BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Οίνος και γαστρονομία σε αγαστή συνεργασία στο Umami Festival

«Μεθυστικό» σημείο συνάντησης για όλους όσους αγαπούν το επώνυμο ελληνικό κρασί και τη γαστρονομία, αποτέλεσε το Umami Festival Thessaly '17, το διήμερο φεστιβάλ Οίνου και Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στο Divani Palace στην Λάρισα στις 18 - 19 Νοεμβρίου 2017, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν πάνω 400 διαφορετικά κρασιά και αποστάγματα, να γνωρίσουν και να προμηθευτούν σπάνια προϊόντα από όλη την Ελλάδα και να παρακολουθήσουν γευστικά σεμινάρια από κορυφαίους παρουσιαστές.

Οίνος και γαστρονομία σε αγαστή συνεργασία στο Umami Festival

2
0
Παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, επαγγελματίες εστίασης της ευρύτερης περιοχής, σεφ, γευσιγνώστες, sommelier έλαβαν μέρος στην Έκθεση Οίνου, στα γευσιγνωστικά σεμινάρια (Masterclass), σε παράλληλες εκδηλώσεις στην Λάρισα και τον Βόλο με τους λάτρεις του κρασιού κάθε ηλικίας  και όχι μόνο, να απολαμβάνουν το μοναδικό TU Canteen με Street Food και να περιηγούνται στις «Μικρές Ιστορίες μιας Μεγάλης Πόλης», στα μνημεία του ιστορικού κέντρου που συνδέονται με τα ιστορικά γεγονότα , τα έθιμα και τις διατροφικές συνήθειες, όπως το Αρχαίο Θέατρο, την παλαιοχριστιανική βασιλική, το Μπεζεστένι, το τζαμί και άλλα, δράση της ομάδας «Νόον έγνω» σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Τη δική τους ιστορία έγραψαν τα Masterclass αρχής γενομένης της μεγάλης κάθετης δοκιμής του Ερυθρού «Κτήμα Γεροβασιλείου» στις εισαγωγικές ετικέτες που γύρισαν νοσταλγικά τους παρευρισκόμενους πίσω 16 χρόνια, στη χρονιά του 2001με ακόλουθες χρονιές τις 2002, 2003, 2004, 2007, 2009, 2011, 2015  και «ξεναγούς» τον ιδιοκτήτη Αργύρη Γεροβασιλείου και τον Χρήστο Δημηστό, ενώ την γευστική δοκιμή συντόνισε ο κριτής στον σημαντικότερο διαγωνισμό κρασιού το Decanter Awards και ένας από τους 369 Masters of Wine στον κόσμο Γιάννης Καρακάσης MW
 


Η προσωπικότητα του παραγωγού, οινοποιού  Γιώργου Σκούρα μάγεψε όσο τα κρασιά του στο 2ο Masterclass δίνοντας σπάνια κα δυσεύρετα κρασιά του κτήματος του από μικρά αμπέλια, ξεχωριστές ετικέτες και διαφορετικές οινοποιήσεις, σπάνια για τις λίγες φιάλες, τις παλιές χρονιές, τον τρόπο με τον οποίο γίνονται και τις ποικιλίες που προέρχονται, όπως  Salto 2016, Viognier Eclectique 2016, Dum Vinum Sperum 2016, Grande Cuvee 2013, Μέγας Οίνος 2006, Σύνορο 2007 και Fleva 2015

Στο όραμα και την φιλοσοφία του «πατριάρχη» των Δραμινών κρασιών Κώστα Λαζαρίδη να μετατρέψει τη Δράμα σε πόλη του κρασιού που ξεκίνησε το 1979 με τη φύτευση των πρώτων γραμμικών αμπελώνων στην περιοχή, αλλά και φύτευση του αμπελώνα στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα το 2000, δημιουργώντας την Οινότρια Γη, ξενάγησαν τους συμμετέχοντες οι οινολόγοι Γιώργος Λαζαρίδης και Θανάσης Εξάρχου υπό τον συντονισμό του Γρηγόρη Μιχαήλου Dip WSET. Δοκιμάστηκαν κρασιά ισορροπημένα με γεμάτο σώμα, έντονα αρώματα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης, όπως ο Αμέθυστος Cava Cabernet Franc 2014, 2012, 2010,2008 και Οινότρια γη Cabernet – Αγιωργίτικο 2014, 2012, 2010, 2008



Σην ιστορία και την πορεία του εκλεκτού καφέ από τη φάρμα παραγωγής έως το φλιτζάνι τους, αναφέρθηκε στο Speciality Coffee Masterclass – Las Ramblas  ο Αχιλλέας Παπαχατζής δίνοντας την ευκαιρία στους δεκάδες λάτρεις του είδους να δοκιμάσουν διαφορετικές ποικιλίες καφέ, να αντιληφθούν τις διαφορές τους και να κάνουν ένα γευστικό ταξίδι μαθαίνοντας λεπτομέρειες για τον καφέ που καταναλώνουν καθημερινά
 
Με Masterclass Οίνου και Τυριών άρχισε η δεύτερη μέρα του Umami Festival Thessaly '17 με τον λάτρη  του καλού φαγητού και ο αγαπημένο γαστρονόμο - παρουσιαστή της ελληνικής τηλεόρασης Ηλία Μαμαλάκη και τον MW Γιάννη Καρακάση να ''κόβουν και να ράβουν'' μιλώντας για το πως θα συνδυαστεί καλύτερα το αγαπημένο συνοδευτικό του κρασιού, το τυρί. Στο Cheese and Wine Masterclass οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να συνδυάσουν 15 διαφορετικά τυριά με περίπου δέκα διαφορετικά κρασιά και να αντλήσουν την χαρά από πρωτόγνωρες γεύσεις, παίρνοντας γνώσεις για την ιστορία και την κουλτούρα που τα συνδέει.


Στο προτελευταίο Masterclass του φεστιβάλ η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού και αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Ο «αρτίστας» κρεοπώλης Νίκος Κεχαγιάς και ο sommelier Αστέρης Γκανάς κέρδισαν τις εντυπώσεις σε ένα δύωρο γεμάτο κρασί και κρέας.Δεύτερης γενιάς κρεοπώλης ο κ. Κεχαγιάς, που πειραματίζεται στην ωρίμανση κρεάτων και στις ειδικές κοπές , προσδοκώντας να απογειώσει γευστικά το μοσχαρίσιο κρέας, ανέλυσε τις ράτσες των βοείων , τις τεχνικές ξηράς ωρίμανσης αυτών και τη σωστή επιλογή των μέρων κρέατος του ζώου , απάντησε σε ερωτήσεις και μετέφερε τις τακτικές σίτευσης ,αλλά και το σωστό τρόπο ψησίματος ενός κρέατος

 Η ράτσα από τα μοσχαρια ήταν αποκλειστικά charolais και η χώρα προέλευσης Γαλλία.

Ξεκίνησε από

1) sirloin steak θαμμένη σε κάρβουνο από ξύλο οξιάς, και φλαμπαρισμένη με τσίπουρο το οποίο έχει περάσει από βαρέλι κρασιού και συγκεκριμένα από syra

Προτάσεις οίνων : Collection Syrah 2013 / Κτ Αβαντίς & Ευχές Ερατεινές 2015 / Πιέρια Ερατειν

2) sirloin steak 60 ημερών σκεπασμένη με καθαρό άχυρο για την ανάπτυξη μύκητα στην επιφάνεια του κρέατος

Προτάσεις οίνων : Όβηλος ερυθρός 2013/ Κτ Βιβλία Χώρα & ¨7¨Μεθ ΄υμών 2015 /Κτ Ντούγκο

3)steak εμποτισμού με βαρελίσιο τσίπουρο syrah Σιμεονίδ

Προτάσεις οίνων :Πετράδια Syrah 2013 / Κτ Συμεωνίδ

4) steak 70 ημερών σε εμποτισμό με malt whisky ardberg 10 ετώ

Προτάσεις οίνων : Κτήμα Κατσαρού 2010 (magnum ) & Μέγας Οίνος 2014 /Κτ Σκούρα.

Ερωτευμένος με το κρασί και τις γεύσεις ο Αστέρης Γκανάς , κάτοχος του 3rd level WSET δίπλωμα οινογνωσίας και μεταπτυχιακός φοιτητής οινολογίας και αμπελουργίας, ιδιόκτητης του winebar Κλίμαξ , ανέλαβε το δύσκολο έργο συνδυασμού των κρασιών με τα κρέατα

Ως συντονιστής της παρουσίασης , μίλησε για τη σχέση κρασιού με το dry aged βόειο κρέας , ανέλυσε ποικιλίες και χαρακτηριστικά των οίνων που επιλέχτηκαν και έδωσε να γίνει αντιληπτή η δυναμική σύμπραξη κρέατος και κρασιού
   
Τέλος ο κριτικός γεύσης στο Αθηνόραμα Δημήτρης Αντωνόπουλος, κοσμογυρισμένος και «ιδιαίτερος» όσον αφορά την άποψη του για την παγκόσμια γαστρονομία, κάλυψε την μεταμοντέρνα ελληνική κουζίνα αλλά και την εξέλιξη της σε εστιατόρια της Ελλάδας και αγγίζοντας  ανορθόδοξους  απολαυστικούς συνδυασμούς  αρμονίας ποτού-φαγητού,  ανάτρεψε τα κλισέ.

Οι συντηρητές κρασιών της Miele  βρίσκονταν στον εκθεσιακό χώρο με το Miele point Λάρισας και υπεύθυνο τον Ηλία Μπλιούμη  να παρουσιάζουν  το ιδανικό μέρος για την αποθήκευση και διατήρηση των  κρασιών σε ξεχωριστά ρυθμιζόμενες ζώνες θερμοκρασίας, π.χ. για λευκά και κόκκινα κρασιά, μιλώντας για ένα «κόσμημα για το σπίτι» και όχι μόνο επαγγελματικό εξοπλισμό για τους εραστές του κρασιού.

Το Umami Festival Thessaly, το πρώτο premium φεστιβάλ οίνου και γαστρονομίας, το οποίο προβάλλει τον ελληνικό οίνο και σημαντικούς Έλληνες οινοπαραγωγούς ταυτόχρονα με τα ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας και φιλοδοξεί να αλλάξει  τον οινικό χάρτη με διαφορετική προσέγγιση και πρωτότυπο τρόπο, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέα trend συνδυασμού street food με κρασί, ήρθε πάνω στην ώρα για να καλύψει το κενό που υπήρχε στην καρδιά της χώρας την Λάρισα, περιοχή με εξαιρετικούς αμπελώνες και ιστορίας οινοποίησης από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά και σημαντικό τουριστικό προορισμό.  
(Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία