BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Πρώτα στο χρηματοδοτικό κενό 2,5 δις και μετά στην ΚΑΠ έδωσε έμφαση το 4ο συνέδριο του Economist

Την ανάπτυξη δύο νέων χρηµατοδοτικών εργαλείων, µε τα οποία θα µπορούν να πραγµατοποιηθούν επενδύσεις όπως η αγορά µεταχειρισµένου εξοπλισµού, η αγορά ζωικού κεφαλαίου, η φύτευση ετήσιων καλλιεργειών και άλλες που µέχρι τώρα δεν καλύπτονται από το υφιστάµενο πλαίσιο των επιχορηγήσεων, παρουσίασε ο Γενικός Γραµµατέας ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας που διοργάνωσε ο Economist στη Λάρισα.

Πρώτα στο χρηματοδοτικό κενό 2,5 δις και μετά στην ΚΑΠ έδωσε έμφαση το 4ο συνέδριο του Economist

3
0

Στις πρωτοβουλίες αυτές οδηγεί η ύπαρξη χρηµατοδοτικού κενού, που σύµφωνα µε µελέτες ανέρχεται σε 2,5 δις ευρώ για τη γεωργία και περίπου 2,85 δις ευρώ για τη µεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Συγκεκριµένα, αυτά τα εργαλεία αφορούν αφενός την παροχή µικρό-δανείων ύψους έως 25.000 ευρώ και αφετέρου την παροχή δανείων ύψους άνω των 25.000 ευρώ µε εγγύηση από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Φωτό: Βασιλική Πασχάλη Τσαντοπούλου

Ο Παναγιώτης Θεοδώρου, ήταν αυτός που εκπροσώπησε τη Eurobank στο Συνέδριο, παρουσιάζοντας προγράµµατα οικονοµικής υποστήριξης όπως το Cosme. Πρόκειται για ένα χρηµατοδοτικό εργαλείο που σε συνεργασία µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων καλύπτει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης, αγορά γης, αγορά εξοπλισµού και κατασκευή εγκαταστάσεων και προσφέρεται µε µειωµένες εξασφαλίσεις και ελκυστική τιµολόγηση, µιας και για το 50% του δανείου εγγυάται το Ευρωπαϊκό Ταµείο. Όσον αφορά την αξιοποίηση των διαφόρων µέτρων του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, η τράπεζα έχει διαµορφώσει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα το οποίο περιλαµβάνει χρηµατοδότηση έως και το 100% της ιδιωτικής συµµετοχής, προεξόφληση της επιχορήγησης και χορήγηση Εγγυητικής Επιστολής λήψης προκαταβολής. Στην ανάγκη αξιοποίησης εργαλείων και προγραµµάτων για την ένταξη της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή στάθηκε ο Γιώργος Κατσουράνης από την Τράπεζα Πειραιώς.


Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι προβλέψεις του Economist αναφορικά με τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, ενώ θα συζητηθούν τόσο η συνεισφορά του στην οικονομική ανάκαμψη όσο και τα εμπόδια, τα κίνητρα και οι στόχοι γύρω από αυτόν. Η συνύπαρξη της παράδοσης μαζί με την τεχνογνωσία και την καινοτομία αποτέλεσε βασικό άξονα του συνεδρίου, συζητώντας παράλληλα για τη βιολογική καλλιέργεια και την ασφάλεια τροφίμων, τα νέα εργαλεία μάρκετινγκ και τις νέες γενιές αγροτών. Η νέα δυναμική που αναπτύσσουν οι συνεταιρισμοί, οι κύριες και οι εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις αλλά και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος της ανάπτυξης παρουσιάστηκαν επίσης από τους διακεκριμένους ομιλητές του συνεδρίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία, η έρευνα και οι υποδομές πλαισιώνουν την αγροτική παραγωγή του μέλλοντος απασχόλησε σε σημαντικό βαθμό ομιλητές και συνέδρους, παρουσιάζοντας θέσεις και απόψεις για την ψηφιακή γεωργία, τη διαχείριση εδάφους και υδάτων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής αλλά και για το πώς μπορούν να συμβάλουν τα διχτυοκήπια στην αγροτική οικονομία.


«Θεσμοθετήσαμε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης γάλακτος και προέλευσης του κρέατος. Θα προχωρήσουμε και στην εισαγωγή αποτελεσματικότερων συστημάτων ιχνηλασιμότητας, ώστε να εξαφανιστεί η δυνατότητα ελληνοποίησης όλων των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων». Αυτή ήταν η μοναδική αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στην ελληνική κτηνοτροφία, από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Λάρισα, την ώρα που οι αιγοπροβατοτρόφοι διαδήλωναν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Από την πλευρά του, την ανάγκη για άρτια κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών, την Οργάνωση των Παραγωγών ως κυψέλη της σύγχρονης αγροτικής επιχειρηματικότητας, τον σύγχρονο αγρότη που σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον και την αναγκαία αρωγή της Πολιτείας είναι τα τέσσερα στοιχεία ώστε να καταστεί καίρια η συνεισφορά της αγροτικής επιχειρηματικότητας στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και τη συνολική ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Νωρίτερα, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο διευθυντής σύνταξης του Economist Τζον Άντριους, εστίασε στην προτεραιότητα του επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής του πρωτογενούς τομέα με βάση δύο σημαντικές ανάγκες, αυτή για περισσότερο φαγητό και για πιο υγιεινό και καθαρό πλανήτη.

Μεταξύ άλλων, μίλησαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων ο διευθυντής της Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

Κατά τα άλλα ο υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, στην αξιοποίηση των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020 και στον γενικότερο ανασχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist:

Το μέλλον του Ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα θα οριοθετηθεί από τρεις παραμέτρους

  • το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα αποφασιστεί για το ταμείο συνοχής σε ένα από τα προσεχή Συμβούλια Κορυφής,
  • την συνολική στρατηγική για τη νέα ΚΑΠ που θα χαραχτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας και
  • τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η λειτουργία μας ως χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πόσο μάλλον της Ευρωζώνης, δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί από αυτές τις παραμέτρους.

Το ερώτημα είναι λοιπόν πως θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θα δημιουργηθούν από αυτές τις πρωτοβουλίες.

Κατ’ αρχάς όλα τα πρόσφατα στοιχεία, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αποδεικνύουν πως, παρά την κρίση, ο πρωτογενής τομέας κρατήθηκε ενεργός και ζωντανός, πως η κυβέρνηση παρά τα προβλήματα πάλεψε γι’ αυτό το σκοπό, και πως οι προτεραιότητες που έδωσε, σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς έχουν προσδώσει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στον τομέα.

Δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες προετοιμαζόμαστε.

  • Η πρώτη αφορά στην αυστηρή στοχοθέτηση της χρήσης και στην άριστη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ.
  • Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε τις απόψεις:
  • Να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.

Από όλες τις τοποθετήσεις που κάναμε, ως τώρα, έχει καταστεί σαφές ότι βασικός στόχος της χώρας μας για τη νέα αγροτική ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί η συνάρθρωση του αγροδιατροφικού τομέα με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Κι αυτή η ανάπτυξη αποκτά νόημα μόνο αν πραγματοποιηθεί με όρους αειφορίας, παραγωγής υγιεινών και ασφαλών τροφίμων και περιορισμού των κοινωνικών ανισοτήτων.

Με βάση τις αντιλήψεις αυτές είναι σημαντικό για μας να διασφαλιστεί, και θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση, ότι δεν θα μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.

να μην υπάρξει πλήρης σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, πόσο μάλλον όταν δεν λαμβάνει υπόψη κι άλλες παραμέτρους, εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης. Μπορεί η χώρα μας να είναι από τις πρώτες ανά στρέμμα, είναι όμως από τις τελευταίες ανά εκμετάλλευση.

να αποτραπεί κάθε ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει επανεθνικοποίηση, για την οποία ασφαλώς και δεν συμφωνούμε, πόσο μάλλον όταν σε όλες μας τις επαφές με όλους που εκπροσωπούν τον αγροτικό χώρο η επωδός είναι πότε θα πάρουμε τις ενισχύσεις

να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ με τους δύο πυλώνες να αλληλοσυμπληρώνονται: άμεσες ενισχύσεις και αγροτική ανάπτυξη– επενδύσεις.


να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε πιο δίκαιη και με καλύτερη στρατηγική στόχευση, κατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα στις επιμέρους κατηγορίες αγροτών και καλλιεργειών, ιδιαίτερα για όσες για λόγους αιτιολογημένους η μη, ήταν ελάχιστα η καθόλου ωφελούμενοι από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην υπηρέτηση του στρατηγικού μας σχεδίου στον αγροτικό χώρο, που έχουμε ήδη καταθέσει και στους θεσμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτοβουλίες που συζητούνται αυτή την ώρα σε όλα τα φόρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι υπηρετούμε με αυτό;

  • τη διασφάλιση επάρκειας σε βασικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, για τη κάλυψη της διατροφής των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας
  • την αύξηση της συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ, παράλληλα με τη βελτίωση, που ήδη είναι εμφανής, του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου.
  • την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο μέσω της προστιθέμενης αξίας.
  • την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού και την αύξηση της απασχόλησης με την είσοδο νέων αγροτών και
  • την παραγωγική, κοινωνική, πολιτισμική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου.

Και πως το υπηρετούμε;

1) Με την Πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020. ύψους 5,6 δις Ευρώ (4,7 δις κοινοτικοί και 0,9 δις εθνικοί).

Η πλειοψηφία των αναπτυξιακών δράσεών του έχει ήδη προκηρυχθεί. Συνολικά ως σήμερα έχουν προκηρυχθεί 2,3 δις €, ενώ 1,5 δις € θα απορροφηθούν σε συνεχιζόμενα από τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο έργα, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος έχει δεσμευτεί.

Σε ότι αφορά στις πληρωμές, τις δύο πρώτες χρονιές εφαρμογής του, το 2016 και το 2017, ξεπέρασαν το 1,5 δις, δηλαδή το 31% .

Οι στόχοι μας για το 2018 και το 2019 θα εστιαστούν στην ενεργοποίηση όλων των μέτρων και ειδικά αυτών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη βασικών δομών υποστήριξης των παραγωγών, όπως αυτές της Συμβουλευτικής Υποστήριξης και της Συνεργασίας.

2) Με τον εξορθολογισμό των άμεσων ενισχύσεων.

Παρά το ύψος και τη σημασία των πόρων της ΚΑΠ για το αγροτικό εισόδημα και την ανάπτυξη της υπαίθρου, δεν βελτιώθηκε σε ανάλογο βαθμό η παραγωγικότητα και δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ελληνικό παραγωγικό πρότυπο.

Από την άλλη, η ανισοκατανομή των ενισχύσεων αναδεικνύει τις ανισότητες που προκαλεί το υφιστάμενο μοντέλο κατανομής των δικαιωμάτων.

Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτική εξορθολογισμού και δικαιότερης κατανομής των ενισχύσεων, ώστε να περιοριστούν οι διαφορές που υπάρχουν ακόμη και για ίδια προϊόντα στην ίδια περιοχή, και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης και σε νεοεισερχόμενους αγρότες.

3) Με τον ανασχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας, και της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα υπό το φως των σύγχρονων εξελίξεων, με επίλυση προβλημάτων δομικού και ιστορικού χαρακτήρα που δημιουργούν πλέον ανυπέρβλητα εμπόδια στην αγροτική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Γι’ αυτό απαιτούνται και υλοποιούνται οι παρακάτω διαρθρωτικές αλλαγές :

Ενίσχυση των κλάδων που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία στην παραγωγή ή/και στις εξαγωγές, συνδέοντάς τους με τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

Η αποκατάσταση ισορροπίας στη σχέση φυτικής-ζωικής παραγωγής.

Η μερική αποκατάσταση των βιομηχανικών καλλιεργειών και η επανενεργοποίηση των αντίστοιχων κλάδων της μεταποίησης.

Η εισαγωγή και ενδυνάμωση νέων κλάδων όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η βιομηχανική αλλά και φαρμακευτική κάνναβη.

Η στοχευμένη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε επίπεδο προϊόντων, κλάδων, τοπικών παραδόσεων και περιοχών των προϊόντων ποιότητας και ταυτότητας, ιδίως με την ενίσχυση προϊόντων μεσογειακής διατροφής και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων με ποικίλους τρόπους οργάνωσης αναλόγως των συνθηκών και των επιλογών των αγροτών (αγορά - ενοικίαση γης, συλλογικές μορφές οργάνωσης, μορφές κοινωνικής οικονομίας, σχήματα εταιρικής μορφής).

Παρεμβάσεις σε ζητήματα θεσμών, υποδομών, τιμολόγησης, αποδοτικότητας και τεχνογνωσίας όσον αφορά στη χρήση της ενέργειας και στη διαχείριση των υδάτων, όπως η αλλαγή μείγματος των ενεργειακών πηγών προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ και την αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας και η αλλαγή στη σύνθεση των συστημάτων άρδευσης προς την κατεύθυνση συστημάτων εξοικονόμησης νερού και αναβάθμισης της ικανότητας αποθήκευσης.

Η μετατόπιση της ηλικιακής σύνθεσης των αγροτών προς τις νεότερες ηλικίες και η στοχευμένη ενίσχυση των ενεργών αγροτών, που αντιμετωπίζουν με αυξημένη επαγγελματικότητα την αγροτική παραγωγή.

Η υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο του κόστους παραγωγής και

4) Με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς και την προώθηση των εξαγωγών.

Σε αυτή την προοπτική, βασικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής είναι:

  • Η υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας της ελληνικής παραγωγής. Θεσμοθετήσαμε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης γάλακτος και προέλευσης του κρέατος. Θα προχωρήσουμε και στην εισαγωγή αποτελεσματικότερων συστημάτων ιχνηλασιμότητας, ώστε να εξαφανιστεί η δυνατότητα «ελληνοποίησης» όλων των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Η Εκπόνηση Εθνικού Συστήματος Πιστοποιημένης Ποιότητας, γεωργικών προϊόντων.
  • Η Βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία δημόσιας δομής προώθησης εξαγωγών προϊόντων αγροδιατροφής.
  • Η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης (άνω του 70% των συναλλαγών γίνονται με την ΕΕ, ενώ το 100% του ελλείμματος προκύπτει από αυτές).
  • Η εξυγίανση των όρων ανταγωνισμού στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας.
  • Η βελτιστοποίηση της συνέργειας και της αποτελεσματικότητας των επιμέρους λειτουργιών της εμπορίας με προσανατολισμό στις εξαγωγές.

Οι βασικές προτεραιότητες που προανέφερα θα υπηρετηθούν με επιμέρους παρεμβάσεις, όπως είναι:

Α) Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων παραγωγικής κατεύθυνσης. Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι Τράπεζες μπορούν να προσεγγίσουν το πρόβλημα. Το ίδιο θα συμβεί και με τα δάνεια που βρίσκονται στον εκκαθαριστή με τη ρύθμιση που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες .

Β) Η χρηματοδότηση του Χώρου. Προχωρήσαμε στην επέκταση της κάρτας του αγρότη και στο πρασίνισμα δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερη ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος με εγγύηση τις ενισχύσεις θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας ή Ταμείου χρηματοδότησης και εγγυήσεων μικρομεσαίων και αγροτικού χαρακτήρα επιχειρήσεων.

Γ) Η Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου διασύνδεσης των εγχώριων αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία για την υλοποίηση του.

Δ) Η Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις συμβουλευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες για την μεταφορά γνώσης στους γεωργούς και την ορθή εφαρμογή της πολιτικής. Και

Ε) Η Αναδιοργάνωση συλλογικών επαγγελματικών μορφών αγροτικού τομέα, μέσα από συγκεκριμένο  στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης του συνεργατισμού.

Είναι αδιανόητο για παράδειγμα η φέτα, ένα προϊόν μας που αποτελεί σημαία των Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρώπης να μην μπορεί να στηριχτεί από μία Διεπαγγελματική Οργάνωση.

Φωτό: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

 

Ολόκληρη η ομιλία Κόκκαλη

«Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας βρισκόταν για χρόνια σε μια παρελκυστική πορεία, με ασαφή στρατηγική και ανεπαρκή σχεδιασμό από πλευράς πολιτικής ηγεσίας. Ως αποτέλεσμα οι αγρότες έχασαν την πίστη τους στην Πολιτεία και στη γη τους και στερημένοι από την ικμάδα και τη δημιουργικότητα ανέμεναν την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Οι πολιτικές αβελτηρίες στο εσωτερικό και τα δομικά σφάλματα στην διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μετέτρεψαν την πιο δυναμική ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας, την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή των ζώων σε μια μη βιώσιμη και μη ελκυστική δραστηριότητα σχεδόν προνοιακού χαρακτήρα.

Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και με την εμπειρία που μου προσφέρει η επαγγελματική μου δραστηριότητα ως νομικός σε μια αμιγώς αγροτική περιοχή όπως η Θεσσαλία, έγινα ο ίδιος μάρτυρας των καταστάσεων που προανέφερα ενώ παράλληλα γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία να εργαστώ για την αναστροφή της παρακμής του πρωτογενή τομέα. Τους τελευταίους 18 μήνες ο Πρωθυπουργός μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω στον τόπο μου υπηρετώντας το όραμα και τη στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με κύριους άξονες την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγρότης.


Θα γίνω πιο συγκεκριμένος, κάνοντας αναφορά στα επιμέρους μέτρα που θεωρώ κρίσιμα, ώστε η συνεισφορά της αγροτικής επιχειρηματικότητας να καταστεί καίρια, στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και τη συνολική ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

1. Η ανάγκη για άρτια κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των λαών δημιουργούν ένα νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον αναζητώντας πιστοποιημένα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικά και τοπικής ταυτότητας. Επομένως αναδεικνύεται η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη. Χρειάζεται λοιπόν, η κατανόηση των χαρακτηριστικών της ζήτησης και απαιτείται η χρήση νέων εργαλείων και μεθόδων τόσο στην οργάνωση της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας, όσο και στην προσέγγιση του καταναλωτή. Η γνώση, η κατάρτιση, η καινοτομία και η δικτύωση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις. Απαιτούνται αλλαγές στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις συμβουλευτικές-υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη μεταφορά της γνώσης στους παραγωγούς.

Στις προτεραιότητες μας είναι η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου. Στο χώρο της παραγωγής τροφίμων συντελείται ταχεία πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας με εφαρμογές στην παραγωγική διαδικασία. Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, η διάδοση των καινοτομιών, η ενίσχυση της τεχνικοοικονομικής στήριξης των παραγωγών και η αξιοποίηση χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ μέτρων καινοτομίας και συνεργασίας είναι κρίσιμες παράμετροι των παραπάνω προσπαθειών.

Ιδιαίτερα για την Θεσσαλία, παρακολουθώ προσωπικά τις προσπάθειες για ανάδειξη και αξιοποίηση της Αβερωφείου Σχολής στη Λάρισα. Θεωρώ ότι με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο χώρος αυτός θα μπορέσει να προσφέρει πολύτιμη γνώση σε πολλές γενιές αγροτών.

2. Η Οργάνωση των Παραγωγών ως κυψέλη της σύγχρονης αγροτικής επιχειρηματικότητας

Η επιχειρηματική ιδέα απαιτεί τη συμμετοχή σε Οργανώσεις Παραγωγών που λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες της γεωργίας και της κτηνοτροφίας (μικρό μέγεθος εκμεταλλεύσεων, υψηλό κόστος παραγωγής), αλλά και τα πλεονεκτήματα της ποιότητας των πρώτων υλών και της ταυτότητας του τελικού προϊόντος. Οι παραγωγοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν παράγουν απλά ένα προϊόν αλλά ότι διαχειρίζονται παραγωγικά οικολογικά συστήματα. Το νέο μοντέλο αγρότη μετατρέπει τον παραγωγό από εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντική συνείδηση, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες.

Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου οφείλει να προσανατολιστεί στην ενίσχυση του κατ’ επάγγελμα αγρότη και όχι του ευκαιριακού ή εκείνου που θεωρεί την αγροτική δραστηριότητα πάρεργο ή συμπληρωματικό εισόδημα. Θέλουμε τον κατ’ επάγγελμα αγρότη καθώς μόνον αυτός μπορεί να αφοσιωθεί στην καλλιέργεια της γης του και να αντιμετωπίσει τη δραστηριότητά του ως μια αξιόπιστη και αξιοπρεπή εργασία που μπορεί να προτείνει και στα νεότερα μέλη της οικογένειάς του, όχι ως αναγκαία και δύσκολη λύση, αλλά ως μια εναλλακτική και δημιουργική απασχόληση η οποία μπορεί να χωρέσει στα όνειρα και τις προσδοκίες της νεότητας.

Ο κατ’ επάγγελμα αγρότης σαν νέος Οδυσσέας ξεχύνεται στις αγορές του κόσμου, με εφόδια τη συμμετοχή του σε μια δυνατή Οργάνωση Παραγωγών, τα πιστοποιημένα και ποιοτικά προϊόντα που παράγει η γη του και την μεταποίηση η οποία θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν του. Έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, δημιουργώντας νέες βάσεις για το αγροτικό εισόδημα, ώστε να διεκδικεί επάξια την αξιοπρέπειά του και την ολοένα και μεγαλύτερη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου.

3. Ο σύγχρονος αγρότης σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον

Το σύγχρονο αγροδιατροφικό μοντέλο θέλει τον αγρότη κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο και πάνω από όλα έναν άριστο και υπεύθυνο επαγγελματία. Στη σύγχρονη γεωργική πρακτική δεν μπορούν να λείπουν εφαρμογές και έννοιες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, η ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, η υιοθέτηση των αξιών της κυκλικής οικονομίας, με στόχο την βιώσιμη παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων απαλλαγμένων από τοξικές ουσίες. Είναι ισχυρή η δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης στον οικολογικό επανασχεδιασμό της οικονομίας, δηλαδή μια ουσιαστική ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην προοπτική της βιώσιμης ανασυγκρότησης της οικονομίας. Η χώρα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, συμμορφώνεται κατά το δυνατόν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ για την διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και θα συνεχίσει να το κάνει.


4. Αρωγή της Πολιτείας

Εκπροσωπώντας σήμερα εδώ την πολιτική ηγεσία της χώρας, δεν οφείλουμε μόνο να προτείνουμε δρόμους που θα τους ακολουθήσουν οι σύγχρονοι παραγωγοί-επιχειρηματίες, αλλά και να προσφέρουμε το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον ώστε να μπορεί η αγροτική επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί απρόσκοπτα και να μπορέσει να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές της δυναμικής της. Η σημερινή κυβέρνηση έχει προσφέρει  σε σημαντικό βαθμό το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο και θα ήθελα να κάνω σύντομη αναφορά στις κύριες δράσεις στις οποίες είχα προσωπική συμμετοχή.

-Ρύθμιση των Κόκκινων Αγροτικών Δανείων

Για πρώτη φορά θεσπίζεται η δυνατότητα διευθετήσεως των οφειλών προς την πρώην ΑΤΕ με ευνοϊκούς όρους, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του.

Έπειτα από μια σειρά συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος, την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε και την Ειδική Γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, σήμερα επιλύεται και ρυθμίζεται συνολικά αλλά πρωτίστως δίκαια, ο δανεισμός των αγροτών από την πρώην ΑΤΕ.

Να σημειωθεί πως και στο παρελθόν από τα έτη 1994 έως και το 2004 έγιναν προσπάθειες ρύθμισης των αγροτικών δανείων (Νόμοι 2008/92, 2237/94 και 2538/98), πλην όμως δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πραγματική ουσία του προβλήματος. Επιπλέον από το έτος 2015 έτρεξαν συνολικά 3 προγράμματα ανάκτησης οφειλών, τα οποία είχαν μηδαμινή ανταπόκριση. Επιπλέον ο νόμος 3259/2004 για τα πανωτόκια ενώ αποτέλεσε παράδειγμα κοινωνικής πολιτικής, τυπικά έμεινε ανεφάρμοστος με αποτέλεσμα την συνεχή συσσώρευση και πολλαπλασιασμό των οφειλών των δανειοληπτών που γεννήθηκαν ιδίως από το 1990 και για μια δεκαετία, περίοδος όπου τα επιτόκια κυμαίνονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μια ενδεικτική εικόνα της σημερινής συνολικής οφειλής των αγροτικών δανείων, είναι πως το συνολικό ποσό αφορά σε 1,51 εκ. ευρώ και σε 39.261 αγροτικά δάνεια ενώ οι ιδιώτες αγρότες που χρωστάνε στην πρώην ΑΤΕ ανέρχονται σε 30.023 ευρώ.

Το παρόν πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία call center από την PQH, με σκοπό την ταχεία εξυπηρέτηση των δανειοληπτών. Τέλος, βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο στάδιο συσκέψεων αναφορικά με τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

-Θεσμική Κατοχύρωση των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών και η στήριξή τους από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ενσωματώσει στη στρατηγική του την Οργάνωση των Παραγωγών, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και να καταστούν τα ποιοτικά προϊόντα τους ανταγωνιστικότερα και πιο ελκυστικά τόσο για τους καταναλωτές, τους εξαγωγείς, όσο και για τους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και της εστίασης.

Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνεται η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω της δικτύωσης, της δημιουργίας δηλαδή, συστάδων επιχειρήσεων (clusters) σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ενισχύοντας τα δίκτυα παραγωγών.

Μια Ομάδα Παραγωγών μπορεί να προμηθευτεί γεωργικά εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φάρμακα, εργαλεία) σε πιο οικονομικές τιμές χάρη στον μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών. Η πρακτική αυτή είναι ικανή να εξασφαλίσει μείωση του κόστους παραγωγής γύρω στο 20%. Ταυτόχρονα, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), προβλέπονται σημαντικά κονδύλια που θα χρηματοδοτούν τη λειτουργία των Ομάδων. Ο αγρότης λοιπόν, μετατρέπεται σε μέτοχο μιας υγιούς και αυστηρά ελεγχόμενης εταιρείας και θα μπορεί να εμπορεύεται η ίδια τα προϊόντα που παράγει στον τόπο, το χρόνο και την τιμή που κρίνει συμφέρουσα. Ο παραγωγός με αυτό τον τρόπο απογαλακτίζεται από τις επιδοτήσεις, αυξάνει το προσδόκιμο εισόδημά του και αποφεύγει τον εναγκαλισμό του μεσίτη ή του εμπόρου ο οποίος μέχρι και σήμερα προσπαθεί να διακινήσει τα αγροτικά προϊόντα με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Με αυτόν τον τρόπο ο παραγωγός δεν περιορίζεται πλέον στο χωράφι του καθώς μέσω της ομάδας, τα προϊόντα του έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία της εξωστρέφειας, ώστε να μπορούν αφού τυποποιηθούν και πιστοποιηθούν να κατευθυνθούν σε όλες τις αγορές του κόσμου.

-Θεσμική Ενίσχυση των Ελληνικών Ποικιλιών

Οι φυτογενετικοί πόροι αποτελούν το θεμέλιο για τη βιωσιμότητα της γεωργίας, τη βελτίωση και ανάπτυξη νέων ποικιλιών, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας της Ελλάδας. Αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου αυτού προς συμφέρον των καταναλωτών,  των παραγωγών και εν γένει της οικονομίας της χώρας μας. Σχεδιάζεται η απλούστευση και η βελτίωση της λειτουργικότητας του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των τοπικών ποικιλιών, αυτού του μοναδικού πλούτου της ελληνικής φύσης. Μέσα στους στόχους περιλαμβάνεται η απλοποίηση των διαδικασιών για την ένταξη των τοπικών ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο και η εξεύρεση πόρων για τη φύλαξη, διατήρηση και αξιοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, αναλάβαμε πρωτοβουλία για την διερεύνηση των μέσων που είναι διαθέσιμα ώστε να προκηρυχθεί πρόγραμμα για νέες φυτικές ποικιλίες με σύμπραξη με τους ιδιώτες (συνεταιρισμούς, βιομηχανίες) οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, στα πλαίσια ανταποδοτικότητας των τελών που καταβάλουν οι επιχειρήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού.

-Αναμόρφωση της λειτουργίας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

Με πρόσφατη υπουργική απόφαση λύθηκε ένα καίριο πρόβλημα για τη λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την άρτια άρδευση της ελληνικής γης. Η διαχείριση των οργανισμών μεταφέρθηκε από τους Δήμους στις Περιφέρειες, οι οποίες διαθέτουν αρτιότερους μηχανισμούς και υπηρεσίες για να υποστηρίξουν το εν λόγω έργο. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό άνοιξε και η δυνατότητα στελέχωσης των Οργανισμών με το απαραίτητο για τη λειτουργία τους τεχνικό προσωπικό, βελτιώνοντας κατά πολύ το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στον Έλληνα παραγωγό.

-Θεσμική ενίσχυση της προστασίας της φυτικής παραγωγής, του περιβάλλοντος και του καταναλωτή

Στις σύγχρονες συνθήκες εμπορίου, όπου καθημερινά φτάνουν στα σημεία εισόδου της χώρας φυτά, πολλαπλασιαστικό υλικό και γεωργικά προϊόντα από όλο τον κόσμο, είναι κρίσιμο να στελεχωθούν άρτια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτό εκτός από την πρόληψη εισόδου στη χώρα παθογόνων τα οποία μπορούν να αποβούν καταστροφικά για την πρωτογενή παραγωγή μας, μειώνει και τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων αλλά και την παράνομη διακίνηση γεωργικών φαρμάκων. Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα σημεία εισόδου είναι ξεκάθαρη προτεραιότητα του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, υπάρχει το Πρόγραμμα Επισκοπήσεων (75% κοινοτικοί πόροι, 25% εθνική συμμετοχή) βάσει του οποίου πραγματοποιούνται έλεγχοι και σε πρώτο επίπεδο (στα σημεία εισόδου) αλλά και δευτερογενώς με τη λήψη ύποπτων δειγμάτων από καλλιέργειες ανά την επικράτεια. Για την επιτυχία του Προγράμματος αυτού είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου με τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών. Υπάρχει ικανός χώρος βελτίωσης τόσο στο τελωνείο των Κήπων όσο και στο λιμένα της Θεσσαλονίκης, ώστε η χώρα να αναβαθμιστεί ως πυλώνας διαμετακομιστικού εμπορίου χωρίς να γίνουν εκπτώσεις στους κανόνες φυτουγείας που προστατεύουν την φυτική παραγωγή, στην πάταξη φαινομένων ελληνοποιήσεων που αποτελούν εξαπάτηση του καταναλωτή και στην απόρριψη φορτίων επικίνδυνων για την υγεία.

Πέρα όμως από τις εξωτερικές απειλές, το Υπουργείο στο σχεδιασμό του έχει σαφή στόχο για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων με σεβασμό στον καταναλωτή, τον παραγωγό και το περιβάλλον. Η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστος πυλώνας για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επί δεκαετίες φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων. Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, από το Σεπτέμβριο του 2017 είναι σε ισχύ υπουργική απόφαση για την αναγκαστική ηλεκτρονική συνταγογράφηση με στόχο το φάρμακο να φτάνει στις ποσότητες που πρέπει σε όσους έχουν την κατάρτιση να το χειριστούν με τρόπο που να ωφελείται η καλλιέργεια χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον και να απειλείται η υγεία τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή. Μετά από 9 μήνες λειτουργίας του συστήματος έχουμε συλλέξει τα αιτήματα για βελτιώσεις οι οποίες και θα ενσωματωθούν στην επόμενη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης.

Επισημαίνεται η για πρώτη φορά δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την κατά παρέκκλιση χορήγηση άδειας σε φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, γνωστή στους περισσότερους ως "120 ημέρες". Η υπουργική απόφαση που υπέγραψα τις προηγούμενες ημέρες προέκυψε μέσα από συγκερασμό των εισηγήσεων της υπηρεσίας με τις απόψεις του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ). Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ισονομία, η ίση μεταχείριση και η προστασία της υγείας των παραγωγών και των καταναλωτών, η αειφορική καλλιέργεια της γης, η προστασία του περιβάλλοντος και η προσφορά όλων των απολύτως απαραίτητων εργαλείων στον παραγωγό.

6. Επιχειρησιακά Προγράμματα Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών

Πρόσφατα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών στα Οπωροκηπευτικά. Οι λεπτομέρειες του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει προκύψει με διαβούλευση με τις Οργανώσεις Παραγωγών και την Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνονται σε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων ώστε να γίνουν κοινωνοί όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 2018 όπου και παραβρέθηκαν οι Οργανώσεις Παραγωγών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ η δεύτερη συνάντηση έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 27 Απριλίου 2018, με συμμετοχή των Οργανώσεων Παραγωγών από Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη.

Κλείνοντας είναι σημαντικό να γίνει αναφορά ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκεται έμπρακτα δίπλα στον παραγωγό. Πότε άλλοτε οι πληρωμές γίνονταν στην ώρα τους, έχοντας εξοφλήσει παλαιές οφειλές και αποφεύγοντας καταλογισμούς προστίμων που επιβαρύνουν τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το πορτοφόλι του ίδιου του παραγωγού; Παράλληλα, προκηρύσσονται στοχευμένα μέτρα στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της υπαίθρου.

Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist, για την πρωτοβουλία και την οργάνωση του Συνεδρίου εδώ στη Λάρισα και είμαι σίγουρος ότι συναντήσεις όπως η σημερινή μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό πλαίσιο για μια υψηλού επιπέδου διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να προωθηθούν πολιτικές συμφέρουσες για τον αγρότη και την πατρίδα.»

Σας ευχαριστώ


Χαράλαμπος Κασίμης: Ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων

Ο κ. Κασίμης, στην ομιλία του, έκανε αναφορά στο σημαντικό ρόλο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 ως βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρα μας. Επεσήμανε ότι το ΠΑΑ φιλοδοξεί να συμβάλει στην, κατά το δυνατό, άρση των περιορισμών πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η εκπόνηση μελέτης σχετικά με την εκ των προτέρων εκτίμηση της εφαρμογής των μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες της αγοράς να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον αγροδιατροφικό τομέα.


Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης  Κοινοτικών Πόρων ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του ΠΑΑ, από τη μελέτη προβλέπεται η ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση του τομέα. Τα κυριότερα σχεδιαζόμενα εργαλεία αφορούν στην παροχή μικρο-δανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, στην παροχή δανείων ύψους άνω των 25.000 με εγγύηση από το ΠΑΑ 2014 – 2020 καθώς και στην συνεπενδυτική διευκόλυνση. Στόχο των εργαλείων αποτελεί η ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις, και, παράλληλα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τον τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Κασίμης, επισήμανε ότι, σε κάθε περίπτωση, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο των επιχορηγήσεων, αναφέροντας ενδεικτικά την αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, την αγορά ζωικού κεφαλαίου, τη φύτευση ετήσιων καλλιεργειών κ.ά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μόχλευση των πόρων, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για επενδύσεις, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές προσκλήσεις που έχουν δημοσιευθεί στο πλαίσιο των επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ 2014 – 2020. 

Καταλήγοντας ο κ. Κασίμης τόνισε ότι αποτελεί στόχο, η ολοκλήρωση των ενεργειών για την συγκρότηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ να γίνει εντός του 2018.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Παναγιώτη Θεοδώρου, Επικεφαλής Τομέα Στρατηγικής & Ανάλυσηςτης Eurobank:

Σε μία περίοδο που κρίνεται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, στοχεύοντας στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, ο ρόλος του αγροτικού τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων, η εξέλιξη του ελληνικού αγροτικού κλάδου απαιτεί τη μετάβαση από τον παραδοσιακό αγρότη στον επιχειρηματία αγρότη.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, οι τραπεζικές ανάγκες είναι διαφορετικές, αναβαθμισμένες και πολυσχιδείς. Η Eurobank, τράπεζα της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχει τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία, την εμπειρία, τα στελέχη και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό για να πρωταγωνιστήσει στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας.

 Μέσα από το πρόγραμμα Business Banking Αγροτικός Τομέας δίνουμε προτεραιότητα σε κάθε Αγρότη και Αγροτική επιχείρηση, παρέχοντας μια δέσμη προϊόντων και υπηρεσιών ειδικά σχεδιασμένων για τις ανάγκες τους, όπως:

  • Τη χρηματοδότηση για την εγκατάσταση νέων αγροτών

  • Την παροχή ρευστότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας

  • Τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

  • Την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την επέκταση σε νέες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα για τους νέους αγρότες προσφέρουμε σε συνεργασία με την AFI μικροπιστώσεις ύψους έως 15.000€ για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεων χωρίς να ζητούνται πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Για τους αγρότες που θα επιλέξουν την Eurobank για την πίστωση των Αγροτικών Ενισχύσεων παρέχουμε:

  • Ειδικό έντοκο Λογαριασμό για την διεκπεραίωση των καθημερινών συναλλαγών

  • Επιστροφή σε € για της αγορές με τις κάρτες της Eurobank από ένα δίκτυο 8.000 επιχειρήσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρατήρια καυσίμων & supermarket ενώ σταδιακά εντάσσουμε και καταστήματα αγροεφοδίων

  • Παράλληλα μέσα από την Κάρτα του Αγρότη, που εκδίδεται στο πλαίσιο συνεργασίας της Eurobank  με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχεται η δυνατότητα  άμεσης  χρηματοδότησης  των παραγωγικών δαπανών, αλλά και η δυνατότητα προείσπραξης  του 80% της Βασικής και Πράσινης Ενίσχυσης, με ανταγωνιστική τιμολόγηση και γρήγορη διαδικασία αξιολόγησης & έκδοσης της κάρτας.

Για την αξιοποίηση των διαφόρων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τα σχέδια βελτίωσης,  έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει:

  • Χρηματοδότηση έως και το 100% της ιδιωτικής συμμετοχής

  • Προεξόφληση της Επιχορήγησης

  • Χορήγηση Εγγυητικής Επιστολής λήψης προκαταβολής

  • Παράλληλα έχουμε συνάψει συνεργασία με τις κορυφαίες εταιρίες του χώρου,  για τη Χρηματοδότηση της αγοράς Αγροτικού Εξοπλισμού με προνομιακούς όρους κι ευέλικτες διαδικασίες.

Η Eurobank συνεργάζεται στενά με όλους τους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς φορείς για τη διαμόρφωση και την προώθηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρουμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για πρώτη φορά στον αγροτικό τομέα, το πρόγραμμα Cosme.

Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που καλύπτει ανάγκες για 

  • Κεφάλαιο Κίνησης

  • Αγορά Γης

  • Αγορά Εξοπλισμού

  • Κατασκευή Εγκαταστάσεων

  • και προσφέρεται με μειωμένες εξασφαλίσεις και ελκυστική τιμολόγηση μιας και για το 50% του δανείου εγγυάται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Τέλος,

Διαθέτοντας εμπειρία στις Διεθνείς Εμπορικές Συναλλαγές, προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνογνωσία που απαιτούνται για την επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, μέσα από:

  • Πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων Go International

  • Διαδικτυακή Πύλη (Portal) Εξαγωγών exportgate.gr

  • πρόσβαση σε επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο

  • πληροφορίες για τις αγορές που σας ενδιαφέρουν

  • εξειδικευμένη οµάδα Ask The Experts να σας κατευθύνει σε κάθε σας βήμα

Επιπλέον η συμφωνία Eurobank – Santander δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις – μέλη του Exportgate.gr – να ενταχθούν στο “Eurobank Trade Club” και μέσω αυτού να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα διεθνές επιχειρηματικό ηλεκτρονικό δίκτυο και να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αποκτώντας πρόσβαση σε 11.000 εταιρείες/πελάτες διεθνών τραπεζών.

Ομιλία Χανιωτάκη από την τράπεζα Πειραιώς

Χρηματοδότηση με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα του Αγροτικού Τομέα

Είναι γεγονός ότι όλοι συμφωνούν -διεθνώς- ότι το 2050 έχει γίνει ορόσημο για την επόμενη ημέρα της αγροτικής οικονομίας. Προφανώς αυτό σχετίζεται με τη σημαντικά προβλεπόμενη αύξηση στη ζήτηση τροφίμων, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Βέβαια, οι αλλαγές μέχρι τότε στον αγροτικό τομέα θα είναι πολυδιάστατες και θα συνδέονται με κοινωνικές, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές, παραγωγικές, τεχνολογικές, εμπορικές, και φυσικά χρηματοδοτικές παραμέτρους.


Τι θα έχει γίνει όμως στην Ελλάδα στη διαδρομή αυτή των 32 ετών; 

• Πριν απ’ όλα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες ο πληθυσμός της χώρας μας θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας και συνολικά μειωμένος έως και 3 εκατομμύρια, στο δυσμενέστερο σενάριο. Συνεπώς η εσωτερική αγορά θα μειώνεται και η ανάγκη για εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα θα είναι αυξημένη.

• Η μείωση του πληθυσμού θα έχει σημαντική επίπτωση στις αγροτικές περιοχές. Ως εκ τούτου, οι αγρότες εκτιμάται ότι θα μειώνονται συνεχώς και η μεγάλη ανάγκη θα είναι η ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης.

• Οι αγρότες, σύμφωνα με την ΕΕ, έχουν σύνθετο ρόλο. Δεν θεωρούνται μόνο παραγωγοί ποιοτικών - ασφαλών τροφίμων αλλά και θεματοφύλακες των φυσικών πόρων. Γι αυτό και οι πολιτικές ενίσχυσής τους, από το αμέσως επόμενο διάστημα, θα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη δέσμευσή τους προς την κατεύθυνση αυτή και μάλιστα με στόχους και αποδείξεις.

• Στο πλαίσιο αυτό, η ουσιαστική εκπαίδευση δεν θα αποτελεί τυπική διαδικασία, αλλά προϋπόθεση λειτουργίας της γεωργικής εκμετάλλευσης. Άλλωστε και στην πράξη, η γεωργία και η κτηνοτροφία, από δραστηριότητες έντασης εργασίας, θα μετατραπούν σε έντασης γνώσης. Ως αποτέλεσμα, η εκπαίδευση δεν θα είναι αποσπασματική, αλλά θα έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Ευτυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι, οι νέοι στη χώρα μας είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες του Ίντερνετ και των smartphones, οι οποίες θα διευκολύνουν σημαντικά τη διαδικασία αυτή.

• Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία μάλλον θα οξύνονται. Φαινόμενα, όπως η ανομβρία, που σήμερα εκλαμβάνονται ως μεμονωμένα μιας κακής καλλιεργητικής περιόδου, ίσως αποτελέσουν πάγια στοιχεία του μικροκλίματος μια περιοχής. Η έγκαιρη πραγματοποίηση μελετών που θα βασίζονται και στις ανάγκες της αγοράς στόχου, θα διευκολύνει τον προγραμματισμό τόσο της τυχόν αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών όσο και των απαραίτητων επενδύσεων.

• Η αναμόρφωση των καλλιεργητικών τεχνικών θα υπαγορευθεί όχι μόνο από την εξέλιξη των γεωργικών εφοδίων, αλλά και από την αποδοχή και υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας. Η τελευταία δεν θα σχετίζεται μόνο από τη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει τη χρήση της, αλλά θα αποτελέσει και ανάγκη καθώς θα συνδέεται άμεσα με την ποιότητα, την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Όμως, λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους των εκμεταλλεύσεων, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα γίνουν ίδιες επενδύσεις από τους παραγωγούς, αλλά θα προτιμήσουν να αποκτούν ολοκληρωμένες υπηρεσίες από εξειδικευμένους παρόχους. Με τον τρόπο αυτό, το κόστος θα είναι προσιτό και θα σχετίζεται ορθολογικά με την καλλιεργούμενη έκταση και το είδος της καλλιέργειας.

• Δομικές αλλαγές αναμένονται και στη λειτουργία των αλυσίδων αξίας. Η ένταση της αστικοποίησης του πληθυσμού διεθνώς, η εκτιμώμενη αύξηση των αναγκών σε κατανάλωση θερμίδων, η μεταβολή στην καταναλωτική συμπεριφορά, ο νέος ανταγωνισμός, η αναδιάρθρωση των παραδοσιακών δικτύων διανομής είναι μερικές μόνο από αυτές που θα κάνουν την ανάγκη πρόσβασης στη γνώση, ζωτικής σημασίας. Γι αυτό η συνεργασία των παραγωγών, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας, θα είναι καθοριστική, όχι μόνο για την πρόσβαση στις αγορές αλλά και για την πολύτιμη πρόσβαση στην γνώση… 

• Η εξωστρέφεια των φορέων εμπορίας θα βοηθήσει και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες που θα ακολουθούν περισσότερο τις βασικές αρχές του εξαγωγικού μάρκετινγκ και λιγότερο την επιθυμία και την έμπνευση.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των αλλαγών, και η χρηματοδότηση του Αγροτικού Τομέα θα αναπροσαρμόζεται συνεχώς, αναζητώντας τους τρόπους να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

• Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του Αγροτικού Τομέα θα πρέπει να στηρίζεται περισσότερο στο συναλλακτικό κύκλωμα των εκμεταλλεύσεων και λιγότερο στις αγροτικές ενισχύσεις. Ο σχεδιασμός και η προσφορά του Προγράμματος Συμβολαιακής πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα στο μέλλον και χαιρόμαστε που υιοθετείται και από την υπόλοιπη τραπεζική αγορά.

• Στον τομέα των επενδύσεων, οι φορείς χρηματοδότησης θα αναζητούν ως βασική προϋπόθεση το συνδυασμό της ικανής διοίκησης και του σχεδίου. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμες και αποτελεσματικές εκμεταλλεύσεις. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται ήδη οι τράπεζες για όλες τους τις μεσο-μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, προς όλους τους κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα, για ευέλικτες χρηματοδοτήσεις θα αξιοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως αυτά που ετοιμάζονται από το Υπουργείο στο πλαίσιο του ΠΑΑ.

• Η χρηματοδότηση χωρίς εκπαίδευση θεωρείται διεθνώς -εξ ορισμού- προβληματική. Άλλωστε, κυριαρχεί πλέον η αντίληψη στην οικονομία ότι η «γνώση» είναι ο νέος πλούτος.

• Οι φορείς χρηματοδότησης, στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τον κίνδυνο των χρηματοδοτήσεων, θα αναζητούν όλο και περισσότερα δεδομένα για το φορέα της επένδυσης, όχι μόνο οικονομικά. Τα στοιχεία αυτά θα είναι εύκολα διαθέσιμα, καθώς θα είναι αποθηκευμένα στο cloud, και θα διατίθενται απλά, με το πάτημα ενός κουμπιού, από τους δυνητικούς δανειολήπτες στους χρηματοδοτικούς φορείς, μέσα από ασφαλείς πλατφόρμες big data.

• Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τεχνολογίες ανάλυσης και μοντελοποίησης δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης θα διευκολύνουν την αυτόματη αξιολόγηση των αιτημάτων δανείων και  της άμεσης εκταμίευσης.

• Οι παραγωγοί που θα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και θα συμμετέχουν ενεργά στις αλυσίδες αξίας με μακροπρόθεσμη προοπτική θα έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στον τρόπο που θα τους αντιμετωπίζουν οι χρηματοδοτικοί φορείς.

• Τέλος, ο ανταγωνισμός στις χρηματοδοτήσεις του αγρο-διατροφικού τομέα θα οξυνθεί, όχι μόνο από τους παραδοσιακούς παίκτες αλλά και από εξειδικευμένες εταιρείες που θα έχουν εξαιρετικές τεχνολογικές ικανότητες και διαθέσιμα κεφάλαια. Γι αυτό τα τραπεζικά ιδρύματα που θα επιλέξουν να εξυπηρετήσουν τον Αγροτικό Τομέα, θα πρέπει να επενδύουν συνεχώς στη νέα τεχνογνωσία που θα συνδυάζει τις βασικές αρχές συνδυασμένες με τα δεδομένα από την αποκωδικοποίηση των ραγδαίων αλλαγών στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

 Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη στήριξη του τομέα, ώστε να μπορέσει τελικά να παραδοθεί στην επόμενη γενιά, μια σκυτάλη με προοπτική.


Αγοραστός: Φέτα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ελληνική αιγοπροβατοτροφία, χωρίς ικανοποιητικές τιμές στο γάλα

«Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τη φωνή των κτηνοτρόφων μας αλλά και με τη φωνή της λογικής: Φέτα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ελληνική αιγοπροβατοτροφία, χωρίς τους κτηνοτρόφους που μοχθούν καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς ικανοποιητικές τιμές για το γάλα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.


Υπενθυμίζοντας ότι στη Θεσσαλία παράγεται πάνω από το 50% της εθνικής παραγωγής φέτας, ο κ. Κ. Αγοραστός εστίασε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για τη φέτα τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και στους Θεσμούς και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ανέδειξε το δυναμισμό του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία αλλά και του  δευτερογενή που συνδέεται με τον πρωτογενή (παραγωγή τροφίμων) επισημαίνοντας τη συμβολή της Περιφέρειας με πολυποίκιλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας και 131 έργα συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής δύο στοιχεία:

-«Οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών έχουν εξαπλασιαστεί.

-Ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2008, στην έναρξη της κρίσης, στη Θεσσαλία υπήρχαν 61 Τοπικές Μονάδες Παραγωγής Τροφίμων, από τις οποίες παρήχθησαν πωληθέντα προϊόντα συνολικής αξίας 586 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας το 9,17% της αξίας των πωλήσεων του κλάδου σε επίπεδο χώρας.

Μετά από 7 χρόνια κρίσης,  το 2015,  οι μονάδες αριθμούσαν τις 113 και παρήγαγαν πωληθέντα προϊόντα συνολικής αξίας 1,014 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας κατά 52,51% στην αξία πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της Περιφέρειας και σχεδόν κατά 13% στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου σε επίπεδο χώρας.

Η δυναμική του αγροτοδιατροφικού τομέα στη Θεσσαλία είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη καλύτερα, να μην θεαματικότερα, αποτελέσματα εφ’ όσον φυσικά βελτιωθεί το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες κι εφ’ όσον αντιμετωπισθούν σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα», υπογράμμισε.

Στις Περιφέρειες το 100% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)

Ο κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην αναγκαιότητα «να γίνουν άλματα ώστε να παροχετευθούν γρήγορα οι πολύτιμοι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα» και κατέθεσε την εξής πρόταση: «τους πόρους του ΠΑΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου να αναλάβουν να τους διαχειριστούν σε ποσοστό 100% οι Περιφέρειες.

Ήδη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά στο πρόσφατο συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ μίλησε για αποκέντρωση του ΠΑΑ σε ποσοστό 80%. Εμείς προτείνουμε 100% και φυσικά περιμένουμε ανάλογες δεσμεύσεις απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κι επανακατέθεσε άλλη μία πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας:

«Να να αποκτήσουν οι Περιφέρειες κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετούν για τις τοπικές υποθέσεις. Διότι και σήμερα ενώ έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες το 37% των πόρων του ΠΑΑ, τα πάντα περνούν μέσα από ένα «βαρύ» γραφειοκρατικό σύστημα του κεντρικού Υπουργείου, το οποίο αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της αποκέντρωσης και ιδίως την ταχύτητα στην υλοποίηση του ΠΑΑ», εξήγησε.

Γραφεία Εξυπηρέτησης Νέων Αγροτών στις Περιφέρειες

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κατέθεσε τις εξής δύο προτάσεις για τους νέους αγρότες αφού πρώτα επισήμανε ότι «η κυβέρνηση, μετά τις πρωτοβουλίες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, αποφάσισε να εντάξει εντάσσοντας όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες στο ΠΑΑ διορθώνοντας το λάθος που έκανε αρχικά»:

-«Εφ’ όσον συμφωνούμε όλοι για την αναγκαιότητα ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, τότε τα κίνητρα για τους νέους αγρότες δεν πρέπει να εξαντλούνται στο ΠΑΑ. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όμως αν θέλουμε να θέτουμε ιεραρχημένες προτεραιότητες, αυτές πρέπει να τις υποστηρίζουμε στην πράξη.

-Ως Περιφέρειες έχουμε καταθέσει την πρόταση να περιέλθει στην αρμοδιότητά μας το σύνολο των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αναφέρομαι σε προσωπικό, αρμοδιότητες και πόρους).

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε τη βούληση να συστήσουμε Γραφεία Εξυπηρέτησης Νέων Αγροτών στα οποία να απευθύνονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα για να λαμβάνουν υπεύθυνες απαντήσεις και αξιόπιστη καθοδήγηση.

Φυσικά, δεν είναι ο ρόλος του Γραφείου να συστήσει την άλφα ή τη βήτα καλλιέργεια, μπορεί όμως να ενημερώσει υπεύθυνα και να σταθεί αποτελεσματικά στο πλευρό του νέου αγρότη με τα έμπειρα στελέχη των Περιφερειών, που γνωρίζουν άριστα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα κάθε περιοχής».

 

Σημεία ομιλίας του John Andrews, Consultant editor, The Economist, Συγγραφέας, The World in Conflict:

Η αγροτική παραγωγή έχει σημειώσει μεγάλες προόδους τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει πολύ λιγότερη πείνα στον κόσμο, και όπου υπάρχει οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αποτυχία της πολιτικής διανομής και όχι σε αποτυχία του αγροτικού τομέα επεσήμανε ο πρόεδρος του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα John Andrews.

Επίσης, τόνισε ότι η προτεραιότητα των καταναλωτών σήμερα είναι να έχουν υγιή και ασφαλή τρόφιμα και μια αγροτική παραγωγή που θα συμβάλει σε έναν πιο καθαρό πλανήτη.

Σημεία ομιλιας του Τάσου Χανιώτη, Διευθυντή Στρατηγική, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής, ΓΔ Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο τοπίο που διαμορφώνεται για την αγροτική πολιτική στην Ευρώπη με την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και κυρίως μετά τις ανακοινώσεις για το μέλλον της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) επικεντρώθηκε ο διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. 

Η μείωση για τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ θα είναι τελικά κάτι λιγότερο από 4%, ανέφερε ο κ. Χανιώτης.  Η στρεμματική ενίσχυση για πολλά χρόνια στην Ελλάδα θα είναι διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο. Η μεγάλη πρόκληση είναι πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι για τη μετά το 2020 εποχή. Το νέο περιβάλλον τιμών, τα νέα δεδομένα του εμπορίου, όπου διμερείς συμφωνίες παίρνουν προτεραιότητα έναντι του ΠΟΕ, και η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική δράση είναι τρεις αλλαγές που θα χαρακτηρίσουν το τοπίο στον γεωργικό και διατροφικό τομέα τα επόμενα χρόνια. Αφ’ ετέρου, ο κ. Χανιώτης επεσήμανε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας προέρχεται κυρίως από τη μείωση των θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα και λιγότερο από την έρευνα, την καινοτομία και τις επενδύσεις. Βασικές προτεραιότητες για την ΚΑΠ του αύριο θα είναι η περιβαλλοντική και κλιματική δράση, η πιο στοχευμένη στήριξη, η μεγαλύτερη χρήση της γνώσης και της τεχνολογίας και η αναδιανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Ε.Ε., κρατών μελών και παραγωγών.

Σημεία ομιλίας του Αθανάσιου Τσαυτάρη, Ομότιμου καθηγητή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κοσμήτωρ, Κολέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως εποχή της πληροφορίας σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. Η πληροφορία είναι πανταχού παρούσα, ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη γενετική πληροφορία.

Η βιοπληροφορική εκτοξεύθηκε μετά την ανάπτυξη των τεχνολογιών ανάγνωσης του DNA. Αυτό θα φέρει δραματικές αλλαγές στον τομέα της γεωργίας, μεταξύ άλλων στη βελτίωση του σπόρου, την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, τη διακίνηση, στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων κ.λπ., υπογράμμμισε. Τις πιο σημαντικές συνέπειες θα δεχθεί το πρώτο βήμα της παραγωγικής διαδικασίας, που έχει να κάνει με τον σπόρο και το πολλαπλασιαστικό υλικό. Η βελτίωση των φυτών θα γίνει πολύ πιο αποτελεσματική, πολύ πιο γρήγορη και αυτό θα έχει ως συνέπεια να παράγονται πολύ πιο φτηνά σπόροι, ενώ θα αποτιμηθεί και θα αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα η βιοποικιλότητα. Περαιτέρω, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στις προόδους που σημειώνονται στους τομείς της επιγονιδιωματικής και της μεταγονιδιωματικής.

Σημεία Ομιλίας της Φωτεινής Αραμπατζή, Βουλευτή, Tομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Νέα Δημοκρατία

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει ένα «Σχέδιο Σωτηρίας» της αγροτικής παραγωγής, επεσήμανε κατά την ομιλία της στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα η βουλευτής και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία μίλησε για «λανθασμένο μείγμα πολιτικών που δυστυχώς καθρεφτίζεται στην κατακόρυφη πτώση του αγροτικού εισοδήματος κατά 9,1% το 2016 σε σχέση με το 2015».

Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε θέσεις όπως η επιστροφή «από το σημερινό άναρχο τοπίο» σε καθεστώς πλήρους ελέγχου για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, άμεση ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στους πραγματικούς κατά προτεραιότητα  δικαιούχους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, και αξιοποίηση καλών πρακτικών άλλων χωρών, όπως του γαλλικού μοντέλου για την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων από αθέμιτες πρακτικές.

«Μειώνουμε τον συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9% για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων από το  29-20% σε 2 χρόνια, εξορθολογίζουμε τις ασφαλιστικές εισφορές με αναπτυξιακά κριτήρια, και εγγυόμαστε άριστη αξιοποίηση όλου του κοινοτικού κεκτημένου Α’ και Β’ πυλώνα καθώς και των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ», πρόσθεσε η κ. Αραμπατζή, αναφερόμενη στη «δέσμευση της ΝΔ» για την ανάταξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Σημεία ομιλίας του Μιχάλη Ανατολίτη, Αντιπροέδρου στον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ)

«Τι ζητάει σήμερα η αγορά; Ζητάει επώνυμα και ασφαλή προιόντα, με σταθερή και υψηλή ποιότητα, που να έχουν παραχθεί μέσα από φιλικές στο περιβάλλον πιστοποιημένες διαδικασίες  παραγωγής και από εκπαιδευμένους ανθρώπους, και φυσικά ζητάει να ενημερωθεί και να έχει στη διάθεση του επαρκής και αξιόπιστες πληροφορίες», επεσήμανε κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Μιχάλης Ανατολίτης.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει, που τρέχει με ταχύτητες 4G και που συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναδιαμορφώνουν τις παραγωγικές διαδικασίες,  «εμείς κινδυνεύουμε να μείνουμε εγκλωβισμένοι στο περιθώριο, καθηλωμένοι στις χώρες χαμηλής παραγωγικής βάσης, χαμηλής εξειδίκευσης, χαμηλής προστιθέμενης αξίας και τελικά χαμηλών μισθών».

Ο κ. Ανατολίτης υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα ένας σημαντικός κλάδος οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης. Το γεωργικό προιόν αποτελεί το 6% του εθνικού ΑΕΠ, οι εξαγωγές αγροτικών προιόντων αντιπροσωπεύουν το 1/3 των συνολικών εξαγωγών της χώρας και δίνει δουλειά στο 17% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.

Σημεία ομιλίας του Γιώργου Κασαπίδη, Βουλευτή Νέα Δημοκρατία

Στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της παραγωγής νέου πλούτου στη χώρα έδωσε έμφαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος μετείχε ως ομιλητής στις εργασίες του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. Ως προς αυτό, ο γεωργικός τομέας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, είπε ο κ. Κασαπίδης.

Αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο της παράδοσης, της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας, που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη γνώση. Η παράδοση αναφέρεται στην εμπειρική γνώση και η τεχνογνωσία και η καινοτομία στη συστηματική επιστημονική γνώση. Εκτίμησε ότι αυτό που λείπει εδώ και πολλά χρόνια από την πατρίδα μας είναι οι γεωργικές εφαρμογές. Αναφέρθηκε επιπλέον στις δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και από τη σκοπιά της υγιεινής διατροφής όσο και ως φαρμακευτικά φυτά και συμπληρώματα διατροφής. Επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης του πλούτου της χώρας μας σε βότανα, με πρότυπο τη μαστίχα ή τον κρόκο. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επίσης τόνισε την αναγκαιότητα σύνταξης ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα στοχεύει στην παραγωγή επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων για ένα ενημερωμένο καταναλωτικό κοινό.

Σημεία ομιλίας του Εμμανουήλ Δομαζάκη, Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλλου, Creta Farms

«Εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά παραγωγών να παράγει σύμφωνα με μια μοναδική εκτροφή παγκοσμίως, δημιουργούμε εξειδικευμένο σύστημα ποιοτικού ελέγχου και ελέγχουμε όλα τα στάδια παραγωγής της φάρμας μέχρι το τελικό προϊόν», σημείωσε στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms Εμμανουήλ Δομαζάκης, αναλύοντας τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα.

«Επτά στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι ανησυχούν για την ευζωία και εκτροφή των ζώων», υπογράμμισε ο κ. Δομαζάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει 20 κατοχυρωμένες πατέντες παγκοσμίως και στάθηκε στη συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς.

Σημεία ομιλίας Γιώργου Κατσουράνη, Διευθύνων σύμβουλος Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη» του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς

«Θα πρέπει έως το 2050 να αυξήσουμε την παραγωγή μας κατά περίπου 70%, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και προστατεύοντας το εισόδημα περίπου του 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση», παρατήρησε κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Γιώργος Kατσουράνης.

Ο ίδιος στάθηκε στην παράμετρο της ενσωμάτωσης τεχνολογίας. «Είναι κάτι τόσο σημαντικό, όμως, εδώ στην Ελλάδα μάλλον δεν το έχουμε αντιληφθεί, αφού εξακολουθούμε να είμαστε ουραγοί σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ψηφιακή εποχή: δεν αποκτούμε τις απαραίτητες δεξιότητες, δεν υιοθετούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες και δεν δημιουργούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ψηφιακή ανάπτυξη με βάση την τελευταία μελέτη της Accenture για την ψηφιακή Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Κατσουράνης, προτρέποντας για την αξιοποίηση εργαλείων και προγραμμάτων που στην πραγματικότητα απαντούν στο κεντρικό ερώτημα: «Πώς μπορεί η τεχνολογία να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μου».

Σημεία ομιλίας Βασίλειου Μάρκου, Πρόεδρος ΔΣ, ΒΙΟΛΑΡ, Πρόεδρος, Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος

Προτάσεις για την αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας διατύπωσε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα o πρόεδρος ΔΣ της ΒΙΟΛΑΡ και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Βασίλειος Μάρκου, υπογραμμίζοντας ότι ο τομέας σήμερα καλύπτει 2.500.000 στρέμματα, απασχολεί περισσότερους από 55.000 αγρότες και οδηγεί σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ άμεσο ετήσιο εισόδημα.

Στο πλαίσιο αυτό, προέκρινε τη δημιουργία ομάδων καλλιεργητών για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος στην αγορά αγροεφοδίων, αλλά και στην πώληση προϊόντος. Επίσης, μίλησε για χρήση τραπεζικών καρτών συμβολαιακής γεωργίας, ώστε να λαμβάνεται η έκπτωση του μετρητοίς στις αγορές, υιοθέτηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας, εξοικονομώντας σε λίπανση, άρδευση και λοιπές εισροές, καθώς και επιλογή της ποικιλίας με την μεγαλύτερη απόδοση σε ίνα και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη πιστοποίησης της παραγωγής και της ποιότητας, όπως και έγκαιρης - «ή καλύτερα, σωστής» - πώλησης του βάμβακος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μέχρι στιγμής δράσεις της ΔΟΒ, που υπενθυμίζεται ότι συστήθηκε μόλις το 2016, και στις οποίες συγκαταλέγονται:

•Ο έλεγχος του 1% της Ελληνικής παραγωγής, δημιουργώντας Εθνικό φάκελο Ποιότητας

•Ο έλεγχος των ποικιλιών (παραγόμενες & καλλιεργήσιμες) στην Ελλάδα, για να εντοπιστούν οι καλύτερες (ίνα & ποιότητα) και να προταθούν στους παραγωγούς να τις καλλιεργήσουν σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Σποροπαραγωγών.

•Ο έλεγχος των επιμολύνσεων στο Σύσπορο βαμβάκι.

•Η συλλογή και η ενοποίηση όλων των πληροφοριών για το ελληνικό βαμβάκι σε έναν ιστότοπο! www.hca.org.gr

•Η ενημέρωση των παραγωγών προκειμένου να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις (καλλιεργητικές & εμπορικές)

•Ενέργειες προς την κατεύθυνση πιστοποίησης του ελληνικού βαμβακιού κατά το Εθνικό Πρότυπο AGRO 2.1 – 2.2. και η δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Εμπορικού Σήματος Βάμβακος μαζί με τους Ισπανούς

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής παρότρυνε τους παραγωγούς για τη δημιουργία ομάδων καλλιεργητών για επίτευξη οικονομιών κλίμακος στην αγορά αγροεφοδίων αλλά και στην πώληση προϊόντος, τη χρήση Τραπεζικών Καρτών Συμβολαιακής Γεωργίας, ώστε να λαμβάνεται η έκπτωση του Μετρητοίς στις Αγορές, την υιοθέτηση πρακτικών γεωργίας ακριβείας, εξοικονομώντας σε λίπανση, άρδευση και λοιπές εισροές, την επιλογή της ποικιλίας με την μεγαλύτερη απόδοση σε ίνα και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, την πιστοποίηση της παραγωγής και της ποιότητας, καθώς και τη σωστή πώληση του βάμβακος.

Τελειώνοντας, την ολιγόλεπτη ομιλία του ο κ. Μάρκο τόνισε: «Όπου παράγεται βαμβάκι υπάρχει πλούτος, δυναμική παραγωγή και πρόοδος. Γι’ αυτό και το βαμβάκι έχει επικρατήσει να λέγεται: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ!!!! Ακολουθήστε μας!!!».


Σημεία ομιλίας Δημήτρη Χρήστου, Διευθυντής Ανάπτυξης Αγοράς, GS1 Association Greece

Στα οφέλη από τη δημιουργία επώνυμων προϊόντων αναφέρθηκε ο διευθυντής Ανάπτυξης Αγοράς της GS1 Association Greece Δημήτρης Χρήστου κατά τη συμμετοχή του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για διευκόλυνση αφενός στην αναζήτηση των προϊόντων και στην αναγνώρισή τους, αφετέρου στην αξιολόγηση και στην επιλογή των προϊόντων. Παράλληλα, στάθηκε στην ψυχολογική ικανοποίηση από την αγορά ενός επώνυμου προϊόντος, στην απαλλαγή από το πρόβλημα των συγκρίσεων μεταξύ προϊόντων, στο Brand Loyalty, μείωση αντιλαμβανόμενου κινδύνου από την αγορά, και στη δημιουργία μίας και σταθερής εικόνας για το προϊόν στο μυαλό των καταναλωτών.

Σημεία ομιλίας του Παναγιώτη Καλφούντζου, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ΘΕΣγη Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας

Ο συνεταιρισμός αντιμετώπισε την κρίση και ως ευκαιρία, υπογράμμισε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος του ΘΕΣγη Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας. Φιλοσοφία των ανθρώπων του συνεταιρισμού είναι να αποτελεί ο ΘΕΣγη πρότυπο και σύγχρονο συνεταιρισμό στις μεγάλες καλλιέργειες, σύμφωνα με ευρωπαϊκά μοντέλα, ανέφερε. Ως στόχοι του συνεταιρισμού αναφέρθηκαν: η οργάνωση και ο προγραμματισμός της παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς, η οργάνωση της παραγωγής με την ουσιαστική υποστήριξη προς τους παραγωγούς-μέλη από τους γεωπόνους, η ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας, η μείωση του κόστους παραγωγής και η βελτιστοποίηση των παραγομένων προϊόντων.

Έμφαση δίνεται επίσης σε καινοτόμους γεωργικές πρακτικές, αλλά και στην εκπαίδευση των μελών, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΘΕΣγη. Επισημάνθηκαν ως σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος: η μείωση επενδύσεων και απασχόλησης, η συνεχής κάμψη του γεωργικού εισοδήματος, το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, η αύξηση της «μαύρης» οικονομίας, το έλλειμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, η απουσία σχεδίου προσαρμογής στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και, επιπλέον, οι συνεχείς αλλαγές σε επίπεδο φορολογίας, η γραφειοκρατία αλλά και η παντελής έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας. Ο κ. Καλφούντζος τόνισε ότι σήμερα χρειάζεται η επαναθεμελίωση στη χώρα μας της έννοιας του συνεργατισμού. Στη βάση όλων των παραπάνω, επισημάνθηκε πως βασικός παράγοντας για την επιτυχία ενός αγρότη ειδικά σε περιόδους κρίσης είναι η προσπάθεια δημιουργίας εκμετάλλευσης με σημαντικό μέγεθος κυρίως μέσα από τη συμμετοχή σε συνεταιρισμούς.

Σημεία ομιλίας του Αντώνιου Λάσκου, Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς-Πηλίο

«Έχουμε άραγε ποτέ αναλογιστεί πόσα επαγγέλματα εξαρτώνται από την αγροδιατροφική δραστηριότητα που εμπίπτει σε μια πολύ βασική ανάγκη των ανθρώπων; Μια γρήγορη σκέψη θα μας δώσει παραδείγματα που ενισχύουν την άποψη ότι η ποιοτική αγροτική επιχειρηματικότητα αφορά ένα ευρύ φάσμα εργασιών και έναν τομέα που με τους σωστούς χειρισμούς μπορεί να είναι μία ισχυρή απάντηση στην ανεργία», τόνισε κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς-Πηλίου Αντώνιος Λάσκος.

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε χαρακτηριστικά ότι η πολυδιάσπαση του αγροτικού χώρου και η έλλειψη συντονισμού και αυτοοργάνωσης των αγροτών δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές, γιατί πέφτουν θύματα όσων διακινούν αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, περιορίζει τα δυνητικά έσοδα του κράτους, καθώς ενισχύει την φοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία, και εν τέλει υποβαθμίζει τις δυνατότητες των ίδιων των παραγωγών για ανάπτυξη του βιοτικού τους επιπέδου.

Αναφερόμενος στον ρόλο του κράτους, ο κ. Λάσκος μίλησε για την ανάγκη να αποφευχθεί το λάθος των προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή το γεγονός ότι «ενώ οι Συνεταιρισμοί εισέπραξαν χρήματα, ευρωπαϊκά και κρατικά, δεν υπήρξε συντονισμένος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πόσο οργανωμένοι τελικά ήταν οι διαχειριστές των χρημάτων και πού κατέληγαν αυτά».

Σημεία ομιλίας του Θανάση Βακάλη, Πρόεδρος ΔΣ, ΘΕΣγάλα συνεταιρισμός

Τις επιτυχίες του συνεταιρισμού στα 7 χρόνια λειτουργίας του, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στη στήριξη των παραγωγών και τη διάθεση ποιοτικού προϊόντος σε χαμηλή τιμή στους καταναλωτές, όπως και στην υπεραξία που απέκτησε το κύριο προϊόν του συνεταιρισμού, το γάλα, μέσα από την καινοτομία και την επένδυση εξέθεσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης σε ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ECONOMIST στη Λάρισα. Αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα πρωτοβουλία του συνεταιρισμού για τη δημιουργία «ομπρέλας» Ελλήνων παραγωγών και συνεταιρισμών μέσω των νέων καταστημάτων του ΘΕΣγάλα, που λειτουργούν ως «συνεταιριστικές γωνιές».

Παρουσίασε επίσης σειρά προτάσεων σχετικά με τα νέα συνεταιριστικά σχήματα στη χώρα, μεταξύ άλλων την ανάγκη οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι να βρίσκονται στα χωράφια και τις φάρμες (και όχι σε κάποια γραφεία), να θεσπιστεί θέση μόνιμου γενικού γραμματέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, να είναι αρκετά χαμηλότερη η φορολόγηση των συνεταιρισμών από τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων αγροτών, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα πιο επιτυχημένα αντίστοιχα συνεταιριστικά σχήματα στην Ευρώπη δεν διέπονται από κάποιον «ειδικό συνεταιριστικό νόμο».


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία