BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Ισχυρή βούληση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής να επενδύσουν με όρους αγοράς και όχι με το πνεύμα των επιδοτήσεων

Αξιόπιστα μηνύματα για το πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα της ελληνικής γεωργίας, έστειλε η φετινή 27η Agrotica, μια διεθνής έκθεση που για μια ακόμη φορά δικαίωσε τη φήμη της, δίνοντας το δικό της διαφορετικό τόνο στις οικονομικές εξελίξεις.

Ισχυρή βούληση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής να επενδύσουν με όρους αγοράς και όχι με το πνεύμα των επιδοτήσεων

3
0

Για όποιον έχει τον τρόπο να αποκρυπτογραφεί τα σημάδια της έκθεσης, η φετινή Agrotica επιβεβαιώνει με τον πιο ηχηρό τρόπο τη βούληση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής να κινηθούν με όρους αγοράς, περιορίζοντας αντίστοιχα το ενδιαφέρον τους για τις παραδοσιακές επιδοτήσεις.

Βεβαίως, τα Σχέδια Βελτίωσης, ένα πρόγραμμα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων… ήταν εκεί, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μπει στη διαδικασία να αγοράσει κάτι για το οποίο δεν είναι απόλυτα βέβαιος ότι το έχει ανάγκη και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

Με άλλα λόγια, αυτή τη φορά, οι συνειδητοποιημένοι αγρότες-παραγωγοί ήταν πολύ περισσότεροι, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά τους αποθέματα  δεν ήταν τέτοια που να ικανοποιεί με άνεση τα επενδυτικά τους σχέδια. Θα χρειασθεί πολύς κόπος, μεγάλη προσπάθεια και συνδυαστικές προσεγγίσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή αντιπροσώπους μηχανημάτων, διαχειριστικές αρχές και τράπεζες, έτσι ώστε, οι αγρότες που διαθέτουν το απαραίτητο επενδυτικό προφίλ να φθάσουν και στην υλοποίηση των στόχων τους.

Οι πρωταγωνιστές στον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων


Στην εταιρεία Κ. Κουϊµτζής ΑΕ πέρασε η αντιπροσώπευση της γερµανικής Fendt του οµίλου AGCO, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του profi και της Agrenda, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στην έκθεση Agrotica, καθώς η επίσηµη παρουσίαση της Fendt θα πραγµατοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της στις 12-15 Απριλίου 2018. Στη φετινή έκθεση αγρότες και κτηνοτρόφοι είχαν την ευκαιρία να δουν και όλα τα αυθεντικά ανταλλακτικά της Fendt και τη γκάµα των λιπαντικών, που προσφέρει η εταιρεία, αλλά και μαχαίρια για θεριζοαλωνιστικές Honey Bee, καθώς και καλλιεργητές, άροτρα και άλλα µηχανήµατα της γνωστής δανέζικης φίρµας Κonsgilde, με την οποία ξεκίνησε συνεργασία.




Τρία μοντέλα για μεγάλες καλλιέργειες της εταιρείας Αrbos, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα αγρότες και κτηνοτρόφοι να βρουν στο περίπτερο της εταιρείας Εσκιάδης-Μπαλοδήμος, μαζί με τα Goloni.



Τις νέες σειρές τρακτέρ Hurlimann της εταιρείας Α&Φ Ιωαννίδης και τους νεφελοψεκαστήρες που φέρνει στην Ελλάδα παρουσίασε ο όμιλος στη φετινή έκθεση.

   

Με µικρή ακτίνα στροφής και ευέλικτους κινητήρες, οι σειρές Spire S/F/V βρίσκονται στην ελληνική αγορά αντικαθιστώντας επάξια τα δηµοφιλή RF. Το 88 ίππων Spire F 90.4 που βρέθηκε στο περίπτερο της εταιρείας «Η Δήµητρα» ΑΕ αποτελεί µόνο µία από τις18 ολοκαίνουργιες επιλογές. To Spire F 90.4 αποτελεί µέλος της νέας οικογένειας δενδροκοµικών και αµπελουργικών τρακτέρ της Lamborghini που ξεχωρίζει µε τις διαστάσεις και την ιπποδύναµή του.




Τα τρακτέρ Kubota, McCormick και Landini έφερε στο περίπτερό της η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda από τον περασμένο Αύγουστο, ότι τη διανομή των γεωργικών μηχανημάτων της ιαπωνικής φίρμας Κubota αναλαμβάνει η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, ύστερα από σχετική συμφωνία που υπογράφηκε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δυο εταιρείες δεσμεύθηκαν για μακροχρόνια συνεργασία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κubota έχει παρουσία άνω των 30 χρόνων, κατέχοντας πάντα σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης της Πέτρος Πετρόπουλος, θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τη μέχρι σήμερα κάλυψη των αναγκών των πελατών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η νέα αυτή δραστηριότητα θα αποτελέσει αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Οι πωλήσεις της μονάδας αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα του 2018.

 

To 7250 TTV Warrior που φιλοξένησε στο χώρο της η Θεοχαράκης ΑΕ αποτελεί ένα τρακτέρ περιορισµένης έκδοσης της Deutz-Fahr βαµµένο µε ένα ελκυστικό µαύρο χρώµα. Έχει σχεδιαστεί για να ανταπεξέρχεται στις πιο σκληρές εργασίες, καθώς διαθέτει κινητήρα 194kW/263 ίππων (µέγιστη δύναµη µε boost).




Τα παρελκόμενα της ιταλικής ετιαρείας Alpego, η οποία εξειδικεύεται σε μηχανήματα κατεργασίας εδάφους, όπως οι υπεδαφοκλλιεργητές, τράβηξαν την προσοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στην έκθεση.



Το αναστρεφόµενο άροτρο Cayron της Amazone διατίθεται ως άροτρο µε 5 και 6 υνιά για τρακτέρ έως 290 ίππων. Στο Cayron 200 το πλάτος εργασίας ανά σώµα µπορεί να ρυθµιστεί σε τρεις βαθµίδες, στα 40 cm, 45 cm  και 50 cm.  Το Cayron 200 V διαθέτει στον βασικό εξοπλισµό υδραυλική ρύθµιση πλάτους εργασίας. Σε περίπτωση αλλαγής του πλάτους εργασίας προσαρµόζεται υδραυλικά και αυτόµατα το πλάτος εργασίας του πρώτου υνιού. Αυτά ήταν τα βασικά μηχανήµατα της Amazone που παρουσίασε η εταιρεία Αντωνάκης Γ.Ι ΑΕ στη φετινή έκθεση.



Για το νέο 5R της John Deere, ενσωµατώσαµε κορυφαία χαρακτηριστικά που συνηθίζεται να είναι διαθέσιµα µόνο σε πολύ µεγαλύτερα µοντέλα, σηµειώνει η Agrotech SA, που παρουσίασε το συγκεκριµένο τρακτέρ µαζί µε την πλήρη γκάµα των µηχανηµάτων της John Deere στο Περίπτερο 4 της έκθεσης.  Το 5R αποτελεί ένα ελαφρύ και ευέλικτο τρακτέρ, συµπαγούς σχεδίασης µε το οποίο ο αγρότης µπορεί να χειρίζεται όλα τα βαριά φορτία – πίσω και µπροστά. Σχεδιασµένο για απόλυτη ευελιξία, το 5R µπορεί να εξοπλιστεί εύκολα µε έναν µπροστινό φορτωτή της σειράς R, παρέχοντας την ίδια άνεση στο δρόµο και στο χωράφι. Αυτό το τρακτέρ προσφέρει υψηλές επιδόσεις µε χαµηλή κατανάλωση καυσίµου σε ένα επίπεδο άνεσης και ευκολίας χρήσης που εστιάζουν στην αποτελεσµατική διεκπεραίωση των εργασιών– περισσότερες εργασίες, ταχύτερα, καλύτερα.



Στη φετινή έκθεση Agrotica 2018 οι επισκέπτες είδαν από κοντά στο Περίπτερο 13 και στο Stand 1 της Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ, το ISOTRONIC της Gaspardo. Πρόκειται για  ένα καινοτόµο σύστηµα ηλεκτρικής µετάδοσης που τοποθετείται στη πνευµατική σπαρτική µηχανή. Τα πλεονεκτήµατα αυτού του συστήµατος είναι πολλαπλά. Κάθε σπαρτικό στοιχείο διαθέτει ένα ηλεκτρικό µοτέρ το οποίο ελέγχει τη κίνηση του δίσκου σποράς και σε συνδυασµό µε τη ταχύτητα του τρακτέρ καθορίζει την απόσταση µεταξύ των σπόρων. Χάρη σε αυτό το µοτέρ είναι πλέον εφικτό να ρυθµιστεί η απόσταση των σπόρων απευθείας από το µόνιτορ µέσα από τη καµπίνα εύκολα και γρήγορα ελαχιστοποιώντας και το κόστος συντήρησης.



Το νέο Τ6 που είναι ιδανικό για καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εργασίες και µεταφορές  ξεχώρισε στο Περίπτερο 12 της εταιρείας Π.Ι Κοντέλλης ΑΕΒΕ. Ο αγοραστής µπορεί να «χτίσει» το δικό του τρακτέρ επιλέγοντας από έναν µεγάλο κατάλογο µε χαρακτηριστικά βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως: κινητήρες 4 ή 6 κυλίνδρων, από 125 έως 175 ίππους, 3 επιλογές κιβωτίων ταχυτήτων (Electro Command™ semi-powershift ή το νέο Dynamic Command™ semi-powershift ή το φηµισµένο New Holland Auto Command™), εµπρόσθιο υδραυλικό και PTO, εργοστασιακό φορτωτή, γραναζωτή ή εµβολοφόρο µεταβλητής παροχής αντλία, µηχανικές ή ηλεκτρονικές βαλβίδες εξωτερικών εργασιών, PTO 2 ή 3 ταχυτήτων, χαµηλή ή στάνταρ καµπίνα και πολλά άλλα.



Το Master HD είναι ένα πολυµηχάνηµα 3 σε 1, το οποίο εκτελεί συγχρόνως, µία ρηχή κατεργασία, µία βαθιά, και ισοπέδωση, µε ένα µόνο πέρασµα. Προσαρµόζοντας το αποτέλεσµα της κατεργασίας σε διαφορετικές συνθήκες στο χωράφι, είναι ένας πολύ ευέλικτος καλλιεργητής µε απαράµιλλη απόδοση, καθώς µειώνει τα περάσµατα και διατηρεί την υγρασία του εδάφους. Όσοι αγρότες πέρασαν από το Περίπτερο 13, Στάντ 3 το είδαν ιδίοις όμμασι από την Siptec Παπαδόπουλος, την εταιρεία που το κατασκευάζει.



Η νέα σειρά Μ, των λιπασµατοδιανοµέων υψηλής ακρίβειας της Bogballe και συγκεκριµένα ο Μ35W που παρουσίασε η εταιρεία Στασινός ΑΕ στο Περίπτερο 7 ισόγειο, Stand 3 στην Agrotica 2018, δηµιουργεί µια νέα πλατφόρµα δυνατοτήτων µε την καινοτοµία Dual Dynamic η οποία προσαρµόζει αυτόµατα και ταυτόχρονα  το πλάτος εργασίας λίπανσης (section control) και της πραγµατικής απαιτούµενης ποσότητας λιπάσµατος  σε κάθε διαφορετικό σηµείο του αγροτεµαχίου (rate control) λαµβάνοντας ως οδηγό  τα αποτελέσµατα της χαρτογράφησης λίπανσης.


Τη νέα σειρά MF3700, που είναι διαθέσιµη σε πέντε διαφορετικούς τύπους µε πλάτος 1,15-2,20 µ.: Special version (S), Fruit Version (F), Ground Effects version (GE), Wide Fruit version (MF),Vineyard (V), είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά στο Περίπτερο 14, Σταντ 3 και 4 της εταιρείας ΑΦΟΙ Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ όσοι επισκέφτηκαν τη φετινή Agrotica. Η νέα αυτή Σειρά προσφέρει κινητήρες από 75-105 ίππους και πληθώρα παρελκόµενων. Εφοδιάζεται µε τετρακύλινδρους κινητήρες άµεσου ψεκασµού 4B, ενώ η βελτιωµένη σχεδίασή του δίενι µεγαλύτερη ορατότητα.


Στον τομέα των εισροών η φετινή έκθεση παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: 


Τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην ελληνική γεωργία, εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στις ιδιαίτερες ανάγκες του παραγωγού για μεγιστοποίηση της απόδοσης και της ποιότητας της παραγωγής του, καθώς και της επίτευξης μεγαλύτερων εξαγωγών προς τις αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας, φιλοδοξεί να βάλει η Βayer Ελλάς.

Με μια σειρά νέων καινοτόμων και αξιόπιστων προϊόντων φυτοπροστασίας, αλλά και με κορυφαίες προτάσεις στον τομέα των σπόρων, η Bayer Ελλάς βάζει σταθερά τον Έλληνα παραγωγό στο επίκεντρο των εργασιών της.

Τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Γερμανικού κολοσσού – με πάνω από 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα – να στηρίξει τον Έλληνα παραγωγό και καταναλωτή υπογράμμισε ο κ. Απόστολος Κλοντζάρης, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer  από την 27η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica που έλαβε χώρα από 1 - 4 Φεβρουαρίου στη HELEXPO της Θεσσαλονίκης.


Η BASF στηρίζοντας πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας, την αειφόρο ανάπτυξη και την αύξηση της αξίας της αγροτικής παραγωγής, φιλοξένησε στο περίπτερό της την εκδήλωση της Bosch που παρουσίασε το σύστημα παρακολούθησης χωραφιού Deepfield Connect που διασφαλίζει την ποιοτική συγκομιδή. Το σύστημα αυτό βρίσκει εφαρμογή στα σπαράγγια, τις φράουλες, τα φρούτα και τα λαχανικά, εξασφαλίζοντας τη βέλτισtη προστασία της παραγωγής. Συγκεκριμένα, το σύστημα παρακολούθησης μεταφέρει τις τιμές μέτρησης υγρασίας και θερμοκρασίας με ασφάλεια στο smartphone του αγρότη μέσω του Bosch-Cloud.


Έτσι ο αγρότης έχει μία γενική εικόνα για τις καλλιέργειες λαχανικών, φρούτων και αμπελιών οποιαδήποτε στιγμή και από παντού, προγραμματίζοντας τις εργασίες του αναλόγως. Όσον αφορά τα σπαράγγια, το Deepfield Connect παρακολουθεί τις θερμοκρασίες στο ανάχωμα, γεγονός που βοηθάει στην απόφαση του παραγωγού να γυρίσει τη μεμβράνη την επόμενη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι η BASF, κορυφαία εταιρεία στο κλάδο της φυτοπροστασίας, βρίσκεται εδώ και χρόνια κοντά στους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους στη γεωργική παραγωγή, με στόχο την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη. Παράλληλα, δεσμεύεται να υποστηρίζει τους αγρότες, προσφέροντας τους καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις, σήμερα και στο μέλλον.



Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις για Παραδοσιακές Καλλιέργειες» ήταν το επιστέγασμα της φετινής πετυχημένης συμμετοχής της ΕΥΡΩΦΑΡΜ στην 27η Agrotica. Ένα πάνελ εκλεκτών ομιλητών παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΥΡΩΦΑΡΜ για παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, ο ηλίανθος, η μηδική και το λούπινο, καθώς και για την ανάπτυξη των ελληνικών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του επιστημονικού συνεργάτη και συντονιστή της εκδήλωσης Δρ. Ιωαννίδη Φίλιππου, στο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΡΩΦΑΡΜ Χαλκίδης Βασίλειος, τόνισε την ανάγκη για διαρκή βελτίωση των αποδόσεων με νέα υβρίδια, δοκιμασμένα στην ελληνική ύπαιθρο. Ενώ για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, ανέλυσε την προσπάθεια του ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ για μια πιο υπεύθυνη στάση έναντι της ραγδαία αναπτυσσόμενης παραγωγής, με σχεδιασμό βάσει των δυνατοτήτων της αγοράς, αλλά και έρευνα για τη δημιουργία νέων αγορών, όπως οι ζωοτροφές.


Στις προκλήσεις των σύγχρονων και μελλοντικών αγροδιατροφικών αναγκών o κλάδος των λιπασμάτων-θρέψης φυτών και τα μέλη του ΣΠΕΛ διαθέτουν τα εργαλεία για την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στο χωράφι, την ενσωμάτωση της καινοτομίας και την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.

Αυτό τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα «Λιπάσματα και Aειφορική Διαχείριση Εδαφών: Επάρκεια- Ποιότητα – Ασφάλεια Γεωργικών Προϊόντων», η οποία διοργανώθηκε από το ΣΠΕΛ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος  Γερμανός, στα πλαίσια της Agrotica, με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ Νίκος Κουτσούγερας προλόγισε την ημερίδα, αναφέροντας ότι ο ΣΠΕΛ έχει παράδοση να διοργανώνει αντίστοιχες ημερίδες στα πλαίσια της Agrotica, με στόχο να συνεισφέρει στην ενημέρωση, τη γνώση και την προβολή των δυνατοτήτων της ελληνικής γεωργίας

Την ημερίδα χαιρέτησε εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Κασίμης.

Εκ μέρους του ΓΕΩΤΕΕ ο πρόεδρος Σπύρος Μάμαλης πραγματοποίησε ένα σύντομο χαιρετισμό. 

Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν, ο Ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας, ΑΠΘ και Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας Ηλίας Ελευθεροχωρινός παρουσίασε μια ολιστική προσέγγιση για τα λιπάσματα. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Γεωργίας & Βιολογικής Γεωργίας του ΓΠΑ, Επίτιμος Διδάκτωρ USAMV Cluj Δημήτρης Μπιλάλης ανέπτυξε το ρόλο των λιπασμάτων στην πιστοποιημένη παραγωγή.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Εργαστήριου Εδαφολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, του ΑΠΘ Διονύσης Γασπαράτος ανέλυσε ένα από το σημαντικότερα τρίπτυχα: έδαφος – επισιτιστική ασφάλεια και ανθρώπινη υγεία. Ο Διευθυντής Ανάπτυξη Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννης Χανιωτάκης αναφέρθηκε στα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα.


Δυναμικά μέσω του Προγράμματος «Business Banking Αγροτικός Τομέας» συμμετείχε η Eurobank στην 27η Agrotica. Η τράπεζα έχει σχεδιάσει τη στρατηγική της με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του ευρύτερου αγροτικού τομέα. Το πρόγραμμα «Business Banking Αγροτικός Τομέας» της Eurobank, δεν εξαντλείται σε προτεινόμενα  χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά αποτελεί  μια επιλογή στρατηγικής σημασίας, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις που παρέχει σύγχρονα εργαλεία και επιλογές, απαντώντας άμεσα και ουσιαστικά στις ιδιαίτερες συνθήκες του κλάδου.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

• Λογαριασμό Αγροτικών Ενισχύσεων, για την διεκπεραίωση των καθημερινών συναλλαγών και την πίστωση των αγροτικών ενισχύσεων.

• Χρηματοδότηση «Σχεδίων Βελτίωσης»: Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα  χρηματοδότησης των «Σχεδίων Βελτίωσης», δηλαδή των  Δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Ειδικότερα περιλαμβάνει:

- Δυνατότητα χρηματοδότησης έως και το 100% της ιδιωτικής συμμετοχής

- Προεξόφληση της Επιχορήγησης

-Χορήγηση Εγγυητικής Επιστολής λήψης προκαταβολής της Επιχορήγησης

• Χρηματοδότηση Αγροτικού Εξοπλισμού: Δυνατότητα χρηματοδότησης για την αγορά τρακτέρ και άλλων βαρέων μηχανημάτων σε συνεργασία με τις κορυφαίες εταιρίες του χώρου.

• Χρηματοδότηση Κεφαλαίου Κίνησης & Επενδύσεων: Δυνατότητα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος Cosme του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

• Την Κάρτα του Αγρότη, που εκδίδεται στο πλαίσιο συνεργασίας της Eurobank  με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παρέχει τη δυνατότητα  άμεσης  χρηματοδότησης  των παραγωγικών δαπανών με τη δυνατότητα «προείσπραξης»  του 80% της Βασικής Ενίσχυσης μέσω ορίου υπερανάληψης επί Λογαριασμού Αγροτικών Ενισχύσεων, ανταγωνιστική τιμολόγηση και γρήγορη διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματος και έκδοσης της κάρτας.

• Υποστήριξη Εξαγωγών. Αξιοποιώντας συμφωνίες με ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου την Banco Santander, η Eurobank παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα  ενεργειών μεγάλης κλίμακας με επίκεντρο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών επιχειρήσεων.


Την ευκαιρία να ενημερωθούν από εξειδικευμένα στελέχη για το σύνολο των τραπεζικών προϊόντων και λύσεων που διαθέτει η Εθνική Τράπεζα για αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις, είχαν οι χιλιάδες επισκέπτες της Agrotica, μεταξύ των οποίων και όσα απευθύνονται σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις:

• Λογαριασμός «Αγροτικές Ενισχύσεις»-Κάρτα του Αγρότη* και καταθετικός λογαριασμός ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ PLUS. Πρόκειται για προϊόντα διαχείρισης του συναλλακτικού κυκλώματος του αγρότη με ειδικά χαρακτηριστικά τα οποία προσφέρονται με ευνοϊκούς όρους.

• Χρηματοδότηση Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας: με το πρόγραμμα αυτό η Τράπεζα χρηματοδοτεί, μέσω της ειδικής κάρτας ΕΘΝΟCASH PLUS AGROKAΡΤΑ, μέρος του κόστους παραγωγής αγροτών ή κτηνοτρόφων, τα προϊόντα των οποίων θα αγοραστούν από συνεργαζόμενη με την Τράπεζα εμπορική ή μεταποιητική επιχείρηση, βάσει Συμβολαίου Αγοραπωλησίας.

• Χρηματοδοτήσεις Αγροτών και Αγροτικών Επιχειρήσεων: Τα πλέον ειδικά και εξειδικευμένα στελέχη της Τράπεζας υποδέχθηκαν, ενημέρωσαν και συμβούλεψαν τους ενδιαφερόμενους αγρότες επενδυτές για τις λύσεις στα επενδυτικά τους σχέδια.

• Ασφάλιση αγροτικών οχημάτων:  σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική, η Τράπεζα προσφέρει για φορτηγά  οχήματα ΙΧ αγροτικής χρήσης μια σειρά πακέτων ασφάλισης (Κλασικό, Έξτρα, Προνομιακό) με διαφορετικούς συνδυασμούς καλύψεων.



Σε συμφωνία συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα προχώρησε ο όμιλος εταιρειών Μποζατζίδη – Μητσιολίδη (Agrogroup) για τη χρηματοδότηση αγροτών – πελατών του ομίλου με ανταγωνιστικούς όρους για την αγορά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού για όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι εταιρείες του Ομίλου Μποζατζίδη – Μητσιολίδη κατέχουν ηγετική θέση στον εγχώριο τομέα γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών, δραστηριοποιούμενοι σε αυτόν από το 1984.

Η εταιρεία αναπτύσσεται σε πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Ορεστιάδα και τη Λάρισα.

Η κύρια εταιρεία Agrotech A.E. συνεργάζεται με την κατασκευάστρια εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων John Deere, έχοντας την αποκλειστική διανομή των μηχανημάτων και ανταλλακτικών της σε Ελλάδα και Κύπρο.

Παράλληλα, εταιρείες του ομίλου αντιπροσωπεύουν στην ελληνική αγορά παρελκόμενα μηχανήματα διαφόρων οίκων, ενώ δραστηριοποιούνται στους τομείς εμπορίας – εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ με χρήση φωτοβολταικών συστημάτων και κατασκευής μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω βιοαερίου.

Προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας είναι να συμβάλλει στη στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εισοδημάτων των αγροτών και να διευκολύνει παράλληλα την είσοδο τους σε νέες αγορές, εξέλιξη που θα δημιουργήσει ασφαλώς και πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.


Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Με βελτιωμένο πλάνο αλλά χωρίς λεφτά οι αγρότες έδωσαν... λόγο στην Agrotica

Αν κάτι δούλεψε σίγουρα πολύ, στη φετινή Agrotica, ήταν η μεγάλη υπαίθρια καντίνα με τα χοτ ντογκ, έξω από το περίπτερο 2 της έκθεσης. Αυτό, από μόνο του, κάτι δείχνει. Επιχειρώντας ωστόσο μια πρώτη ψύχραιμη αποτίμηση θα πρέπει να σταθούμε:

- στην απίστευτη κοσμοσυρροή και στη βελτίωση του μείγματος προς όφελος νεώτερων επισκεπτών

- στο ρεκόρ εκθετών και στη λάμψη που είχαν πολλά περίπτερα, με τις εντυπώσεις να κλέβουν αυτή τη φορά τα λιπάσματα στο Βελίδειο

- στην μεγάλη γκάμα μηχανημάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μικρότερου κυβισμού τρακτέρ 

Η υπόθεση της νέας τεχνολογίας, παρ’ ότι παίζει πολύ δεν έδωσε χειροπιαστά  αποτελέσματα, βοήθησε ωστόσο εκείνους που την κατέχουν και έχουν εργασθεί χρόνια γι’ αυτή, να ξεχωρήσουν από τους «καιροσκόπους» που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν, ως συνήθως… τα φρούτα της εποχής.

Μια πιο παρατηρητική ματιά πάντως, δείχνει, ότι αυτή τη φορά, οι άνθρωποι της παραγωγής ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το πως θα βελτιώσουν τη σχέση κόστους οφέλους των εκμεταλλεύσεών τους, βάζοντας κατά κάποιο τρόπο στην άκρη τις συζητήσεις για τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.

Αν δεν ήταν και τα προγράμματα και ειδικά τα Σχέδια Βελτίωσης που συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας επαγγελματιών του χώρου, τότε, θα μπορούσαν να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για το τι υποκινεί τις περιπλανήσεις του αγροτικού κόσμου στους εκθεσιακούς χώρους της συμπρωτεύουσας.   

Σε κάθε περίπτωση,  η 27η Agrotica δικαίωσε τη φήμη της, ως το μεγαλύτερο γεγονός για τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο. Είχε πραγματικές εικόνες, πλούσια ενημέρωση και ζυμώσεις, ειδικά μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις, δυνατότητα συζήτησης με κάθε συντελεστή της αγοράς, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και διαδραστικότητα ή συμμετοχή σε εμπειρίες.

Αυτό που έλλειπε, ήταν η οικονομική άνεση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου να χρηματοδοτήσουν... τα όνειρά τους. Ίσως γι’ αυτό μάλιστα, αυτή τη φορά, να εμφανίστηκαν και πιο προσγειωμένοι. Το που θα οδηγηθούν τα πράγματα θα το δείξει ο καιρός. Αυτό που φαίνεται προς το παρόν, είναι μια μεγαλύτερη ωριμότητα, από την πλευρά των παραγωγών, ένας κάποιος ρεαλισμός από την πλευρά των προμηθευτών (αγροτικά εφόδια, μηχανήματα εξοπλισμός), ενδεχομένως και λίγη παραπάνω σαφήνεια στο πεδίο των υπηρεσιών και των συμβουλών.

Η κεφαλαιοποίηση όλων αυτών, ας εικάσουμε ότι μπορεί να δώσει λύσεις και στα ζητήματα που σχετίζονται με την ρευστότητα. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία