BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Καλύτερη τιμή και τεχνογνωσία προσφέρει στους παραγωγούς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η καλύτερη τιμή σε σχέση με το ζωτροφικό, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φέτος θα προχωρήσει σε αγορές κριθαριού με τιμή τα 172 ευρώ ανά τόνο, από κοινού με την παροχή τεχνογνωσίας που μειώνει τις ανάγκες για ψεκασμούς και αυξάνει την απόδοση ανά στρέμμα, είναι οι κύριοι λόγοι για να επιλέξει κάποιος παραγωγός να συνεργαστεί με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Καλύτερη τιμή και τεχνογνωσία προσφέρει στους παραγωγούς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

2
0

Τα παραπάνω ανέφερε ο γεωπόνος, ειδικός συνεργάτης της εταιρείας Βασίλης Κοτούλας στο  πλαίσιο της εκδήλωσής της για την συμπλήρωση 10 χρόνων του προγράμματος  συμβολαιακής γεωργίας με τίτλο: « Αθηναϊκή Ζυθοποιία: 10 χρόνια ελληνικό κριθάρι» την Πέμπτη 17 Μαΐου, στο πρότυπο μικροζυθοποιείο ΑΘΗΝΕΟ που έχει δημιουργήσει.

«Μέχρι στιγμής τα πάμε πολύ καλά και αυξάνοντας τις αποδόσεις και μειώνοντας όσο μπορούμε το κόστος της καλλιέργειας.  172 ευρώ τον τόνο θα πληρωθούν φέτος οι παραγωγοί από εμάς. Η τιμή του ζωτροφικού στην Ελλάδα είναι 25 με 30 ευρώ τον τόνο παρακάτω .Όταν εμείς πληρώνουμε 172, μπορεί ακόμα να μην έχει ανοίξει η αγορά του ζωοτροφικού αλλά τα τελευταία χρόνια κινείται γύρω στα 145 με 15 ευρώ, επομένως υπάρχει άμεσο όφελος για τον παραγωγό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ανεβάζει τις στρεμματικές αποδόσεις, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για ψεκασμούς καθώς χρησιμοποιούνται ανθεκτικότερες ποικιλίες και σπόροι που έχουν ήδη μπολιαστεί με μυκητοκτόνα.

Όσον αφορά το πρόγραμμα, τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης κάνουν λόγο για:

– Συμμετοχή 2.500 Ελλήνων παραγωγών από  19 νομούς

– Από το 2008 η εταιρεία έχει προμηθευτεί πάνω από 327.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, 52.000 εκ των οποίων το 2017

– Η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 170.000 στρέμματα ελληνικής γης, μία έκταση ίση με το νησί της Σαμοθράκης

– Η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα 60 εκατ. ευρώ

– Έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας κυρίως στον αγροτικό τομέα

– Συνεργασία με 27 συγκεντρωτές

– Λειτουργία 5 πειραματικών αγρών για δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού

– Συνολικά έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες κριθαριού, 17 από τις οποίες έχουν μπει στην παραγωγή

Όσον αφορά την συζήτηση περί ελληνικότητας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στον χώρο της ελληνικής ζυθοποιίας ο κ. Δανιηλίδης δήλωσε: «Η εταιρεία μας μπορεί πλέον να είναι κομμάτι μιας πολυεθνικής αλλά την ελληνική της ψυχή δεν την έχασε ποτέ». Επίσης έκανε λόγο για επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία του στη χώρα μας, ύψους 142 εκατομμυρίων ευρώ από το 2009 και έπειτα, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλα 61 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2017- 2019. «Όσοι βγάζουν κραυγές περί ελληνικότητας καλό θα είναι να δουν πρώτα τον αντίκτυπο της εταιρείας μας στην ελληνική οικονομία» σχολίασε με νόημα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών,  Γαρυφαλλιά Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Ζυθοποιίας από το 2011 μέχρι σήμερα. «Κάθε καλλιεργητική περίοδο εγκαθίστανται πέντε πειραματικοί αγροί αξιολόγησης νέων ποικιλιών κριθαριού. Μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες, από τις οποίες 17 έχουν ενταχθεί στην ελληνική παραγωγή κριθαριού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας πραγματοποιούνται και δοκιμές σε νέα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την προστασία της καλλιέργειας από ζιζάνια και ασθένειες» τόνισε.

Ο Πάνος Σταυρακάρας, συνεργάτης της ζυθοποιίας, που έχει αναλάβει τη συγκέντρωση του κριθαριού για τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης στάθηκε κυρίως στη δυνατότητα που δίνει στους παραγωγούς η συνεργασία με την Αθηναϊκής Ζυθοποιία ώστε να έχουν πρόσβαση σε πιο ανθεκτικές ποικιλίες, καθώς και στα πλεονεκτήματα που έχει η καλλιέργεια του κριθαριού έναντι άλλων καλλιεργειών που μπορεί να επιλέξει ο Έλληνας παραγωγό.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία