BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Στα χέρια των παραδοσιακών κτηνοτρόφων η σωτηρία της φέτας με ίδρυση Διεπαγγαλματικής

Η διάσωση της Φέτας περνά με συνοπτικές διαδικασίες στα χέρια των επαγγελματιών κτηνοτρόφων και των τυροκόμων-μεταποιητών με την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και προτεινόμενη έδρα στη Λάρισα, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου Imperial στην Λάρισα.

Στα χέρια των παραδοσιακών κτηνοτρόφων η σωτηρία της φέτας με ίδρυση Διεπαγγαλματικής

3
0

Η ανάγκη υπερ-εντατικοποίησης των προσπαθειών για την κατοχύρωση της ταυτότητας και η δημιουργία αντίστοιχης Οργάνωσης, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την διάσωσή της, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας Νικόλαος Παλάσκας, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστο Αποστολόπουλο ήταν οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, ενώ το πάνελ απαρτίζονταν και από το μέλος του ΣΕΒΓΑΠ και συντονιστή Νικόλαο Μπίζιο, τον εκπρόσωπο των τυροκόμων Κωνσταντίνο Καράλη και τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας Ιωάννη Κόκουρα.

Η σκανδαλώδη εξαίρεση της φέτας από την πλήρη προστασία του ΠΟΠ χαρακτήρα της σε όλες τις τελευταίες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις τρίτες χώρες ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σύμφωνα με τον κ. Παλάσκα, ο οποίος τόνισε ότι:

«H ανάγκη για μια κυριολεκτικά πανεθνική προσπάθεια για να διεκδικηθούν και να κερδηθούν πίσω τα χαμένα δικαιώματα του εθνικού μας προϊόντος είναι σήμερα πιο επιτακτική όσο ποτέ και αυτό διαφαίνεται από το πλήθος εκπροσώπων κτηνοτρόφων και τυροκόμων-μεταποιητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά και γέμισαν ασφυκτικά αυτή την αίθουσα, σχεδόν το 70% όσων εργάζονται για να παραχθεί η φέτα στην χώρα μας βρίσκεται εδώ. Βρισκόμαστε στην Θεσσαλία όπου παράγεται το 40% της ελληνικής Φέτας, βρισκόμαστε εδώ στην καρδιά της κτηνοτροφίας.

Θέλουμε τη Διεπαγγελματική στην φέτα γιατί αυτό είναι το προϊόν που μας κρατά σε αυτό το επάγγελμα και η Οργάνωση πρέπει να συγκροτηθεί μόνο γύρω από αυτήν και όχι για το γάλα ή τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και ατονήσει το μέτωπο του αγώνα. Στην Ελλάδα παράγουμε 100.000 τόνους φέτα, ενώ τα υπόλοιπα τυριά είναι περίπου 10.000 τόνοι, οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Τα τυριά στην Ευρώπη που στηρίζονται από Διεπαγγελματικές οργανώσεις όπως είναι το ροκφόρ και η παρμεζάνα πίεσαν και έχουν εξαιρεθεί από την συμφωνία με τον Καναδά, ενώ εμείς δεχθήκαμε καίριο πλήγμα από αυτήν την συμφωνία.

Οι κυβερνήσεις δεν κάνανε τίποτα για να στηρίξουν το κυρίαρχο ελληνικό εξαγώγιμο τυρί που είναι η φέτα.

 Η Διεπαγγελματική πρέπει και επιβάλλεται να παίξει και τον ρόλο του προστάτη της φέτας ελέγχοντας την προέλευση της πρώτης ύλης γάλακτος (μόνο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα), αλλά και του τελικού προϊόντος που είναι η φέτα. Είμαστε κάθετοι και αντίθετοι στις όποιες εισαγωγές ξένου αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας.

Πρόταση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας είναι η έδρα της Διεπαγγελματικής στην φέτα να είναι εδώ στην Λάρισα στην καρδιά της ελληνικής κτηνοτροφίας.»

Την στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην  Διεπαγγελματική, εφόσον αυτή αποτελεί καθολικό αίτημα των επαγγελματιών κτηνοτρόφων και των τυροκόμων-μεταποιητών εξέφρασε ο Λαρισαίος υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2014 και φέτος τον Μάιο να προστατεύσει την ονομασία της Φέτας, πετυχαίνοντας την δέσμευση της Ε.Ε. για ενεργοποίηση των μηχανισμών προστασίας της.

Τραγικά λάθη, ασυγχώρητες συναινέσεις και αδικαιολόγητες υπαναχωρήσεις, αλλά και λύσεις την ύστατη στιγμή, επισήμαναν στον χαιρετισμό τους μεταξύ άλλων ο π. υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαροκόπουλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης και ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης.

Τα 175 έργα υποδομής που έγιναν στην Θεσσαλία στηρίζοντας έμπρακτα τον κτηνοτροφικό κόσμο επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος υπενθύμισε ότι ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ μεταφέρει συχνά τα αιτήματα των κτηνοτρόφων στα κέντρα λήψης αποφάσεων της πρωτεύουσας και έθιξε το ζήτημα της αύξησης της παραγωγής Φέτας.

Με το θέμα της αύξησης της παραγωγής που πρότεινε ο κ. Αγοραστός διαφώνησε ριζικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση και η τιμή και μετά η παραγωγή, διώχνοντας παράλληλα από το σκηνικό τα «μαϊμού» προϊόντα. Τα συμφέροντα των πολυεθνικών είναι μεγάλα, υπογράμμισε ο κ. Αποστολόπουλος και υποστήριξε ότι:

«Δεν κερδίσαμε ως τώρα στο θέμα της Φέτας, όμως το κακό πρέπει να διορθωθεί. Να δεσμευτούν οι βουλευτές μας ότι δεν θα υπογράψουν την συμφωνία, γιατί όποιος υπογράψει θα είναι εθνικός μειοδότης. Η ηγεσία των κτηνοτρόφων είδε ότι το συμφέρον μας είναι κοινό και θεωρώ ότι σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για τους κλάδους που εκπροσωπούμε, αλλά και για την ίδια την χώρα μας. Και εδώ έρχεται ο ρόλος της Διεπαγγελματικής, η οποία δεν θα εμπορεύεται αλλά θα προωθεί το προϊόν, δίνοντάς του την αξία που του λείπει. Έρχεται να το αναδείξει και να κάνει γνωστό τον κόπο και τον μόχθο που χρειάζεται για να παραχθεί, από το ζώο, το γάλα έως και το τελικό προϊόν που απολαμβάνει ο καταναλωτής. Την δύναμη στην Οργάνωση θα την δώσετε εσείς, ώστε να θέσει κανόνες στις Αγορές, να έχει συνεργασία με τους εκλεκτικούς φορείς και να υπάρχει σφραγίδα αναγνωσιμότητας που να σημαίνει κάτι. Κινούμαστε στα πρότυπα της Ιταλίας με την παρμεζάνα και της Γαλλίας με το ροκφόρ, που προστάτεψαν το προϊόν τους, εξαιρώντας το από τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες».              

Τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν ότι: 

1) Αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία Διεπαγγελματικής στην Φέτα

2) Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα απαρτίζεται από μέλη που θα ορίσουν οι κτηνοτρόφοι, ο ΣΕΒΓΑΠ και οι τυροκόμοι για την δημιουργία της.

3) Προτάθηκε από την Ομοσπονδία των κτηνοτρόφων η έδρα της Διεπαγγελματικής να γίνει στην Λάρισα.

 

Στο φύλλο του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου η εφημερίδα Agrenda έγραφε

Το είπαν και το έκαναν οι τσελιγκάδες για τη Φέτα

Στα χέρια των επαγγελµατιών κτηνοτρόφων, που παραδοσιακά στηρίζουν την εγχώρια  αιγοπροβατοτροφία, φαίνεται να περνά η υπόθεση της διάσωσης της Φέτας, αρχής γενοµένης από ίδρυση ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης η οποία αναλαµβάνει να υπερασπιστεί το ΠΟΠ Φέτα και να διαχειριστεί το όλο ζήτηµα µε τρόπο που να εξασφαλίζει το κύρος του προϊόντος στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ο θεµέλιος λίθος γι’ αυτή την οργάνωση αναµένονταν να πέσει στην προγραµµατισµένη για το βράδυ της Παρασκευής 18 Νοεµβρίου συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου (αιγοπροβατοτρόφοι και τυροκόµοι) στο ξενοδοχείο Imperial της Λάρισας µε το σύνολο των παρισταµένων να δηλώνει αποφασιστικότητα για την επίτευξη του στόχου.

Οι πληροφορίες µάλιστα θέλουν τους διοργανωτές της συνάντησης, δηλαδή την Οµοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Σύνδεσµο Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) να έχουν αναπτύξει εκτεταµένες επαφές µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους λοιπούς πολιτικούς φορείς του τόπου, ώστε το εν λόγω εγχείρηµα, όχι µόνο να τύχει της απαραίτητης αναγνώρισης αλλά να βρει γρήγορα ισχυρή στήριξη και βοήθειες που θα του επιτρέψουν να πετύχει στους σκοπούς του.

Είναι σαφές ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αφήνει πίσω και εκτός των εξελίξεων για τη ∆ιεπαγγελµατική της Φέτας µια προηγούµενη προσπάθεια που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό από συγκεκριµένη οµάδα αµφίσηµων στελεχών του χώρου, όπως οι Πεβερέτος και Γίτσας.  Σηµειωτέον ότι οι τελευταίοι διατηρούν ως «όχηµα» των επιδιώξεών τους τον λεγόµενο Σύνδεσµο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Άλλωστε και οι παράγοντες του υπουργείου κατάλαβαν γρήγορα ότι οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές δεν εκπροσωπούν επί της ουσίας τίποτα, αφού ο εν λόγω Σύνδεσµος αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγµα οργάνωσης -  σφραγίδα που φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί κατά βάση προσωπικές επιδιώξεις.

Η επίσηµη ενηµέρωση:

«Η παραπάνω εκδήλωση πραγµατοποιείται µε αφορµή την σκανδαλώδη εξαίρεση της Φέτας από την πλήρη προστασία του ΠΟΠ χαρακτήρα της σε όλες τις τελευταίες οικονοµικές και εµπορικές συµφωνίες της ΕΕ µε τις Τρίτες χώρες. ∆ιαφαίνεται, όσο ίσως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, η ανάγκη για µια κυριολεκτικά πανεθνική προσπάθεια για να διεκδικηθούν και να κερδηθούν πίσω τα χαµένα δικαιώµατα του εθνικού µας προϊόντος. Παρόλο που έγιναν από πλευράς της πολιτείας τραγικά λάθη, ασυγχώρητες συναινέσεις και αδικαιολόγητες υπαναχωρήσεις που µπορεί να αποδεδειχθούν µη αντιστρεπτές, απαιτούνται τώρα πια συντεταγµένες και απολύτως κοινές δράσεις πέραν από κάθε κοµµατικό τακτισµό.  Επιπρόσθετα έχει ιστορικά πια διαφανεί, µε τραγικό παράδειγµα τη Φέτα, ότι κανείς µέχρι σήµερα δεν µπόρεσε να προασπίσει τα ζωτικά αυτά συµφέροντα αλλά και δικαιώµατα µας που συνιστούν ουσιαστικά την εθνική µας κληρονοµιά. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να αναλάβει ο ίδιος ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής και της µεταποίησης την ευθύνη και υποχρέωση να δηµιουργήσει παντού τις συνθήκες απολύτου σεβασµού της ταυτότητας της Φέτας µέσω της δηµιουργίας ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Φέτας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία