ακολουθήσει. Μακάρι η ενημέρωση να λειτουργήσει. Λιγάκι δύσκολο. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσει στις νέες επιλογές προσώπων. Τόνισε μάλιστα ότι θα κάνει κάτι σαν υπέρβαση να πάρει μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εκτός από τον νέο υφυπουργό, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστα Σκρέκα και τον παλιό γενικό γραμματέα Χαράλαμπο Κασίμη.

Προφανώς για να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις. Ως εκεί! Όμως πόση πολυτέλεια έχει αυτή η χώρα να απομακρύνει όπως - όπως έναν πετυχημένο κατά γενική ομολογία, γενικό γραμματέα, με βαθιά γνώση των θεμάτων της ΚΑΠ, ειδικά σε αυτή τη φάση; Ίσως ο υπουργός σκεφθεί κάτι διαφορετικό μετά την πρώτη γνωριμία μαζί του στις Βρυξέλλες. Εκτός κι αν το κόμμα τον τραβάει κι αυτόν, όπως τον προκάτοχό του από το μανίκι. Εκτός κι αν αποτελεί εθνική ανάγκη να αναλάβουν θέση γενικού γραμματέα ο Μπαγινέτας με τον Γιαννακάκη. Αν δεν μετακινηθούν τελικά προς τις ηγεσίες του ΣΕΓΑΣ και της ΠΑΕ!

Η κινητικότητα στην αίθουσα τελετών του 6ου ορόφου της Αχαρνών 2 το μεσημέρι της Τρίτης, ήταν ενδεικτική των ορέξεων και των διαθέσεων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μία από τα ίδια. Όμως με τα ίδια μυαλά και πιθανόν με τα ίδια πρόσωπα αλλαγή στην πορεία υπανάπτυξης αυτής της χώρας δεν διασφαλίζεται. Περισσότερα στο φύλλο της Agrenda το ερχόμενο Σάββατο.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία