BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Καταστροφικός συνδυασμός σήμανε τη χειρότερη χρονιά της 20ετίας στη βιομηχανική ντομάτα

Εικόνες βοµβαρδισµένου τοπίου παρουσιάζουν τα χωράφια της βιοµηχανικής ντοµάτας στην Θεσσαλία, σπέρνοντας απόγνωση στους ντοµατοπαραγωγούς, που βιώνουν στο πετσί τους την χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας.

Καταστροφικός συνδυασμός σήμανε τη χειρότερη χρονιά της 20ετίας στη βιομηχανική ντομάτα

5
0
Οι έντονες βροχοπτώσεις και η χαλαζόπτωση στις 24 Μαΐου, το δυνατό χαλάζι στις 8 Ιουνίου, το 47άρι του καύσωνα της 1ης Ιουλίου και οι απίστευτες βροχοπτώσεις στις 16 Ιουλίου τσάκισαν τις καλλιέργειες, έκοψαν τις σειρές, κλάδεψαν και τραυµάτισαν τα φυτά. Η ντοµάτα όταν έπεσε το χαλάζι ήταν σε ανάπτυξη στον 2ο µε 3ο σταυρό, που σηµαίνει ότι το ποσοστό ζηµιάς ανέβηκε στο 90%, σύµφωνα µε τα αδέρφια ∆ηµήτρη και Απόστολο Γκαραγκούνη, ντοµατοπαραγωγούς από το Ζάππειο του ∆ήµου Κιλελέρ Νοµού Λάρισας, τους οποίους συνάντησε η Agrenda λίγο πριν την ολοκλήρωση της συγκοµιδής τους στα χωράφια τους στην τοποθεσία Καραµούζα. «Βιώνουµε την δραµατική µείωση της παραγωγής από 12 τόνους το στρέµµα που ήταν πέρσι στους 3- 4 τόνους κατά µέσο όρο, καθώς όλα τα χωράφια µας δεν χτυπήθηκαν το ίδιο. Επιπλέον τα φετινά 4,50- 4,60 brix µε τα περσινά 5 brix κοστολογούνται µε 10 ευρώ χαµηλότερα στον τόνο», αναφέρουν

Καταστροφική τριάδα που έµελλε να πέσει στα κεφάλια των ντοµατοπαραγωγών χαρακτηρίζει ο νέος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης την βροχή, το χαλάζι και τον καύσωνα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για έµπρακτη στήριξη των ντοµατοπαραγωγών, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν. ∆υστυχώς υπογραµµίζει ο κ. Σουλιώτης, ήρθε η ώρα αυτά που πλήρωναν για δεκαετίες οι ντοµατοπαραγωγοί στον ΕΛΓΑ, να αποκτήσουν την ανταποδοτικότητα που απαιτεί η φετινή χρονιά, καθώς µεγάλο µέρος των παραγωγών κινδυνεύει, χωρίς την στήριξη του ΕΛΓΑ, να χάσει την συνδεδεµένη ενίσχυση.
Καταστροφή ακόμα και για όσους έχουν δικά τους μηχανήματα

Σήµερα στην συγκοµιδή οι παραγωγοί βλέπουν στην σάρκα της ντοµάτας τα εµφανή χτυπήµατα από το χαλάζι, που µε την διόγκωση σάπισε και άνοιξε. «Με πολύ αγώνα και έξοδα 30% πάνω από πέρσι σε λιπάνσεις και 4 ψεκασµούς περισσότερους για ασθένειες, προσπαθήσαµε να σώσουµε τις καλλιέργειες. Χτύπησαν καινούργιοι βλαστοί οι οποίοι λόγω του µικρού κύκλου ζωής, έβγαλαν ντοµατάκια µικρά και άγουρα και τα πετάει κάτω ο διαλογέας. Και φυσικά δεν νοείται να πάµε στο εργοστάσιο πράσινη ντοµάτα», λένε οι αφοί Γκαραγκούνη.

«Φτάσαµε το κόστος παραγωγής πριν την συγκοµιδή 450- 500 ευρώ το στρέµµα και η συγκοµιδή µε µεταφορά στο εργοστάσιο ανέρχεται στα 25 ευρώ ανά τόνο», συµπληρώνουν οι συνοµιλητές µας, αναφέροντας παράλληλα ότι µέχρι πέρσι η καλλιέργειά της φάνταζε ιδανική για όσους έχουν όλα τα µηχανήµατα, όπως τρακτέρ, φυτευτική, παρελκόµενα, ψεκαστικό, συλλεκτική µηχανή και φορτηγά µεταφοράς. Αυτό σε συνδυασµό µε την εντατική εργασία των δύο οικογενειών για 7 και πλέον µήνες και τα πολλά στρέµµατα καλλιέργειάς σε µια καλή χρονιά µε ανώτερα brix αποφέρει και 150 ευρώ κέρδος ανά στρέµµα. Όµως ο µέσος ντοµατοπαραγωγός που πληρώνει άλλους για φύτευση, ψεκασµούς, συλλογή και µεταφορά, µε τα ίδια brix έχει σε καλή χρονιά κέρδος περίπου 50 - 70 ευρώ ανά στρέµµα. «Φέτος διανύουµε την χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας. Σε µας ήρθε κλιµάκιο του ΕΛΓΑ Λάρισας, αρχές Ιουνίου µετά την χαλαζόπτωση, αρχές Αυγούστου και τώρα πριν την συγκοµιδή κάνοντας αυτοψία και δειγµατοληψίες. Βιώνουµε την δραµατική µείωση της παραγωγής από 12 τόνους το στρέµµα που ήταν πέρσι στους 3- 4 τόνους κατά µέσο όρο, καθώς όλα τα χωράφια µας δεν χτυπήθηκαν το ίδιο. Επιπλέον τα φετινά 4,50- 4,60 brix µε τα περσινά 5 brix κοστολογούνται µε 10 ευρώ χαµηλότερα στον τόνο. ∆ηλαδή πέρσι η τιµή πώλησης µε παράδοση στο εργοστάσιο ήταν 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ φέτος είναι 70 ευρώ ανά τόνο», σηµειώνουν οι παραγωγοί.
Αδέλφια ΓκαραγκούνηΤα αδέρφια ∆ηµήτρης και Απόστολος Γκαραγκούνης του Βασιλείου γεννήθηκαν το 1959 και το 1960 αντίστοιχα στο Ζάππειο του ∆ήµου Κιλελέρ
Από αγροτική οικογένεια τα πρώτα τους βήµατα τα έκαναν στις αυλακιές
των χωραφιών και τα πρώτα τους παιχνίδια ανάµεσα στα αλέτρια και τις ρόδες του τρακτέρ. Φυσικά ακολούθησαν επαγγελµατικά τα χνάρια του πατέρα τους.
Σήµερα καλλιεργούν 500 στρέµµατα βιοµηχανικής ντοµάτας, 2.300 στρέµµατα σκληρό σιτάρι και 700 στρέµµατα ψυχανθή.



Ρεπορτάζ- φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία