BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Σε Λαμία και Καρδίτσα με συνεταιριστικό μπόλι έπιασε ρίζα η στέβια

Οι νέες στρατηγικές συνεργασίες µε µεγάλους παράγοντες της βιοµηχανίας τροφίµων αλλά και οι επενδύσεις εκατοµµυρίων ευρώ σε έργα υποδοµής υποδεικνύουν πως η καλλιέργεια του φυτού, που έχει χαρακτηριστεί η «ζάχαρη του µέλλοντος», της στέβιας, έχει αρχίσει να βρίσκει τα «πατήµατά» της στην ελληνική παραγωγική διαδικασία, αφού προηγήθηκε η διαδικασία ξεκαθαρίσµατος.

Σε Λαμία και Καρδίτσα με συνεταιριστικό μπόλι έπιασε ρίζα η στέβια

0
0
Στη Λαµία και την Καρδίτσα εντοπίζονται οι δύο βασικοί πυρήνες µε δραστηριότητα στο προϊόν, που προέρχονται αµφότεροι από τον συνεταιριστικό χώρο. Άλλωστε τα συνεργατικά σχήµατα χαρακτηρίζονται από τους εµπλεκόµενους µονόδροµος για τη διαχείριση και την απόδοση υπεραξίας στο προϊόν.



Ξεκινώντας από τη Λαµία θα βρούµε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Stevia Hellas Coop, ο οποίος προσφάτως  σύναψε επιχειρηµατική συµφωνία µε την Green Cola Hellas για την αποκλειστική προµήθεια στέβιας στην παραγωγή των προϊόντων της τελευταίας.  «Οι προοπτικές που ανοίγει η νέα αυτή συνεργασία δεν περιορίζονται στην αύξηση των εσόδων του συνεταιρισµού και του εισοδήµατoς των παραγωγών µας, αλλά θα συµβάλλουν επίσης στην αύξηση της αναγνωρισιµότητας της Stevia Hellas Coop αλλά και του προϊόντος της στέβιας εν  γένει» δήλωσε στην Agrenda ο Χρήστος Σταµάτης, διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας

 «Ο συνεταιρισµός µας προσέγγισε την εταιρεία για να δειγµατίσοουµε το προϊόν µας. Η Green Cola Hellas αναγνώρισε την ποιότητά του  και τώρα βρισκόµαστε στη φάση των 4 πρώτων δοκιµαστικών µηνών» συµπλήρωσε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, ο συνεταιρισµός από τη Λαµία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις µε µεγάλη ελληνική σοκολατοβιοµηχανία δοκιµάζοντας ένα καινούργιο προϊόν το οποίο αυτή τη στιγµή βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου της συµπεριφοράς του προϊόντος. Αξιζει να σηµειωθεί ότι έχει συνάψει ήδη συνεργασίες µε µικρότερες παραγωγικές µονάδες σοκολάτας του εξωτερικού και αυτή τη στιγµή έχει καταφέρει να εξάγει το 20% του προϊόντος του µε την πρόθεση να αυξήσει κι άλλο τον εξαγωγικό του προσανατολισµό, καθώς οι παραγωγοί του περιµένουν να ανοίξουν νέα δίκτυα
 
«Όσοι είχαµε υποµονή και παραµείναµε στην καλλιέργεια, έχουµε την πρόθεση να αυξήσουµε τα στρέµµατα, όµως όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα βρει νέους δρόµους ο συνεταιρισµός για να προωθήσει το προϊόν µας», δήλωσε στην Agrenda ο Παναγιώτης Κούτρας, παραγωγός στέβιας από τη Λαµία.
Ξεκινώντας από τη µεταποίησ

Από την άλλη, οι 64 παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισµού Στέβιας Καρδίτσας επέλεξαν να οργανώσουν εξ αρχής τη βάση της µεταποίησης µε τη δηµιουργία του πρώτου εργοστασίου στέβιας στην Ελλάδα.  «Στόχος µας είναι να δηµιουργήσουµε µία καθετοποιηµένη µονάδα που θα ξεκινά από την καλλιέργεια στο χωράφι, τη µεταποίηση και την τελική διάθεση του προϊόντος» ανέφερε στον Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού, Γιώργος Κολοσούσας.
Σχολιάζοντας την καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου ο κ. Κολοσούσας τόνισε ότι οφείλεται σε κάποια ηλεκτρονικά προβλήµατα που προέκυψαν στην γραµµή παραγωγής αλλά και στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος.

«Οι παραγωγοί µας ξεκίνησαν την καλλιέργεια πέρσι µε 400 στρέµµατα, την παραγωγή των οποίων αποθήκευσαν εν όψει του εργοστασίου. Φέτος, τα στρέµµατα αναµένεται να φτάσουν τα 600. Ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται από τη µεριά των προµηθευτών. Έχουµε ήδη κάνει συζητήσεις µε εταιρείες ζαχαροπλαστικής και εµφιαλωτήρια, ενώ το προϊόν µας θα βρεθεί και στα ράφια των super market. Μάλιστα, µας έχουν προσεγγίσει ήδη εταιρείες από τη Γερµανία, την Αγγλία και τον Καναδά».
∆ιαθέσιµο κεφάλαιο
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν µε τη συγκεκριµένη καλλιέργεια θα πρέπει αν έχουν κατά νου ότι λόγω του µεγάλου κόστους εγκατάστασης και της µειωµένης απόδοσης την πρώτη χρονιά, η καλλιέργεια ξεκινά να δίνει εισόδηµα µετά τον δεύτερο χρόνο. Επιπλέον, η συγκεκριµένη καλλιέργεια µέχρι στιγµής δεν εντάσσεται σε κάποιο πρόγραµµα ενίσχυσης, καθώς δεν έχει µπει στις προωθούµενες από την ΕΕ καλλιέργειες, ίσως λόγω του γεγονότος ότι δεν καλλιεργείται συστηµατικά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά µόνο σε πειραµατικό στάδιο αυτή την περίοδο στη Γαλλία και την Ισπανία

Και στη σοκολάτα ο Stevia Hellas Coop 

Μετά  την επιχειρηµατική συµφωνία µε την Green Cola Hellas, ο συνεταιρισµός Stevia Hellas Coop µε έδρα στη Λαµία βρίσκεται σε συζητήσεις µε µεγάλη σοκολατοβιοµηχανία της Ελλάδος µε το παραγόµενο προϊόν να βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου. Ξεκινώντας από 20 πειραµατικά στρέµµατα το 2012 και φτάνοντας σήµερα τα 500 µε 87 παραγωγούς, η Stevia Hellas Coop αποτελεί τη δυναµικότερη παρουσία στον χώρο της στέβιας πανευρωπαϊκά. ∆ιαχειρίζεται την παραγωγή και τη διακίνηση του τελικού προϊόντος από τη στέβια, ενώ  για τη µεταποίηση του προϊόντος συνεργάζεται µε αντίστοιχη µεταποιητική οµάδα στη Γαλλία. Ο συνεταιρισµός προτιµά τα σταθερά βήµατα και τοποθετεί στο πενταετές πλάνο την επέκταση των καλλιεργειών και η ανάπτυξη ιδιόκτητης µεταποιητικής µονάδας

Από την Καρδίτσα ξεκινά η µεταποίησ

Στα µέσα του καλοκαιριού αναµένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του  το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ελλάδα µε έδρα το Φανάρι Μουζακίου στην Καρδίτσα. Η µονάδα θα λειτουργεί µε πατέντα παραγωγής γλυκοζιτών της στέβιας µόνο µε τη χρήση νερού, η οποία ανήκει στην έρευνα και τις εφαρµογές του ΤΕΙ Θεσσαλίας, επισφραγίζοντας την αγαστή συνεργασία µεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισµού Στέβιας Καρδίτσας, των ΑΕΙ Θεσσαλίας και ελληνικής κατασκευαστικής επιχείρησης για την κατασκευή του µηχανολογικού εξοπλισµού του εργοστασίου µε καινοτοµία. Η εν λόγω µονάδα, που είχε ενταχθεί σε πρόγραµµα Leader, θα παράγει γλυκαντικά και προϊόντα στέβιας µε πλήρως καθετοποιηµένη παραγωγή (χωράφι-µεταποίηση-διανοµή).

Πειραματική είναι ακόμη η καλλιέργεια στην Ελλάδα

Ως καλλιέργεια εντάσεως εργασίας και όχι έκτασης, η στέβια µπορεί µε µία έκταση 20 στρεµµάτων να αποδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδηµα στον καλλιεργητή της. Η µοντέρνα αυτή καλλιέργεια µοιάζει αρκετά µε εκείνη του καπνού τόσο ως προς τις κατάλληλες εδαφοκλιµατικές συνθήκες, όσο και στις καλλιεργητικές πρακτικές. Ωστόσο, ασχολούµενοι µε ένα πολύ καινούργιο είδος καλλιέργειας, οι παραγωγοί της στέβιας βρίσκονται στο στάδιο του πειραµατισµού µε στόχο την αύξηση των στρεµµατικών αποδόσεων και τη µείωση του κόστους.

 «Τα πειράµατα των τελευταίων ετών φαίνεται πως αποδίδουν» αναφέρει στην Agrenda o Παναγιώτης Κούτρας, παραγωγός στέβιας από τη Λαµία. «Αυτή την περίοδο προσπαθούµε να αυξήσουµε την απόδοση µέσω της πυκνότερης φύτευσης, έτσι δοκιµάσαµε να µειώσουµε την απόσταση στα  75 επί 18 εκατοστά (720 δενδρύλια/ στρέµµα). Ίσως να υπάρχουν περιθώρια για ακόµη πυκνότερη φύτευση, αλλά προς το παρόν περιοριζόµαστε από τη χρήση του εξοπλισµού που χρησιµοποιούσαµε την καλλιέργεια του καπνού.» συµπληρώνει ο ίδιος

Μείωση του κόστουςΌσον αφορά το κόστος καλλιέργειας, αυτό αυξάνεται σηµαντικά λόγω της αντιµετώπισης των ζιζανίων που γίνεται µε µηχανικά µέσα, όπως το σκάλισµα, απαιτώντας µεροκάµατα. Από τη άλλη, το φυτό έχει µικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, καθώς στο φυσικό της περιβάλλον φύεται σε φτωχά εδάφη.  Παρόλα αυτά θα πρέπει να προηγείται έλεγχος της σύστασης του εδάφους. Σηµειωτέον πως η στέβια ευδοκιµεί σε ελαφρώς όξινα, αποστραγγιζόµενα, αµµώδη ή αµµοαργιλώδη εδάφη. Συγκαταλέγεται δε στις ποτιστικές, όπως όλες οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες µε τη  διαφορά ότι θέλει συχνότερο πότισµα, αλλά λιγότερο νερό σε κάθε πότισµα. Έτσι, τελικά δέχεται µέχρι και 30-40 % λιγότερο νερό, συγκριτικά µε άλλες οµοιάζουσες καλλιέργειες

Οι εργασίες της ξεκινούν από τον Ιανουάριο µε την προετοιµασία του χωραφιού και του σπορείου. Συνεχίζονται µε τη σπορά στο σπορείο µέσα στο Μάρτιο και τη µεταφύτευση του φυτού στο χωράφι µε µηχανή ή µε το χέρι το από Απρίλιο µέχρι τον Μάιο. Από εκεί και πέρα ακολουθείται η καλλιέργεια στο χωράφι µέχρι τα τέλη Αυγούστου όπου γίνεται και συγκοµιδή των φύλλων. Μετά την πρώτη χρονιά η συγκοµιδή γίνεται δύο φορές τον χρόνο Ιούνιο και Σεπτέµβριο


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία