Agronews|  20/03/2017 - 09:09 πμ

Προάγγελος νέων δράσεων των αγροτών η 107η επέτειος του Κιλελέρ

Με αγροτική συγκέντρωση και τη συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας, γιορτάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στον χώρο του Μνημείου του Αγρότη στο Κιλελέρ Λάρισας, η επέτειος των 107 χρόνων από την αιματηρή εξέγερση των κολίγων του Κιλελέρ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλίες μπροστά από το μνημείο, όπου πρώτος χαιρέτησε το μέλος της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων Κώστας Τζέλλας.

Ο Κώστας Τζέλας από το βήμα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση, λέγοντας πως το σημερινό συλλαλητήριο διοργανώνεται προς τιμήν των νεκρών του Κιλελέρ, αλλά και με στόχο να αναδειχθούν τα σημερινά προβλήματα των αγροτών.

Επίσης, κατήγγειλε τις κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες, όπως είπε, «οδηγούν σε ένα νέο είδος τσιφλικάδων» και σημείωσε: «Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με τους εργαζόμενους, θα δώσουμε την υπόσχεση στους προγόνους μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέα τσιφλίκια στην εργασία, στην αγροτιά, παντού».

Μπούτας: Να μας αφήσουν να μείνουμε παραγωγικοί στη γη μας

Την αγωνία των αγροτών να παραμείνουν στον τόπο τους, καλλιεργώντας τη γη τους και να συνεχίσουν να είναι παραγωγικοί και βιώσιμοι και να μην προστεθούν στο 1.200.000 ανέργους, εξέφρασε από το μνημείο του Κιλελέρ Βαγγέλης Μπούτας, με δηλώσεις τους στο Agronews. Μεταξύ άλλων ο έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής είπε:

«Στο χώρο θυσίας, στο Κιλελέρ τιμάμε τους εξεγερμένους Θεσσαλούς κολίγους που με πρωτεργάτη της αγροτικής Ιδέας, τον Μαρίνο Αντύπα έγραψαν ανεξίτηλα στις σελίδες του αγροτικού και λαϊκού κινήματος, στις σελίδες της Νεότερης Ελλάδας. Aνανεώνουμε τους όρκους πίστης, τιμής και ευθύνης ως συνεχιστές του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση εκείνης της θυσίας.

Για όλους εμάς τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τον καθένα ξεχωριστά στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο, το Κιλελέρ δεν αντιπροσωπεύει μουσειακή επέτειο, αλλά συνέχεια των πολύχρονων αγροτικών κινητοποιήσεων με τα χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους και τις πολλαπλές μορφές πάλης ανά την Ελλάδα. Αυτές οι μορφές αγώνα πιέζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την Ε.Ε., αναγκάζοντας τους να αναστρέψουν τη βαριά αντιλαϊκή πολιτική τους ωθώντας τη χώρα σε ατελείωτα μνημόνια. Σήμερα την θέση των παλιών τσιφλικάδων πήραν άλλοι που επιβουλεύονται και εκμεταλλεύονται το βιός μας και την σκληρή δουλειά μας.

Επιθυμία όλων να μην προστεθούμε στο 1.200.000 ανέργους, αλλά να μας αφήσουν στον τόπο μας να καλλιεργούμε τη γη μας, να είμαστε παραγωγικοί και βιώσιμοι και να μείνει η νεολαία μας στα χωριά μας.»    

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας, να δώσουμε όρκους πίστης και ευθύνης ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση εκείνης της θυσίας».

Ο Ρίζος Μαρούδας επεσήμανε πως το σημερινό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ αποτελεί τη συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων του προηγούμενου διαστήματος. «Το Κιλελέρ αποτελεί σημείο σταθμό στο αγροτικό κίνημα και παραδειγματίζει τους αγώνες του σήμερα, γιατί οργανώθηκε και πέτυχε από τους πρώτους πεδινούς αγροτικούς συνδέσμους που συγκροτήθηκαν σε πόλεις και χωριά, ενώ προβάλει την αναγκαιότητα για συσπείρωση σε δραστήριους μαζικούς συλλόγους στο σήμερα» σημείωσε.

Στη συνέχεια τόνισε πως υπάρχει η ανάγκη να ενισχυθεί η συμμαχία των αγροτών με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους «ενάντια στον κοινό αντίπαλο, ώστε να δοθεί προοπτική στον αγώνα για την αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού».

Ακόμα, ο κ. Μαρούδας έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η επιλογή της να μην ικανοποιήσει ούτε ένα από τα ζωτικά αιτήματα των αγροτών θα τους οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Επίσης, κατήγγειλε τόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ ότι δεν θέλουν ένα δυνατό αγροτικό κίνημα απέναντι τους. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσοι στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, η ΝΔ που ως αντιπολίτευση ευελπιστεί να γίνει η επόμενη κυβέρνηση και ξέρει ότι θα εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα, δεν θέλουν ένα δυνατό οργανωμένο αγροτικό κίνημα και προσπάθησαν να το αποδυναμώσουν, στρέφοντας τα βέλη τους εκεί όπου ξέρουν ότι υπάρχουν οι συνεπείς δυνάμεις που δεν θα προδώσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους και θα ηγηθούν των κινητοποιήσεων.

Την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ενωτικές Αγωνιστικές Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μαρούδας ανακοίνωσε πως η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων θα εξαγγείλει δεκαήμερο πανελλαδικής δράσης το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως ο «αγώνας των αγροτών δεν αρχίζει και σταματάει μόνο την περίοδο των μπλόκων, αλλά συνεχίζεται με πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις όλο τον χρόνο».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Βάιος Βισβίκης, αντιδήμαρχος του δήμου Κιλελέρ, η Κατερίνα Πάσχου εκ μέρους της ΟΓΕ, ο Χρήστος Κάμτσης, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από το Μπλόκο της Πέλλας και η Διαμαντούλα Κρητικού, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από το μπλόκο της Φλώρινας. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαβάστηκε ψήφισμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από το χώρο του μνημείου στο Κιλελέρ.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζεται: «Η σημερινή αγωνιστική συγκέντρωση για τον γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ έρχεται ως συνέχεια μιας ακόμα μεγάλης μάχης που δώσαμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, επί 25 μερόνυχτα στα μπλόκα, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για την επιβίωσή μας». Επίσης, σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία «βαδίζει στον ίδιο ντορό με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά προχώρησε και σε μια αισχρή και βρώμικη συκοφαντική επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα».

Τέλος, στο ψήφισμα σημειώνεται πως οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης, «την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που δημιουργούν, πολλαπλασιάζουν και οξύνουν τα προβλήματά μας, το άνοιγμα του δρόμου για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης 

«Η σημερινή αγωνιστική συγκέντρωση για τον γιορτασμό της 107ης επετείου του Κιλελέρ έρχεται ως συνέχεια μιας ακόμα μεγάλης μάχης που δώσαμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, επί 25 μερόνυχτα στα μπλόκα, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για την επιβίωσή μας.

Στο στόχαστρο της πάλης μας βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται τα μέτρα για τους αγρότες τα οποία λαμβάνονται και εφαρμόζονται στα πλαίσια των απανωτών μνημονίων που συναποφασίσουν και συνυπογράφουν με τους ''θεσμούς'' η μία μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας τα τελευταία 8 χρόνια, καθώς κι όσα περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ της ΕΕ. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, των ''νεοτσιφλικάδων'' του καιρού μας, που συνεπάγεται παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.


Και σ' αυτή τη μάχη που δώσαμε στα μπλόκα είχαμε απέναντί μας όλους όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση:

  • Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, βαδίζοντας στον ίδιο ''ντορό'' με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά προχώρησε και σε μια αισχρή και βρώμικη συκοφαντική επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, επιχειρώντας να αποδυναμώσει τον αγώνα μας και να υποκινήσει τον ''κοινωνικό αυτοματισμό'' σε βάρος μας.
  • Τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΚΑΠ και ψήφισαν τα μνημόνια, οι οποίες, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα περί ''αναποτελεσματικότητας των αγώνων'' και ορμηνεύοντας διαρκώς τους αγωνιζόμενους αγρότες ''να κάνουν αγωνιστικό κράττει'', έδωσαν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.
  • Τα διάφορα ''σχήματα'' που, όπως κάθε φορά που γίνονται μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, έτσι και τώρα, εμφανίστηκαν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα και να προβάλλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, τα οποία έρχονται σε αντίθεση και αντιπαράθεση με τα συμφέροντα και τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών. Τα ''σχήματα'' αυτά που παίζουν το ρόλο του ''πρόθυμου συνομιλητή'' της εκάστοτε κυβέρνησης και του ''δούρειου ίππου''μέσα στο αγροτικό κίνημα, προχώρησαν σε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο να υπονομεύσουν την δυναμική και την προοπτική του αγώνα μας.

Παρά την μεθοδευμένη και συντονισμένη επίθεση που δεχτήκαμε από όλους τους αντιπάλους, καταφέραμε να στήσουμε μπλόκα σ' όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το οποίο εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, έχει κατακτήσει την ικανότητα να οργανώνει με επιτυχία την πάλη, ακόμα και όταν οι δυσκολίες που τίθενται μπροστά του είναι πολλές και τα εμπόδια μεγάλα.


Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε ότι καθοριστική σημασία για την πετυχημένη οργάνωση και την προοπτική της πάλης μας έχει η αγωνιστική συμπόρευσή μας με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πάντα με την ίδια στόχευση: Την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης, την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που δημιουργούν, πολλαπλασιάζουν και οξύνουν τα προβλήματά μας, το άνοιγμα του δρόμου για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.

Από δω, από το χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, δηλώνουμε: Θα συνεχίσουμε, μαζί με τους συμμάχους μας, να αντιπαλεύουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, μέχρι να την ανατρέψουμε. Κολίγοι στα ''τσιφλίκια'' των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δε θα γεννούμε. Θα παλέψουμε, με νύχια και με δόντια, για να γίνουμε εμείς οι αφέντες του πλούτου που παράγουμε».

Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ