BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Το «στενό» ΠΟΠ Καλαμάτας εμπόδιο στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς

Οι δυσχέρειες που δημιουργεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις επιτραπέζιας ελιάς και κατ’ επέκταση σε χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς της χώρας με έδρα άλλες, πλην της Μεσσηνίας περιοχές, ο κανονισμός που διέπει από το 1993 το ΠΟΠ προϊόν ελιάς «ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», την επιτραπέζια ποικιλία δηλαδή Καλαμών κυριάρχησαν στο «μενού» συνάντησης γνωριμίας που οργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), την Τετάρτη, στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Το «στενό» ΠΟΠ Καλαμάτας εμπόδιο στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς

3
0

Χαρακτηριστική ως προς το κλίμα ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Ντούτσια, προέδρου της ΔΟΕΠΕΛ, ο οποίος σημείωσε πως λόγω του κανονισμού που δεν αλλάζει και μικροσυμφερόντων, που αντιπροσωπεύουν μια παραγωγή μόλις 200-300 τόνων ετησίως, «πάνε χαμένοι» ουσιαστικά πάνω από 50.000 τόνοι επιτραπέζιες ελιές, από άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα μπορούσαν να εξαχθούν ως Kalamata Olives.

«Το ΠΟΠ στη Μεσσηνία με το όνομα «Ελιές Καλαμάτας» έγινε το 1993. Όμως οι ελιές της ποικιλίας Καλαμάτας εξάγονταν εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό με το όνομα «Kalamata olives». Οι ξένοι καταναλωτές έμαθαν εδώ και 80 χρόνια τις ελιές με την ονομασία Καλαμάτα και σήμερα έχει μεγάλη δυναμική στις εξαγωγές. Η παραγωγή ΠΟΠ όμως δε μπορεί να ξεπεράσει τους 2.000 τόνους και οι εξαγωγές είναι περίπου 200 – 300 τόνοι με την ξένη ονομασία «PDO Elies Kalamatas», δήλωσε ο ίδιος, για να προσθέσει, ότι «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα με αυτές τις ονομασίες. Δεν επιτρεπόταν να δοθεί ένα όνομα που να δημιουργεί πρόβλημα στο ΠΟΠ».

Τι προβλέπει ο κανονισμός του 1993

Σημειωτέον ότι όπως αναφέρεται στον σχετικό κανονισμό, «η ένδειξη ελιά «ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Π.Ο.Π. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών που καλλιεργείται στο Νομό Μεσσηνίας και εφ' όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται με την απόφαση αυτή και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 2040/92 και του Π .Δ. 81/93.

Η ελιά Καλαμών καλλιεργείται σε περιοχές του Νομού Μεσσηνίας που έχουν ήπιο χειμώνα και δροσερό Καλοκαίρι. Η ελιά Καλαμών καλλιεργείται σε εδάφη αργιλοαμμώδη έως πετρώδη, σε πεδινές ή επικλινείς περιοχές».

Σε φάση ανάπτυξης η επιτραπέζια ελιά

Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς, ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της εξαγωγικής οικονομίας στην Ελλάδα σήμερα, ενισχύει την εκπροσώπησή του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τη δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς.

Τον ρόλο, τους σκοπούς, τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του νέου φορέα παρουσίασε την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΠΕΛ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δρ. Γεώργιο Ντούτσια και συμμετέχοντες τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κοντίνο (Γ.Γ. ΔΟΕΠΕΛ), Νέλο Γεωργούδη (Πρόεδρο ΠΕΜΕΤΕ, Αντιπρόεδρο ΔΟΕΠΕΛ), Νίκο Φραγκούλη (Ταμία ΔΟΕΠΕΛ), Κλέαρχο Σαραντίδη (Μέλος ΔΣ) και Θωμά Κουτσουπιά (Μέλος ΔΣ).

Ο εθνικός φορέας, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με διευρυμένες αρμοδιότητες που εκπροσωπεί αποτελεσματικά τον κλάδο αποτελούσε όραμα ετών για τους απασχολούμενους ελαιοπαραγωγούς και επιχειρήσεις της επιτραπέζιας ελιάς, ενώ η δημιουργία του προβλέπεται να αποτελέσει εφαλτήριο για:

  • Την ισχυροποίηση της θέσης της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές
  • Τον καλύτερο συντονισμό και προάσπιση των συμφερόντων των φορέων και επιχειρήσεων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής του προϊόντος
  • Την αναβάθμιση της εικόνας της επιτραπέζιας ελιάς στο εξωτερικό και το εσωτερικό

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς:

  • Εξάγει το 85% της εγχώριας παραγωγής στις διεθνείς αγορές
  • Αποτελεί την2η εξαγωγική χώρα παγκοσμίως
  • Αθροίζει περισσότερους από 60.000 ελαιοπαραγωγούς και αντιστοίχως περισσότερες από 100 επιχειρήσεις
  • Έχει τζίρο €450 εκατ.

Σημειωτέον πως στην Οργάνωση που έχει ήδη υποβάλει τον φάκελο αναγνώρισής της ως Εθνική από το ΥπΑΑΤ, την εποπτεύουσα αρχή, συμμετέχουν τόσο ο τομέας της παραγωγής με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, όσο και η μεταποίηση η οποία συμπεριλαμβάνει τις οργανωμένες μονάδες της επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας του έτοιμου προϊόντος.

Στις βασικές προτεραιότητες της ΔΟΕΠΕΛ εντάσσεται η ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις και τον ανταγωνισμό με ενδυνάμωση της θέσης της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς και όχημα τη φυσικότητα, η αξιοποίηση του ελληνικού σήματος, η διασύνδεση με τον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και η καλλιέργεια σχέσεων με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Όπως τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ Δρ. Γιώργος Ντούτσιας: “Δραστηριοποιούμαστε σε έναν κλάδο που κάνει τη χώρα μας υπερήφανη στον κόσμο. Όσοι ασχολούμαστε με την επιτραπέζια ελιά, από τους παραγωγούς μέχρι τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις είχαμε ένα κοινό όραμα: να τοποθετήσουμε το προϊόν μας στη θέση που του αξίζει και να εργαστούμε προς μια κοινή κατεύθυνση: την ισχυροποίηση της θέσης ενός προϊόντος που δικαίως θεωρείται ως ο εθνικός μας θησαυρός”.

Κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας η ΔΟΕΠΕΛ

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) συστάθηκε στις 05/05/2015, ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός εξειδικευμένου θεσμικού φορέα για τις επιτραπέζιες ελιές που θα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα συσπειρώσει τους απασχολούμενους στον κλάδο.

Στην Οργάνωση συμμετέχει ο πρωτογενής τομέας με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς και ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας του κλάδου που διαθέτει τις οργανωμένες μονάδες της επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας, κυρίως εξαγωγής, του έτοιμου προϊόντος.

Σκοπός είναι η αποτελεσματική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του κλάδου για την προάσπιση των συμφερόντων ενός στρατηγικού για την εθνική οικονομία, εξαγωγικού προϊόντος και την ισχυροποίηση της θέσης του στις διεθνείς αγορές.

H Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ.) αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με την κοινοτική Νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία