BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Απόσβεση παγίων και απαλλαγή αυτοαπασχόλησης μέχρι να… περάσει η φοροκαταιγίδα

Φορολογικά αντισταθμίσματα με αποσβέσεις για αγορά παγίων (μηχανήματα, χωράφια κ.α.), έκπτωση για τα μεροκάματα της αγροτικής οικογένειας και υβριδικές λύσεις για τις εισφορές στον ΟΓΑ, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες, όπως το περιέγραψε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου.

Απόσβεση παγίων και απαλλαγή αυτοαπασχόλησης μέχρι να… περάσει η φοροκαταιγίδα

1
0

Με μια ομιλία που αναζητά ουσιαστικές προσεγγίσεις στα καίρια ζητήματα που τίθενται αυτό τον καιρό για τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου ανέλαβε νέες δεσμεύσεις τόσο για την εξόφληση των παλιών υποχρεώσεων από κοινοτικές ενισχύσεις (έτη 2012, 2013 και 2014), όσο και για την εξάντληση των δυνατοτήτων προκαταβολής (μέχρι 70%) της ενιαίας (τσεκ) του 2015.

Είναι σαφές, ότι η ευθύτητα των δεσμεύσεων  και ο επιμελής τρόπος με τον οποίο ο υπουργός περιέγραψε τα ζητήματα των πληρωμών, δίνουν την εντύπωση ότι κάποια συμφωνία έχει προηγηθεί με τους κοινοτικούς εταίρους που τα κάνει όλα πιο εύκολα.

Την ίδια στιγμή βέβαια και πιθανώς για τον φόβο των Ιουδαίων, ο κ. Αποστόλου κράτησε ανοικτές τις «εκκρεμοδικίες» με παλιούς συνεταιριστές και όψιμους διαχειριστές κοινοτικών πόρων, τονίζοντας ότι τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί που απειλούν τη χώρα φθάνουν τα 3 δις ευρώ και γι’ αυτά, όπως είπε, κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. 

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της αγόρευσης Αποστόλου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχει ως ακολούθως:


Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες, μάλιστα και εντός της χώρας.

Κι η μεγαλύτερη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση.

Καταθέτω μερικά βασικά σημεία των παρεμβάσεών μας, που υπηρετούν το σχέδιό μας για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα, ένα σχέδιο που στοχεύει

στη διασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας,

στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής μέσω της προστιθεμένης αξίας ,

στη συγκράτηση και ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και

στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο.

Όλοι όσοι από μας, αγαπητοί συνάδελφοι, ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους θεσμούς, το κάναμε, ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο, γιατί πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητά του, στις σημερινές συνθήκες, είναι συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή του πορεία.

Δεν θέλω να παρελθοντολογήσω αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πιο τρανταχτή απόδειξη του τι παραλάβαμε, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο.

Την τελεσίδικη απόφαση των εταίρων μας να επιστρέψουμε πρόστιμα και καταλογισμούς, πάνω από 3 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα της κάκιστης διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, από την δεκαετία ακόμη του ΄90.

Επιδιώκουμε και μοχθούμε να μετριαστούν σημαντικά τα πρόστιμα κι οι καταλογισμοί και να αποπληρωθούν όχι άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου.

Όχι όμως από αυτούς που δεν ευθύνονται και κυρίως όχι από τους πραγματικούς αγρότες.

Ξεκαθαρίζω: Οι υποθέσεις αυτές δεν θα μείνουν έτσι … θα διερευνηθούν διεξοδικά. Ευχόμαστε να είναι μόνο αβλεψίες…

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Έχουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες και μέτρα, σε κύκλους αιχμής, τόσο για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κρίσης στον αγροτικό πληθυσμό,  όσο και για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας .

Κύκλος πρώτος

Προσέγγιση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, που επιδεινώνουν τη θέση του αγροτικού κόσμου

Θα επιμείνουμε κατά τη συζήτηση με τους εταίρους για τις επιπτώσεις και την άμβλυνσή τους, έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία:

α) τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, εκτός των μικρών, όπως θα τους προσδιορίσουμε, παραγωγών και

β) τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και στη διαφοροποιημένη φορολογική μεταχείρισή του.

Είναι σίγουρο ότι από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη από το συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών – εκροών, όσο και για το δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Καταθέτουμε στη συζήτηση με τους εταίρους διάφορες εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία είναι τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα των φορολογουμένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες

Αναφέρω για παράδειγμα:

Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και τις αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων, αλλά και άλλες δαπάνες, όπως την διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου κυρίως σε εργαζόμενους μετανάστες.

Άλλο παράδειγμα:

Στο βαθμό που η διαπραγμάτευση περιλάβει και τις ενισχύσεις, επιδιώκουμε αφορολόγητο όριο, όπως ήδη το έχουμε εφαρμόσει (12.000 ευρώ), μεταφέροντας μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα υψηλότερα ποσά.

Περιμένουμε σε αυτά και την δική σας συμβολή, τις δικές σας προτάσεις και ειδικά στο δυσκολότερο ζήτημα που είναι αυτό του ΟΓΑ.

Ο ΟΓΑ, όπως και σεις αγαπητοί συνάδελφοι καλά γνωρίζετε δημιουργήθηκε το 1961 για να προστατεύσει μία ευάλωτη ομάδα, τους αγρότες.

Από το 1998 έχει μετεξελιχθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης -700.000 είναι σήμερα οι ασφαλισμένοι - και έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των αγροτών.

Οι ιδιαιτερότητες του αγροτικού πληθυσμού είναι πολλές, με χαρακτηριστικότερη  την απασχόληση εκτός του συζύγου και της συζύγου και σε πολλές περιπτώσεις ενός, δύο ή και περισσοτέρων παιδιών.

Και μόνο γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομος φορέας ασφάλισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με τις κατάλληλες βέβαια θεσμικές παρεμβάσεις, όπως:

την σε βάθος χρόνου -5ετία τουλάχιστον-  σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ, και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχέτιση με το εισόδημα.

Όσον αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο, πλην της περίπτωσης του φρέσκου γάλακτος που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αν οι εγχώριες βιομηχανίες γάλακτος συμμορφωθούν σε μια ελάχιστη προστασία των κτηνοτρόφων μας, που είναι η ευκρινής αναγραφή στη συσκευασία της χώρας παραγωγής, πράγμα που  και ο σχετικός κανονισμός επιτρέπει.

Κύκλος δεύτερος, άμεσης παρέμβασης κι αυτός,

με στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία παραγωγής στην δύσκολη σημερινή συγκυρία.

Μέτρα και δεσμεύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση είναι :

1.Η άμεση και έγκαιρη καταβολή – εξόφληση , όλων των  ενισχύσεων που οφείλονται στους παραγωγούς, ακόμη και από το 2012, και των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του 2014.

2. Η κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων, ολοκληρώνεται εντός των ημερών με ευθύνη του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίκαια και με την εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων εκτάσεων, χωρίς πρόβλημα στους κτηνοτρόφους.

3. Τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα, ενώ στόχος μας είναι, η ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων για καταβολή μέσα στον Νοέμβριο προκαταβολής ύψους έως 70%.

Γίνεται και προσπάθεια εκτός της βασικής ενίσχυσης που καλύπτει το 55% του εθνικού ανώτατου ποσού, να εξασφαλιστεί και η πράσινη ενίσχυση του 30% του εθνικού ανώτατου ποσού.

4. Η δημιουργία και λειτουργία έως την ανοιξιάτικη σαιζόν, της κάρτας του αγρότη, ως μέσο διευκόλυνσης της ρευστότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με εγγύηση τις ενισχύσεις και οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας των προηγούμενων χρόνων.

5. Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγορά για μείωση του κόστους παραγωγής σε τομείς εισροών και εξέταση σε βάθος των δυνατοτήτων εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους της ενέργειας και

6. Η απλοποίηση και μείωση του κόστους όλων των διαδικασιών για αδειοδοτήσεις πάσης φύσεως (γεωτρήσεων, σταβλικών εγκαταστάσεων, χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κλπ).

Κύκλος τρίτος , ο εξορθολογισμός της αγοράς

με τη λήψη άμεσων μέτρων και δράσεων, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, παράνομων ελληνοποιήσεων και εισαγωγών,  εναρμονισμένων πρακτικών σε κάθε κλάδο και τομέα.

Συστηματοποιούμε και απλοποιούμε τους ελέγχους, ποιοτικούς και ποσοτικούς στην αγορά, ιδίως των τροφίμων, αλλά και των εφοδίων,

διασφαλίζοντας ότι δεν θα προκύψει αύξηση του κόστους παραγωγής.

Με κατάλληλο συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο και την δημόσια υγεία.

Ο εξορθολογισμός της αγοράς περνά μέσα και από την καταπολέμηση της σημαντικού ύψους φοροδιαφυγής  – φοροαποφυγής,

πατάσσοντας τα κυκλώματα  του παραεμπορίου και καθιερώνοντας την υποχρεωτική χρήση στο χώρο των τιμολογίων πωλήσεων.

Συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά θα γίνει και στις πληρωμές του χώρου, επιβάλλοντας χρονικά όρια στις συναλλαγές, ανάλογα των ισχυόντων στην ΕΕ..

Είναι αδιανόητο η αγροτική παραγωγή της χώρας μας να αποτελεί το βασικότερο εργαλείο ρευστότητας των πολυκαταστημάτων.

Κύκλος τέταρτος:

 Έναρξη του μεγαλύτερου μέρους των αναπτυξιακών μέτρων που εντάσσονται  στο ΠΑΑ 2014-2020.

Βρήκαμε ένα πρόγραμμα που δόθηκε στις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες τον Δεκέμβριο του 2014 και μας επιστράφηκε ουσιαστικά ως  απαράδεκτο.

Δεν είναι της ώρας να αποτιμήσουμε τις επιλογές που έγιναν.

Η δική μας παρέμβαση μας ήταν ουσιαστική, σχεδόν καθοριστική σε πολλά σημεία, προκειμένου να είμαστε στην τελική εν συνόλω έγκρισή του (λίγα μέτρα διαπραγματευόμαστε ακόμη) και να πάρει υλοποιήσιμη μορφή.

Βασικός μας στόχος είναι αυτό  να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς,

με έμφαση σε μέτρα  αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχουν ετοιμότητα υλοποίησης και έχουν κατατεθεί και εγκριθεί τα τεχνικά τους δελτία.

Σε κάθε περίπτωση γενικευμένη μας κατεύθυνση είναι η στήριξη του νέου παραγωγικού δυναμικού του πρωτογενούς τομέα, η διασφάλιση του πολυτομεακού και πολυλειτουργικού χαρακτήρα του και η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία.

Η αξιολόγηση και συνεχής παρακολούθηση εφαρμογής του Προγράμματος  θα οδηγήσει σε πιθανές βελτιώσεις  κατά την ενδιάμεση αναθεώρησή του.

Ταυτόχρονα δώσαμε και  δίνουμε μάχη σκληρή σε όλα τα επίπεδα από το περασμένο Μάρτιο για να περιορίσουμε στο ελάχιστο  τις απώλειες από το προηγούμενο Πρόγραμμα.

Κύκλος πέμπτος :

Προώθηση άμεσων και ώριμων θεσμικών παρεμβάσεων.                                      

  • Ανασυγκροτούμε εκ βάθρων, συνολικά τον χώρο της επαγγελματικής οργάνωσης των αγροτών, επιλύοντας έμμεσα σημαντικά εγγειοδιαρθρωτικά  προβλήματα του μικρού κλήρου και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

Κατατίθεται άμεσα στον δημόσιο διάλογο το νομοσχέδιο για την επανατοποθέτηση της συνεργατικής ιδέας  σε νέα υγιή βάση (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις )

Ταυτόχρονα δίνουμε έμφαση σε νέες συλλογικές δομές στην εργασία, την παραγωγή, την μεταποίηση και την διάθεση των αγροτικών προϊόντων,  καθώς και στις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης.

  • Ολοκληρώνουμε την καταγραφή της δημόσιας γεωργικής γης και ακινήτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων  σκοπεύουμε να διαθέσουμε για παραγωγικούς σκοπούς, σε σχήματα συνεργατικά και συλλογικά,  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίησή τους από τους νέους αγρότες .

Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα ελκύουν όλους τους νέους της επαρχίας στη γεωργία κι όχι μόνο αυτούς που δεν ήταν καλοί στα γράμματα, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

  • Στηρίζουμε και διευρύνουμε την λειτουργία της τράπεζας εγχωρίου βασικού πολλαπλασιαστικού υλικού, στην προσπάθεια μας να ελαττώσουμε την γενικευμένη εξάρτηση.
  • Προωθούμε σε γενικευμένη κλίμακα και ιδιαίτερα μέσω συλλογικών σχημάτων ένα νέο,  λειτουργικό, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης όλων των κλάδων του πρωτογενούς τομέα.
  • Ξεκινάμε την διαδικασία ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας ειδικού σκοπού, όπου ο πρωτογενής τομέας θα συναντήσει τον σταθερό  χρηματοοικονομικό συμπαραστάτη του.

Κύκλος πέμπτος : Ο Δημόσιος Τομέας.

Με βάση και την εμπειρία από τη προηγούμενη κυβερνητική θητεία

ξεκινάμε επαναξιολόγηση όλων των δομών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών.

Στηριζόμενοι και στηρίζοντας όλους τους δημόσιους λειτουργούς , αναδιοργανώνουμε σε νέα βάση την κοινωνική ανταποδοτικότητα του δημόσιου τομέα,  με βασικό μέλημα την εξυπηρέτηση του αγρότη,

την αποτροπή της γραφειοκρατίας,  τον έλεγχο εφαρμογής της στρατηγικής και πολιτικής , και σε ορισμένα σημεία των δημοσίων επενδύσεων.

Πιστεύουμε ότι το πρώτο εξάμηνο  του 2016 θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες νομοτεχνικές μεταβολές, ώστε να έχουμε πλέον ένα σύγχρονο και παραγωγικό οργανόγραμμα.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Η κυβέρνηση μας είναι υποχρεωμένη , σε δύσκολες δημοσιονομικά  και παραγωγικά συνθήκες, να επιλύσει ταχύτατα, οικονομικά, διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα σε νεκρό χρόνο, υπό την πίεση μάλιστα μιας συμφωνίας, που απαιτεί άμεσα δημοσιονομικά μέτρα με επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα όμως, με δική μας επιμονή και απαίτηση επιλύει και διάφορα άλλα θέματα που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν.

Οφείλουμε αγαπητοί συνάδελφοι να δούμε το μέλλον του αγροτικού χώρου, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της εποχής μας, με την ματιά στραμμένη στις νεότερες γενιές των παραγωγών  και των επιστημόνων του χώρου.

Εμείς την πρόκληση αυτή την αναλαμβάνουμε πλήρως .

Ξεκινάμε με όραμα και σχέδιο μια βαθιά, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για τον αγροτικό τομέα.

Αναμένουμε τη πραγματική συμβολή σας και την εμπιστοσύνη σας.

Σας ευχαριστώ



Ψηλά στην ατζέντα Μπόλαρη η ρευτότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεω

Ως πρώτη προτεραιότητα θέτει την εξασφάλιση ρευστότητας στις αγροτικές επιχειρήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, σύμφωνα με όσα είπε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Για τον κ. Μπόλαρη «είναι αδιανόητο να πνίγονται επιχειρήσεις από έλλειψη ρευστότητας, όπως επίσης να υπάρχουν τα χρήματα και να μην διοχετεύονται στην αγορά».

Αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας Μπόλαρη

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Ο Πρωθυπουργός της χώρας ξεκίνησε την χθεσινή ομιλία του επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης με ρητή υπογράμμιση των προτεραιοτήτων της:
Προέταξε
την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας,
την ανάκαμψη της οικονομίας και
την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Είναι σαφές κύριοι ότι η κρίση των τελευταίων έξι χρόνων, η ένταση της κρίσης ανέδειξε μια καθοριστική παθογένεια της χώρας. Την κατάρρευση του παραγωγικού μας προτύπου, την αποσάθρωση μεγάλου μέρους της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Εάν συνεπώς στοχεύουμε στην έξοδο από την κρίση , εάν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή έχει ως προϋπόθεση το ξαναξεκίνημα της πραγματικής οικονομίας, τότε η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που προέταξε χτες στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός : Επιστροφή στην ανάπτυξη.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέγιστο σημερινό πρόβλημα :
Που κατά την άποψή μου δεν είναι άλλο από το καταρρακωμένο ηθικό των Ελλήνων.

Η μέγιστη πρόκληση για την Κυβέρνηση, η μεγάλη ευθύνη και το καθήκον μας , όλου του πολιτικού κόσμου, αλλά και όσων βρίσκονται στον δημόσιο λόγο και διαμορφώνουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους το κλίμα, είναι η ανάταξή , η στήριξη του ηθικού του λαού, ηθικού των πολιτών.
Κανένας λαός, καμιά ομάδα , κανείς πολίτης δεν μπορεί να παλέψει και να αντιμετωπίσει δυσκολίες ΧΩΡΙΣ εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, χωρίς αυτοεκτίμηση, χωρίς ακμαίο ηθικό.

Αυτήν την εμπιστοσύνη , αυτή την αναπτέρωση του ηθικού δεν την επιδιώκουμε με λόγια, αλλά με καθημερινή εφαρμοσμένη πολιτική στον πρωτογενή τομέα παραγωγής , στο χωράφι στην κτηνοτροφική μονάδα και στη μεταποίηση.

Για αυτό χρειαζόμαστε μια άλλη αντίληψη, άλλη προσέγγιση για τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς εργαζομένους σ αυτόν.

Η αντίληψη ότι ο αγρότης , ο κτηνοτρόφος είναι ομάδα που χρήζει ελεημοσύνης είναι αντίληψη που απαξιώνει το χώρο.
Δεν θέλουμε περιθωριοποιημένους ή απαξιωμένους αγρότες ώστε να συναλλασσόμαστε.
Η παρωχημένη αυτή αντίληψη δεν έχει σχέση ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε με την αξιοπρέπεια, ούτε με την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

• Χρειαζόμαστε άλλο κλίμα,
• νέα προσέγγιση,
• άλλες ευρωπαικές πολιτικές

Είναι η πρόκληση των Αγροτών που επιχειρούν με ποιότητα – με πιστοποίηση ποιότητας, με ανάδειξη της ποιότητας

Είναι η πρόκληση των Αγρότων – Κτηνοτρόφων, που επιχειρούν με εξωστρέφεια, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ανταγωνιστικότητα και με καινοτομία στην καλλιέργεια, στο προϊόν, στη συσκευασία, στην μεταποίηση, στη εμπορία .

Η ανάπτυξη είναι η μόνη ικανή συνθήκη για τη έξοδο της χώρας από την κρίση.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το ξανά ξεκίνημα της πραγματικής οικονομίας στην πατρίδα βασίζεται ,
μπορεί να βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες .
Έχουμε σε επάρκεια πολυτελές ανθρώπινο δυναμικό, με γνώσεις , πτυχία , μεταπτυχιακών , γλώσσες ,

Σχέδιο και ενιαία στρατηγική χρειαζόμαστε.

Όχι αποσπασματικούς σχεδιασμούς.

Η ανάπτυξη δεν είναι, δεν μπορεί να είναι ΜΟΝΟ σύνθημα .

Η ανάπτυξη είναι η πρόκληση,
η προώθηση μια σειράς από μικρές ετικέτες
κάθε προιόν και μια ετικέτα,
κάθε κλάδος και μια ετικέτα,
κάθε προσπάθεια συνεταιριστική,
κάθε προσπάθεια εταιρική,
κάθε μικρή, μεσαία και μεγαλύτερη επιχείρηση
που αγωνίζεται νόμιμα , παράγει, καινοτομεί, παλεύει για την ποιότητα, αυξάνει το κατά κεφαλή εισόδημα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, εξάγει, φέρνει χρήμα στη χώρα,
ΟΛΕΣ μικρές ετικέτες που συνθέτουν το παζλ της πραγματικής μας οικονομίας .

Η ανάπτυξη στην χώρα δεν ξεκινά πρώτιστα από τις ξένες μεγάλες επενδύσεις. Καλοδεχούμενες είναι.

Αλλά η ανάπτυξη της χώρας είναι πρώτιστα στα χέρια των Ελλήνων , στα δικά μας χέρια .

Στα χέρια των Ελλήνων παραγωγών , αυτών που αντιλαμβάνονται
τη πρόκληση της Αγροτικής Επιχείρησης
της μικρής και μεσαίας αγροτικής και κτηνοτροφικής επιχείρησης,
της μεταποιητικής επιχείρησης
που φιλοδοξεί
με το ποιοτικό προϊόν της Ελληνικής γης,
με το προιόν του ιδρώτα του παραγωγού
να ανταγωνιστεί ποιοτικά
στο ράφι της Φρανκφούρτης, της Στοκχόλμης, του Λονδίνου, της Μόσχας, του Πεκίνου , της Νέας Υόρκης .

Γι’ αυτό ας ξαναδούμε την πρόκληση από την αρχή .

Να χρησιμοποιήσουμε και να στηρίξουμε ότι επιτυχημένο, ότι βέλτιστο, από την μέχρι σήμερα πορεία μας .

Να στηρίξουμε κα να αναδείξουμε ως πρότυπο τους ευάριθμους συνεταιρισμούς , τις Ομάδες παραγωγών, τις Οργανώσεις Παραγωγών, που σεβάστηκαν τα μέλη τους, τον κόπο των παραγωγών, οργανώθηκαν με αποτελεσματικότητα, καινοτόμησαν , μπήκαν στον ανταγωνισμό και την εξωστρέφεια, πάλεψαν πέτυχαν.
Να στηρίξουμε τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που προσπαθούν, με στόχο να προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Να χρησιμοποιήσουμε και νέα εργαλεία, που ήδη εφαρμόζουν πρωτοπορώντας άξιοι Έλληνες παραγωγοί .
Αναφέρομαι στις πολυμετοχικές αγροτικές εταιρείες, στις οποίες λίγοι ή περισσότεροι πολίτες, συνασπίζουν τις δυνάμεις τους, τις οικονομικές, τις επιστημονικές, τις εργασιακές και επιχειρούν.
Με λίγα χρήματα ως εταιρική μερίδα, περισσότεροι συγκεντρώνουν το κρίσιμο ποσό για το εταιρικό κεφάλαιο.
Απαντώντας δημιουργικά στην ανεργία με νέες θέσεις εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η επιστημονική γνώση, η εμπειρία στην αγορά, η δουλειά στο χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα, οι απαραίτητες συνέργειες για την καινοτομία, η προσήλωση στην ποιότητα, ο προσανατολισμός στην εξωστρέφεια φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα :

Να αντιστοιχήσουμε τις υπαρκτές δυνάμεις του τόπου με τις υπάρχουσες προκλητικές δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση, μέσα στις σημερινές συνθήκες αγοράς, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Εστιάζουμε στον αγροδιατροφικό τομέα, αξιοποιούμε , πολλαπλασιάζουμε τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής, της ελληνικής διατροφής.
Αναδεικνύουμε την ποιότητα των προιόντων της ελληνικής γής στο λάδι, το κρασί, το γάλα και το τυρί, τα φρούτα και τα λαχανικά, την ελιά και την σταφίδα, το κρέας , το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι, τον βιολογικό καπνό, τα αρωματικά φυτά …
Κι ότι παράγει η μεταποίηση καινοτομώντας και πρωτοπορώντας από τα προϊόντα της ποιότητας.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σωρευμένες καθυστερήσεις.
Γνωρίζουμε ότι από αβελτηρίες, γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες έχουν δημιουργηθεί προβλήματα που ταλαιπωρούν αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές.
Στο τέλος
Βιώνουμε τις αντιλήψεις και πρακτικές που παρακωλύουν στην κοινή προσπάθεια για να πάρει μπρός η πραγματική οικονομία.

Η εντολή που έχουμε είναι να λύσουμε τους κόμπους.
Η εντολή που έχουμε είναι , όπου δεν λύνονται οι κόμποι τους κόβουμε.
Εάν παρόλα αυτά υπάρχουν αντιστάσεις οι απάντηση είναι ριζική.

Η πρώτη προτεραιότητα σε μια οικονομία που ασφυκτιά είναι η ρευστότητα.
Είναι αδιανόητο να πνίγονται επιχειρήσεις από έλλειψη ρευστότητας να υπάρχουν τα χρήματα και να μην διοχετεύονται στην αγορά από αδυναμίες ή αβελτηρίες ή το χειρότερο από σκοπιμότητες.

Με σεβασμό στις δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαικό κεκτημένο, και με αγωνία για την στήριξη, την διάσωση της επιχείρησης αγροτικής και κτηνοτροφικής,

Πρώτη προτεραιότητα η ρευστότητα,
Πρώτη προτεραιότητα οι εκταμιεύσεις
η χορήγηση των επιδοτήσεων,
η αναπλήρωση των καθυστερήσεων,
η έγκριση των προγραμμάτων για επενδύσεις.

Και ταυτόχρονα μια σειρά από μικρές και μεγάλες πολιτικές για την αναπλήρωση εκκρεμμοτήτων, για την υλοποίηση καθημερινών τρεχόντων προβλημάτων.
Ευτυχώς για το Υπουργείο είναι πολλά, πάρα πολλά.
Θα είμαστε παρόντες για την επίλυση .
Χωρίς εξαγγελίες,
Χωρίς θα.
Είναι προτιμότερο αυτός που έχει μια εκκρεμότητα να μάθει ότι επιλύθηκε, παρά να ακούει επανειλημμένες εξαγγελίες επίλυσης.

Με ετήσιο στρατηγικό σχεδιασμό,
Με ετήσιους στόχους,
Με ετήσιο απολογισμό για την επίτευξη,
Με τομεακή στρατηγική κι όχι αποσπασματική

Για να προωθήσουμε τις προκλήσεις της σύνδεσης της έρευνας με τη ζώσα αγροτική πραγματικότητα, την ιχνηλασιμότητα των προιόντων, την υποστήριξη παραγωγής ζωικού κεφαλαίου, την υποστήριξη παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, της δημιουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, του Αγροτικού Επιμελητηρίου, των θερμοκοιτίδων.
Αναφέρομαι σε μικρά clusters ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύσεις, να ξαναδώσουν νόημα και περιεχόμενο σε νέα προσπάθειες ή να στηρίξουν παλιότερες που χρειάζονται στήριξη.
Χρειαζόμαστε και στοχεύουμε στην πλήρη αξιοποίηση και αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών πόρων με τις απολύτως απαραίτητες συνέργειες με τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Θεωρούμε ότι η συμμετοχή της κοινωνίας στην υλοποίηση των πολιτικών επιλογών του Υπουργείου αποτελεί βασική προϋπόθεση και δείκτη επιτυχίας.
Οι συνέργειες του Υπουργείου με παραγωγούς και φορείς για την ανακούφιση συμπολιτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες είναι προτεραιότητα μας.

Υπάρχουν που συμπολίτες μας επιμένουν στον διαπιστωτικό λόγο για την ένταση της ανεργίας στον τόπο. Δίκαια. Εμείς πιστεύουμε πώς είναι η ώρα για ένα βήμα μπροστά :
Η γη και η αγροτική παραγωγή έχουν αποκτήσει πλέον πολύ σημαντική θέση στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη.
Η γη και η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή μπορούν και πρέπει να είναι η απάντηση για την δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων παραγωγικών θέσεων εργασίας στην χώρα.

Και γι’ αυτό είναι προτεραιότητα του Υπουργείου οι συνέργειες μας με τα συναρμόδια Υπουργεία για την αγροτική διπλωματία, για την προώθηση των ποιοτικών μας προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Στη δυσχερή συγκυρία της πραγματικής μας οικονομίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η πολιτική του ηγεσία θέλει και επιμένει να δείχνει τον δρόμο της κίνησης προς τα μπρός.
Μπορούμε, με επίγνωση των δυσχερειών και των προβλημάτων, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους λαού, με στρατηγική και σχέδιο για την αξιοποίησή τους.



Πουθενά οι αγρότες δεν φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες
Εξ όσων γνωρίζω, ο παγκοσµίως µοναδικός και προπαντός «ευρηµατικός!» τρόπος φορολόγησης του γεωργικού εισοδήµατος στην Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί την πλέον οργανωµένη, διαµέσου των αιώνων, απάτη συντεταγµένης Πολιτείας εις βάρος συγκεκριµένης µερίδας πολιτών, που στην προκειµένη περίπτωση ακούει στο όνοµα «αγρότες», προσεγγίζοντας µάλιστα δυνητικά, το τέλειο έγκληµα
Επειδή όµως τέλειο έγκληµα δεν υπάρχει, «ο ψεύτης και ο κλέφτης (ως γνωστόν) τον πρώτο χρόνο χαίρονται», αλλά και διότι πολλά ήταν τα ψέµατα που ειπώθηκαν µέχρις εδώ, καιρός είναι να τα διανθίσουµε και µε µερικές αλήθειες

Ας αρχίσουµε λοιπόν µε τους τύπους, που δυστυχώς στην ειδική αυτή περίπτωση αποτέλεσαν και την ουσιαστική απαρχή της συγκεκριµένης ιδιόρρυθµης αλλά και αυταπόδεικτης εν τέλει απάτης, δηλαδή την ταύτιση των γεωργοκτηνοτρόφων / αγροτών µε τα ελευθέρια επαγγέλµατα/επιτηδεύµατα. Όπως θα αναλύσουµε στη συνέχεια, είναι σε κάθε περίπτωση µία δολίως στοχευµένη, ανορθόδοξη ενέργεια, µε πολύ σοβαρές συνέπειες, όχι µόνο για τους αγρότες, οι οποίοι έχουν νόµιµους τρόπους προσωρινής τουλάχιστον αντίδρασης/διαφυγής, ώστε να µην υπερχρεωθούν και χάσουν και τα χωράφια τους.

Οι µεγάλοι ζηµιωµένοι αυτής της υπόθεσης είναι οι σχεδόν καθολικά και ήδη µη βιώσιµες Γεωργικές τους Εκµεταλλεύσεις (Γ.Ε.) που θα αποδιοργανωθούν παντελώς και σε ένα µεγάλο ποσοστό θα καταρρεύσουν, µε ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις σε όλο το φάσµα της Εθνικής Οικονοµίας και ιδιαίτατα στη ∆ιατροφική Ασφάλεια των Ελλήνων, ώστε να γίνουµε υποχείρια νέων, απόλυτα κυνικών αυτή τη φορά εκβιασµών. ∆ηλαδή αυτοπαγιδευτήκαµε!  Αν οι ενέργειες αυτές δεν ενείχαν δόλο, οι υπαίτιοι «εµπνευστές» των σχετικών νόµων, δεν θα είχαν κανένα λόγο να αποφεύγουν, «όπως ο διάβολος το λιβάνι», την ανάµειξη των µοναδικών καθ’ ύλην αρµόδιων ειδικών γεωργοοικονοµολόγων, πανεπιστηµιακών και µη. ∆ηλαδή σε τελευταία ανάλυση, µέχρις εδώ, απεφεύχθη για την ώρα «επιτυχώς!», η αποκάλυψη / αποκατάσταση της αλήθειας

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από 516ο φύλλο της Agrenda: forologia_agroton_031015.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία