BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Ξένο ενδιαφέρον για μονάδα ελαιολάδου μαμούθ έβγαλε το 7ο Φεστιβάλ

Το ολοένα διευρυνόμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να ρίξουν κεφάλαια σε καθετοποιημένες μονάδες με στόχο να παράξουν ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, στην διάρκεια του 7ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ξένο ενδιαφέρον για μονάδα ελαιολάδου μαμούθ έβγαλε το 7ο Φεστιβάλ

11
0

Οι πληροφορίες λένε ότι το Σάββατο στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ βρέθηκαν εκπρόσωποι μεγάλου επενδυτικού οίκου «από γειτονική χώρα εξ Ανατολάς», όπως τόνισαν στο AgroNews συμμετέχοντες στο ετήσιο ραντεβού της ελαιοκομίας.


Σκοπός τους, να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του κλάδου της ελαιοκομίας, να γνωρίσουν καλύτερα το ελληνικό ελαιόλαδο και τις ελιές, καθώς σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσουν κεφάλαια σε καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ελαιολάδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ίδιοι ενδιαφέρονται καταρχήν να αγοράσουν εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων, να δημιουργήσουν ελαιώνα πυκνής φύτευσης, μετέπειτα ελαιοτριβείο και εν συνεχεία συσκευαστήριο και τυποποιητήριο ελαιολάδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν προβεί ήδη σε συζητήσεις και με έλληνα φυτωριούχο, για την προμήθεια φυτωριακού υλικού.

 

Κατά τα άλλα, την τιμητική τους στο Φεστιβάλ είχαν οι λέξεις «τυποποίηση, ταυτότητα και μάρκετινγκ», που παραμένουν ζητούμενο, με στόχο, όπως τόνισαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις παράλληλες εκδηλώσεις «να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου»

 

Ευκαιρίες για μεγαλύτερα μερίδια δημιουργούν τα ξένα σκάνδαλα

 

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ διεξήχθη το 7ο συνέδριο Ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων του ελαιοκομικού τομέα. Συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη στιγμή, στον τομέα της ελαιοκομίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του.

 

Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, παρατηρείται συρρίκνωση της αγοράς καθώς ο Έλληνας αναζητά, λόγω της κρίσης, οικονομικότερες λύσεις, την ίδια ώρα που υπάρχει μείωση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και αύξηση των εισαγωγών ελαίων κατώτερης ποιότητας.

 

Ωστόσο, μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες μικρούς παραγωγούς αποτελούν η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης του ελαιόλαδου, τα σκάνδαλα με τα νοθευμένα ελαιόλαδα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, κυρίως, το γεγονός ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των καταναλωτών που αναζητούν φυσικά, βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα.

 

Συζητήθηκαν, επίσης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, οι προοπτικές στήριξης στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, τα οφέλη των ελαιοκομικών προϊόντων ως ασπίδες προστασίας από το οξειδωτικό στρες, η ποιότητα και οι προοπτικές του ελληνικού ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς κ.λπ.

 

Αποστόλου: Δεν θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς από τους δασικούς χάρτες

 

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τους δασικούς χάρτες, δε θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς ενώ, από το βήμα των εγκαινίων,  προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα και δράσεις για τους ελαιοπαραγωγούς.

 

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεκάδες διαφορετικά είδη ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς από 100 και πλέον μικρούς παραγωγούς όλες τις περιοχές της χώρας και να γνωρίσουν σπάνια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Επίσης, να γευτούν μοναδικής ποιότητας ελληνικά λαδοτύρια αλλά και εξαιρετικές γεύσεις με βάση το ελαιόλαδο που μαγείρευαν και τις τρεις ημέρεας σαράντα και πλέον ταλαντούχοι σεφ.

 

Στο τριήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν, ακόμα, ο 5ος διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, ο 4ος διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς, σεμινάρια γαστρονομίας, γαστρονομικές παρουσιάσεις πρωτότυπων γεύσεων κ.λ.π.

 

Κώστας Αγοραστός: Η εποχή του «τενεκέ» πρέπει να περάσει στην ιστορία

Το τρίπτυχο «τυποποίηση, δημιουργία ταυτότητας (branding) και προώθησή του με όρους αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς (marketing)» έθεσε ως προϋπόθεση για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το ίδιο προϊόν, το οποίο είναι μοναδικό διεθνώς. Αυτό, όμως, δεν αρκεί να το ξέρουμε εμείς, πρέπει να το επικοινωνήσουμε, να το προβάλλουμε στην αγορά, στο παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό. Χρειάζονται, επίσης, το κατάλληλο μπουκάλι και σύγχρονο design, χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες γιατί αυτές κάνουν τη διαφορά. Βέβαιο είναι, πάντως, ότι η εποχή του «τενεκέ» πρέπει να περάσει στην ιστορία», πρόσθεσε.

Ο Κ. Αγοραστός επεσήμανε στην ομιλία και το εξής: «Επειδή κατά καιρούς κυκλοφορούν κάποιες ιστορίες επιτυχίας με ελαιόλαδο, θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν γίνεται το προϊόν όλων να πωλείται 100 λίρες στα Χάροντς. Το επισημαίνω διότι συχνά οι μεγάλες προσδοκίες, όταν δεν εδράζονται σε ρεαλιστική βάση, οδηγούν σε μεγάλες απογοητεύσεις. Και χρειάζεται διπλή προσοχή να μην προστεθεί στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό κι ένας εσωτερικός ανταγωνισμός που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων».

Ο κ.Αγοραστός ανέδειξε για άλλη μια φορά την πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών ότι «η χώρα μας σήμερα χρειάζεται μια Παραγωγική Επανάσταση με πρωταγωνιστικό ρόλο των Περιφερειών καθώς έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους ως ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να τολμήσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά,

-«Να μειώσουν το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

-Να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και τις εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές γενικά και ειδικότερα για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

-Το Δημόσιο να ασκήσει αποτελεσματικά το ρυθμιστικό του ρόλο στην αγορά. Ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμός ναι, όμως το Δημόσιο πρέπει να θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να εποπτεύει το χώρο αντιμετωπίζοντας τις όποιες στρεβλώσεις, οι οποίες και τον ανταγωνισμό νοθεύουν και πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις και τους νομοταγείς επιχειρηματίες και παραγωγούς», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.


Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, του πρόεδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστού, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη ως εκπροσώπου του προέδρου της Βουλής, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Γιάννη Μανιάτη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Πειραιά Ειρήνης Νταϊφά, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων κομμάτων, προέδρων επιμελητηρίων κ.λ.π

Το βραβείο για την Τιμώμενη Περιφέρεια παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δήλωσε διπλά υπερήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σε Έλληνες παραγωγούς με εξωστρεφές και ανταγωνιστικό προϊόν. Επίσης, επεσήμανε ότι το τρίπτυχο Διατροφή – Τουρισμός – Πολιτισμός θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στην οικονομική κρίση της χώρας

Η απολογιστική ανακοίνωση των διοργανωτών έχει ως εξής:

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και επισήμων, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδιαφέρουσες ειδήσεις, ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου & Ελιάς που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

 

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, του πρόεδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστού, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη ως εκπροσώπου του προέδρου της Βουλής, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Γιάννη Μανιάτη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Πειραιά Ειρήνης Νταϊφά, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων κομμάτων, προέδρων επιμελητηρίων κ.λ.π

 

Τιμώμενη Περιφέρεια ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δήλωσε διπλά υπερήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σε Έλληνες παραγωγούς με εξωστρεφές και ανταγωνιστικό προϊόν. Επίσης, επεσήμανε ότι το τρίπτυχο Διατροφή – Τουρισμός – Πολιτισμός θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στην οικονομική κρίση της χώρας.

 

Θερμά συγχαρητήρια στη διοργάνωση έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τους δασικούς χάρτες δε θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς ενώ, από το βήμα των εγκαινίων,  προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα και δράσεις για τους ελαιοπαραγωγούς. 

 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ διεξήχθη το 7ο συνέδριο Ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων του ελαιοκομικού τομέα, όπου συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη στιγμή, στον τομέα της ελαιοκομίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του.

 

Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, παρατηρείται συρρίκνωση της αγοράς καθώς ο Έλληνας αναζητά, λόγω της κρίσης, οικονομικότερες λύσεις, την ίδια ώρα που υπάρχει μείωση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και αύξηση των εισαγωγών ελαίων κατώτερης ποιότητας. Ωστόσο, μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες μικρούς παραγωγούς αποτελούν η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης του ελαιόλαδου, τα σκάνδαλα με τα νοθευμένα λάδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, κυρίως, το γεγονός ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των καταναλωτών που αναζητούν φυσικά, βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου & Ελιάς επισκέφτηκαν εκπρόσωποι ξένων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ελληνικού ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας στη χώρα μας.

 

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεκάδες διαφορετικά είδη ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς από 100 και πλέον μικρούς παραγωγούς όλης της χώρας και να γνωρίσουν σπάνια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Επίσης, να γευτούν μοναδικής ποιότητας ελληνικά λαδοτύρια αλλά και εξαιρετικές γεύσεις με βάση το λάδι που μαγείρευαν και τις τρεις ημέρες σαράντα και πλέον ταλαντούχοι σεφ.

 

Στο τριήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν, ακόμα, ο 5ος διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, ο 4ος διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς, σεμινάρια γαστρονομίας, γαστρονομικές παρουσιάσεις πρωτότυπων γεύσεων κ.λ.π.



Δυναμική παρουσία του ΕΦΕΤ στο «7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς»


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου (αριστερά),
ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Ι. Τσιάλτας
και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης.




Στο «7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς», μία μεγάλη γιορτή για την εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με πλήθος υποστηρικτικών δράσεων για τους προβαλλόμενους φορείς  και για την άμεση ενημέρωση των καταναλωτών, έλαβε μέρος ο Ε.Φ.Ε.Τ. με συμμετοχή υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης - Πληροφορικής στις 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου 2017 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μετά την ευγενική παραχώρηση δωρεάν περιπτέρου από τους διοργανωτές.  

Η συμμετοχή του Ε.Φ.Ε.Τ. στόχευε στη δια ζώσης επικοινωνία με τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων σε θέματα της αρμοδιότητάς του με έμφαση στη θωράκιση του κορυφαίου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, του ελαιολάδου, σε ό,τι αφορά την ασφάλειά του ως τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας και την προστασία του αγοραστικού κοινού από πρακτικές παραπλάνησης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης διεξήχθησαν ενώπιον πλήθους επισήμων, εκθετών και κοινού στις 31 Μαρτίου, στη διάρκεια των οποίων συνομολογήθηκε από εκλεκτούς ομιλητές η μεγάλη ανάγκη για ευρύτερη τυποποίηση με σωστό σχεδιασμό, για τη δημιουργία ταυτότητας «branding» με στόχευση στην προβολή και αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού ελαιολάδου και τη χρήση του «marketing» με την επίγνωση της σημερινής παγκοσμιοποιημένης αγοράς.  Μετά το πέρας των εγκαινίων επισκέφθηκαν το περίπτερο του Ε.Φ.Ε.Τ. απέναντι από την αίθουσα συνεδρίων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Ιωάννης Τσιάλτας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και πολυάριθμοι επισκέπτες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του «7ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς» τα στελέχη του Ε.Φ.Ε.Τ. ήρθαν σε άμεση επικοινωνία με τους επισκέπτες της έκθεσης, απάντησαν σε πολύπλευρα ερωτήματα σχετικά με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, τα θέματα επισήμανσης ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, την προστασία του καταναλωτή, τα δωρεάν διαθέσιμα συμβουλευτικά κείμενα (π.χ. κατευθυντήριες οδηγίες, «Οδηγοί Υγιεινής») από τον ιστότοπο του Ε.Φ.Ε.Τ. (http://www.efet.gr).  Παρουσιάστηκε η λειτουργικότητα αυτής της ιστοσελίδας, όπου προσφέρεται διαρκής ενημέρωση μέσω των ανακοινώσεων, της ηλεκτρονικής κοινοποίησης προς τους εγγεγραμμένους στο «Newsletter» της ισχύουσας βασικής νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια τροφίμων, μέσω της περιήγησης στο δωρεάν διαθέσιμο προς όλους πλούσιο υλικό αναφοράς και μέσω της δυνατότητας επικοινωνίας με τον Ε.Φ.Ε.Τ. μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:  info@efet.gr

Εκ μέρους των εκπροσώπων του Ε.Φ.Ε.Τ. έγινε ιδιαίτερη αναφορά προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του συλλεγόμενου και κατεργαζόμενου ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου από μη κατάλληλα υλικά (π.χ. πλαστικά μη ενδεδειγμένων προδιαγραφών), τα οποία όταν χρησιμοποιούνται στα δίχτυα συλλογής, σε σωληνώσεις ελαιοτριβείων ή ως συσκευασίες μπορεί να προκαλέσουν τη μετανάστευση πλαστικοποιητών στο τελικό προϊόν και να πλήξουν ανεπανόρθωτα την εξαγωγιμότητα του τελικού προϊόντος.  

Πραγματοποιήθηκε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού με βασικές συμβουλές για την ορθή επιλογή τροφίμων κατά την περίοδο της σαρακοστής, την επερχόμενη περίοδο του Πάσχα και την περίοδο του καλοκαιριού με σεβασμό για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο.






Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία