BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Με πρωταγωνιστή τα αλμεκτήρια και τον εξοπλισμό βιοαερίου οι νέες τάσεις για την κτηνοτροφία στη 10η Zootechnia

Μεταφορικά μέσα και εργαλεία που κάνουν τη ζωή των παραγωγών πιο εύκολη, τεχνικές και αυτοματισμοί για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και νέες γνώσεις προερχόμενες από το πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας που βελτιώνουν την υγεία, τη δυνατότητα αναπαραγωγής και την παραγωγικότητα των ζώων μιας εκμετάλλευσης, μέχρι και έναν υπερσύγχρονο επιδεικτικό στάβλο για γίδια, που λειτουργεί κανονικά, είχε φέτος ο… μπαχτσές της 10ης Zootechnia.

Με πρωταγωνιστή τα αλμεκτήρια και τον εξοπλισμό βιοαερίου οι νέες τάσεις για την κτηνοτροφία στη 10η Zootechnia

1
0

Για τέσσερις ημέρες, από τις 2 έως και τις 5 Φεβρουαρίου, κτηνοτρόφοι, αλλά και επιχειρηματίες του κλάδου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας και να δουν από κοντά, σε ορισμένες περιπτώσεις για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπηρεσίες, μηχανήματα και καινοτόμους εξοπλισμούς, κλείνοντας συμφωνίες ικανές να τους «λύσουν τα χέρια».



Τα βλέμματα των πολυάριθμων επισκεπτών, που προέρχονται και από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, τραβούν, μεταξύ άλλων, το σύστημα αυτοματοποιημένης αρμεγής Monobox της Wesffalia Technologies, το νέο μοντέλο κτηνοτροφικού φορτωτή της JCB, που εκθέτει η Unitrac, η πρέσα μεγάλης στρογγυλής μπάλας μεταβλητού θαλάμου της Cicoria που παρουσιάζει η Α&Φ Ιωαννίδης, το νέο αχυροκπτικό μηχάνημα Primor 4260M της Kuhn, ο χορτοσυλλέκτης Kubota RA 1035 της Αγκριπάν ΑΕΒΕ, όλοι οι συνδυασμοί ενσιρώματος της σειράς John Deere 8000, ειδικά ενσιρωτικά με εξοπλισμό για μονάδες βιοαερίου, αλλά και η καινούρια σειρά Jagouar 9000 που φέρνει η Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ, τα ρομποτικά Lely Astronaut της Milkplan κλπ.


Ο όμιλος Greenbox και η εφημερίδα Agrenda για ακόμη μια χρονιά συμμετείχαν στη Zootechnia στο Περίπτερο 13, Stand 41.

Στη φετινή διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας, άλλωστε, καταγράφτηκε ρεκόρ συμμετοχών, προσελκύοντας από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου  58.743 επισκέπτες, μέγεθος αυξημένο κατά 16,6% έναντι των 50.354 του 2015, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σε αυτή έδωσαν το «παρών» όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς επίσης και ο ΣΕΑΜ και η ΕΚΑΓΕΜ με τα μέλη τους.

Συγκεκριμένα οι εκθέτες ανέρχονταν 939, έναντι 849 στην αμέσως προηγούμενη διοργάνωση το 2015 και προέρχονται από Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Κύπρο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία, ενώ μαζί με τους έμμεσους, εκπροσωπούνται 37 χώρες.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν και το γεγονός της αύξησης των ξένων εμπορικών επισκεπτών κατά 27%, η παρουσία των οποίων έδωσε έντονο διεθνή χαρακτήρα στην 10η Zootechnia. Οι Έλληνες εκθέτες προήλθαν από όλη την Ελλάδα, οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) εκπροσώπησαν 37 χώρες, ενώ συγκεκριμένα οι ξένοι άμεσοι εκθέτες προήλθαν από 11 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία). Επίσης τη φετινή διοργάνωση επισκέφθηκαν hosted buyers από 10 χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία και Κύπρο), αλλά και 300 επισκέπτες με ομαδικές συμμετοχές από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Η έκθεση κάλυψε συνολικά 14.350 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων έναντι 12.938 τ.μ. του 2015.



Εντυπωσιακή ήταν η επισκεψιμότητα στο Pet Festival -που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το «International Dog Festival», το μεγάλο σαλόνι «All About Cats» και την ενότητα «Groom Expo»- αλλά και στο 6o Σαλόνι Αλόγου, όπου τα 50 και πλέον άλογα ελληνικών και άλλων φυλών μαγνήτισαν τα βλέμματα. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις παράλληλες εκδηλώσεις της 10ης Zootechnia, που κάλυψαν όλα τα θέματα ενδιαφέροντος των κλάδων της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας.

Την 10η Zootechnia υποστηρίζουν η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων


Σκανάρισμα στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα εξήγγειλε ο Αποστόλου

Αυξημένους τελωνειακούς ελέγχους και εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που μπαίνουν στη χώρα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη, εξήγγειλε στο πλαίσιο των εγκαινίων της 10ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία (Zootechnia), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Ειδικότερα για το θέμα των ελληνοποιήσεων ο Υπουργός επεσήμανε  ότι «παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις ελληνοποιήσεις. Είμαστε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Έχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί σε 4 πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των  αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι δίνεται τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρόταση του ΥΠΑΑΤ για το χώρο της κτηνοτροφίας η οποία  αφορά στην υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ όπως είπε θα ακολουθήσει ανάλογη ρύθμιση και για τα προϊόντα κρέατος «για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δε φτάνει μέχρι τον καταναλωτή».

Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τη Χώρα άμελξης, τη Χώρα επεξεργασίας και τη Χώρα συσκευασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου «με την πρότασή μας αυτή υλοποιείται ο στρατηγικός μας σχεδιασμός που,

α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων,

β) προασπίζει μέσω της διαφάνειας και της ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας που υπηρετεί, τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο έντονα ανταγωνιστική για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,

γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, και

δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών κ.α.

Ρύθμιση για έγκαιρη πληρωμή νωπών-ευπαθών προϊόντων

Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην νομοθετική πρόταση για τη στήριξη των παραγωγών νωπών και ευπαθών προϊόντων σε ό,τι αφορά την έγκαιρη πληρωμή τους από τους εμπόρους, μέσα σε διάστημα 60 ημερών.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες. Έχει γίνει έτσι ο αγρότης - και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Για οποιαδήποτε παράβαση της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων προβλέπονται αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων προβλέπεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης από το Μητρώο Εμπόρων του Υπουργείου. Στόχος της ρύθμισης είναι να προωθηθούν οι δίκαιες συναλλαγές και να προστατευθεί ο αδύναμος κρίκος στην διατροφική αλυσίδα που είναι ο μικρός και ανίσχυρος αγρότης», είπε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία