BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Εξαίρεση από την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων όσων εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα και ισοζύγιο σε όλα τα ΠΟΠ και όχι μόνο στο γάλα αποφάσισε μεταξύ άλλων η ευρεία πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων στον Τύρναβο το περασμένο Σάββατο 21 Απριλίου.

Εξαίρεση από την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων όσων εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

9
0

Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συλλαλητηρίου τόσο από την Θεσσαλία όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος την Πέμπτη 3 Μαίου στη Λάρισα στο συνέδριο του Economist όπου θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και σε δεύτερο χρόνο συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα για να πάρει θέση γύρω από τα προβλήματα τους καθώς όπως υποστηρίζουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν πολλές συναντήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

Το κύριο συμπέρασμα από τη συνάντηση ήταν η καταστροφή του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας με τις τελευταίες μειώσεις που έγιναν στο αιγοπρόβειο γάλα. Η  πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια είναι τέτοια που σε λίγο διάστημα δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Δεν πάει άλλο τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας έρχεται η καταστροφή μας. Η ανυπαρξία ελέγχων από τον ΕΛΟΓΑΚ έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο και αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνουν ελέγχους ας αφήσουν εμάς μέσω της διεπαγγελματική Οργάνωσης Φέτας που δεν μας δίνουν έγκριση να κάνουμε ελέγχους. Καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνο κτηνοτρόφοι για μειώσεις στις τιμές του γάλακτος και τώρα τελευταία ακούμε τυροκόμους να παρατάνε γάλατα κτηνοτρόφων. Αν αυτό δεν είναι καταστροφή τι είναι;


Για καρτέλ τύπου Κόζα Νόστρα στο γάλα, ανοιχτές τιμές, πωλήσεις χωρίς συμβόλαια, αθρόες εισαγωγές, αθέμιτες πρακτικές ελληνοποιήσεων, άρνηση από γαλακτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος να παραλάβουν το γάλα από έλληνες κτηνοτρόφους, ανύπαρκτους ελέγχους, νοθεία, παραπλάνηση του καταναλωτή, παράνομα οχήματα που μεταφέρουν παράλληλα ύποπτα για καρκίνο υγρά στην ίδια δεξαμενή που μεταφέρουν και γάλα, GPS και άλλα ήταν τα θέματα που ακούστηκαν από τα έδρανα αλλά και την αίθουσα, καθώς οι ομιλίες διακόπτονταν συνεχώς από αγανακτισμένους κτηνοτρόφους, που κατέθεταν την προσωπική τους άσχημη εμπειρία.  

Αφού έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο Πρόεδρος της ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση κτηνοτρόφων) Κύρτσος Στέργιος, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Τζιότζιος Μιχάλης, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της Δωδώνης Βιτάλης Γιάννης, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ Γκρίνιας Γιάννης, οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων Ελασσόνας Γεροφωκάς Θανάσης, Παλαμά Πατούνης Φώτης, Τυρνάβου Δόκος Δημήτρης, ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κόκουρας Γιάννης και αρκετοί κτηνοτρόφοι όπου εξέθεσαν το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στον χώρο της αιγοπροβατοτροφίας.

Την ίδια ώρα εντός της αίθουσας παρευρίσκονταν και αφού άκουσαν τους κτηνοτρόφους τοποθετήθηκαν οι :

1) Καχριμάνης Αλέξανδρος Περιφερειάρχης Ηπείρου

2) Λαδόπουλος Γεώργιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

3) Βράντζα Παναγιώτα Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

4) Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας

5) Κέλλας Χρήστος Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας

6) Κασαπίδης Γιώργος Βουλευτής ΝΔ Ν. Κοζάνης

7) Μπαργιώτας Κων/νος Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράστασης Ν. Λάρισας

8) Λαμπρούλης Γεώργιος Βουλευτής ΚΚΕ Ν. Λάρισας

9) Κατσιαντώνης Γεώργιος Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων Ν. Λάρισας

10) Κωτσός Γεώργιος Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου

11) Βαλιώτης Θανάσης Δντής ΟΠΕΚΕΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

12) Τσαμπαλής Παναγιώτης Προιστάμενος της Κτηνιατρικής Ν. Λάρισας και ο κ.

13) Τσιάνος Υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης παρευρέθησαν οι: α) Πουτσιάκας Νικόλαος Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τους οικολόγους Πράσινους, β) Παπαγεωργίου Πέτρος Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και γ) ο κ. Καλούτσος εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι κτηνοτρόφοι είναι :

• Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων τόσο από τη Θεσσαλία όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος την Πέμπτη 3 Μαΐου στη Λάρισα στο συνέδριο του Economist, όπου θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

•  Όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.

•  Ανεξάρτητος ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή κτηνοτρόφων και τυροκόμων στο Διοικητικό συμβούλιο και όχι με δημόσιους υπαλλήλους όπως θέλει να νομοθετήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

•  Αύξηση των προστίμων με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προϊόντα και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης να κλείνει το τυροκομείο ή η γαλακτοβιομηχανία.

•  Έγκριση άμεσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

• Να δoθεί de minimis στους κτηνοτρόφους για την μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

•  Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ισοζύγιο σε όλα τα προϊόντα ΠΟΠ και μη και όχι μόνο στο αιγοπρόβειο γάλα.

• Ζητάμε να τοποθετηθούν GPS και να θεσπιστεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.

• Να γίνουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσλήψεις τόσο για τον ΕΛΟΓΑΚ όσο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών.

• Να εξετασθεί μετά από συννενόηση με νομικό σύμβουλο το ενδεχόμενο προσφυγής στον εισαγγελέα για την αδικαιολόγητη πτώση των τιμών.

• Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα για να πάρει θέση καθώς με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε πολλές συναντήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 


Άμεσα μέτρα για αναχαίτιση της κατάρρευσης τιμών στο γάλα ζητά ο Χαρακόπουλος

«Τα πράγματα στην κτηνοτροφία ποτέ δεν ήταν ιδανικά. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και στην τραγική κατάσταση που είναι σήμερα. Στο χώρο του γάλακτος δραστηριοποιούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και επιδιώκουν παντί τρόπω, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το πέτυχαν στο αγελαδινό γάλα με την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος» τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην Πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στον Τύρναβο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία με την κατάρρευση των τιμών στο γάλα.


«Η τότε αντιπολίτευση, που έλεγε ότι θα επαναφέρει το φρέσκο γάλα στις 5 ημέρες, απελευθέρωσε τη διάρκεια ζωής πλήρως και σήμερα είναι αορίστου διάρκειας» επισήμανε ο κ. Χαρακόπουλος και συνέχισε «τον τελευταίο καιρό, τα οικονομικά αυτά συμφέροντα επιδιώκουν με αθρόες εισαγωγές, να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και στο πρόβειο γάλα.

Για να πάρουμε επίσημες απαντήσεις για το θέμα υπέβαλα ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Αποστόλου, ζητώντας να απαντήσει στα εξής καίρια ερωτήματα: Δικαιολογούνται οι μειώσεις των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, που οφείλονται και τι προτίθεται να κάνει. Στην πολυσέλιδη απάντησή του μας ενημέρωνε ότι οι τιμές καθορίζονται βάσει προσφοράς και ζήτησης και ότι υπάρχουν αδυναμίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε προσωπικό και πόρους. Επειδή πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να υπάρξει αποτέλεσμα, επανήλθα, λοιπόν, με νέα ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, μετά από ενημέρωση που είχα από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και το Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς».  Ζητώ από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μας απαντήσει, αφού επικαλείται αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, αν έχουν προσληφθεί κτηνίατροι ή ελεγκτές, τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν προσλήψεις στο δημόσιο πλέον των 21.000, ενώ λόγω μνημονίου θα έπρεπε να γίνεται 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις. Και αν όχι, γιατί; Αιτήθηκε το ΥΠΑΑΤ προσλήψεις κτηνιάτρων και ελεγκτών και πόσοι είναι αυτοί;».

Για το θέμα της φέτας ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «η φέτα δεν μπορεί να παραχθεί με εισαγόμενο γάλα. Υπάρχει έντονη φήμη και καταγγελίες από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ότι με εισαγόμενο γάλα παράγεται λευκό τυρί το οποίο εξάγεται και, κάπου στην πορεία για τα ευρωπαϊκά ράφια, “βαφτίζεται” φέτα. Με αυτόν τον τρόπο συμπιέζεται η τιμή στο γάλα των κτηνοτρόφων και απειλείται σήμερα η βιωσιμότητά τους. Στο δεύτερο σκέλος της παραπάνω ερώτησης, λοιπόν, ζητώ να μάθω αν η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα απαγόρευσης παραγωγής ΠΟΠ σε όσους εισάγουν πρόβειο γάλα, έτσι ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα εξαγωγής λευκού τυριού ως φέτα. Σε άλλες χώρες με τυριά ΠΟΠ, όπως αναφέρθηκε, αυτό γίνεται για την πλήρη προστασία τους από τέτοια φαινόμενα νοθείας».

Καταλήγοντας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε: «Στην πολιτική πολλές φορές οδηγούμαστε σε σταυροδρόμι επιλογών. Ο δρόμος που διαλέγουμε καθορίζει την πολιτική μας διαδρομή. Δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας μιλώντας για σπόνσορες πολιτικών αλλά και πολιτικών δυνάμεων. Νομίζω πως με τις επιλογές μου έχω αποδείξει ότι στηρίζω και υπηρετώ τα συμφέροντα των παραγωγών».

Γιώργος Κωτσός: Εθνικό κεφάλαιο οι κτηνοτρόφοι και η κτηνοτροφία για την Ελλάδα

Εθνικό κεφάλαιο χαρακτήρισε την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και Δήμαρχος Μουζακίου Κωτσός στη συνάντηση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στον Τύρναβο. «Είναι η μόνη παραγωγική διαδικασία που κρατά ζωντανές τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας και αν εκλείψουν οι κτηνοτρόφοι θα καταστούν έρημες. Θα μιλάμε επί της ουσίας για χαμένες πατρίδες στο εσωτερικό της Ελλάδας» και συνέχισε: «Ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία είναι ένας από τους κυρίαρχους πυλώνες παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας μας που λειτουργεί καθοριστικά στην διαμόρφωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο. Εκείνο που κάνει την κτηνοτροφία ακόμη πιο σημαντική για την οικονομία μας είναι το τεράστιο έλλειμμα κρέατος και γάλακτος ως πρώτη ύλη, για τη σύσταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών πυρήνων παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων και παραδοσιακών τροφίμων. Οι μόνοι που μπορούν να καλύψουν αυτό το έλλειμμα είναι οι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο και οι γόνοι τους εφόσον εμπλακούν συστηματικά στην παραγωγική διαδικασία. Όμως τέτοιο εγχώριο επιχειρηματικό ρεύμα σήμερα δεν υπάρχει, διότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλότατο και τα ισχύοντα κίνητρα είναι ανεπαρκή σε σχέση με την βαριά φορολογία, την ακρίβεια και τους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς στην αγορά.


Πρωταρχικά χρειάζεται άμεσα ριζική αλλαγή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής σε ότι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, με χαλάρωση των πολύ σφιχτών χρηματοδοτικών πλαισίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και επίτευξη μιας συμφωνίας κράτους – τραπεζών για την διάθεση δανειακών «εργαλείων» με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, προς στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων. Θεωρώ μάλιστα πως θα βγούμε ιδιαίτερα κερδισμένοι εάν εμείς στη Θεσσαλία με τον απέραντο κάμπο και τα πολλά βουνά, δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή βοοειδών και ειδικά στην ορεινή αιγοπροβατοτροφία, αξιοποιώντας την παρασκευή προϊόντων με βάση το επώνυμο τοπικό γάλα που προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι μόνο τέτοιες καινοτόμες παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν το βαρύ επενδυτικό κλίμα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελληνική περιφέρεια, ωθώντας τους κτηνοτρόφους και κυρίως τους νέους μας που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους, να ασχοληθούν δυναμικά με την παραγωγή ανταγωνιστικών πρωτογενών και δευτερογενών ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι από τον ΕΛΟΓΑΚ στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, καθώς αποτελούν την βασική αιτία πτώσης των τιμών του ντόπιου γάλακτος και αμφισβήτησης της γνησιότητας του ισχυρότερο εξαγώγιμου κτηνοτροφικού προϊόντος μας, της «Φέτας». Θα πρέπει να διαχωριστούν οι τυροκόμοι που παράγουν άσπρο τυρί αναμιγνύοντας εισαγόμενο και ντόπιο γάλα, από τους παραγωγούς της «Φέτας», διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί το προϊόν μας ως ΠΟΠ».

«Βέβαια» σημείωσε ο κ. Κωτσός «πρωταρχικό μέλημα όλων όσων εμπλέκονται με το γάλα και το τυρί επιβάλλεται να είναι η δημιουργία επιτέλους της Διεπαγγελματικής Ένωσης για τη «Φέτα» η οποία θα είναι και ο επίσημος φορές υποστήριξης και ενίσχυσης όλων των προσπαθειών. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, ώστε η Ελληνική «Φέτα» να μην κινδυνεύσει από τη CETA και από την συμφωνία με τη Νότια Αφρική. Επίσης, μια σημαντική παράμετρος που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των κτηνοτροφικών μας προϊόντων και ιδιαίτερα στη μείωση του κόστους παραγωγής, είναι η βελτίωση των βοσκοτόπων, αφού οι ζωοτροφές καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των κτηνοτρόφων. Είναι αδήριτη ανάγκη μέσα από το νέο ΠΑΑ να διατεθούν κονδύλια για βελτίωση βοσκοτόπων και της βοσκοικανότητάς τους, προσφέροντας στους κτηνοτρόφους φτηνή και παράλληλα ποιοτική τροφή για τα ζώα τους.

Ο κ. Κωτσός έκλεισε υπογραμμίζοντας πως «απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην σύσταση Ομάδων Παραγωγών όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε «θέσπιση ειδικών κινήτρων για τους κτηνοτρόφους που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα (όπως η μειωμένη φορολογία για τα προϊόντα και τα εφόδια που διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών κλπ)».


Ίδρυση τμήματος Φέτας στο υπουργείο ζητά η Βράντζα

Την ίδρυση τμήματος Φέτας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ειδικοί σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους θα καθορίζουν τις διαδικασίες που αφορούν όλα τα στάδια, από την παραγωγή της πρώτης ύλης έως τη διάθεση του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή, πρότεινε μεταξύ άλλων στην Πανθεσσαλική συνάντηση της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων στον Τύρναβο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ νομού Καρδίτσας Παναγιώτα Βράντζα.


Με την ιδιότητα του κτηνιάτρου παραγωγικών ζώων και εκπροσωπώντας τους πολίτες και όχι την κυβέρνηση όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η κ. Βράντζα δήλωσε ότι το πρόβλημα στον κλάδο της προβατοτροφίας και της αιγοτροφίας, δεν αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες των οποίων το αντικείμενο συνδέεται  άμεσα ή έμμεσα με την κτηνοτροφία, αφορά συνολικά την εθνική οικονομία, τονίζοντας ότι:

«Η Πανθεσσαλική συνάντηση της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων, η οποία διοργανώθηκε από συνδικαλιστές, δεν αποτελεί  μια κομματική εκδήλωση. Άλλωστε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να αποτελέσει πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων.

Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα της αδράνειας όλων των εμπλεκόμενων μερών, τουλάχιστον τις τρείς τελευταίες δεκαετίες. Και φυσικά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σοβαρής, διορατικής και ρεαλιστικής αγροτικής πολιτικής. Οι κυβερνήσεις αρκέστηκαν στο να μοιράζουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και μάλιστα με αυτό τον στρεβλό τρόπο που μοιράζονται ακόμη και σήμερα. Επίσης, δεν υπήρξε διαχρονικά ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο για τη φέτα, τη ναυαρχίδα όπως συνηθίζουμε να λέμε, των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Ταυτόχρονα με την κατάρρευση  των τιμών στο πρόβειο και το γίδινο γάλα, έχουμε και μείωση της κατανάλωσης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και μείωση των εξαγωγών.

Πλέον ο κακός εννοούμενος ανταγωνισμός με τη χρήση μεθόδων νοθείας, έφυγε από το επίπεδο των παραγωγών και πέρασε στα επόμενα, αυτό της μεταποίησης, των λιανικών πωλήσεων και κυρίως της εστίασης. Πρέπει λοιπόν, όλοι οι εμπλεκόμενοι, να ασχοληθούμε σοβαρά με το τι ακριβώς είναι αυτό που πουλάμε ως φέτα σήμερα. Ποιοι εμπλέκονται σε αυτό και να αποφασίσουμε αν πραγματικά θέλουμε και αν μας συμφέρει η παραγωγή πραγματικής, ποιοτικής φέτας.

Παρεμπιπτόντως να πω, ότι σήμερα περίμενα να δω στην αίθουσα, περισσότερους του ενός μεταποιητές.

Δεν θα περιγράψω και εγώ το πρόβλημα. Είναι τεράστιο και αναλύθηκε λεπτομερώς και με γλαφυρό τρόπο από τους προηγούμενους ομιλητές.

Θα μείνω σε κάποιες προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μην υπάρξει δραματική μείωση ζωικού κεφαλαίου αλλά και παραγωγών.

Προτείνω λοιπόν:

1. Από το 2018 η συνδεδεμένη ενίσχυση να αφορά στο γάλα (και όχι στο κρέας όπως γίνεται τώρα) και να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

2. Να εξεταστεί η χορήγηση στήριξης μέσο του καθεστώτος de minimis, λόγω των έκτακτων συνθηκών σε αιγοτρόφους και προβατοτρόφους.

3. Η όποια επίκληση του μεταποιητή για μεταβολή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος (λιπαρά/πρωτεΐνες) η οποία οδηγεί σε μεταβολή της τιμής, να πιστοποιείται από εργαστήρια του ΕΛΓΟ.  (Βεβαίως αυτό προϋποθέτει συμβόλαια πώλησης που όλοι πρέπει να έχουν και που συνήθως δεν υπάρχουν)

4. Αλλαγή του κυρωτικού νόμου με αυστηρές ποινές και κυρώσεις αποτρεπτικές για νοθεία και παράνομη εισαγωγή.

5. Αλλαγή του τρόπου σήμανσης των ζώων και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ώστε να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα Άρτεμις.

Όλα αυτά δεν θα πετύχουν χωρίς την συνεργασία μεταξύ των παραγωγών. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι η διεπαγγελματική φέτας μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Χωρίς συνεργασία όμως, δεν υπάρχει σίγουρα προοπτική λύσης.

Τέλος προτείνω την ίδρυση στο ΥΠΑΑΤ, τμήματος αποκλειστικά για τη φέτα. Όπου ειδικοί σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους θα καθορίζουν τις διαδικασίες που αφορούν όλα τα στάδια, από την παραγωγή της πρώτης ύλης έως τη διάθεση του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή».


Κέλλας: Αθρόες εισαγωγές γάλακτος και ανύπαρκτοι έλεγχοι ρίμαξαν τις τιμές στο αιγοπρόβειο

«Η απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημιουργία Διεπαγγελματικής για τη Φέτα, μόνο ζημιά κάνει στο εθνικό μας προϊόν.

Οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος σε συνδυασμό με τους ανύπαρκτους ελέγχους, έχουν ρίξει τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, δημιουργώντας ένα δυσοίωνο περιβάλλον για τους κτηνοτρόφους μας.

Δεν είναι δυνατόν, με αυτές τις συνθήκες, να υπάρξει μέλλον στην κτηνοτροφία μας» είπε χαρακτηριστικά  στον σύντομο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής νομού Λάρισας Χρήστος Κέλλας και τονίζοντας παράλληλα πως δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, αλλά για αποφάσεις για το μέλλον της κτηνοτροφίας, ανέφερε ότι:

«Η επόμενη μέρα είναι κοντά. Όλοι μαζί, να καταθέσουμε ένα σχέδιο για την κτηνοτροφία, ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο.

Ένα σχέδιο που θα επανδρώνει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, που θα επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές, που θα μειώνει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, που θα καταβάλλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις και που θα θέτει ως προτεραιότητα την δημιουργία της Διεπαγγελματικής για τη Φέτα.

Για να πάμε την κτηνοτροφία μας μπροστά».

Βεβαίως ισχύουν όσα προηγουμένως ακούστηκαν, βεβαίως υπάρχουν νοθευτές και κερδοσκόποι που πρέπει να βρεθούν και βεβαίως να τιμωρηθούν, ανέφερε στην Αgrenda ο τυροκόμος και  καθηγητής Ηπείρου Λάμπρος Χατζηζήσης, όμως οι περισσότεροι δεν φταίνε σε τίποτα, σχεδόν όλοι οι κτηνοτρόφοι και το μεγαλύτερο μέρος της μικρομεσσαίας τυροκομίας είναι εντάξει .

Ας έχουμε υπόψη ότι για να κάνεις 1 κιλό τυρί φέτα θέλεις περίπου 4 κιλά πρόβειο γάλα. Για να κάνεις 1 κιλό σκληρά τυριά π.χ. κεφαλογραβιέρα θέλεις 6 κιλά. Από εδώ και πέρα κάθε έλεγχος είναι εύκολος και μπορεί να γίνει.

Ας έχουμε επίσης υπόψη ότι εκτός από τα ποπ υπάρχουν και τα υπόλοιπα ελληνικά  π.χ. το κεφαλοτύρι όπου επικρατεί χάος.

Με μία άλλη διάσταση θα ήθελα να προσεγγίσω το θέμα μας, την πολιτική.

-Στη χώρα μας εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ.

-Στη χώρα μας εδώ και τρία χρόνια έχει ποινικοποιηθεί το κέρδος που για μένα είναι το μέγα κίνητρο ανάπτυξης.

-Στη χώρα μας έχει ανεβεί η φορολογία και η ασφάλεια όλων.

-Έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις.

-Χάνονται οι δουλειές, αυξάνεται η πραγματική ανεργία.

-Όπου βρεθεί τζίρος φορολογείται ανεξάρτητα από το αν είναι κερδοφόρος ή όχι.

-Το κράτος βλέπει τον παραγωγό ως επιτηδευματία και όχι ως παραγωγό με ιδιαιτερότητες όπως η αγροτική οικονομία ορίζει.

- Οι παραγωγοί εξαιτίας των παραπάνω πλέον δεν θέλουν να παράγουν.

-Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση μιζέριας, πονηριάς φόβου. Ο  Αέρας του επιχειρείν δεν υπάρχει πουθενά και οικονομία είναι η κίνηση του χρήματος και όχι ο φόβος της οικονομικής πράξης που σήμερα πρυτανεύει.

-Όλα τα παραπάνω, το καθένα από λίγο έχουν επηρεάσει τον χώρο μας με τον οποίο συνδέονται οικονοεπαγγελμαικά 500.000  Ελληνες. Βιώνουμε έτσι την κατάσταση που βιώνουμε και όλοι μαζί κλαίμε την μοίρα  μας.

Συγκεκριμένες είναι οι κινήσεις που το κράτος πρέπει να κάνει αν θέλει να βοηθήσει την κτηνοτροφία μας ώστε να υπάρχει και του χρόνου.

-ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΑΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙΩΝ.

• Να μην επικυρωθεί η συνθήκη ceta το συντομότερο δυνατό.

• Να δει τον κτηνοτρόφο ως παραγωγό και το εισόδημά του οικογενειακό. Ο τζίρος του παραγωγού δεν είναι εμπορικός.

• (ΦΕΚ 4506/τ.Β ́/30-12-2016) καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης………..

• Εξασφάλιση ρευστότητας για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με χαμηλότοκα δάνεια.

• Μείωση των φορολογικών  επιβαρύνσεων . Απαλλαγή των παραγωγικών ακινήτων (στάβλοι, αποθήκες, χωράφια) από κάθε φόρο, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου

• Αποφορολόγηση  της  υπερπροσπάθειας.

• Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος

• Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος.

• Δημιουργία φορολογικού αποθεματικού προς άμεση αγορά απαραίτητου εξοπλισμού.

• Αποφορολόγηση της οικογενειακής υπερπροσπάθειας.

• Φθηνή ενέργεια. Ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο.

• Ενίσχυση στη ανά κιλό παραγωγή. Πριμ παραγωγικότητας.

• Δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αγροτικών ζώων

• Επιστημονική στήριξη και εκπαίδευση κτηνοτρόφων.

• Οργάνωση παραγωγικής βάσης, με τις Οργανώσεις Παραγωγών και ιδίως του Συνεταιρισμούς να έχουν στρατηγικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του κλάδου, ώστε να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακας, με στόχο τις ανταγωνιστικές τιμές, μείωση κόστους παραγωγής κ.ά.

• Επαναφορά της διαδικασίας της Αποθεματοποίησης.

• Επαναφορά και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μεσο ΤΕΜΠΕ

• Να βρεθεί τρόπος ώστε τα ποπ προϊόντα να εξαιρεθούν από τις διαδικασίες προσφορών των σούπερ μαρκετ .

• Υποχρέωση ισοζυγίου ποπ προϊόντων να καθιερωθεί και στους εμπόρους και στα σουπερ μάρκετ.

• Η δυνατότητα παραγωγής ποπ προϊόντων να είναι πεπερασμένη και όχι ατελείωτη.

• Να γίνει διαφημιστική καμπάνια μέσο τηλεόρασης για να ενθαρύνουμε τον καταναλωτή να προτιμήσει τα ελληνικά τυριά.

• Επιτέλους τα παρκαρισμένα χρήματα του ΕΛΟΓΑΚ που στην ουσία είναι χρήματα παραγωγών και τυροκόμων να χρησιμοποιηθούν έστω για την διαφήμιση και την προώθηση των ελληνικών τυριών.

• Ο νόμος ενίσχυσης του αιγοπρόβειου γάλακτος που ισχύει στα νησιά, να ισχύσει και στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές .

• Να γίνουν πλέον εργαστηριακοί έλεγχοι στα τυριά προκειμένου να διαπιστώνεται η συμβατικότητα με τις προδιαγραφές που η  βιβλιογραφία ορίζει.

Στο ερώτημα που τέθηκε για την πορεία πληρωμών της συνδεδεμένης ενίσχυσης του αιγοπρόβειου κρέατος και η παρατηρούμενη καθυστέρηση σε σχέση με τα συνδεδεμένα καθεστώτα του φυτικού κεφαλαίου ο διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας Αθανάσιος Βαλιώτης μιλώντας στo Agronews τόνισε ότι:

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας διενεργεί με το υφιστάμενο στελεχιακό δυναμικό περισσότερους από 1.200 επιτόπιους ελέγχους σε αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις κάθε χρόνο έγκαιρα πριν την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του αιγοπρόβειου κρέατος.

Η φαινομενικά καθυστερημένη πληρωμή κάθε χρόνο σε σχέση με τα συνδεδεμένα καθεστώτα του φυτικού κεφαλαίου οφείλεται στο γεγονός ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο τα στοιχεία παραδόσεων γάλακτος του έτους ενίσχυσης με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες γάλακτος γνωστοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα μέσω του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ έως 15/03.

Τα στοιχεία παραδόσεων και οι λοιπές πληροφορίες γάλακτος, τα αποτελέσματα των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων καθώς και τα δεδομένα απογραφής των αιγοπροβάτων απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία προκειμένου να προσδιοριστούν τα τελικά επιλέξιμα ζώα προς ενίσχυση.

Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη και ορθή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την καταβολή της».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία