BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Θέλει πάνω από 10 στρέμματα η παρεμπόδιση σύζευξης για να είναι επιτυχής στο αμπέλι

Η διαρκής παρακολούθηση του αµπελώνα και ο σωστός χρονικός προσδιορισµός της επέµβασης, είναι τα βασικά «κλειδιά» για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση της ευδεµίδας και του ψευδόκκοκου, των κυριότερων εχθρών της αµπέλου.

Θέλει πάνω από 10 στρέμματα η παρεμπόδιση σύζευξης για να είναι επιτυχής στο αμπέλι

5
1
Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο Στέφανος Ανδρεάδης διδάκτορας Εντοµολογίας του Pennsylvania State University, βασικός οµιλητής της ενηµερωτικής ηµερίδας για το εγχώριο επιτραπέζιο σταφύλι που οργάνωσε το τµήµα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, στις 6 Απριλίου, στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Κατά τον ίδιο, «ό,τι ψεκασµούς κι αν κάνουµε, αν είναι άκαιροι και άσκοποι, δεν πρόκειται να µας δώσουν το επιθυµητό αποτέλεσµα. Αντιθέτως, µε την παρακολούθηση του πληθυσµού και µε τον προσδιορισµό του κατάλληλου χρόνου της επέµβασης, τα αποτελέσµατα θα είναι αποδοτικά, χωρίς περιττές χρήσεις και επιβάρυνση του περιβάλλοντος». Αναφερόµενος ειδικότερα στην ευδεµίδα ο οµιλητής επισήµανε πως καινούριες τεχνολογίες προσπαθούν να κάνουν την εµφάνισή τους, όπως οι βιοτεχνολογικές και ιδίως η µέθοδος της παρεµπόδισης σύζευξης, µε στόχο να έχουµε πιο φιλικές διαχειρίσεις σε σχέση µε το περιβάλλον.

Περιοριστικοί παράγοντες«Έχουν γίνει αρκετές δοκιµές σε σχέση µε την παρεµπόδιση σύζευξης και έχουν βρεθεί ενθαρρυντικά αποτελέσµατα, αλλά υπάρχουν περιοριστικοί παράγοντες» τόνισε ο δρ Ανδρεάδης, εξηγώντας πως ένας παραγωγός µε 5-10 στρέµµατα δεν µπορεί να εφαρµόσει τη συγκεκριµένη µέθοδο ενώ απαραίτητο είναι να υπάρχει και συνεργασία µε τους γειτονικούς αγρούς, ώστε να αποφεύγεται η εισαγωγή της ευδεµίδας από πληµµελώς φροντισµένα διπλανά χωράφια
Η αποτελεσµατικότητα της µεθόδου, σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι µεγαλύτερη όταν ο πληθυσµός της ευδεµίδας είναι σε µια ελεγχόµενη κατάσταση, ενώ όταν υπάρχει εκτεταµένη προσβολή, ενδείκνυται η ολοκληρωµένη καταπολέµηση, µε εφαρµογή κάποιων ψεκασµών για µια περίοδο 2-3 ετών, για να µειωθεί η πίεση που ασκείται από τον εχθρό στη φυτεία
Με παρόµοιες µεθόδους, κατά τον δρ Ανδρεάδη, µπορεί να καταπολεµηθεί και ο ψευδόκοκκος, ο οποίος από δευτερεύων εχθρός έχει µετατραπεί σε πρωτεύοντα. Η παρεµπόδιση σύζευξης πάντως στην περίπτωση του ψευδόκκοκου είναι ακόµη σε πειραµατική φάση. «Έχει βρεθεί η σχετική φεροµόνη και δίνει αρκετά καλά αποτελέσµατα. Και πάλι όµως χρειάζεται παρακολούθηση του πληθυσµού», είπε  και πρόσθεσε πως «στον ψευδόκκοκο µπορούµε να κάνουµε και έναν χειµερινό ψεκασµό µε κάποιο παραφινέλαιο»



Ολική απώλεια παραγωγής από τον ψευδόκοκκοΣε σχέση µε τη ζηµιά που µπορεί να επιφέρει στο αµπέλι η ευδεµίδα, πέραν της άµεσης καταστροφής που προκαλείται από την προνύµφη, προκύπτουν και έµµεσες, όπως είναι η ανάπτυξη του βοτρύτη που µπορεί να οδηγήσει ακόµη και σε ολική απώλεια παραγωγής. Το ίδιο µπορεί να συµβεί και µε τον ψευδόκοκκο, ο οποίος «έχει πολύ µεγάλο δυναµικό ωοτοκίας και ο πληθυσµός του αυξάνεται µε γεωµετρικούς ρυθµούς, προσβάλλοντας καρπούς, φύλλα, κληµατίδες και πρέµνα, σε σηµείο να µην αξίζει τον κόπο να µπει ο παραγωγός να το µαζέψει»
Δείτε εδώ αναλυτικά το δισέλιδο αφιέρωμα της Agrenda.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-04-2017 10:23ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΩΤΟ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΜΟΣ ΣΥΣΕΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΔΕΜΙΔΑ ΤΟ 1994 ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙΑ ΜΑΣ 23 XRONIA META ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία