BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Οι πρωτεργάτες των εισροών βρίσκουν κοινή περπατησιά

«Δε φτάνει ο ήλιος µοναχά η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται βελτιωµένες ποικιλίες φυτών, λιπάσµατα και γεωργικά φάρµακα, µα προπαντός η γνώση». Παίζοντας µε τη ρήση του Κωστή Παλαµά, ο οµότιµος καθηγητής του τµήµατος Γεωπονίας στο ΑΠΘ, Ηλίας Ελευθεροχωρινός, απέδωσε τη σηµασία της κίνησης των τριών εγχώριων συνδέσµων αγροεφοδίων, να χαράξουν κοινή πορεία, µέσω ενός νέου ενιαίου Συντονιστικού Οργάνου.

Οι πρωτεργάτες των εισροών βρίσκουν κοινή περπατησιά

1
0
Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής, οι Σύνδεσµοι Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), Λιπασµάτων (ΣΠΕΛ) και Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) έλαβαν αυτή την απόφαση, µε τα βήµατά τους να παρακολουθεί µάλιστα από κοντά και ο ΣΕΑΜ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Σάββας Μπαλουκτσής, µε πρόθεση στο µέλλον να υπάρξει συνεργασία και από µεριάς µηχανηµάτων.

Η ηµερίδα µε θέµα «Η συµβολή των εισροών στον αγροδιατροφικό τοµέα» που σηµατοδότησε την κοινή πορεία των Συνδέσµων πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεµβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα, ενώ είχε και διεθνείς διαστάσεις, µε την παρουσία του γενικού γραµµατέα του Ευρωπαϊκού Συνδέσµου Σπόρων, Garlich von Essen, και του επικεφαλής οικονοµολόγου, της διεύθυνσης Εµπορίου και ∆ιεθνών Αγορών του FAO, Γεώργιου Ραψοµανίκη.

Ο κ. von Essen, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις στον τοµέα της σποροπαραγωγής ενώ µε συνέντευξή του στην Agrenda, έκανε λόγο για µεγάλες απώλειες στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εκµεταλλεύσεων, εφόσον υπάρξουν κανονιστικά εµπόδια στη χρήση των νέων τεχνικών αναπαραγωγής φυτικού υλικού. «Η τεχνολογία στους σπόρους από το 2000 µέχρι σήµερα έχει προσθέσει 7.000 ευρώ στο εισόδηµα των αγροτών», ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας να επισηµάνει ότι οι νέες τεχνικές που έρχονται θα έχουν πολλαπλάσιες ωφέλειες για τις αγροτικές επιχειρήσεις.



Από τη µεριά του ο κ. Ραψοµανίκης στην εισήγηση που άνοιξε της εργασίες της ηµερίδας, αναφέρθηκε στις παγκόσµιες τάσεις της παγκόσµιας αγροτικής ανάπτυξης, µε τις αποδόσεις ανά στρέµµα να πρέπει να αυξηθούν κατά 47% έως το 2050, λόγω της περιορισµένης αγροτικής γης, ώστε να αποµακρυνθεί το ενδεχόµενο µίας επισιτιστικής κρίσης στο µέλλον. 

Τη σκυτάλη µετά πήρε ο κ. Ελευθεροχωρινός και «απελευθερωµένος», όπως ο ίδιος δήλωσε, ως οµότιµος καθηγητής πραγµατοποίησε µία ζωηρή εισήγηση για τα ιστορικά γεγονότα που σηµάδεψαν την εξελικτική πορεία των εισροών και έδωσε την εικόνα για τη συµµετοχή των αγροεφοδίων στο κόστος της παραγωγής στην Ευρώπη. Τέλος, οι αναπληρωτές καθηγητες, Κ. Οιχαλιώτης και ∆. Καρπούζας, µίλησαν για τις τελευταίες τάσεις στους τοµείς λίπανσης και φυτοπροστασίας αντίστοιχα.
Δείτε εδώ αναλυτικά το 4σέλιδο αφιέρωμα της Agrenda.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία