BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Ιδρυτική συνέλευση για νέα ΠΑΣΕΓΕΣ στις 26 Σεπτεμβρίου, σε μικρό γήπεδο η «μηχανοπαρέα»

Σκληρή και αποφασιστική η απάντηση των συνταιριστών στα παιχνίδια της «μηχανοπαρέας» που έσπευσε το πρωί της Παρασκεύης να καταθέσει καταστατικό της στο Πρωτοδικείο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα γύρω από τη συγκρότηση νέου συνεταιριστικού φορέα.

Ιδρυτική συνέλευση για νέα ΠΑΣΕΓΕΣ στις 26 Σεπτεμβρίου, σε μικρό γήπεδο η «μηχανοπαρέα»

3
0

Σκληρή και αποφασιστική η απάντηση των συνεταιριστών στα παιχνίδια της «μηχανοπαρέας» που έσπευσε το πρωί της Παρασκευής να καταθέσει καταστατικό της στο Πρωτοδικείο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα γύρω από τη συγκρότηση νέου συνεταιριστικού φορέα.

Κάνοντας λόγο για «φιλαυτία, οίηση και αρχομανία που υπονομεύουν τη συνεταιριστική ιδέα και τροφοδοτούν καταστροφική για τον τόπο διχόνοια», οι καθαρές φωνές του συνεργατισμού δηλώνουν ότι «η χώρα θα αποκτήσει ισχυρό κεντρικό συνεταιριστικό φορέα, που θα υπερασπίζεται το συνεταιρίζεσθαι, θα υποστηρίζει τα μέλη του και θα δραστηριοποιείται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και την υπεράσπιση των συμφερόντων των παραγωγών»

Καλούν μάλιστα το σύνολο των δυνάμεων του συνεταιριστικού χώρου στην ιδρυτική συνέλευση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 το πρωί στο ξενοδοχείο President (Κηφισίας 43), καθιστώντας σαφές ότι το καταστατικό θα είναι στη διάθεση όλων, ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός νέου ενιαίου κεντρικού φορέα που θα εκπροσωπεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις και το σύνολο των παραγωγών της χώρας, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για πολυδιάσπαση δυνάμεων καθώς ο αγροτικός κόσμος δέχεται πολυμέτωπη επίθεση και τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται, θέσαμε ένα και μόνο προαπαιτούμενο: Να έχει αμιγώς συνεταιριστικό χαρακτήρα. Και επιμείναμε σ’ αυτό το αξίωμα, σεβόμενοι την ιστορία του Συνεταιριστικού Κινήματος, την προσφορά του και τη δυναμική που αυτό μπορεί να προσδώσει, με βάση τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών αντίστοιχων οργανώσεων, στον νέο φορέα και σε ότι αυτός οφείλει να αντικατοπτρίζει.

Δυστυχώς, παρά τις επίπονες προσπάθειές μας, η προαποφασισμένη, όπως οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν, διάσπαση, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί. Λυπούμαστε για αυτό. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να παραμείνουμε πιστοί στις ιδέες και τα οράματά μας, στις αρχές και τις αξίες μας. Και να συνεχίσουμε σταθερά στη δημιουργία φορέα Συνεταιριστικού, πέρα και μακριά από αλλότρια συμφέροντα και ξένα προς το Συνεταιριστικό Κίνημα ήθη.

Η μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης της ίδιας της συνεταιριστικής ιδέας, με χαρακτηριστικά μάλιστα φιλαυτίας, οίησης και αρχομανίας, αυτά δηλαδή που τροφοδοτούν την τόσο καταστροφική για τον τόπο διχόνοια, θα πέσει στο κενό.

Δηλώνουμε ότι η χώρα θα αποκτήσει ισχυρό κεντρικό Συνεταιριστικό φορέα, που θα υπερασπίζεται το συνεταιρίζεσθαι,  θα υποστηρίζει τα μέλη του και θα δραστηριοποιείται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και την υπεράσπιση των συμφερόντων των παραγωγών. Και καλούμε τους συναδέλφους συνεταιριστές στην ιδρυτική συνέλευση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 το πρωί στο ξενοδοχείο President (Κηφισίας 43). Το καταστατικό θα είναι στη διάθεση όλων (σε πλήρη μορφή), ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Την παραπάνω δήλωση προσυπογράφουν οι Παύλος Σατολιάς, Νίκος Προκοβάκης, Χρήστος Μάρκος, Γιώργος Ανέστης, Θανάσης Σωτηρόπουλος και Θωμάς Κουτσουπιάς, καθιστώντας σαφές ότι συνεχίζουν την προσπάθεια ίδρυσης της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ με όλους τους γνήσιους εκφραστές του χώρου και χωρίς εκείνους που επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στην ιστορική πρόκληση, επιμένοντας στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας και την υπονόμευση του συνεταιριστικού χαρακτήρα του νέου φορέα.


Κάλεσμα στην ιδρυτική γενική συνέλευση

Με νέα ανακοίνωση η συντονιστική επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους στην ιδρυτική γενική συνέλευση, που θα λάβει χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο President. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:  

Η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη σύσταση της ανώτατης ιδεολογικής και συντονιστικής οργάνωσης των αγροτικών συνεταιρισμών και των ενώσεων συνεργασίας αγροτικών συνεταιρισμών του νόμου 4384/2016, σας προσκαλεί στην  Ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με την επωνυμία «Πανελλήνια Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Συνεργασίας Αγροτικών Συνεταιρισμών», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις  26 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα, στις 11:30 στο Ξενοδοχείο President (Λ. Κηφισίας 43, Αμπελόκηποι).

Θα είναι χαρά και τιμή μας να παρευρεθείτε.

 Η Συντονιστική  Επιτροπή

1. Ανέστης Γεώργιος – Αγροτικός Συνεταιρισμός  ΑΙΧΜΕΑΣ                                              

2. Βαϊόπουλος Γεώργιος -  Αγροτικός Συνεταιρισμών Αγελαδοτρόφων & Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας

3. Καφούρος Μάρκος – Ένωση Συνεταιρισμών  Θηραϊκών Προϊόντων

4. Κιτσικίδης Λάζαρος -  Αγροτικός Συνεταιρισμός Γεωργικής Εκμετάλλευσης Σουφλιώτικά Κελάρια

5. Κουτσουπιάς Θωμάς – Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας & Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Αγρινίου «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»

6. Μάρκου Χρήστος – ΚΕΟΣΟΕ- Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων

7. Παπαγεωργίου Παναγιώτης – ΣΥΚΙΚΗ  Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σύκων & Ξηρών Καρπών

8. Προκοβάκης Νικόλαος – Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη, Ανώνυμη Εταιρεία

9. Ραψανιώτης Αγησίλαος – Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

10. Σκούτας Ιωάννης –Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου

11. Σατολιάς Παύλος – Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων

12. Σωτηρόπουλος Αθανάσιος- Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών Α.Ε.Σ. Α.Ε.

13. Φραγκιαδουλάκης Γεώργιος – Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου Κρήτης Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ανώνυμη Εταιρεία

14. Φουντούλης Γεώργιος –  Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός VAENI Νάουσας                      

        

Τα παιχνίδια της «μηχανοπαρέας»

Είχε προηγηθεί η εσπευσμένη κατάθεση στο Πρωτοδικείο Αθήνας του καταστατικού του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) στον οποίο, σύμφωνα με τον… προσωρινό πρόεδρο του Αλέκο Κοντό, συμμετέχουν 72 συνεταιριστικές οργανώσεις.

Με δηλώσεις του μάλιστα στον ΑγροΤύπο ο κ. Κοντός τονίζει ότι «στην παρούσα φάση δεν συμμετέχουν ορισμένοι συνεταιριστές της λεγόμενης ομάδας της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ» και προβλέπει ότι μετά την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο, σε δύο περίπου μήνες θα εκλεγεί το Δ.Σ. του υπό συγκρότηση φορέα. 

«Ευελπιστούμε», υποστηρίζει στις δηλώσεις του ο κ. Κοντός «ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος ώστε να συμμετάσχουν και όσοι δεν το έχουν πράξει, όλο είναι ευπρόσδεκτοι». Και συνεχίζει: «Με τον κ. Κουτσουπιά μιλήσαμε χθες (Πέμπτη) και είμαστε σε επικοινωνία. Θα πρέπει να γίνουν γρήγορα κινήσεις από τον νέο φορέα, γιατί, τα πράγματα στον αγροτικό τομέα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Εκτιμούμε ότι σε περίπου δύο μήνες θα εκλεγεί Διοικητικό Συμβούλιο, ωστόσο εμείς θα κάνουμε εν τω μεταξύ κινήσεις δε θα μείνουμε άπραγοι».

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι κάποιοι βιάζονται και γιατί, θα το δείξει ο χρόνος. Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι ο ΣΑΣΟΕΕ δεν έχει πείσει τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους εκπροσώπους τους, γι’ αυτό, μετά από αποτυχημένες απόπειρες να διευρύνει τη βάση του, σπεύδει να κλείσει τη «λίστα» πριν αρχίσουν να φυλλορροούν και οι υπόλοιποι.

Το ότι οι καθοδηγητές του δεν είναι ευχαριστημένοι από τις δυνάμεις που έχουν περιβάλει το εγχείρημα είναι δεδομένο και προκύπτει από το γεγονός ότι στη σχετική λίστα κάποιο εμφανίζονται (βλέπε Χρήστος Τσιχήτας) να συμμετέχουν με περισσότερες από μια οργανώσεις. Σημειωτέον ότι στις 72 οργανώσεις που καταγράφονται στη σχετική λίστα και στις οποίες αναφέρεται και ο κ. Κοντός, περιλαμβάνονται συνδικαλιστικές οργανώσεις (π.χ. ΣΕΚ – Πεβερέτος), περιλαμβάνονται εταιρείες μη συνεταιριστικού χαρακτήρα και παρ’ όλα αυτά, το σύνολό τους δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 10% των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και συνεταιριστικών οργανώσεων που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βάσει της πρώτης καταγραφής φθάνουν τις 885 οργανώσεις.     

 

Στις 16 Σεπτεμβρίου το Agronews έγραφε  

Tέλος η συζήτηση για το νέο φορέα, έμεινε μόνη της η «μηχανοπαρέα» 

Οριστικό τέλος στις διαβουλεύσεις για την από κοινού συγκρότηση νέου φορέα εκπροσώπησης των συνεταιρισμών, έφεραν οι προδιαγεγραμμένες αποφάσεις της παρέας που στοιχίζεται γύρω από την κοινοπραξία του ΟΣΔΕ.

Οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν ότι παρά την επίμονη προσπάθεια των στελεχών που συμμετείχαν στην τελευταία συνεδρίαση του President για εξαντλητική συζήτηση, έτσι ώστε να διορθωθούν τα «αδιόρθωτα» στο καταστατικό του ΣΕΝΑΣΟΕΕ, οι συζητήσεις βρήκαν τοίχο, καθώς έγινε απόλυτα φανερό ότι τα «παιδιά του μηχανογράφου» έχουν δίκη τους ατζέντα, θέλουν έναν φορέα στα μέτρα τους και έτοιμο να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο τους σκοπούς της κοινοπραξίας του ΟΣΔΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τις «παλιές καραβάνες» να επανέρχονται στην ιδέα της «νέας ΠΑΣΕΓΕΣ» και στην απόφαση να ανοίξουν τη συζήτηση με όλες τις δυνάμεις του συνεργατισμού που πιστεύουν σε ένα παραγωγικό, αυτόνομο, ανεξάρτητο και πιστό στις συνεταιριστικές κίνημα να ενδιαφερθούν για την αποκατάσταση της έκφρασης του χώρου.

 

Στις 12 Σεπτεμβρίου το Agronews έγραφε

Σπίθα στις στάχτες του νέου φορέα ψάχνει η «παλιά σχολή»
Στα έμπειρα χέρια της πρώην νομικής συμβούλου της ΠΑΣΕΓΕΣ Άννας Μητροπούλου και στο συνεταιριστικό φιλότιμο του πρώην υπουργού Αλέκου Κοντού, βασίζεται αυτές τις ώρες η πολύπαθη απόπειρα της συγκρότησης νέου φορέα που θα διαδεχθεί την 80χρονη ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Η απομάκρυνση των εξωθεσµικών παραγόντων που επιχείρησαν εξ αρχής να ποδηγετήσουν το κίνημα, είναι µεν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μένουν όμως να γίνουν πολλά για να διασωθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας του εγχειρήματος και να αποφευχθεί η υποδούλωσή του σε ιδιωτικά συμφέροντα και εξωγεωργικούς προσανατολισμούς.

Αλλαγή «τράπουλας», δηλαδή καταστατικού, για να γίνει παιχνίδι

Η τελευταία διαπραγμάτευση για τη συγκρότηση του νέου συνεταιριστικού φορέα ήταν ένα λάθος και το καταστατικό του ΣΕΝΑΣΟΕΕ επί του οποίου τέθηκε η συζήτηση κινείται μακριά από τις θεσμικές συνεταιριστικές αρχές και αξίες, τόνισαν οι τελευταίοι της «παλιάς σχολής» που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, ίσως για τελευταία φορά, στο ξενοδοχείο President.

Η χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία συνάθροιση μιας μικρής σχετικά ομάδας 25 συνεταιριστών, στα υπόγεια του President κινήθηκε περισσότερο σε µια προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν ως αποτέλεσμα του «ναυαγίου» στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής στις 29 Αυγούστου, παρά σε µια οδό ουσιαστικού επαναπροσδιορισμού των συμφωνηθέντων.

Σ’ αυτή τη λογική, μετά από 2 περίπου ώρες έντονης αυτοκριτικής των πρωτοστατούντων στη συνάντηση, συμφωνήθηκε η από κοινού προσπάθεια βελτίωσης ορισμένων πτυχών του «κατάπτυστου» (σύμφωνα µε την άποψη που εξέφρασε η νομική σύμβουλος της εν λόγω ομάδας Άννα Μητροπούλου) καταστατικού και η επιμονή των παρισταμένων σε κοινή πορεία µε τους υπόλοιπους ενεργούντες στο συνεταιριστικό χώρο.

 

Ένας αλλά λέων, ο Προκοβάκης

Την παραίτησή του από την προσωρινή επιτροπή του νέου φορέα (ΣΑΣΟΕΕ), υπέβαλε το μεσημέρι της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, µε επιστολή του στον πρόεδρο της εν λόγω επιτροπής Αλέκο Κοντό.

Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Προκοβάκης επικαλείται απομάκρυνση των πρωτοστατούντων στο νέο φορέα από τις κυρίαρχες συνεταιριστικές αρχές, καθώς και αλλοίωση των συμφωνηθέντων στην τελευταία συνάντηση στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, µε προσθαφαιρέσεις στη λίστα της προσωρινής επιτροπής.

Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Προκοβάκης επικαλείται απομάκρυνση των πρωτοστατούντων στο νέο φορέα από τις κυρίαρχες συνεταιριστικές αρχές, όπως και αλλοίωση των συμφωνηθέντων στην τελευταία συνάντηση.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης έχει ως ακολούθως:

Σπάρτη 07-09-2016

Προς: Κο. Αλέξανδρο Κοντό

Πρόεδρο προσωρινής επιτροπής ΣΑΣΟΕΕ

Φίλε Αλέκο,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεσή μου ως προ τη συμμετοχή μου στην προσωρινή επιτροπή όπως αυτή ορίστηκε από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση της 28ης Αυγούστου 2016 στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής για του εξής λόγους:

•Το αποτέλεσμα της συνάντησης, το πρακτικό της οποίας αρχικά συνυπέγραψα, γεγονός για το οποίο αισθάνομαι ότι έσφαλα, εκτιμώ ότι δεν συνάδει με τις βασικές συνεταιριστικές αρχές και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εντολή που έλαβα από τα συμφωνηθέντα της συνάντησης μεγάλης μερίδας συνεταιριστών στο PRESIDENT.

•Επιπροσθέτως με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι μόλις μισή ώρα μετά τη λήξη της συνάντησης, δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, ως προς την εκπροσώπηση στην προσωρινή επιτροπή. Ως δια μαγείας το όνομα του κου Ανέστη αντικαταστάθηκε από αυτό του κου Παρόλα, χωρίς κανείς να το έχει δικαιολογήσει, έως σήμερα. Εκτιμώ ότι οι ίδιοι κύκλοι που βρίσκονται πίσω από την αντικατάσταση του κου Ανέστη θα μπορέσουν πολύ εύκολα να υποδείξουν άλλο «πρωτοκλασάτο» συνεταιριστικό στέλεχος για να με αντικαταστήσει.

• Τέλος θέλω να σας επισημάνω ότι αν είχαν υποπέσει στην αντίληψή μου οι δηλώσεις σας στο περιοδικό «ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ», τεύχος Αυγούστου, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις δύο μέρες πριν την συνάντησή μας στις 28 Αυγούστου 2016, δεν θα είχα λάβει μέρος σε αυτή και αυτό διότι το περιεχόμενο των δηλώσεων σας για το πώς οραματίζεστε το νέο φορέα έρχεται σε αντίθεση με τις συνεταιριστικές αρχές και αξίες που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετώ.

Φιλικά

Νικόλαος Προκοβάκης

Πρόεδρος ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕ

 

Η απάντηση Κοντού στον Προκοβάκη


Προς: Κο Νίκο Προκοβάκη,

Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας

Αγαπητέ Νίκο,

Με έκπληξη διάβασα την επιστολή σου, με την οποία γνωστοποιείς την απόφασή σου να παραιτηθείς από την προσωρινή διοίκηση του υπό σύσταση κορυφαίου συνδέσμου των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων της χώρας μας.

Ομολογώ ότι η έκπληξή μου επικεντρώνεται κυρίως στους λόγους που επικαλείσαι για να αιτιολογήσεις την εκ των υστέρων αποχώρησή σου, δεδομένου ότι η έως τώρα γενικότερη στάση σου έδειχνε ότι δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις το δρόμο των υπερβάσεων σε προσωπικές θέσεις και επιθυμίες  που όλοι εμείς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε  τους τελευταίους μήνες, προσπαθώντας να επιτύχουμε τις απαραίτητες συγκλίσεις για να ανταποκριθούμε στην ιστορική ευθύνη που μας αναλογεί  ως εκπροσώπων  του συνεταιριστικού χώρου σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον αγροτικό τομέα της χώρας μας.

Είναι προφανές ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά σου να απέχεις από το εγχείρημα, όπως και ότι  δικαιούσαι να διατηρείς κάθε  δυνατότητα επιστροφής σε αυτό σε περίπτωση που αναθεωρήσεις και επιθυμείς να συστρατευτείς για την επίτευξη κοινών στόχων, που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τη στήριξη και την ενδυνάμωση του συνεταιριστικού χώρου.

Αυτή τη δύσκολη ώρα κάθε συνεισφορά είναι απαραίτητη για να ενώσουμε και να ενισχύσουμε  τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε μία ουσιαστική και αποτελεσματική εκπροσώπηση του χώρου μας.

Σε ότι αφορά τους λόγους που επικαλείσαι για την αποχώρησή σου, σου επισημαίνω τα εξής:

1. Ο κ. Γιώργος Ανέστης, ο οποίος χαρακτηρίζεται για το συνεταιριστικό του ήθος και την αναγνωρισμένη  συμβολή του στα αγροτικά και συνεταιριστικά θέματα της χώρας μας, συμπεριλαμβάνεται  στην κατάσταση της προσωρινής διοίκησης του συνδέσμου. Κανείς δεν αφαίρεσε το όνομά του από την κατάσταση αυτή και μάλιστα - παρότι δεν ήταν παρών στην σύσκεψη της 29 Αυγούστου 2016 στα γραφεία της Συνεταιριστικής - όταν έγινε η σχετική πρόταση ομόφωνα την αποδεχτήκαμε. Θέλω να σε πληροφορήσω, δε, ότι τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής κ. Θωμάς Ιωαννίδης επανειλημμένα επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του ώστε να υπογράψει τη σχετική κατάσταση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εάν επικοινωνήσεις μαζί του, ενημέρωσέ τον σχετικά, προκειμένου να μας γνωρίσει εάν αποδέχεται ή όχι τη συμμετοχή του στην προσωρινή διοίκηση του Συνδέσμου.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του κ. Παρόλα, με την οποία προφανώς θα έχεις τους λόγους σου για να διαφωνείς, σε ενημερώνω πως υπήρξε αντίστοιχη πρόταση κατά τη συνεδρίαση της 29/8 (όταν ήδη εσύ είχες αποχωρήσει) από άλλο μέλος της προσωρινής Διοίκησης  και θεωρώντας ότι δεν δημιουργούσε πρόβλημα, όπως και στην περίπτωση του κ. Ανέστη, η συμμετοχή ενός επιπλέον συνεταιριστική στο σημαντικό αυτό εγχείρημα, προσετέθη το όνομά του. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα, βέβαια, ότι την επομένη διαμαρτυρήθηκες προσωπικά σε άλλα μέλη της προσωρινής διοίκησης, επικαλούμενος ότι ο κ. Παρόλας δεν είναι συνεταιριστής. Προφανώς, ξεχνάς ή για κάποιους λόγους παραβλέπεις  ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έστειλε ως εκπρόσωπό της συνεταιριστή τον κ. Παρόλα στην Copa Cogeca, στην οποία μάλιστα ο ίδιος εξελέγη αντιπρόεδρος. Στη συνέχεια βέβαια  τον κατήργησε, όταν εκείνος όπως όλοι γνωρίζουμε παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της.

Φίλε Νίκο, είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε σήμερα ότι οι όποιες  συμπάθειες ή αντιπάθειες που έχουν ή δεν έχουν σχέση με την ΠΑΣΕΓΕΣ, θα πρέπει να μείνουν πίσω και να μην δημιουργούν κωλύματα στη δημιουργία του νέου φορέα.

Ο σκοπός που καλούμαστε να υλοποιήσουμε σήμερα υπερβαίνει κάθε προσωπική διαφορά ή αντιπαράθεση, διαφορετικά θα βρεθούμε όλοι εμείς υπόλογοι απέναντι στο συνεταιριστικό κίνημα και την ιστορία του.

2. Όσον αφορά τις δηλώσεις μου στο περιοδικό Γεωργία και Κτηνοτροφία, για τις οποίες διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου, ασφαλώς αναφέρεσαι στα όσα είπα σχετικά με το Γαία Επιχειρείν.

Σου υπενθυμίζω, λοιπόν, ότι γνώριζες πολύ καλά την άποψή μου για το ζήτημα αυτό, όπως και την εν γένει προσπάθειά μου να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφωνίες υπήρχαν σχετικά για να καταφέρουμε να βρούμε κοινό τόπο και να υλοποιήσουμε το σημαντικό εγχείρημα που όλοι μαζί ξεκινήσαμε.

Τα όσα διετύπωσα, λοιπόν,  αποτυπώνονταν ξεκάθαρα στο σχέδιο καταστατικού του νέου φορέα που σου είχα ήδη στείλει και με βάση το οποίο συζητήσαμε στη σύσκεψη της 29/8/2016. Επί των θέσεων αυτών έγινε αναλυτική συζήτηση, υπήρξαν αμοιβαίες και δημιουργικές υποχωρήσεις και προσθέσεις και διαμορφώθηκε τελικά νέο κείμενο, το οποίο αποδέχτηκες με την υπογραφή σου.

Κατά συνέπεια είναι ανακριβές να ισχυρίζεσαι ότι εάν γνώριζες το περιεχόμενο των δηλώσεών μου δε θα ήσουν παρόν στη σύσκεψη, αφού αυτές για το συγκεκριμένο θέμα δεν διέφεραν ούτε κατά λέξη από αυτά που αναφέρονταν στο κείμενο που είχες πολλές μέρες νωρίτερα στα χέρια σου.

Επιπρόσθετα, είναι τουλάχιστον προσχηματικό να επικαλείσαι τέτοιους λόγους σήμερα, όταν ήδη γνωρίζεις ότι τελικά δεν θα υπάρχει καμία πρόβλεψη στο καταστατικό του νέου φορέα σχετικά με το ΓΑΙΑ Επιχειρείν.

Επειδή, λοιπόν, όλα τα παραπάνω είναι η αλήθεια κι επιπλέον επειδή γνωριζόμαστε χρόνια και στο συνεταιριστικό χώρο πλέον όλοι αντιλαμβανόμαστε πως για να κάναμε βήματα μπροστά θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει η ευθύτητα και η ειλικρίνεια, θα ήταν χρήσιμο και σωστό εάν - τελικά - πιστεύεις ότι δε πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος φορέας να το εκφράσεις με ευθύτητα και ειλικρίνεια.

Κινήσεις και δηλώσεις  χάριν των εντυπώσεων δε βοηθούν στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας για την ανάταξη και ανασύνταξη του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας.

Με τιμή, 

Αλέξανδρος Κοντός

Πρόεδρος Προσωρινής Επιτροπής  ΣΑΣΟΕΕ


Τι είδους φορέα εκπροσώπησης των συνεταιρισμών χρειαζόμαστε ;

Σημειωτέον ότι μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι φωνές συνεταιριστών και καταξιωμένων τεχνοκρατών του χώρου που εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στις δρομολογούμενες εξελίξεις.

Χαρακτηριστική είναι η κοινή παρέμβαση η παρέμβαση που υπογράφουν πέντε (5)  αναγνωρισμένοι επιστήμονες και τεχνοκράτες, φέρει τίτλο «τι είδους φορέα εκπροσώπησης των συνεταιρισμών χρειαζόμαστε»  και την παρουσιάζει σήμερα το AgroNews.

Το άρθρο παρέμβαση που υπογράφουν οι κ.κ. Κων. Δ. Αποστολόπουλος, Κων/νος Παπαγεωργίου, Ολυμπία Κλήμη – Καμινάρη, Ανδριανή – Άννα Μητροπούλου και Πρόδρομος Καλαϊτζής, έχει ως ακολούθως:

Τι είδους φορέα εκπροσώπησης των συνεταιρισμών χρειαζόμαστε ;

Πού θέλουμε να πάμε ; 

Όλοι(;) μαζί για κοινούς(;) στόχους

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ή συνεργασία, δεν περιορίζονται στην κοινή εκπροσώπηση, ούτε το «καλύτερα μαζί» ταυτίζεται με το «όλοι» μαζί, καλύτερα.

Πολύς λόγος γίνεται από όλους τους ενδιαφερόμενους ή σχετιζόμενους με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, για την ενότητα των αγροτικών συνεταιρισμών. Αφού όμως τα προβλήματα παραμένουν και η συμφωνία για σχηματισμό φορέα κοινής εκπροσώπησης φαίνεται να μην συγκεντρώνει επαρκή υποστήριξη, είναι χρήσιμο να επανεξετάσουμε ορισμένες από τις θεμελιώδεις αρχές του συνεργατισμού και τα απαραίτητα εχέγγυα μιας καλής συνεργασίας.

Το βασικότερο ερώτημα που αποτελεί σημείο εκκίνησης της όλης συλλογιστικής, έγκειται στο ποιος πρέπει να είναι ο σκοπός και οι στόχοι του νέου φορέα («πού θέλουμε να πάμε?»). Η πρώτη και άμεση απάντηση που δίνεται στο ερώτημα αυτό από όλους τους εμπλεκόμενους, είναι ότι σκοπός του φορέα πρέπει να είναι η επιχειρηματικότητα, ή εξυπηρέτηση των μελών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των συνεταιρισμών.

Αν και όλοι φαινομενικά συμφωνούν ως προς τον γενικότερο στόχο, τα προβλήματα, ξεκινούν  όταν επιχειρείται η εξειδίκευση ενός προγράμματος δράσης και ιεράρχησης των στόχων, σε συνδυασμό με τη στενότητα των πόρων, που σε κάθε περίπτωση υπάρχει. Με άλλα, λόγια, η απάντηση στο πρωταρχικό ερώτημα δεν μπορεί να είναι ότι απλά «πάμε μπροστά», αλλά θα πρέπει να καταλήγει σε επιλογή (σε ποιόν ακριβώς προορισμό μεταξύ των πολλαπλών εναλλακτικών σημείων, που θέλουμε ακριβώς να φτάσουμε) .

Πρώτα λοιπόν επιλέγουμε τον προορισμό και μετά τους δρόμους, τα μέσα και τους σταθμούς που θα μας οδηγήσουν εκεί.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο γενικότερος στόχος είναι η βαθμιαία ανάπτυξη του κύκλου εργασιών των συνεταιρισμών και η κατάκτηση μιας πιο ανταγωνιστικής θέσης στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ο σκοπός της οργάνωσης θα πρέπει και αυτός να είναι η ενίσχυση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της πραγμάτωσης των συνεταιριστικών αρχών (κυρίως αυτονομία, έλεγχος, λογοδοσία, χρηματοδότηση, επενδύσεις, συνεργασία, εκπαίδευση).

Η βαθμιαία υποχώρηση του μεριδίου ελέγχου της αγρο-διατροφικής παραγωγής από τους ελληνικούς συνεταιρισμούς, στο κατ’ εκτίμηση επίπεδο του 6%-7% κατά την τρέχουσα περίοδο, καταδεικνύει την Στρατηγική  κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί ο νέος φορέας που θα αναλάβει να υποστηρίξει την αναδιοργάνωση των συνεταιρισμών.

Όμως, υπό τον τίτλο της επιχειρηματικότητας και της κατ’ επίφαση εξυπηρέτησης των μελών, ορισμένοι (συνήθως διοικητικά στελέχη των συνεταιρισμών), εννοούν τον προσπορισμό προσόδων που σχετίζονται με τη διεκπεραίωση και διαχείριση μεγάλων χρηματοροών με βάση τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Θα πρέπει να τονιστεί όμως ιδιαίτερα, ότι οι δραστηριότητες αυτές σχετίζονται βεβαίως με την πρωτογενή παραγωγή, αλλά μικρή μόνο επίδραση έχουν στην συνολική απόδοση και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αυτό όμως που διακυβεύεται εν προκειμένω είναι κυρίως η ανταγωνιστική θέση των αγροτών σε όλη την αγρο-διατροφική αλυσίδα, και αυτό είναι κάτι που μόνο η καλή οργάνωση των αγροτών μπορεί να αντιμετωπίσει, διαμέσου κοινής δράσης και επενδύσεων σε συνεταιρισμούς, κυρίως στον δευτερογενή τομέα (επεξεργασία, μεταποίηση) αλλά και τον τριτογενή (υπηρεσίες διακίνησης, εμπόριο, επικοινωνία)

Θέτοντας το ζήτημα από άλλη οπτική γωνία και διατυπώνοντάς το με μαθηματική ορολογία, ας ξαναδούμε ποιές είναι «οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες» για την επιτυχή κοινή εκπροσώπηση των αγροτικών συνεταιρισμών.

Αναγκαίες συνθήκες (ελάχιστες προϋποθέσεις)

-Ομοιογένεια συμφερόντων/ αποφυγή αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των συνεταίρων:

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συνεταίροι πρέπει να μην έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, για παράδειγμα ως προς το είδος και μέγεθος της δραστηριότητάς τους, ή ως προς τον χρονικό ορίζοντα των επενδύσεων στις εκμεταλλεύσεις τους και στον τρόπο που διαβλέπουν ευκαιρίες και απειλές στις αγορές.

-Αντιπροσωπευτικότητα, δια μέσου της εξασφάλισης συμμετοχής μελών που συναπαρτίζουν τους πιο μεγάλους, πιο δυναμικούς, φερέγγυους συνεταιρισμούς και συνεταιριστικές επιχειρήσεις (εκπροσωπώντας έτσι, κατά τεκμήριο, τα καίρια συμφέροντα της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας), δραστηριοποιούμενοι σε διάφορους κλάδους και περιοχές.

-Ο κάθε αντιπρόσωπος και ιδιαίτερα όσοι αναλαμβάνουν να ηγηθούν των συνεταιρισμών πρέπει να επιλέγονται με βάση το στοιχείο της ταύτισης συμφερόντων με τα μέλη. Με άλλα λόγια ένα από τα κύρια στοιχεία που θα πρέπει να παρουσιάζει κάποιος που αναλαμβάνει να ηγηθεί ενός συνεταιριστικού φορέα, θα πρέπει να είναι η κοινή βασική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος.

-Ο ηγέτης θα πρέπει να είναι «ένας από μας» και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρουσιάζονται αντικρουόμενα συμφέροντα.

 

Ικανές συνθήκες (πρόσθετες/ επιθυμητές προϋποθέσεις)

-Τα μέλη πρέπει να έχουν τα ίδια κίνητρα που να τους υποκινούν σε συνεργασία, προς παρόμοια συμπεριφορά και πειθαρχία  για την εκπλήρωση από κοινού αποφασισμένων υποχρεώσεων.

-Τα μέλη αναλαμβάνουν δεσμεύσεις που αφορούν τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις και την πιστή εφαρμογή κανόνων, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαδίζει με αυξημένο κόστος.

-Ικανή συνθήκη που έχει σχέση με την ηγεσία, αποτελεί η πλήρης ταύτιση συμφερόντων (ο ηγέτης να μην προσβλέπει σε άλλα ωφελήματα που δεν σχετίζονται με τη δραστηριότητα του συνεταιρισμού). Επιπλέον δε των προαναφερθέντων στοιχείων, ο αιρετός ηγέτης θα πρέπει να διαθέτει ή να αποκτήσει, εξειδικευμένη γνώση, και εμπειρία, σχετική με τις κοινές επιδιώξεις. 

Οι υπογράφοντες

-Κωνσταντίνος Δ. Αποστολόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανθρωποοικολογίας, Χαρακοπείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών και Μελετών (ΙΣΕΜ)

-Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Ομότιμος Καθηγητής Συνεταιριστικής Οικονομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

-Ολυμπία Κλήμη-Καμινάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνεταιριστικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου

-Ανδριανή-Αννα Μητροπούλου, Δικηγόρος, Πρώην Νομικός Σύμβουλος ΠΑΣΕΓΕΣ

-Πρόδρομος Καλαϊτζής, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Πολιτικής για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στις Copa και Cogeca

 

Στις 5 Σεπτεμβρίου το Agronews έγραφε

Στα εξ ων συνετέθη ο νέος φορέας συνεταιρισμών

Με βαθύ προβληµατισµό, τουλάχιστον από τους λίγους διαθέτοντες πραγµατική συνεταιριστική συνείδηση, αντιµετωπίζεται τις τελευταίες µέρες η θολή συµφωνία που προέκυψε το βράδυ της περασµένης ∆ευτέρας 29 Αυγούστου, γύρω από την υπόθεση της αναζήτησης νέου φορέα εκπροσώπησης των συνεταιρισµών.

Η επιµονή, η διαπραγµατευτική δεξιοτεχνία και η αποφασιστικότητα που επέδειξε σε κάποιες δύσκολες στιγµές της 4ωρης συνάντησης ο έχων το γενικό πρόσταγµα της αυτής Αλέκος Κοντός, έφεραν αναµφισβήτητα έναν πρόωρο τοκετό που µέρα µε τη µέρα κάνει πολλούς να αναρωτιούνται: Αυτό που ήρθε στο φως εκείνο το βράδυ, έχει τα φόντα να κρατηθεί στη ζωή ή έχει όλα τα στοιχεία µιας τερατογένεσης από την οποία µόνο δεινά µπορούν να προέλθουν;

Από την άλλη πλευρά, η ανησυχία ότι ο αγροτικός χώρος παραµένει καιρό τώρα χωρίς καµιά εκπροσώπηση αλλά και η βαθιά πίστη στην ενότητα που χαρακτηρίζει τις επιλογές πολλών στελεχών του χώρου, κάνει πολλούς να επιζητούν πάση θυσία µια λύση, µε την ελπίδα ότι µέσα από ένα διαµορφωµένο πλαίσιο, θα µπορούν να δώσουν τη µάχη για τη βελτίωση των συνθηκών στην πορεία του χρόνου.

Τι έγινε όµως εκείνο το δραµατικό βράδυ και που βρίσκεται σήµερα η υπόθεση του νέου φορέα; Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετούς µήνες, δηλαδή από τον περασµένο Μάρτιο όταν µια οµάδα στελεχών αποσκίρτησε - παραιτήθηκε αιφνιδίως από το ∆.Σ. της υπό κατάρρευση ΠΑΣΕΓΕΣ, ότι οι τελευταίοι ενασχολούµενοι µε τα συνεταιριστικά πράγµατα έχουν χωρισθεί σε δύο στρατόπεδα.

Στο πρώτο παραµένει ένας πυρήνας στελεχών που λειτουργούσε για χρόνια κοντά στις γραµµές της ΠΑΣΕΓΕΣ και παρά τις όποιες επιφυλάξεις πολλών εξ αυτών για πολλούς από τους χειρισµούς της µέχρι σήµερα ηγεσίας δεν θέλησε να προδώσει τις συνεταιριστικές αρχές και να λειτουργήσει υπονοµευτικά προς την κορυφαία θεσµική οργάνωση του χώρου, παρά τις σκληροπυρηνικές συχνά αντιλήψεις της.

Από την άλλη πλευρά, δείχνει να έχει διαµορφωθεί µια σύνθετη οµάδα ανθρώπων, πρώτο κύκλο της οποίας µπορεί να αποτέλεσαν οι αποσκιρτήσαντες από το ∆.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, ωστόσο, πραγµατικό εκκολαπτήριο για τη δηµιουργία της υπήρξε η κοινοπραξία του ΟΣ∆Ε και ο µόνιµος καθοδηγητής αυτής ο επονοµαζόµενος… µηχανογράφος. Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται για µια cult φιγούρα, έναν πρώην συνεργάτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενός ανθρώπου που κατάφερε να οικειοποιηθεί τα τεχνικά µέσα (µηχανογραφικό σύστηµα) που µε το αζηµίωτο διέθετε για κάποια χρόνια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, να «µαγέψει» µε τις υποσχέσεις τους τη συνεταιριστική ηγεσία, να πείσει µε τις «προσφορές» του την τράπεζα που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια ρόλο στον αγροτικό χώρο και να πετύχει τη διαµόρφωση ενός κοινοπρακτικού σχήµατος και µια 7ετη συµφωνία µε το υπουργείο Γεωργίας, που του δίνει το δικαίωµα να διαχειρίζεται µονοπωλιακά και χωρίς ανταγωνισµό την υπόθεση της διαχείρισης των δηλώσενω ΟΣ∆Ε που υποβάλλουν κάθε χρόνο οι αγρότες. Μ’ αυτά και µ’ αυτά και για το… καλό πάντα του αγροτικού χώρου, αποκοµίζει κάποια εκατοµµύρια ευρώ που του δίνουν τη δυνατότητα να ποδηγετεί ένα φάσµα στελεχών του χώρου.

Προσωρινό συµβούλιο Νέου Φορέα

Πιo συγκεκριµένα, στο πρώτο προσωρινό διοικητικό συµβούλιο συµφωνήθηκε να συµµετάσχουν οι εξής:

Πρόεδρος: Αλέξανδρος Κοντός

Αντιπρόεδρος A: Nικήτας Πρίντζος

Αντιπρόεδρος Β: Αχιλλέας Λιούτας

Γενικός Γραµµατέας: Θωµάς Κουτσουπιάς

Ταµίας: Θανάσης Τσιοτίνας

Μέλη: Nίκος Προκοβάκης

Θανάσης Σωτηρόπουλος

Παύλος Σατολιάς

Χρήστος Μπαρλιάς

Κώστας Κατσούλης

Χρήστος Γιαννακάκης

∆ηµήτρης Ντούρος

Νίκος Γκίζας

Βασίλης Παρόλας

Νικήστρατος Χαροκόπος

Χρήστος Τσιχήτας

Ανδρέας Στρατάκης

 

Τη νύχτα που ο Κοντός έπαιξε μπάλα... για πάρτη του

∆ική του έµπνευση ήταν η υπονόµευση από ένα σηµείο και µετά της λειτουργίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, δική του απόφαση ήταν η υπαναχώρηση από τα συµπεφωνηµένα στο πλαίσιο της κοινοπραξίας µε τους συνεταιριστές, δική του ήταν και η ιδέα της στράτευσης των δυσαρεστηµένων και η δηµιουργία ενός νέου φορέα – συνδέσµου που θα υποκαταστήσει την ΠΑΣΕΓΕΣ, θα την διαδεχθεί στα ευρωπαϊκά όργανα και θα νέµεται από δω και µπρος τα κοινοτικά προγράµµατα του αγροτικού τοµέα. Αρωγός και στυλοβάτης σ’ αυτή την προσπάθεια, ένας τραπεζικός, µε επιτελικό ρόλο στα θέµατα που σχετίζονται µε το αγροτικό χαρτοφυλάκιο και από κάποια στιγµή και µετά πρόεδρος στο κοινοπρακτικό σχήµα του ΟΣ∆Ε.

Έλα όµως που κανείς εξ αυτών δεν είχε σχέση µε τα συνεταιριστικά. Ως εκ τούτου αναζητούσαν ένα πρόσωπο εγνωσµένου κύρους, που να µην έχει καεί στις µεταξύ των συνεταιριστών αντιπαλότητες, να διαθέτει την έξωθεν καλή µαρτυρία και να έχει κατά το δυνατόν την αναγκαία πρόσβαση στους κοµµατικούς µηχανισµούς, γιατί, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η βοήθεια αρωγή του κράτους είναι πολύτιµη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά βρέθηκαν τελικά στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Κοντού. Με αναφορά στον τόπο καταγωγής του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, µαθητής της σχολής που είχε δηµιουργήσει ο αείµνηστος συνεταιριστής, στέλεχος για χρόνια της ΣΕΚΕ (εµπόριο καπνού), βουλευτής επί σειρά ετών της Ξάνθης, υφυπουργός και υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Καραµανλή και πιστός στον κύκλο των στελεχών του, είχε όλα τα προσόντα για να κάνει πράξη το µεγάλο σχέδιο του µηχανογράφου.

 

Το τυράκι του 51% και η φάκα του Συνδέσμου Συνδαιτυμόνων 

Το ολοήμερο μασάζ όσων είχαν αντιρρήσεις και η νύχτα που τους πήρε ο ύπνος 

Τι θα κέρδιζε ο ίδιος; Πρώτον τη θέση του προέδρου σε έναν νέο και µεγάλο, όπως τον φαντάζονται κάποιοι, φορέα, δεύτερον την ενίσχυση της πανελλαδικής δικτύωσής του µε τον αγροτικό χώρο, τρίτον τη δυνατότητα, µέσα σε λίγο καιρό, να µπορεί να επιλέξει µε καλύτερους µάλιστα όρους, την καριέρα του σ’ αυτό το σχήµα ή την εκ νέου µετάβασή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ό,τι πρέπει ανταλλάγµατα για τη συµµετοχή ενός πρώην υπουργού σε ένα project το οποίο φυσικά ντύθηκε απαραιτήτως από τον εµπνευστή της µε τα κατάλληλα «καρυκεύµατα». Και επειδή ο Αλέκος Κοντός, ότι πιάνει θέλει να το τελειώνει και φυσικά να το πιστώνεται δεν έκανε πίσω, ούτε όταν κατάλαβε την καχυποψία και τις αναστολές µε τις οποίες παλιοί συνοδοιπόροι, υποδέχθηκαν το όλο εγχείρηµα.

Τότε ο Αλέκος άλλαξε πλάκα. Ντύθηκε τον γεφυροποιό και προσπάθησε µε νύχια και µε δόντια να κρατήσει στην υπόθεση, πρώτα τους δικούς του, στη συνέχεια τους επιφυλακτικούς και στο τέλος και τους πιο καχύποπτους και αρνούµενους να στρατευθούν µε τα σχέδια του µηχανογράφου. Φυσικά, τα «νόθα» τέκνα, ήταν πάντοτε εκεί.

Το βράδυ της 29ης Αυγούστου (κοίµηση του Αη Γιάννη του Προδρόµου ή αλλιώς του αλάδωτου) ήταν η βραδιά της µεγάλης παράστασης του Αλέξανδρου Κοντού. Έτσι κι αλλιώς η πλευρά των παιδιών του µηχανογράφου ήταν δασκαλεµένη και µπετόν, εκεί που χρειάζονταν να κάνει δουλειά ήταν στην άλλη πλευρά, στους πρώην συνοδοιπόρους του. Εκεί, πρώτο βιολί, ήταν µέχρις εκείνο το βράδυ ο Θωµάς Κουτσουπιάς. Στενός συνεργάτης και πιστός µέχρι στον Καραµίχα, εκπρόσωπος µιας µεγάλης για τις περιστάσεις οργάνωσης, ουδέτερος πολιτικά ως προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τεράστια απήχηση στις τάξεις των συνεταιριστών, τουλάχιστον πανελλαδικά, ήταν ότι πρέπει «αντίπαλος». Το προεόρτια άρχισαν µετά το 15Αύγουστο, όταν οι δύο άνδρες είχαν την πρώτη συνάντηση στη συµπρωτεύουσα και τα προζύµια άναψαν το µεσηµέρι της ∆ευτέρας (29 Αυγούστου) σε κεντρικό σηµείο της Αθήνας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Κουτσουπιάς έφυγε απ’ αυτή τη µεσηµεριανή συνάντηση σχεδόν πανευτυχής. Ο Αλέκος ήταν µαζί τους, θα έκανε ότι µπορούσε για να περάσει τις θέσεις τους, χωρίς να «προγκίξει» και τους άλλους, τώρα, ο µόνος δύσκολος, που έκανε ακόµα κόνξες (αντιδρούσε στην εκλογή του προέδρου από τη γενική συνέλευση και όχι από το ∆.Σ.) ήταν ο Νίκος Προκοβάκης της ΕΑΣ Λακωνίας, παλιότερα φίλος (όχι απλώς συµπατριώτης) του µηχανογράφου που τον έµαθε όµως καλά στην πορεία και τώρα… δεν θέλει ούτε να τον βλέπει. Ένα ραντεβού του Κοντού µε τον Λάκωνα, λίγο πριν µπουν στη συνάντηση της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής (χώρου που ο Αλέκος τον αισθάνεται δικό του, άρα παίζει εντός έδρας) θα µαλάκωνε λίγο ακόµα τα πράγµατα, οπότε, η δουλειά… θα πήγαινε ρολόϊ.    

Έτσι κι έγινε. Η συζήτηση άνοιξε µε το αν θα είναι ή δεν θα είναι µέλος του νέου φορέα και θα εκπροσωπείται στη γενική του συνέλευση η κοινοπραξία του ΟΣ∆Ε. Λες και όλα τ’ άλλα είχαν λυθεί. Γι’ αυτό µάλιστα, ο Αλέκος ανέλαβε τη γενναία πρωτοβουλία να προτείνει, το θέµα να λυθεί στην πρώτη γενική συνέλευση, όπου, αν η κοινοπραξία, δηλαδή ο µηχανογράφος, δεχθεί µέσα σε 18 µήνες -άκουσον άκουσον- να παραδώσει την πλειοψηφία (51%) των µετοχών στους συνεταιρισµούς, θα µπορούσε να είναι ισότιµο µέλος, αν όχι δεν θα µπορούσε να συµµετέχει µε εκπροσώπους στη γενική συνέλευση. Αυτό ήταν… το πρόβληµα και το έλυσε µε τη δεξιοτεχνία του ο Κοντός. Λίγη συζήτηση για την εκπροσώπηση των… υπολοίπων οργανώσεων στη γενική συνέλευση του νέου φορέα και όλοι πείστηκαν να είναι αναλογική και βλέπουµε, το θέµα της εκλογής του προέδρου είχε κλείσει στις κατ’ ιδίαν, αυτό ήταν.

 

Αντί Ανέστης - Παρόλας

Ο νέος φορέας ήταν γεγονός, κι αφού κανένας δεν είχε αντίρρηση, δεν ετίθετο θέµα και για το προσωρινό ∆.Σ. της οργάνωσης θα το διαµόρφωνε µε τους συνεργάτες του ο Κοντός, πάντα σε συνεννόηση (βέβαια στη θέση του Ανέστη βρέθηκε το όνοµα του Παρόλα), λευκός καπνός από τις καµινάδες της Συγγρού, όλοι χαρούµενοι, η φωτογραφία µε τους χαµογελαστούς, το ίδιο βράδυ, δέσποζε στην ιστοσελίδα της µηχανογραφικής υπηρεσίας. ∆εν πέρασαν παρά λίγες ώρες για ν’ αρχίσουν ξανά τα όργανα. Όσο βάθαινε η νύχτα τόσο και καταλάβαιναν οι συνοδοιπόροι του President ότι κάτι δεν τους άρεσε κάτι είχε πάει στραβά.

Σωστός λογαριασµός και ο λύκος χορτάτος! Το όνοµα του νέου φορέα ήταν όπως ακριβώς το είχε βαφτίσει το µηχανογραφικό σύστηµα (Σύνδεσµος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος), το καταστατικό το ίδιο µ’ αυτό που είχαν δει πριν από λίγες µέρες τα µάτια τους και δεν το πίστευαν (τζάµπα τα ξενύχτια της Μητροπούλου), οι αρχές πανοµοιότυπες µ’ αυτές που ευαγγελίζονταν οι κοινοπράκτες, ακόµα και τα ονόµατα στο προσωρινό ∆.Σ. γράφτηκαν καθ’ υπόδειξη του Αµαρουσίου.

 

Οι απατημένοι ξανά President

Πού βρίσκεται σήμερα αυτή η υπόθεση; Μάλλον στον αέρα. Οι «απατημένοι» κάνουν λόγο για παραιτήσεις από την προσωρινή διοίκηση του υπό σύσταση φορέα, για νέα συνάντηση του President, για αναβίωση της ιδέας για «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ», άλλωστε το καταστατικό είναι ήδη έτοιμο, για άρνηση της παράδοσης άνευ όρων στα σχέδια ενός καιροσκόπου, για αναζήτηση μιας άλλης λύσης, έστω και μετά από μια οδυνηρή ήττα.

«Πως θα πάμε στα χωριά μας και θα πούμε πως φτιάξαμε έναν φορέα, στον οποίο πρόεδρος θα είναι ο Αλέκος Κοντός κι ελάτε τώρα να ψηφίσετε», τόνιζε με απορία στην Agrenda συνεταιριστής της νεότερης γενιάς από τη Θεσσαλία, «να αναβάλουμε για λίγο τις επίσημες αποφάσεις, ν’ αφήσουμε να τρέξει λίγο νερό κάτω από τα «γεφύρια», να καταλάβουμε καλύτερα που το πάνε και να αποφασίσουμε με καθαρό μυαλό, ψύχραιμα και όχι απαραίτητα με γνώμονα την συμπόρευση», τόνιζε έμπειρο στέλεχος του νότου, γνωστό για την ψυχραιμία του. Νίκος Προκοβάκης (Λακωνία), Παύλος Σατολίας (Καλάβρυτα) είναι οι πρώτοι που δηλώνουν ήδη έτοιμοι να τα βροντήξουν και σ’ αυτή την περίπτωση είναι ν’ απορείς τι στάση θα τηρήσει ο Κουτσουπιάς που πήρε την αποτυχημένη διαπραγμάτευση πάνω του και αν μείνει μόνο με τα… θηρία θα τον κλαιν’ κι οι ρέγκες,  οι νεώτεροι τριγύρω έχουν ήδη αρχίσει επαφές για συνάντηση στο President και το θέμα είναι, τι από όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον για τους αγρότες για τους πραγματικούς συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.

Πόση σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά, με τα πραγματικά καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζει στη δουλειά του ο κάθε αγρότης, με τον σχεδιασμό μιας άλλης αγροτικής πολιτικής με τη βελτίωση των συνθηκών στο στάβλο και στο χωράφι, με την αναζήτηση ενός νέου αγροδιατροφικού μοντέλου, με την ενίσχυση της υπεραξίας των αγροτικών προϊόντων προς όφελος των παραγωγών.

Με δοτούς πατεράδες και νόθα παιδιά συνεταιριστικό κίνημα δεν γίνεται, συμμαχίες δεν δημιουργούνται, βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών δεν επιτυγχάνεται, όλοι δουλεύουν για τους μεταποιητές, τους ενδιάμεσους και τους μεταποιητές, οι κοινοτικές ενισχύσεις διαρρέουν στους επιτήδειους που διατηρούν στενή σχέση με το κράτος και ταίζουν τους συνήθεις πρόθυμους δεξιά και αριστερά. Συνεταιρισμοί καληνύχτα!  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία