BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Αστείρευτη δεξαμενή ζυμώσεων ο θεσμός του «Αγρότη της Χρονιάς»

∆ικαιώνει, χρόνο µε το χρόνο, το ρόλο και τη φήµη του ο «Αγρότης της Χρονιάς». Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως απλή αναγγελία -στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της Agrenda- κάποιων ξεχωριστών προσπαθειών στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και εξελίσσεται σε καταξιωµένο θεσµό τον οποίο τιµούν µε την παρουσία και την υποστήριξή τους το σύνολο των συντελεστών του αγροτικού χώρου.

Το νέο πρόσωπο του ευρωπαίου αγρότη φώτισε ο Αγρότης της Χρονιάς 2018

1
0

Κορυφαία έκφραση στη µέχρι σήµερα πορεία του θεσµού, αποτέλεσε η ολοήµερη εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε το περασµένο Σάββατο 20 Ιανουαρίου στη Λάρισα, δηµιουργώντας το αδιαχώρητο στη µεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Imperial.

Είναι πλέον σαφές ότι ο «Αγρότης της Χρονιάς» πέραν της επίσηµης τελετής βράβευσης των επιλεγµένων µε αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης προσπαθειών του αγροτικού χώρου, αποτελεί σταθερά πλέον τα τελευταία χρόνια µια «δεξαµενή» ζύµωσης ιδεών και διάχυσης γνώσης, το περιεχόµενο της οποίας µετακυλίεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλο το φάσµα των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου. 

Φέτος τον τόνο της εκδήλωσης στο Imperial, έδωσε ο προσκεκληµένος από την Ιρλανδία, Οµότιµος καθηγητής Αγροτικής Οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο Τρίνιτι στο ∆ουβλίνο και βαθύς γνώστης της ΚΑΠ, Άλαν Μάθιους, ο οποίος µετέφερε από πρώτο χέρι, όλες τις διεργασίες για την επικείµενη αναθεώρηση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.


Θεωρεί δεδοµένη µια εκ βάθρων αναθεώρηση, µετά το 2025, ενώ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δεν θα είναι καθόλου µικρές και οι επιπτώσεις που θα επέλθουν στις κοινοτικές ενισχύσεις µε τις αλλάγές που θα υιοθετηθούν και µετά το 2020. Εξέφρασε µάλιστα την ανησυχία, ότι, µια ενδεχόµενη ευρεία µεταφορά πόρων από τις άµεσες ενισχύσεις στα διαρθρώτικά προγράµµατα, πέραν όλων των άλλων συνεπειών, µπορεί να δηµιουργήσει τεράστιο χρονικό και ταµειακό χάσµα για τη µεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων κοινοτικών επιδοτήσεων.

Πολλές ήταν όµως οι ειδήσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και σε ότι αφορά, άλλα, ειδικότερα πεδία της αγροτικής παραγωγής. Ο oµότιµος καθηγητής του ΑΠΘ Ηλίας Ελευθεροχωρινός, έδωσε το περίγραµµα συγκρότησης που κρίνει σήµερα την αποδοτικότητα των εκµεταλλεύσεων, ο oµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέµνος παρουσίασε τρόπους ενσωµάτωσης της νέας τεχνολογίας, ενώ ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Αρσένος, µίλησε για τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη βιοσιµότητα των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα. Ενδιαφέροντα νέα έρχονται και από τις εταιρείες εισροών και τεχνολογίας.    


Άλαν Μάθιους

Τα στρατηγικά σχέδια των κρατών για την ΚΑΠ θα οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών

Δύσκολη εξίσωση την προσαρμογή των σημερινών στρεμματικών ενισχύσεων σε ένα πλαίσιο προσδιορισμού τους βάσει αποτελεσμάτων

Τι κι αν οι δύο πυλώνες της ΚΑΠ διατηρήσουν τη δοµή τους, µε περικοπές στον προϋπολογισµό τους που θα φθάνουν το 10%, µε βάση τις µέχρι τώρα εκτιµήσεις των ειδικών τεχνοκρατών, στην ουσία το νέο αγροτικό µοντέλο που θα στηρίζεται στα στρατηγικά σχέδια των κρατών µελών βρίθει ερωτηµάτων και ενδέχεται να φέρει µεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωµές.


Αυτό εκτιµά ο Άλαν Μάθιους, Οµότιµος καθηγητής αγροτικής οικονοµίας Πανεπιστηµίου Τρίνιτι στο ∆ουβλίνο, ο οποίος τίµησε µε την παρουσία του την εκδήλωση της Αgrenda «Αγρότης της Χρονιάς 2018», ενηµερώνοντας το κοινό για όσα διαµείβονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από την νέα ΚΑΠ, την οποία δεν βλέπει να έρχεται νωρίτερα από το 2025.

Η νέα προσέγγιση υπερασπίζεται το σκεπτικό ότι θα «µειώσει σηµαντικά τη γραφειοκρατία και τη διοικητική επιβάρυνση», ωστόσο, ο Μάθιους αµφιβάλει ότι αυτό θα συµβεί. «Εάν η ΕΕ δεν καταργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την είσπραξη των άµεσων πληρωµών, κάτι που δεν πρόκειται να συµβεί, οι γεωργοί θα εξακολουθήσουν να υποχρεώνονται να αποδείξουν ότι συµµορφώνονται µε τους όρους που ισχύουν».

∆ύσκολη εξίσωση κατά τον καθηγητή και η συνέχιση των πληρωµών µε βάση την έκταση και πως αυτή µπορεί να προσαρµοστεί σε ένα πλαίσιο µε βάση τα αποτελέσµατα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ. Κατά τον ίδιο, το πρόβληµα είναι πως θα βελτιωθεί η δικαιοσύνη των ενισχύσεων που δεν είναι καλά στοχευµένες, κεφαλαιοποιούνται σε αξίες γης και δηµιουργούν προβλήµατα σε νέους αγρότες στην απόκτηση γης. Επ’ αυτού θεωρεί ότι θα µπορούσαν να εξεταστούν διάφορες επιλογές, συµπεριλαµβανοµένης της κατανοµής ορισµένων κονδυλίων της ΚΑΠ σε ανταγωνιστική βάση, χρησιµοποιώντας αποθέµατα επιδόσεων, την εισαγωγή εθνικής συγχρηµατοδότησης και τη χρήση εκ των προτέρων όρων.

Το µεγάλο ερώτηµα είναι αν τα κράτη µέλη θα συµφωνήσουν να αυξήσουν τις εισφορές τους κατά 10% για την κάλυψη του κενού του Brexit καθώς ορισµένα εξ’ αυτών έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους στην προοπτική αυτή.

Αστάθµητος παράγοντας το ΠΔΠ και η νέα Ευρωβουλή

Σε κάθε περίπτωση ο γεωργικός προϋπολογισµός αναµένεται να πέσει σε πραγµατικούς όρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άµεσες πληρωµές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% του προϋπολογισµού της ΚΑΠ, διατηρούνται µόνο σε ονοµαστικές τιµές, δεν υπάρχει δέσµευση για διατήρηση τους σύµφωνα µε τον πληθωρισµό. Αυτό συνεπάγεται µείωση του συνολικού προϋπολογισµού της ΚΑΠ κατά περίπου 5-10%, ακόµη και χωρίς ονοµαστικές περικοπές.


Το χρονικό περιθώριο για το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο 2021-2027 και των νοµοθετικών προτάσεων της ΚΑΠ το Μάιο θα δυσκολέψει την ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων πριν τη λήξη της θητείας του νυν Ευρωκοινοβουλίου (Μάρτιος 2019). «Θα ήταν λογικό να προετοιµαστούµε για µια χρονική παράταση των παρόντων κανονισµών της ΚΑΠ για µερικά χρόνια µετά το 2020», επανέλαβε ο Άλαν Μάθιους.

Κατά τον ίδιο, εάν το Π∆Π δεν συµφωνηθεί στις αρχές του επόµενου έτους, θα αναληφθεί από τη νέα Ευρωβουλή µετά τον Οκτώβριο, όπου θα µπορούσε να υπάρξει µια πολύ διαφορετική προσέγγιση αν στην σύνθεση του υπήρχε µεγαλύτερη αντιπροσώπευση περισσότερων ευρωσκεπτικιστικών κοµµάτων. Φαίνεται επίσης πολύ απίθανο ότι το Κοινοβούλιο και το Συµβούλιο ότι θα µπορέσουν να συµφωνήσουν για την επόµενη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ εντός της ίδιας χρονικής περιόδου, ιδιαίτερα εάν ο προϋπολογισµός για τη µελλοντική ΚΑΠ δεν είναι ακόµη γνωστός. «Σε αυτή την περίπτωση, αναρωτιέται κανείς για το µέλλον των ιδεών στην ανακοίνωση της ΚΑΠ», κατέληξε µε νόηµα ο Μάθιους.

Βρίθει ερωτηματικών το αγροτικό μοντέλο που προωθεί η Κομισιόν

Υπάρχουν ακόµη πολλά ερωτήµατα ανέφερε ο Άλαν Μάθιους που παραµένουν αναπάντητα ως προς το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το νέο µοντέλο παράδοσης που βασίζεται στα κράτη µέλη που υποβάλλουν στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ:

-Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η δοµή των δύο πυλώνων της ΚΑΠ θα διατηρηθεί, αλλά δεν λέει εάν τα κράτη µέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν ευελιξία να µεταφέρουν τους πόρους µεταξύ των πυλώνων (α’ και β’ πυλώνας) και πόσο.

- Η διαδικασία έγκρισης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ που υποβάλλουν τα κράτη µέλη στην Επιτροπή θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις πληρωµές προς τους αγρότες;


-Πώς θα αξιολογούνται τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ; Ποιοι δείκτες θα χρησιµοποιηθούν; Θα εγκριθεί η έγκριση βάσει του επιπέδου συγκεκριµένων δεικτών που έχουν επιτευχθεί ή της προσπάθειας που καταβάλλουν τα κράτη µέλη για την επίτευξη αυτών των δεικτών; Και πώς θα αποφασίσει η Επιτροπή σχετικά µε τη συγκρισιµότητα των σχεδίων που υποβάλλονται από τα µεµονωµένα κράτη µέλη, δεδοµένου ότι τα κράτη µέλη µπορούν να καθορίσουν τους δικούς τους στόχους;

- Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αποφύγει στρεβλώσεις του ανταγωνισµού που θα µπορούσαν να προκύψουν από πολύ διαφορετικές περιβαλλοντικές στρατηγικές των επιµέρους κρατών µελών;

- Πώς θα ελέγχεται η επίτευξη των στόχων και των αποτελεσµάτων και τι θα συµβεί σε γεωργικό επίπεδο ή σε επίπεδο κράτους µέλους εάν δεν επιτευχθούν στόχοι, λαµβάνοντας υπόψη ότι οι αγρότες δεν ελέγχουν πλήρως το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται.

-Θα υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις για την παραλαβή των άµεσων πληρωµών και ποιος θα τις καθορίσει;

Νοικοκύρηδες από την γεωργία, λέει ο Πέτρος Ευθυµίου

«Η Ευρώπη άλλαξε οριστικά, άλλαξε ο συσχετισµός δύναµης και αν παραµείνει ενωµένη η σφραγίδα θα είναι γερµανική», είπε εµφατικά στην παρέµβαση του ο πρώην υπουργός, δηµοσιογράφος και ερευνητής της διαΝΕΟσις, Πέτρος Ευθυµίου που συµµετείχε στο πρώτο πάνελ του «Αγρότη της Χρονιάς». Όπως είπε, διαµορφώνεται µία Ένωση, η οποία πρέπει να αντέξει στον διεθνή ανταγωνισµό κάτι που προωθούν οι έξι χώρες του Βορρά, που βάζουν και τα λεφτά. Κατά τον ίδιο, ο πρωτογενής τοµέας συνιστά ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας, εντούτοις το εµπορικό ισοζύγιο του παραµένει ελλειµµατικό.

Καθοριστικός παράγοντας η αδυναµία του κλάδου να οργανώσει την παραγωγή και την εµπορία των προϊόντων µε βάση τους συνεταιρισµούς, όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη. «Το 14% του ελληνικού ελαιολάδου αγοράζουν και τυποποιούν οι Γερµανοί. Στην Γαλλία υπάρχουν 12.000 συνεταιρισµοί και στην Ελλάδα 120», είπε µε νόηµα για να υπογραµµίσει ότι «νοικοκύρηδες στο σπίτι µας µόνο από τον αγροτικό τοµέα».

Οι άμεσες ενισχύσεις βασικό επενδυτικό εργαλείο της χώρας για τον Χαράλαμπο Κασίμη

«Οι άµεσες ενισχύσεις είναι το κύριο δίχτυ ασφαλείας για τον αγρότη, αυτό το δείχνουν όλες οι µελέτες και µάλιστα µία δική µας µελέτη που πρόσφατα παρουσιάστηκε δείχνει ότι για τη χώρα µας οι άµεσες ενισχύσεις είναι και η δεξαµενή ρευστότητας και ταυτόχρονα η δεξαµενή της επενδυτικής ικανότητας του Έλληνα αγρότη», τόνισε ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης όταν πήρε το λόγο.


Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά µε την αλλαγή στο καθεστώς των άµεσων ενισχύσεων, όπως επίσης και µε την αύξηση της συµµετοχής των Κρατών µελών στον κοινοτικό προϋπολογισµό από το 1 στο 1,1%, συζήτηση που θα ανοίξει πολύ σύντοµα. «Αυτό κατά την άποψή µου θα δηµιουργήσει εντός της ΕΕ σοβαρές ανισότητες. Για τη χώρα µας αυτό συνεπάγεται ετησίως 180 εκατ. ευρώ για τη χώρα µας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάποιες χώρες θέλουν µία άλλη Ευρωπαϊκή Γεωργία

Ο κ. Κασίµης παράλληλα υπογράµµισε την ανάγκη να υποστηριχθεί επαρκώς η ΚΑΠ από την ΕΕ αλλιώς στο µέλλον θα οδηγηθούµε σε µία Ευρωπαϊκή Γεωργία άλλου τύπου που είναι και κατά κάποιο τρόπο η άποψη ορισµένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Που θέλουν δηλαδή τις εισαγωγές από τρίτες χώρες να ικανοποιούν ένα µέρος ορισµένων αναγκών της κοινωνίας των Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραµµατέας.

Επιπλέον ο οµιλητής είπε πως υπάρχουν ορισµένες έννοιες που χρησιµοποιεί η ΕΕ οι οποίες παραµένουν αδιευκρίνιστες και δεν ξέρουµε τι υποκρύπτουν καθώς όπως είναι η συνεχής αναφορά στην ευρωπαϊκή προστιθέµενη αξία. Ταυτόχρονα ο κ. Κασίµης τάχθηκε κατά της σύνδεσης των άµεσων ενισχύσεων µε την πλατφόρµα διαχείρισης κινδύνων.

Γιώργος Γιαννιτσόπουλος: Ας κάνουν εταιρείες οι αγρότες, το ζήτηµα είναι να συνεργαστούν

Παρότι δήλωσε αθεράπευτα συνεταιριστής, ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος -αγρότης και πρόεδρος του ΑΣΕΠΑ- ανέφερε ότι οι παραγωγοί δεν είναι ανάγκη να κάνουν συνεταιρισµούς, αλλά ας φτιάξουν και εταιρείες καθώς το κύριο ζήτηµα είναι να συνεργαστούν. Παράλληλα, ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισµού από το Αµύνταιο, τόνισε πως περάσαµε µέσα από 5 ΚΑΠ για να έχουν όλα τα χωράφια σήµερα δικαιώµατα, αλλά η διαφοροποίηση µεταξύ των παραγωγών στον ίδιο ή διαφορετικούς νοµούς είναι πολύ µεγάλη.

«Πρέπει να υπάρχει µία ισονοµία, υπάρχει χρόνος, υπάρχει σήµερα καλύτερη πληροφόρηση», ανέφερε ο κ. Γιαννιτσόπουλος. Επιπλέον τόνισε ότι το ελληνικό κρασί για να βγει προς τα έξω πρέπει να έχει διεθνή ταυτότητα καθώς έχουµε πολλά ονόµατα που δεν µπορούν να καλύψουν το χώρο των αλυσίδων.


Ηλίας Ελευθεροχωρινός

Λάθος που η βαμβακοκαλλιέργεια έφτασε στον Έβρο

Αποδοτικές εκμεταλλεύσεις βάσει εξάγωνης συνεργασίας

Τα μόνα λεφτά που έπιασαν τόπο τα τελευταία χρόνια ήταν αυτά των Σχεδίων Βελτίωσης

«Για να µιλήσουµε για αποδοτικές εκµεταλλεύσεις πρέπει να αλλάξουµε νοοτροπία και να συνεργαστούν οι 6 εµπλεκόµενοι στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, που µπαίνουν σε ένα εξάγωνο ίσων αποστάσεων για να µην καπελώνει ο ένας τον άλλον. Αγρότες, γεωπόνοι, υπουργείο, εταιρείες γεωργικών εφοδίων, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύµατα καλούνται να συνεργαστούν για να πάρει µπρος η οικονοµία». Αυτό απαντά ο οµότιµος καθηγητής Ζιζανιολογίας στο τµήµα Γεωπονίας του ΑΠΘ Ηλίας Ελευθεροχωρινός στο πως µπορώ να συγκροτήσω αποδοτικές εκµεταλλεύσεις.


Με δεδοµένο ότι η γεωργική εκµετάλλευση είναι µια οικονοµική µονάδα που καθορίζεται από τρεις παραµέτρους, το έδαφος, την εργασία και το κεφάλαιο, στόχος -όπως είπε- είναι να συνδεθούν αυτά τα τρία µε τις εισροές. Βέβαια, το περιβάλλον δεν βοηθά, αφού απουσιάζουν η αγροτική πολιτική, οι κρατικές συµβουλευτικές υπηρεσίες, η εστιασµένη εθνική γεωργική έρευνα, τα φάρµακα. Το χειρότερο, κατά τον κ. Ελευθεροχωρινό είναι ότι ως χώρα νοιαζόµαστε µόνο για την απορρόφηση των άµεσων ενισχύσεων και όχι για την αποτελεσµατική αξιοποίησή τους. Κατά συνέπεια, µειώθηκαν οι εκτάσεις ορισµένων καλλιεργειών, όπως καπνά, τεύτλα, µαλακό σιτάρι, επεκτάθηκαν τα βαµβάκια στα σταροχώραφα και σε περιοχές οριακής προσαρµοστικότητας στον Έβρο, ενώ τα µόνα λεφτά που έπιασαν τόπο ήταν αυτά στα Σχέδια Βελτίωσης.

«Το να επιλέξεις, λοιπόν, τι θα παράγεις, µε βάση τις διατροφικές ανάγκες της γης, πώς θα καλλιεργήσεις µε βάση την προσαρµοστικότητα, πώς θα παράγεις µε µεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ώστε να αυξηθεί το κέρδος µέσα από τη µείωση του κόστους των γεωργικών εισροών (σπόροι, λιπάσµατα, γεωργικά φάρµακα), τελικά δεν αρκεί, το κλειδί βρίσκεται στη συνεργασία», είπε.

Τη λέξη συνεργασία υπογράµµισε και ο σύµβουλος αγροδιατροφικής πολιτικής και επιχειρηµατικότητας Πρόδροµος Καλαϊτζής, τονίζοντας ότι πριν ακόµα κι από αυτό πρέπει να κοιτάξουµε τη στρατηγική έναντι των ανταγωνιστών. Στη ∆ανία, είπε, ο µέσος τζίρος ανά συνεταιρισµό είναι 850 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα (το 2015) µόλις στα 1,2 εκατ. ευρώ.

Κώστας Θεοχαρίδης: Εφαρµοσµένη τεχνική τα συµβόλαια

Η συµβολαιακή αξίζει, γιατί είναι εφαρµοσµένη αγροτική τεχνική, απάντησε ο επικεφαλής αγορών σίτου Μisko Barilla Hellas ΑΕ Κώστας Θεοχαρίδης, τονίζοντας ότι «βασικός λόγος για τον οποίο την εφαρµόζουν οι βιοµηχανίες δεν είναι για να προµηθευτούν προϊόν, γιατί προϊόντα υπάρχουν, αλλά για να πάρουν αυτό που χρειάζονται». Ωστόσο, υπογράµµισε την απουσία της συνεργασίας µε τη µεταποίηση στο εξάγωνο του κ. Ελευθεροχωρινού, καθώς όπως είπε, «το σιτάρι έχει δύο µεταποιήσεις, µικρή µέση απόδοση 277 κιλά/στρµ. όταν το µικρότερο εργοστάσιο µακαρονοποιίας στην Ελλάδα θέλει 250 τόνους την ηµέρα».

Νίκος Κυριακίδης: Η νέα τεχνολογία δεν είναι απαραίτητα μηχάνημα, αποτελεί σκέψη και τρόπο

«Οι άλλοι τρέχουν σε έναν αγώνα υψηλού επιπέδου και εµείς θεωρούµε ότι το να τρέξουµε είναι καθαρά θέµα απόφασης. ∆εν είναι θέµα απόφασης είναι θέµα να προετοιµαστείς να το κάνεις, να µάθεις να περπατάς, να οργανωθείς να έχεις προπονητή, τους σπόνσορες, τα υλικά που χρειάζονται και να το κάνεις», υπογράµµισε ο εµπορικός διευθυντής της Yara Ελλάς ΑΕ και γραµµατέας του ΣΠΕΛ, Νίκος Κυριακίδης που συµµετείχε στη θεµατική ενότητα που ήταν αφιερωµένη στην τεχνολογία.


Ο κ. Κυριακίδης παράλληλα τόνισε πως η νέα τεχνολογία δεν χρειάζεται να αποδειχθεί ότι δουλεύει και το θέµα είναι τώρα να την προσαρµόσουµε. Αυτό θα γίνει µε µία οντότητα η οποία θα συντονίσει την προσπάθεια, αλλά πάντα µε κεντρικό σηµείο λήψης της απόφασης τον αγρότη. Όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, όπως είπε ο οµιλητής, αυτές µπορεί να µην είναι είναι µηχάνηµα αλλά σκέψη ή τρόπος.

Χριστόδουλος Μποζατζίδης: Το αεροπλάνο είναι εδώ

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύµβουλος της Agrotech SA, Χριστόδουλος Μποζατζίδης ανέφερε ότι µιλάµε σήµερα για γεωργία ακριβείας, την ώρα που οι αγρότες δεν έχουν τα παρελκόµενα για να την υποστηρίξουν. «Όµως τα εργαλεία αυτά είναι πολύ ακριβότερα και στα Σχέδια Βελτίωσης που καλύπτουν τον εξοπλισµό µε όριο τα 150.000 δεν γίνεται να τα υλοποιήσουµε όλα αυτά. Οπότε δίνουµε κίνητρο χωρίς αντίκρισµα», τόνισε ο κ. Μποζατζίδης.

Παράλληλα ο διευθύνων της Agrotech SA αποκάλυψε πως µέσα στο 2018 τα τρακτέρ της John Deere θα είναι διασυνδεδεµένα όλα, δηλαδή θα είναι online, «θα µπορούµε να βλέπουµε όπως και εσείς τι κάνατε, τι σπείρατε, τι λίπασµα ρίξατε. Εποµένως σήµερα γίνονται όλα αυτά, µπορούµε να υποστηρίξουµε τους Έλληνες αγρότες να τα υλοποιήσουνε, άµεσα δεν υπάρχει περιορισµός. Το όφελος είναι παρά πολύ µεγάλο και όποιος θέλει µπορεί να έρθει να µας βρει».

Αθανάσιος Τσαυτάρης: Η χώρα μας μπορεί να είναι πίσω αλλά έχει άμυνα την ποικιλομορφία στην παραγωγή

«Σε χώρες, όπως είναι η ∆ανία και η Ολλανδία, που έχουν 2-3 δυναµικές καλλιέργειες ή εκτροφές είναι εύκολο να πέσουν όλα τα χρήµατα της έρευνας και να προχωρήσουν. Στη χώρα µας που είναι ποικιλόµορφη η γεωργία είναι δύσκολο να γίνει, αυτό», υπογράµµισε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης οµότιµος καθηγητής, τέως υπουργός, Κοσµήτωρ του Κολλεγίου Περρωτής Αµερικάνικης Γεωργικής Σχολής.


Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης στάθηκε στην ανάγκη δηµιουργίας συµπράξεων στη γεωργία που πέρα των άλλων είναι ένα βιώσιµο σύστηµα διότι σε µία δυσκολία τα µέρη που την απαρτίζουν θα αλληλοστηριχθούν, προσθέτει αξία στο παραγωγικό σύστηµα και είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να ενσωµατωθεί η καινοτοµία στη γεωργία.

Ο γεωπόνος και διευθυντής της Agro-Q, ∆ηµήτρης Βακάµης, µνηµόνευσε σχετικά µε την τεχνολογία και τη διαχείριση των εκµεταλλεύσεων µία φράση που του είχε πει ο αείµνηστος Θεολόγης Καραϊνδρος «εµείς έχουµε καθυστερήσει, οι άλλοι πάνε µε το τραίνο εµείς µε τον αραµπά, οπότε πρέπει να πάµε µε το αεροπλάνο», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προλάβουµε το τραίνο αλλά να κάνουµε πιο ισχυρά βήµατα. Θέλουµε συλλογικά σχήµατα και δεµένους γεωπόνους µε 50-60 παραγωγούς για να πάµε µπροστά είπε ο ίδιος κάνοντας µετά ειδική αναφορά στο ρόλο που πρέπει να παίξει το Μέτρο 2 «Σύµβουλοι» τα χρήµατα του οποίου «πρέπει να γίνουν ανάπτυξη και όχι λαϊκισµός».


Θεοφάνης Γέμτος

Εταιρείες εξοπλισµού που κάνουν τις εφαρµογές

«∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι οι νέες τεχνολογίες χρειάζονται χρήµατα. Έτσι όπως είναι σήµερα τα πράγµατα ο µικρός αγρότης δεν µπορεί να καλύψει το κόστος», σηµείωσε κατά την εισήγησή που άνοιξε τις εργασίες της θεµατικές ενότητας που ήταν αφιερωµένη στην τεχνολογια του ο οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, Θεοφάνης Γέµτος. Εποµένως, είπε, έχουµε τέσσερις επιλογές:


«Η µία είναι να στηριχθούµε στα µεγάλα αγροκτήµατα τα οποία είναι 1.000-1.500, 2.000 στρέµµατα και να προχωρήσουµε σε αυτόν τον τοµέα. Πράγµατι εκεί έχει αρχίσει να γίνεται παρότι τα αγροκτήµατα τα µεγάλα έχουν ένα τραγικό πρόβληµα. Μπορεί 700 στρέµµατα να είναι χωρισµένα σε 70 αγροτεµάχια.

∆εύτερη είναι η δυνατότητα να πάµε σε µικρά αγροκτήµατα όπως είναι τα δέντρα των 20,30 και 50 στρεµµάτων τα οποία χωρίς ιδιαίτερη υψηλή τεχνολογία µπορούν να εφαρµόσουν υψηλή τεχνολογία καθώς οι περισσότεροι κάνουν τις λιπάνσεις µε τα χέρια.

Τρίτον, είναι η συνεργασία µεταξύ των αγροτών, που είναι δύσκολο πρέπει να πιεστούν. Τέταρτον, να δηµιουργήσουµε εταιρείες συµβούλων και εταιρείες µε γεωργικά µηχανήµατα που να κάνουν τις εφαρµογές». Παράλληλα ο κ. Γέµτος τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουµε Εθνική Αγροτική Πολιτική.

Ο αγρότης δε χρειάζεται master στην πληροφορική

Το να επιστρέψει ο γεωπόνος στο χωράφι είναι επίσης πολύ σηµαντικό και αυτό αφορά τους ιδιώτες και του δηµοσίου, σχολίασε ο Γιάννης Καζόγλου, γεωπόνος-δρ. λιβαδοπόνος και βοοτρόφος.

Επιπλέον διαφωνεί µε την πεποίθηση ότι ο αγρότης πρέπει να έχει πολλές δεξιότητες για να δουλέψει αυτή την τεχνολογία υιοθετώντας την άποψη ότι «ο απόφοιτος λυκείου θα µπορεί να τα κάνει όλα αυτά», φυσικά µε τη βοήθεια των συµβούλων.


Γιώργος Αρσένος

Τα τονάζ δεν είναι για τους μετακινούμενους

Δεν είναι καλύτεροι οι ξένοι, απλά δουλεύουν σαν μηχανάκια, λέει ο καθηγητής Γιώργος Αρσένος

«Η κρίση των τελευταίων χρόνων στην πατρίδα µας έχει δηµιουργήσει Κροίσους και Πένητες και στη δεύτερη κατηγορία είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι», επισήµανε ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος τονίζοντας την ανάγκη στροφής σε ένα παραγωγικό µοντέλο που θα βασίζεται στο τρίπτυχο: εµπιστοσύνη, ποιότητα, καινοτοµία. Σύµφωνα µε τον καθηγητή η εγχώρια παραγωγή θα πρέπει να στηριχθεί  µέσω ελέγχου του κόστους, της τεχνολογικής αναβάθµισης αφού όπως είπε «η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση ούτε στο δισεκατοµµύριο να ανταγωνιστεί αγορές στο επίπεδο του τονάζ. Μόνο µε ποιότητα, τίποτε άλλο».


Βασικός εισηγητής στην ενότητα «Κτηνοτροφική παραγωγή και κανόνες της αγοράς» ο οµιλητής τόνισε ότι το υφιστάµενο µοντέλο, µε το υψηλό κόστος παραγωγής, το διαχρονικά χαµηλό εισόδηµα των κτηνοτρόφων, την υψηλή εξάρτηση από τις επιδοτήσεις, τις περιορισµένες εξαγωγές και την ελάχιστη καινοτοµία, έχει εξαντληθεί, ενώ σχολιάζοντας το θέµα των επιδοτήσεων σηµείωσε παραστατικά πως «αν κοπούν αύριο, δεν ξέρω κι εγώ πόσοι τροχονόµοι θα χρειαστούν για να οδηγήσουν τα φορτηγά µε τα αιγοπρόβατα στα σφαγεία».

Απευθυνόµενος στους εκπροσώπους του κλάδου -παραγωγούς, αλλά και διαµορφωτές πολιτικής- που είχαν γεµίσει ασφυκτικά την αίθουσα, ο κ. Αρσένος είπε χαρακτηριστικά ότι η µετακινούµενη κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι καταδικασµένη να αφανιστεί, όσο δεν παράγει κάποιο προϊόν, που να είναι συνδεδεµένο µε την αγορά, ενώ σηµείωσε µε έµφαση ότι «δεν είναι σε τίποτε καλύτεροι οι ξένοι. Το θεσµικό πλαίσιο, αλλά και η τεχνολογική υποδοµή είναι ίδια στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στο Ισραήλ, απλώς εκείνοι δουλεύουν σαν µηχανάκια. Αυτό πρέπει να κάνουµε και εµείς».

Στην προσπάθεια αυτή, βέβαια, όπως σηµείωσε ο καθηγητής, το βασικό εµπόδιο, είναι η έλλειψη στρατηγικού πλάνου, ενώ στηλίτευσε την απουσία συνεργατικότητας αλλά και την αδυναµία διάχυσης της πληροφορίας και των δεδοµένων από τους ερευνητές διαφόρων ινστιτούτων και οργανισµών, προς τους παραγωγούς. «Μιλάµε για οργανισµούς άχρηστους, από ανθρώπους οι οποίοι είναι εκεί για να βασανίζουν τον κτηνοτρόφο και το γεωργό, χωρίς µάλιστα να παράγουν καµιά προστιθέµενη αξία», είπε εµφατικά. «Πού θέλουµε να βρισκόµαστε σε δέκα χρόνια από τώρα. Ποια ζώα θα έχουµε, σε τί αριθµό, τί θα παράγουµε, το τονάζ, ποια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά; Λέµε ότι είµαστε οι καλύτεροι κι έχουµε τα καλύτερα προϊόντα. Μπορούµε να το αποδείξουµε;».

Οι υπηρεσιακοί είναι φιµωµένοι, σύμφωνα με τον Γιάννη Καζόγλου

Για πολύµηνες καθυστερήσεις που έφθασαν τους 8 µήνες για να πειστούν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που ήταν επηρεασµένοι από ιδιώτες µελετητές, ότι οι λιβαδικές εκτάσεις πρέπει να λέγονται έτσι και όχι βοσκήσιµες, µίλησε ο Γιάννης Καζόγλου, Γεπόνος - ∆ρ.Λιβαδοπόνος, Βοοτρόφος.

Ο κ. Καζόγλου, εστίασε µεταξύ άλλων την κριτική του στο «µπαλάκι των αρµοδιοτήτων» εκ µέρους των υπηρεσιακών των υπουργείων κάθε φορά που είναι να αντιµετωπίσουν ένα θέµα φέρνοντας το παράδειγµα των τεράστιων καθυστερήσεων µε την περιεχόµενο και τις προδιαγραφές των ∆ιαχειριστικών Σχεδίων πρόσκλησης. Μάλιστα, το τραγικό κατά τον ίδιο είναι ότι στην συνέχεια, αφού λύθηκε το πρόβληµα και ενώ ήταν έτοιµη προς υπογραφή η υπουργική απόφαση για να στηθεί η γεωχωρική βάση δεδοµένων (µέτρο Βοσκήσιµες Γαίες Ελλάδος), ξαφνικά κάποιοι υπηρεσιακοί έβαζαν κωλύµατα λέγοντας ότι αυτή η βάση για να στηθεί χρειάζονταν 500.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τον οµιλητή, κάποιοι δεν αφήνουν τους υπηρεσιακούς να δουλέψουν, οι οποίοι είναι ουσιαστικά «φιµωµένοι».

Χωρίς 10ετές πλάνο και φως, νερό, τηλέφωνο, στα τυφλά η κτηνοτροφία λέει ο Γιώργος Κεφαλάς

«Φως, νερό, τηλέφωνο, δρόµοι. Στην Ελλάδα πράγµατα που είναι αυτονόητα για τον ανεπτυγµένο κόσµο δεν έχουν λυθεί», είπε ο Γιώργος Κεφαλάς, αγελαδοτρόφος από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης λέγοντας σκωπτικά ότι «η αγροτική πολιτική δεν είναι φούµαρα και πράσινα τριαντάφυλλα». Και αυτός στηλίτευσε την έλλειψη αγροτικής πολιτικής στη χώρα από τη δεκαετία του ΄80 και της χαµηλής παιδείας. «Δεν µπορούµε να συνεννοηθούµε µεταξύ µας στα ελάχιστα», είπε ζητώντας σοβαρότητα από όλους. Με αιχµηρό λόγο και απευθυνόµενος στο πολιτικό και επιστηµονικό προσωπικό ο έµπειρος αγελαδοτρόφος έθεσε ρητορικά «υπάρχουν αυτή τη στιγµή 900 ερευνητές που πληρώνονται από το δηµόσιο.


Πήραµε µία ελληνική φυλή µε 400κιλά /γαλακτική περίοδο και να αρµέγεται σε αλµεκτήρια. Γιατί τα τελευταία 15 χρόνια τόσο χρειάστηκε για να γίνει. Πήραµε µια ποικιλία σιτηροσίκαλης να την κάνουµε αποδοτικότερη στα όξινα εδάφη; Όχι. Πως µπορούµε τότε να µιλάµε για χαµηλότερο κόστος κτηνοτροφίας». Κατά τον ίδιο, απαιτείται όραµα ότι σε δέκα χρόνια θα είµαστε αυτάρκεις διατροφικά, θα εισάγουµε τόσο επί του ΑΕΠ, θα παράγουµε τα εξής προϊόντα προστιθέµενης αξίας µε αυτές τις ποικιλίες, φυλές κλπ.

Απευθυνόµενος σε πρόσωπα που διετέλεσαν σε θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Κεφαλάς τους έθεσε την πρόκληση να ορίσουν ως project σε έναν υπάλληλο, την αδειοδότηση ενός ποιµνιοστασίου «να µας πει αν θα το ‘χει καταφέρει µέχρι να πάρει σύνταξη».

Για τη Φέτα ας κοιταχτούμε πρώτα εδώ

Απαιτούνται κανόνες για να μη χαθεί το μονοπώλιο

Χωρίς τη φέτα δεν µπορεί να υπάρξει αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα, ήταν το κοινό συµπέρασµα στο οποίο κατέληξαν οι οµιλητές στο debate της θεµατικής ενότητας του συνεδρίου για την κτηνοτροφική παραγωγή και τους κανόνες της αγοράς. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών µίλησαν για στρατηγικό λάθος να συνδεθεί η φέτα µε τη γενοτυπική σύνθεση του πληθυσµού.


«Το 92% των πωλήσεων προϊόντων ΠΟΠ, που παράγει η χώρα µας αφορούν στη φέτα. Άρα, το πρώτο µέληµά µας είναι να την προστατεύσουµε» είπε ο «Νέστορας», σε θέµατα φέτας, οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος, Μανώλης Ανυφαντάκης, ο οποίος µίλησε για τη δηµιουργία «Οµίλου Φίλων Φέτας», η οποία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα µαζικό κίνηµα για τη στήριξη του προϊόντος, που κινδυνεύει από τις συµφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης CETA µε τον Καναδά και SADC µε τη Νότιο Αφρική. Αυτές οι δύο συµφωνίες είναι εθνικά επιζήµιες για τον κτηνοτρόφο και τη χώρα, τόνισε ο πολύπειρος καθηγητής καθώς «αν ψηφιστούν ο κάθε νοτιοαφρικανός και ο κάθε καναδός θα µπορεί να λέει ό,τι θέλει και θα χάσουµε στην ουσία το µονοπώλιο που έχουµε στη φέτα».

Το κράτος εµπόδιο λέει ο Παύλος Σατολιάς

Αιχµηρός στην παρέµβαση του ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και του Αγροτικού Γαλακτοκοµικού Συνεταιρισµού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, ο οποίος όµως, δεν µάσησε τα λόγια του. «Θα τολµήσω να πω, πως η φέτα βιάζεται καθηµερινά από όλους µας. Πρώτα από όλα να κοιταχτούµε στα µάτια όλοι εδώ στην Ελλάδα και µετά να κοιτάξουµε προς τον Καναδά ή την Νότιο Αφρική» ανέφερε ο κ. Σατολιάς και πρόσθεσε πως «οι παραγωγοί, οι µεταποιητές, αλλά και οι εµπλεκόµενοι φορείς, πρέπει να προσέξουµε για τη φέτα. Να δούµε τις εισαγωγές γάλακτος, τους ελέγχους που δεν υπάρχουν, όπως επίσης και τον τρόπο µεταποίησης γιατί δεν είναι όλα φέτα. Και τη φέτα να τη δούµε σαν λευκό χρυσό και να πούµε ότι είναι το προϊόν µας αυτό, έχει την τιµή που του αξίζει, όπως η παρµεζάνα η ιταλική, το ροκφόρ το γαλλικό και κάποια άλλα. Αυτό να συνειδητοποιήσουµε όλοι οι εµπλεκόµενοι για να κερδίσουµε όλοι από αυτό το προϊόν».

Στο σηµείο αυτό, πάντως, ο κ. Σατολιάς άφησε αιχµές για το κράτος, το οποίο, όπως είπε, «το έχουµε εµπόδιο, µας υπερφορολογεί και µας λέει αφού βγάζετε δώστε και για την ασφάλεια κάτι παραπάνω. Μας ορίζει, επίσης, πως θα ψηφίζουµε, πώς θα εκλέγουµε στους συνεταιρισµούς και για πόσα χρόνια θα είµαστε στις θέσεις αυτές, µας λέει δώστε και µια εισφορά για τον ΕΛΓΑ, αλλά τους υπαλλήλους, τη διοίκηση και όλη τη διαχείριση θα την κάνουµε εµείς. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγµατα».

Για κακώς κείµενα µιλά ο Κωνσταντίνος Καράλης

Στην πίεση που δέχεται η φέτα από το γεγονός ότι παράγουν οµοειδή τυριά και οι γείτονες, αλλά και επειδή «κάποιοι τυροκόµοι από εµάς µεταφέρουν και γάλα από εκεί στις γαλακτοβιοµηχανίες στην Ελλάδα», αναφέρθηκε, στην παρέµβασή του, ο Κωνσταντίνος Καράλης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της «Καράλης ΑΕ».

Συντελεστές της εγχώριας αγροτικής παραγωγής µε κοφτερό µυαλό στη δουλειά και στάση ζωής που ξεχωρίζει συναντήθηκαν και φέτος, στην 9η απονοµή των βραβείων της Agrenda, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη συγκίνηση. Λόγια ψυχής ακούστηκαν στην κατάµεστη αίθουσα του Larissa Imperial, που φιλοξένησε την εκδήλωση, µε τον µετακινούµενο κτηνοτρόφο, το 84χρονο Χρήστο Τζιάλα να λαµβάνει το ειδικό βραβείο, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος, και να δηλώνει µε αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Τα έβγαλα πέρα, µε την οικογένειά µου πώς αλλιώς, µετακινούµενος από το 1940 έως σήµερα».


Αναλυτικά στοιχεία για τους νικητές

Αγρότης της Χρονιάς 2018

Αγωνίζεται γαι τη ντομάτα ο Παναγιώτης Ρίζος Μακρής

Ακολυθώντας τα βήματα του πατέρα τους, ο 48χρονός Παναγιώτης Ρίζος Μακρής από τα Φάρσαλα και οι δύο αδερφοί του, Αναστάσιος και Χρήστος, ασχολήθηκαν εντατικά με την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας επιτυγχάνοντας την πλήρη καθετοποίησή της.


Η οικογένεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη γεωργία στηπεριοχή των Φαρσάλων, εστιάζοντας στην εντατική καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μετά την επένδυση σε σύγχρονα μηχανήματα συλλογής και καλλιέργειας και τη συνεχή απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας, πολλαπλασίασαν την έκταση από τα 100 στα 600 στρέμματα.

Η παραγωγή τους φτάνει τους 5.000 τόννους το χρόνο και διατίθεται µέσω ΘΕΣΤΟ σε εργοστάσια.

Παράλληλα, οι αδελφοί Μακρή πέτυχαν πλήρη καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής τους από το 2004, µε την κατασκευή του πρώτου φυτώριου–θερµοκηπίου τους για σπορόφυτα βιοµηχανικής ντοµάτας, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009 και βρίσκεταο στο 20 χλµ. Βαµβακούς - Φαρσάλων. Περιλαµβάνει θερµοκήπιο 8,5 στρεµµάτων, προβλαστήριο, σπαρτική µηχανή γραµµής πολυσπορείων, υπόστεγα, αποθήκες και γραφεία. Τα σπορόφυτα διατίθενται µέσω συνεταιρισµών όπως οι  ΘΕΣΤΟ, Φαρσάλων Γη, Μαγνησία, των βιοµηχανιών ∆. Νοµικός, Ντάµαβαντ κ.ά. αλλά και µεµονωµένων παραγωγών στην ευρύτερη περιοχή.

Έρευνα και σε συνεργασία µε εταιρείες αγροεφοδίων

Οι πιστοποιήσεις της επιχείρησης περιλαµβάνουν ολοκληρωµένη διαχείριση στην καλλιέργεια της βιοµηχανικής ντοµάτας ενώ τα σπορόφυτα πιστοποιούνται από τη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης µε φυτοϋγειονοµικό διαβατήριο µετά από επισκοπήσεις.

Σε συνεργασία µε εταιρείες σπόρων για επιλογή των καταλληλότερων για την περιοχή νέων υβριδίων, αλλά και αγροχηµικών και λιπασµάτων για την επίτευξη της ιδανικής αναλογίας κόστους/παραγωγής, τα αδέλφια Μακρή αγωνίζονται για την ανάπτυξη της καλλιέργειας στα Φάρσαλα.

Η επιχείρηση συνεργάζεται ακόµα µε το Μπενάκειο, τη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας για τους τρόπους αντιµετώπισης της οροβάγχης.

Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2018

Ο Νίκος Ζιώζιας έχει όραμα για την κτηνοτροφία της Ελασσόνας

Απόφοιτος της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και ζωοτέχνης, ο 35χρονος Νίκος Ζιώζιας, που ζει με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά τους στην Ανάληψη Ελασσόνας, έγιεν Νέος Αγροτης το 2005 κια έφτιαξε το στάβλο του εντασσόμενος στα Σχέδια Βελτίωσης το 2007. Σήμερα εκτρέφει 1.000 πρόβατα φυλής Χίου, όσο και διασταυρώσεις της και αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του συνεταιρισμού Αιγοπροβτοτρόφων Ελασσόνας «ΓΑΛΑ ΕΛΑSS».


Ο σύγχρονος στάβλος του είναι 1.200 τ.µ. µε κεντρικό διάδροµο, εξαερισµό µε ανοιγόµενα παράθυρα, αλλά και ανοιγόµενη οροφή «καπέλο». ∆ιαθέτει σύγχρονο αρµεκτήριο 48 θέσεων, παγολεκάνες χωρητικότητας 3 τόνων και σιλό 130 τόνων για τα δηµητριακά του, ενώ διαθέτει ηλεκτρονική σήµανση και ηλεκτρονική γαλακτοµέτρηση για κάθε ζώο ξεχωριστά.  Η παραγωγή γάλακτος του Νίκου Ζιώζια είναι 300 τόνοι το χρόνο, ενώ περισσότερα από 800 ζώα το χρόνο πηγαίνουν για κρέας. Παράλληλα, καλλιεργεί 300 στρέµµατα βρώµη και λιόλιο για ελεύθερη βόσκηση των ζώων του και διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισµό για τις ανάγκες της καλλιέργειας: τρακτέρ, άροτρα, καλλιεργητή, σπαρτική, πλατφόρµες, αγροτικό όχηµα pick up κ.ά.

Η απόφαση να επιστρέψει στα πάτρια και να ασχοληθεί µε την κτηνοτροφία, η ενεργός συµµετοχή στην ίδρυση και λειτουργία ενός δραστήριου συνεταιρισµού και πάνω από όλα το αποτέλεσµα, µια σύγχρονη και επιτυχηµένη προβατοτροφική εκµετάλλευση, ανακήρυξαν τον Νίκο Ζιώζια Κτηνοτρόφο της Χρονιάς.

Συλλογική προσπάθεια της Χρονιάς 2018

Σημαία της συλλογικότητας κάνει την ελιά η Βιέννα της Κρήτης

Ξεκίνησε ως ευσεβής πόθος ενός πρώην εμποροπλοίαρχου, γιατρού και δημάρχου, του Μανόλη Κλαδάκημ, που αγαπά την ελιά και τον τόπο του. Σήμερα η αγροτική συνεταιριστική οργάνωση ελαιοπαραγωγών του Δήμου Βιάννου «BIENNA», που εδρεύει στον οικισμό της Άνω Βιάννου, 54 χλµ. από την πόλη του Ηρακλείου, ενώνει τις δυνάμεις 73 μικρών παραγωγών με ιδιόκτητους ελαιώνες και συνταιριάζει την εμπειρία των παλιών καλλιεργητών με την ορμή της νιότης.


Ηγέτης αυτής της προσπάθειας, όπως αναφέρθηκε, είναι ο Μανόλης Κλαδάκης, η αγωνία του οποίου για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου του τον οδήγησε στη θέση του Δημάρχου Βιάννου για 8 χρόνια και την ηγεσία της προσπάθειας για την ανάδειξη ποιοτικών τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση των αγροδιατροφικών δραστηριοτήτων της υπαίθρου.

Ο Συνεταιρισµός στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που αποτελούνται από 2 κτιριακά συγκροτήµατα: Το ένα περιλαµβάνει το ελαιουργείο και τις δεξαµενές αποθήκευσης για το λάδι, ενώ στο άλλο τη µονάδα της τυποποίησης και τα γραφεία.

Παραγωγή αµέσως µετά το λιοµάζωµα

Στη BIENNA, η παραγωγή του ελαιολάδου ξεκινά αµέσως µετά το λιοµάζωµα µε τον φρέσκο καρπό να µεταφέρεται άµεσα στο ελαιουργείο. Η άλεσή του γίνεται µέσα σε λίγες ώρες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο καρπός θα παραµείνει αναλλοίωτος, όπως τον «παρέδωσε» η ελιά, ενώ οι δύο γραµµές παραγωγής καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις για τη διαφύλαξη της ποιότητας. Αφού κατηγοριοποιηθεί µε βάση τα φυσικοχηµικά αλλά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, το λάδι φυλάσσεται στις κατάλληλες ανοξείδωτες δεξαµενές, έτοιµο για εµφιάλωση.

Τιμητική διάκριση

Στο διάβα βρήκε το νόημα της ζωής ο μετακινούμενος Χρήστος Τζιάλας

Ένας από τους τελευταίους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ο Χρήστος Τζιάλας, γεννήθηκε το 1933 από νομαδική, κτηνοτροφική οικογένεια με θερινή βάση το Πρόσβορο Γρεβενών. Κοπατσάρης στην καταγωγή, νομάς δηλαδή της Δυτικής Μακεδονίας, που σταδιακά αναμείχθηκε με βλάχου, είχε τη μετακίνηση γραμμένη στο DNA του. Η καθημερινότητα, τα γεγονότα, οι λύπες και οι χαρές ανέπτυξαν μια φιλοσοφία, η οποία μετατράπηκε σε στάση ζως και η οποία επεκτάθηκε και στον τρόπο εκτροφής των ζώων.


Στάση ζωής η κτηνοτροφία

Ποτέ δεν αύξησε υπερβολικά τον αριθµό των ζώων του, γιατί ήθελε ελεγχόµενη κτηνοτροφία, µε φροντίδα οικογενειακής φύσης. Οργάνωσε δύο βάσεις, µία για το χειµώνα και µία για το καλοκαίρι, γιατί δεν πιστεύει στο σταβλισµό. Ενσωµάτωσε προσεκτικά µέρος της ευκολίας που προσφέρει η τεχνολογία, χρησιµοποιώντας φορτηγά για τη µεταφορά την άνοιξη, ενώ δε δίστασε να εισαγάγει στο κοπάδι του τη φροντίδα των κτηνιάτρων. Επειδή πιστεύει ότι το ζώο δεν πρέπει να εξαναγκάζεται σε εκβιασµένη απόδοση αλλά σε λογική συγκοµιδή των παραγώγων του, απέρριψε όλα τα συµπληρώµατα διατροφής.

Ζήσαµε καλά, λέει ο ίδιος

«Λίγα είχαµε, αλλά ξεκινήσαµε, είχαµε αγάπη και πιστεύαµε ότι θα ζήσουµε. Και µε αυτά τα λίγα και οικογένεια κάναµε µε τη Μαρία και τα κορίτσια (τέσσερα),τα µεγαλώσαµε και τα παντρέψαµε και εγγόνια και δισέγγονα είδαµε. Zήσαµε καλά», συµπληρώνει ο ίδιος.

«Μην κιοτεύετε όταν είναι να κάνετε πράξη τα όνειρά σας»

Με μια υπόσχεση και μια παραίνεση έκλεισε τη φετινή εκδήλωση των βραβείων της Agrenda ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Γιάννης Πανάγος.


«Θα συνεχίσουμε να γράφουμε με την καρδιά μας, να κρατάμε ψηλά τη σημαία του Αγρότη της Χρονιάς και να ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό που κάθε μέρα είναι η δική σας αγωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Larissa Imperial και προσέθεσε «Κάντε πράξη τα όνειρά σας, ενημερωθείτε, διαβάστε, ψάξτε, βρείτε τρόπους και μην κιοτεύετε όταν είναι να κάνετε πράξη τα όνειρά σας», ενώ ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη, δέκατη χρονιά, με ακόμη περισσότερα σχέδια για την εκδήλωση-θεσμό, που ήδη έχει ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Υπενθυµίζεται ότι αρωγοί στη διοργάνωση του θεσµού ήταν φέτος η Yara Hellas ως Μέγας Χορηγός και

οι Eurobank, Αφοί Σαρακάκη / Mitsubishi Motors, Agrotech SA, Interamerican, Milkplan Lely Barilla / Misko και Syngenta ως Χορηγοί.

ΤΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΕΛΗ, ΕΛΕΝΗΣ ΔΟΥΣΚΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ, ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΙΑΜΗ


Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Το νέο πρόσωπο του ευρωπαίου αγρότη φώτισε ο Αγρότης της Χρονιάς 2018

Όλοι ήταν εκεί. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, άνθρωποι της αγοράς, επιστήμονες, συνεταιριστές και πολλοί φίλοι της Agrenda, έδωσαν το παρών το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στην 9η εκδήλωση για τη βράβευση του Αγρότη της Χρονιάς 2018. Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα ο θεσμός του Αγρότη της Χρονιάς φέτος επεφύλαξε μια έκπληξη, εισάγοντας την τιμητική διάκριση, την οποία έλαβε ο Χρήστος Τζιάλας, ένας από τους τελευταίους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ο οποίος από το 1940 ανεβοκατεβαίνει τα βουνά με το κοπάδι του και την οικογένειά του.

Το βραβείο του κτηνοτρόφου της Χρονιάς έλαβε ο Νίκος Ζιώζιας, ο οποίος συνεχάρη την Agrenda, τον εκδότη της Γιάννη Πανάγο και την επιτροπή, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να παράγουν και να συνεταιρίζονται.

Το βραβείο της συλλογικής προσπάθειας απενεμήθη στον Μανώλη Κλαδάκη του συνεταιρισμού Άνω Βιάννου, ο οποίος μπήκε στην παραγωγή ελαιολάδου μετά τη συνταξιοδότησή του από επάγγελμα του γιατρού και έχοντας διαγράψει 8χρονη πορεία ως δήμαρχος.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θέλει να βάλει μπροστά την προσπάθεια δημιουργίας μιας ΑΕΣ με νέους παραγωγούς.

Το βραβείο του Αγρότη της Χρονιάς έλαβε ο Παναγιώτης Ρίζος Μακρής, το οποίο μοιράστηκε με τα δύο του αδέρφια. Σε έντονα φορτισμένο ύφος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του είπε «Θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα μίμησης μιας οικογενειακής επιχείρησης που έχει βασικό στοιχείο τη συνεργατικότητα».

Δείτε εδώ τη δεύτερη ενότητα και τα βραβεία


Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της εκδήλωσης


Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Πανάγος, που κάλεσε κυρίως τους παραγωγούς να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και να συνεχίσουν να ενημερώνονται. «Εμείς, η ομάδα  της Agrenda δίνουμε την υπόσχεση να γράφουμε από την καρδιά μας και να κρατάμε ψηλά τη σημαία ου Αγρότη της Χρονιάς».

Άλαν Μάθιους: Σταθερός ο Α' Πυλώνας, μικρή περικοπή στα Προγράμματα (Β' Πυλώνας)

Της τάξης του 5-10% αναμένεται να είναι οι περικοπές στο μπάτζετ της ΚΑΠ μετά το 2020 και της σύγκλισης, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Trinity του Δουβλίνου, Άλαν Μάθιους που ως κεντρικός ομιλητής άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας.

Όπως προβλέπει ο ίδιος, αναμένεται η πρόταση της Κομισιόν για την ΚΑΠ να περιλαμβάνει τη διατήρηση του προϋπολογισμού του α’ Πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) σε ονομαστικούς όρους, με μικρές περικοπές στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.


«Να θυμάστε αυτή θα είναι απλά μία πρόταση της Κομισιόν. Πρέπει να γίνουν μετά οι διαπραγματεύσεις και εδώ ίσως δυσκολέψουν τα πράγματα, καθώς ήδη μερικά κράτη-μέλη δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερα», τόνισε ο πολύπειρος γεωργοοικονομολόγος. «Φυσικά δεν πρέπει να παραβλεφθούν οι νέες προτεραιότητες της ΚΑΠ, οι οποίες δεν έχουν πολλές διαφορές με την τρέχουσα όμως έχει αλλάξει η έμφαση που δίνεται σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι τα περιβαλλοντικά. Για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων προτείνεται τα αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα, το πρασίνισμα και η πολλαπλή συμμόρφωση να αντικατασταθούν από μία πιο ενιαία προσπάθεια πιο στοχευμένη και πιο ευέλικτη πολιτική.


Τι σημαίνει αυτό: η παροχή εισοδηματικής στήριξης θα εξαρτάται από την ανάληψη περιβαλλοντικών πρακτικών για πιο φιλόδοξα προγράμματα. Οι νέες προϋποθέσεις θα σχεδιάζονται από τα κράτη μέλη ως ένα μίγμα εθελεντικών και υποχρεωτικών μέτρων. Τώρα το πως θα είναι αυτά διαφορετικά, πολύ απλά δεν το γνωρίζουμε», είπε ο Άλαν Μάθιους. Τώρα τα αναπάντητα ερωτήματα έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων τη δομή των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ, πώς η Κομισιόν θα αποφύγει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού, πώς θα γίνεται ο έλεγχος των επιδόσεων των κρατών-μελών κ.ο.κ.

Χαράλαμπος Κασίμης: Διαφωνούμε με την αλλοίωση του χαρακτήρα της ΚΑΠ

«Προετοιμαστείτε να δείτε τη συνέχεια της τρέχουσας ΚΑΠ ακόμα και μετά το 2020. Νομίζω ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να δούμε τη νέα μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ», ανέφερε κατά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Μάθιους πριν πάρει τη σκυτάλη ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Διαφωνούμε με την αλλοίωση του χαρακτήρα της ΚΑΠ, και διαφωνούμε με την αύξηση της συμμετοχής των Κρατών-μελών στον κοινοτικό προϋπολογισμό από το 1 στο 1,1%», φουντώνοντας τη συζήτηση στο πρώτο πάνελ που ήταν αφιερωμένο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.


Ο κ. Κασίμης παράλληλα ανέφερε ότι η άποψη η δική μου είναι ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2020 αφήνει σημεία αδιευκρίνιστα. Για παράδειγμα θέλει τις άμεσες ενισχύσεις αλλλά είναι προφανές ότι τα λεφτά δεν φτάνουν για να ικανοποιηθούν, το διαπιστευμένο έλλειμμα είναι περίπου 23 δις ετησίως για να καλύψει τις ανάγκες προσφυγικού, άμυνα και Brexit.

Πέτρος Ευθυμίου: Αν η Ευρώπη παραμείνει ενωμένη η σφραγίδα γερμανική

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, δημοσιογράφος και ερευνητής της διαΝΕΟσις, Πέτρος Ευθυμίου που συμμετείχε στο πρώτο πάνελ, υποστήριξε πως η Ευρώπη άλλαξε οριστικά, άλλαξε ο συσχετισμός δύναμης και αν παραμείνει ενωμένη η σφραγίδα θα είναι γερμανική. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεται μία Ένωση, η οποία πρέπει να αντέξει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό κάτι που το προωθούν οι έξι χώρες του Βορρά.


«Η Ευρώπη θα οξύνει τις πολιτικές που θα την κάνει διεθνώς ανταγωνιστική», προέβλεψε ο ίδιος. «Νοικοκύρηδες στο σπίτι μας μόνο από τον αγροτικό τομέα», ανέφερε τέλος ο κ. Ευθυμίου.

Γιώργος Γιαννιτσόπουλος: Περάσαμε από 5 ΚΑΠ για να έχουν όλοι δικαιώματα

Ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος αγρότης και πρόεδρος ΑΣΕΠΑ ανέφερε ότι «περάσαμε μέσα από 5 ΚΑΠ ώστε όλα τα χωράφια να έχουν σήμερα δικαιώματα, αλλά η διαφοροποίηση μεταξύ παραγωγών στον ίδιο ή διαφορετικούς νομούς είναι πολύ μεγάλη πρέπει να υπάρχει μία ισονομία, υπάρχει χρόνος, υπάρχει σήμερα καλύτερη πληροφόρηση».


Ηλίας Ελευθεροχωρινός: Μόνο μέσα από τη συνεργασία οι εκμεταλλεύσεις θα γίνουν πιο αποδοτικές

«Χρειάζεται γνώση του που, πότε, πώς και για ποιον θα πουλώ προκειμένου ένας καλλιεργητής να εξασφαλίσει μια αποδοτικότερη εκμετάλλευση και βέβαια το καλύτερο θα ήταν να παράγει τουλάχιστον 3 προϊόντα για να υπάρχει και κατανομή του ρίσκου». Αυτό τόνισε ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός, στην ομιλία του προκειμένου να απαντήσει το ερώτημα πως μια εκμετάλλευση θα γίνει πιο αποδοτική. Μεγάλη σημασία, ωστόσο, έδωσε ο ίδιος στο θέμα της συνεργασίας, καλώντας τους αγρότες, το αρμόδιο υπουργείο, τις εταιρείες εφοδίων, τους γεωπόνους και τα ιδρύματα να συνεργαστούν, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάρει μπροστά η οικονομία.


Ειδικότερα, στην εισήγησή του, με τίτλο «Εισροές, συγκρότηση και αποδοτικότητα εκμεταλλεύσεων», ο ομότιμος καθηγητής, τμήμα Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, τόνισε τα εξής:

«Επισημαίνεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης εδαφών, εγγειοβελτιωτικών έργων, εγκαταστάσεων-κτισμάτων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κεφαλαίων για εργασία και αγορά εφοδίων-εισροών (σπόροι, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, καύσιμα κ.ά.), αλλά και γνώσεων για το τι, πώς, που, πότε και για ποιον παράγω, καθώς και για πώς, που και πότε πωλώ τα παραγόμενα προϊόντα για τη συγκρότηση αποδοτικότερων εκμεταλλεύσεων.

Επίσης, συνιστάται η επιλογή κατάλληλων καλλιεργειών/ποικιλιών, η ορθολογική χρήση των εισροών, η μείωση των τιμών αγοράς (ΦΠΑ) γεωργικών εφοδίων, των φορολογικών συντελεστών, των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους ενέργειας, αλλά και η παραγωγή και διάθεση επαρκών και ποιοτικών προϊόντων. Επιπροσθέτως, προτείνονται και:


1) η αναβάθμιση του ρόλου υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ,

2) η οργάνωση γεωργικών εφαρμογών,

3) η σύνδεση ενισχύσεων με παραγωγή ποιοτικών προϊόντων,

4) η ενίσχυση προώθησης αγροτικών προϊόντων,

5) η ενίσχυση επενδύσεων για συσκευασία, τυποποίηση, αποθήκευση, μεταφορά και εμπορία προϊόντων,

6) η δημιουργία ομάδων παραγωγών,

7) η ασφάλιση των εκμεταλλεύσεων και

8) η αλλαγή νοοτροπίας των εμπλεκομένων με τη γεωργία». 


Θεοφάνης Γέμτος: Επενδύσεις για καλλιέργειες υψηλής αξίας

Tο έλλειμμα εθνικής γεωργικής πολιτικής υπογράμμισε στην ομιλία του ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεοφάνης Γέμτος ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της 3ης ενότητας με θέμα «Νέα αγροτική τεχνολογία και αναπτυξιακός προγραμματισμός».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η γεωργία θα πρέπει στα επόμενα χρόνια να καλύψει τις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Αυξάνοντας τη παραγωγικότητα της γεωργίας κατά 70%.


«Χρειαζόμαστε προώθηση καλλιεργειών υψηλής αξίας και κτηνοτροφίας», τόνισε επισημαίνοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής συστήματος Γεωργίας Ακριβείας, ενώ  συμβολή στη διαχείριση των αγροκτημάτων μπορούν να έχουν ο εξοπλισμός ISO BUS των νέων τρακτέρ αλλά και πρότυπα ανάπτυξης καλλιεργειών.

«Να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές όπως έργα εξασφάλισης αρδευτικού νερού. Η Ελληνική πολιτεία έχει μια σειρά εργαλεία που πρέπει να  αξιοποιήσει όπως τα σχέδια βελτίωσης,  συνδεδεμένες με καλλιέργειες ενισχύσεις,  επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου,  ερευνητικά προγράμματα για επίλυση προβλημάτων της παραγωγής, ανάπτυξη προγράμματος γεωργικών συμβούλων», συνέστησε ο κ. Γέμτος.

Αθανάσιος Τσαυτάρης: Όχι σε ΚΑΠ δύο ταχυτήτων

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης Ομότιμος καθηγητής, τέως υπουργός, Κοσμήτωρ του Κολλεγίου Περρωτής Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, συμμετέχοντας στο πάνελ της 3ης ενότητας σχολίασε θετικά το γεγονός ότι πλέον τις αδυναμίες του κράτους τις καλύπτουν μόνοι τους οι αγρότες, ενώ όπως είπε δεν είναι κακό στην ΚΑΠ να έχει λόγο και η εθνική πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει εθνικοποίηση της πολιτικής κάτι που θα μπορούσε όπως είπε «να φέρει πέντε ΚΑΠ νωρίτερα, δημιουργώντας ανισότητες και στρεβλώσεις, μεταξύ αδύναμων και ισχυρών κρατών».

Δηλαδή, αυτών που μπορούν να δώσουν κάτι παραπάνω στους αγρότες τους και σ ’αυτούς που αδυνατούν. 


Δημήτρης Βακάμης: Ο γεωπόνος πρέπει να είναι δεμένος με τους παραγωγούς

Ο γεωπόνος και διευθυντής της Agro-Q, Δημήτρης Βακάμης, μνημόνευσε σχετικά με την τεχνολογία και τη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων μία φράση που του είχε πει ο αείμνηστος Θεολόγης Καραϊνδρος «εμείς έχουμε καθυστερήσει, οι άλλοι πάνε με το τραίνο εμείς με τον αραμπά, οπότε πρέπει να πάμε με το αεροπλάνο», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προλάβουμε το τραίνο αλλά να κάνουμε πιο ισχυρά βήματα. Θέλουμε συλλογικά σχήματα και δεμένους γεωπόνους με 50-60 παραγωγούς για να πάμε μπροστά είπε ο ίδιος κάνοντας μετά ειδική αναφορά στο ρόλο που πρέπει να παίξει το Μέτρο 2 «Σύμβουλοι» τα χρήματα του οποίου «πρέπει να γίνουν ανάπτυξη και όχι λαϊκισμός».


Νίκος Κυριακίδης: Οι νέες τεχνολογίες είναι ανάγκη επιβίωσης

«Όλα αυτά δεν είναι η λύση, είναι τα εργαλεία για να φτάσεις στη λύση», είπε για τη νέα γενιάς τεχνολογία ο εμπορικός διευθυντής της Yara Ελλάς ΑΕ και γραμματέας του ΣΠΕΛ, Νίκος Κυριακίδης που τόνισε ότι η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας αρχικά οδηγεί πρόσκαιρα σε αύξηση του κόστους, χαρακτηριστικό όλων των επενδύσεων.


Φυσικά υπογράμμισε πως οι νέες τεχνολογίες είναι ανάγκη για επιβίωση και όχι πολυτέλεια. Ο κ. Κυριακίδης επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποκάλυψε πως η Yara Ελλάς ΑΕ κατασκευάζει ένα νέο ενσακκιστήριο-κέντρο διανομής λιπασμάτων στο Βόλο.

Χριστόδουλος Μποζατζίδης: Το αεροπλάνο το έχουμε και περιμένουμε κάποιον να επιβιβαστεί

Ο Χριστόδουλος Μποζατζίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrotech SA τόνισε την ανάγκη των κατάλληλων παρελκόμενων που θα πρέπει να ενσωματωθούν στις εκμεταλλεύσεις για την υιοθέτηση της γεωργίας ακριβείας.


«Με ποια μηχανήματα, ποιες σπαρτικές που έχουμε τεχνολογία του 80’, θα μπορέσουμε να την ενσωματώσουμε» αναρωτήθηκε λέγοντας πως σήμερα τρέχουν τα Σχέδια Βελτίωσης που είναι μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει όλο αυτό. Όμως το όριο στον εξοπλισμό που είναι τα 150.000 ευρώ στα Σχέδια Βελτίωσης δεν χωράνε όλα αυτά τα νέα πράγματα που χρειαζόμαστε.

«Εμείς σας διαβεβαιώνω ότι το αεροπλάνο το έχουμε και περιμένουμε κάποιον να επιβιβαστεί» σημείωσε ο κ. Μποζατζίδης, «παίζοντας» με τη φράση του κ. Βακάμη.



Ο κ. Τάσος Ηλιακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing της Interamerican


Γιάννης Καζόγλου: Ο αγρότης δεν χρειάζεται μάστερ στην πληροφορική

Το να επιστρέψει ο γεωπόνος στο χωράφι είναι επίσης πολύ σημαντικό και αυτό αφορά τους ιδιώτες και του δημοσίου, σχολίασε ο Γιάννης Καζόγλου, γεωπόνος-δρ. λιβαδοπόνος και βοοτρόφος.

Επιπλέον διαφωνεί με την πεποίθηση ότι ο αγρότης πρέπει να έχει πολλές δεξιότητες για να δουλέψει αυτή την τεχνολογία υιοθετώντας την άποψη ότι «ο απόφοιτος λυκείου θα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά», φυσικά με τη βοήθεια των συμβούλων.

Γιώργος Αρσένος: Ζητούμενο τα προϊόντα να ξεχωρίζουν

Την 4η θεματική ενότητα «Κτηνοτροφική παραγωγή και κανόνες αγοράς», άνοιξε ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Αρσένος, ο οποίος τόνισε την έλλειψη συνεργατικών δικτύων και την ύπαρξη προϊόντων χωρίς διαφοροποίηση.


Στον τομέα της ζωικής παραγωγής, σύμφωνα με τον καθηγητή, διαπιστώνεται περιορισμένη ανταγωνιστικότητα και αθέμιτος ανταγωνισμός «η Ελλάδα δεν είναι ο ομφαλός της γης, γεγονός που πρέπει να γίνει κατανοητό από παραγωγούς και πολιτικούς.

Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι ισχυρότατος και η κρίση δημιουργεί μόνο κροίσους και πένητες», είπε με νόημα.


Ο ίδιος ανέλυσε τους  παράγοντες που καθορίζουν την εμπορικότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων και το ρόλο της καινοτομίας στη διαμόρφωση αυτής, ενώ πρότεινε τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή ώστε τα προϊόντα να προσαρμοστούν στις εξελίξεις της ζήτησης σε εξειδικευμένες αγορές υψηλών προδιαγραφών.


Οι βραβευθέντες

Οι νικητές που αναδείχθηκαν ύστερα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι:

«Άριστος µεταξύ αρίστων», «Αγρότης της Χρονιάς 2018», ο ανήσυχος παραγωγός βιοµηχανικής ντοµάτας από τα Φάρσαλα Παναγιώτης-Ρίζος Μακρής, ο οποίος µαζί µε αδέλφια του πέτυχαν την πλήρη καθετοποίηση της εκµετάλλευσής τους.


Στη δεύτερη κατηγορία, αυτής της «Καλύτερης Κτηνοτροφικής Εκµετάλλευσης», διακρίθηκε ένας 35χρονος προβατοτρόφος µε υψηλές περγαµηνές, ο Νίκος Ζιώζιας, που µεταξύ άλλων αποτελεί και ιδρυτικό µέλος του Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς» ενώ στη «Συλλογική Προσπάθεια» η Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση Ελαιοπαραγωγών του ∆ήµου Βιάννου «BIENNA», που στήριξε την επιτυχία της στο δηµιουργικό συνδυασµό της εµπειρίας των παλαιών ελαιοκαλλιεργητών µε την ορµή των νέων.


Πρέπει να σηµειωθεί ότι φέτος ένα ακόµη ειδικό βραβείο θα εµπλουτίσει τον θεσµό, το οποίο θα απονεµηθεί σε έναν από τους τελευταίους µετακινούµενους κτηνοτρόφους, τον 84χρονο Χρήστο Τζιάλα µε θερινή βάση το Πρόσβορο Γρεβενών.


Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, την τελετή απονοµής πλαισίωσαν εισηγήσεις διακεκριµένων προσώπων του αγροτικού χώρου υπό τον συντονισµό του Στέλιου Σαράντη, ενώ υπενθυµίζεται ότι αρωγοί στη διοργάνωση του θεσµού είναι η Yara Hellas ως Μέγας Χορηγός και οι Eurobank, Αφοί Σαρακάκη / Mitsubishi Motors, Agrotech SA, Interamerican, Milkplan Lely Barilla / Misko και Syngenta ως Χορηγοί.

Βρείτε εδώ το Πρόγραμμα εκδήλωσης Αγρότης της Χρονιάς 2018.pdf


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη Τσαντοπούλου - Μυρσίνα Τσαντοπούλου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία