BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Δημιουργία Μουσείου Μήλου και Αχλαδιού στη Ζαγορά με σύμμαχο και την πολιτεία

Στις προοπτικές που μπορούν να δώσουν οι αναπτυξιακές προσπάθειες του συνεταιρισμού Ζαγοράς σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από την δημιουργία του Μουσείου Μήλου και Αχλαδιού αναφέρθηκαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στο κέντρο της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου.

Δημιουργία Μουσείου Μήλου και Αχλαδιού στη Ζαγορά με σύμμαχο και την πολιτεία

2
0

Ειδικότερα, η οργάνωση έχει υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο ύψους 5 εκατ. ευρώ για επέκταση των ψυκτικών χώρων και αγορά νέου διαλογητηρίου τελευταίας τεχνολογίας. Η επένδυση – σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που συμμετείχε στην εκδήλωση στο Caravel - θα δώσει προοπτική στην περιοχή για την επόμενη 30ετία και έχει όλες τις προϋποθέσεις να χρηματοδοτηθεί. Ο Βαγγέλης Αποστόλου επίσης έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη δημιουργία του Μουσείου σημειώνοντας χαρακτηριστικά «έχετε καταθέσει πρόταση, με την οποία συμφωνούμε».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου και αφορούσε την παρουσίαση του δίτομου έργου και την προβολή του ντοκιμαντέρ του Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.

Έκκληση Αποστόλου στους αγρότες για συνεργατικά σχήματα

Αποστόλου: Περιμένω μια Διεπαγγελματική στη φέτα μέχρι να λήξει η θητεία μου

Έκκληση σε όλους τους ανοργάνωτους αγρότες να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια που προβλέπονται από το αντίστοιχο μέτρο του ΠΑΑ και να προχωρήσουν στη συγκρότηση συνεργατικών σχημάτων απηύθυνε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου  από το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση του δίτομου έργου για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. 

Ο υπουργός  απηύθυνε επίσης «ύστατη έκκληση» στους αιγοπροβατοτρόφους και τους τυροκόμους: «Η υπεράσπιση του γάλακτος και της φέτας περνάει μέσα από τη συνεργασία τους. Δεν μπορεί να παρέμβει ο υπουργός στην τιμή, αυτή τη διαμορφώνει η αγορά, και στην αγορά οι κτηνοτρόφοι μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά μόνον όταν είναι οργανωμένοι. Μία λοιπόν Διεπαγγελματική, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα… θα περιμένω μέχρι να λήξει η θητεία μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού έχει ως εξής:

«Δεν είναι μικρό πράγμα, μια κοινωνική συλλογικότητα, να κουβαλάει κληρονομιά οικονομικού πολιτισμού ενός αιώνα. Πόσο μάλλον που ο αιώνας αυτός στην Πατρίδα μας σημαδεύτηκε από όσα μπορεί και όσα δεν μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Για το λόγο αυτό, η εαρινή τούτη σύναξη υπό την αιγίδα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, την παρουσία συνεταιριστών, επιστημόνων καλλιτεχνών και όλων των φίλων που βρίσκονται εδώ με αφορμή την παρουσίαση της δίτομης ιστορίας 100 χρόνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό που έχει καταφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς προκαλεί κατά πρώτον έπαινο και κατά δεύτερο ευθύνη.  Είναι σπουδαίο έργο και ταυτόχρονα δύσκολο φορτίο.

Σπουδαίο έργο γιατί κατόρθωσε να συντηρήσει με αξιοπρέπεια τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών τριών γενιών και δύσκολο φορτίο γιατί θα πρέπει  να μην διαψεύσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της τέταρτης, της νέας γενιάς συνεταιριστών παραγωγών.

Θα μπορούσαν τα 100 αυτά χρόνια, μέσα στον ευλογημένο και συνάμα δύσκολο αυτό τόπο, να είναι 100 χρόνια ιδιόρρυθμης μοναξιάς, όπως θα έλεγε ο δικός μας Γκαρσία Μαρκές, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Όμως ομόθυμα και επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά, οι κάτοικοι της Ζαγοράς, σε μια εκατονταετία που τα οικονομικά πρότυπα  και τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης, καθώς και οι κοινωνικοί και πολιτικοί κραδασμοί άνοιγαν σε άλλα μέρη της πατρίδας μας τους δρόμους της φυγής και της εγκατάλειψης, αντιλήφθηκαν ότι η γη τους  φύλαγε μέσα της σταθερές αξίες που καμιά πληθυσμιακή μετακίνηση, καμιά μετανάστευση ή αστυφιλία δεν θα μπορούσε να τους δελεάσει με κάποια άλλη «γη της επαγγελίας».

Με σύνεση και συλλογικότητα, μόχθο και σύγχρονο πνεύμα, καταφέρατε να διασώσετε να εμπλουτίσετε  το φυσικό αγροτικό τοπίο, να διασφαλίσετε την οικολογική του συνοχή, να στηρίξετε το παρόν μέλλον του τόπου σας.

Αντιληφθήκατε με τον καλύτερο τρόπο τον πυρήνα των σύγχρονων αγροδιατροφικών αξιώσεων που λέει ότι η ποιότητα έχει  μπει αποφασιστικά στο προσκήνιο των διατροφικών και οικονομικών αξιών. Οικοδομήσατε ένα συνεταιρισμό υπόδειγμα και καταστήσατε τα προϊόντα σας περιζήτητα ανά τον κόσμο.

Όλα αυτά που λέω δεν έχουν καμιά διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας ή εξιδανίκευσης  των πραγμάτων. Θέλουν να βάλουν σε πρώτο πλάνο, να δώσουν προτεραιότητα στην αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη στο έργο σας.

Η πολιτειακή και κυβερνητική παρουσία εδώ σήμερα δεν έχει επετειακό χαρακτήρα. Έχει χαρακτήρα έγνοιας, συστράτευσης και στήριξης των προσπαθειών σας. Η παρουσία μας εδώ να εκληφθεί και ως συνάντηση εργασίας. Μόνον έτσι αποκτούν αξία οι συμβολισμοί, όταν δίνουν αφορμή για τη συνέχεια, για το καλύτερο, για την πρόοδο.

Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι αναλάβαμε τη διακυβέρνηση τη χώρας αποφασισμένοι να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα δύσκολα και είμαστε μια ανάσα από το να το ολοκληρώσουμε, να το πετύχουμε.

Και σε αυτή την προσπάθεια ο αγροτικός χώρος πρωταγωνιστεί. Θα είμαστε δίπλα σας και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας για να πάμε όλοι μαζί μπροστά και να βγούμε από τα δύσκολα.

Θα βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και συνεννόηση με τον Συνεταιρισμό σας, το Δήμο και τους Φορείς της περιοχής, προκειμένου να διευκολύνουμε κάθε επενδυτική και αναπτυξιακή προσπάθεια σας, προς όφελος των παραγωγών και της περιοχής σας

Έχετε καταθέσει πρόταση επενδυτικού σχεδίου ύψους 5 εκατ. € για επέκταση των ψυκτικών χώρων και αγορά νέου διαλογητηρίου τελευταίας τεχνολογίας. Η επένδυση θα δώσει προοπτική στην περιοχή για την επόμενη 30ετία και έχει όλες τις προϋποθέσεις να χρηματοδοτηθεί.

Έχετε επίσης καταθέσει πρόταση, με την οποία συμφωνούμε και θα βοηθήσουμε για την ίδρυση στην Ζαγορά Μουσείου Μήλου και Αχλαδιού.

Το Μουσείο θα μπορεί να λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος όπου θα παραδίδονται σεμινάρια και ημερίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας, συνεταιριστικής οργάνωσης και δραστηριότητας, τοπικής ανάπτυξης.

Και βέβαια γνωρίζω και την πρότασή σας για τη φορολογική αντιμετώπιση των συνεταιρισμένων αγροτών. Όμως για το θέμα αυτό είναι μαζί μας η αρμόδια Υπουργός, η δική σας η Κατερίνα.

Επιτρέψτε μου, όμως να εκμεταλλευτώ το βήμα που μου δώσατε για να απευθυνθώ σε όλους τους αγρότες μας. Γιατί μέσα στο χρόνο έχουν ακολουθηθεί, αρκετές φορές, όχι βέβαια από εσάς, αλλά από άλλες συνεργατικές οντότητες και κακές πρακτικές διαχείρισης, έγιναν λάθη και αστοχίες που δεν λύθηκαν στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να τα βρίσκουμε μπροστά μας και να μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε απαλλαγμένοι από δουλείες και εξαρτήσεις.

Ύστατη έκκληση στους αιγοπροβατοτρόφους και τους τυροκόμους μας: Η υπεράσπιση του γάλακτος και της φέτας περνάει μέσα από τη συνεργασία τους… Δεν μπορεί να παρέμβει ο Υπουργός στην τιμή… την διαμορφώνει η αγορά …και στην αγορά οι κτηνοτρόφοι μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά μόνον όταν είναι οργανωμένο …

Μία λοιπόν Διεπαγγελματική, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα… Θα περιμένω μέχρι να λήξει η θητεία μου. Και μια δεύτερη έκκληση σε όλους τους ανοργάνωτους αγρότες:  Δεν μπορεί τη στιγμή που, όχι μόνο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνεργασία, αλλά και δεκάδες εκατ. ευρώ για τη στήριξή σας από συγκεκριμένο μέτρο του ΠΑΑ και μάλιστα με ευκολία στην υλοποίησή του, εσείς να μην προχωρείτε στην απορρόφησή του.

Συνήθως δίνουμε την ευχή να τα «εκατοστήσετε». Εσείς το πετύχατε. Λαμβάνοντας υπόψη το φίλεργο των κατοίκων και παραγωγών της Ζαγοράς, αυτό που θα ήθελα να σας ευχηθώ είναι να συνεχίσετε με το ίδιο πνεύμα σύνεσης και ομοθυμίας, και εντάσσοντας την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στις δραστηριότητές σας, να παραμείνετε ο φάρος εκείνος, που έχει ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα ο αγροτικός χώρος της πατρίδας μας».

Η παρουσίαση

Να σημειωθεί ότι το δίτομο λεύκωμα 1.126 σελίδων με πλήρη αναφορά στην ιστορία του Συνεταιρισμού από το 1916 ως το 2016, το οποίο υπογράφουν οι Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και Διονύσιος Βαλασσάς, Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που είναι ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ αποτελεί μία εκ των κορυφαίων δράσεων του ευρύτερου σχεδιασμού της Οργάνωσης, που εκπονήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας.

Μετά την παρουσίαση της έκδοσης ακολούθησε προβολή σχετικής ταινίας, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο διαγωνιστικό τμήμα δύο διεθνών φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, με τίτλο «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και Έρευνα- Κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη αποτυπώνει συνολικά την ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού όλα αυτά τα 100 χρόνια, ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τοπικής και εθνικής ιστορίας. Επίσης ταξιδεύει τον θεατή μέσα στη φύση του Πηλίου που προσφέρει απλόχερα τα δώρα της στους αγρότες.

Η μουσική του γνωστού Βολιώτη, Ανδρέα Κατσιγιάννη καθώς και η επιμέλεια των προφορικών μαρτυριών από τον Αντώνη Πολίτη σε συνδυασμό με το μοντάζ της Αθανασίας Ξαφάρα έδωσε στο ντοκιμαντέρ στοιχεία ποιότητας και άμεσης διάδρασης που κερδίζουν τον θεατή. Χαρακτηριστική είναι και η παρουσία στην ταινία αιωνόβιας Ζαγοριανής γεννημένης λίγους μήνες πριν την ίδρυση της Οργάνωσης το 1916, που αναφέρεται στην εποχή μέσα από τα προσωπικά βιώματα 100 χρόνων. Παράλληλα στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται απόψεις και βιώματα των ίδιων των μελών του Συνεταιρισμού για το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο της Οργάνωσης, αλλά και ολόκληρης της περιοχής καθώς ο Συνεταιρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής λειτουργίας και ανάπτυξης του τόπου.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …» παραπέμπει στο μόχθο των αγροτών της Ζαγοράς και της γύρω περιοχής, που χωρίς μηχανικά μέσα και μηχανήματα μόνο με τα χέρια τους και δυο εργαλεία, δηλαδή το τσαπί και θκέλι (δικέλι), κατάφεραν να εκχερσώσουν απέραντες εκτάσεις από ήμερες και άγριες καστανιές, να δημιουργήσουν αναβαθμίδες χτίζοντας πεζούλες από χιλιάδες πέτρες στηρίζοντας τα επικλινή εδάφη της Ζαγοράς και να δημιουργήσουν προοδευτικά έναν απέραντο μηλεώνα.

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού, όπως και τα μέλη, στήριξαν το σύνολο των δράσεων που συνέβαλλαν στην ένταξη του Συνεταιρισμού στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, με έμφαση στον συνεργατισμό και την αλληλεγγύη που έχει αναπτύξει. Σταθερή προσήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ίδρυση ενός μουσείου μήλου και πολιτισμού της αγροτικής παραγωγής στη Ζαγορά, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης και εκπαίδευσης για επισκέπτες και κατοίκους.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Divani Caravel Hotel και τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, προσέφερε στους παριστάμενους γεύσεις από τη Ζαγορά που παράγονται από μήλα και πετιμέζι «ZAGORIN» και άλλα εδέσματα της τοπικής γαστρονομίας .

Στον χώρο της εκδήλωσης αναπτύχθηκε έκθεση ζωγραφικής με τα έργα του Ζαγοριανού καλλιτέχνη Κώστα Κομνηνού, τα οποία κοσμούν το δίτομο έργο του Συνεταιρισμού. Ο ζωγράφος εμπνεύστηκε από καθημερινές εικόνες της αγροτικής παραγωγής και της συνεταιριστικής δραστηριότητας της Ζαγοράς και του Πηλίου ευρύτερα, στο παρελθόν αλλά και σήμερα.

Το δελτίο τύπου


Στην κατάμεστη αίθουσα OLYMPIA του ξενοδοχείου Divani Caravel Hotel, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου το δίτομο έργο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου 1916-2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα» και προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «με τα τσαπιά και με τα θκέλια».  Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ήταν παρών και μάλιστα, κατά την αποχώρησή του, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα στήριξης δράσεων όπως αυτή του Συνεταιρισμού, που είναι ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ZAGORIN. Άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προλογίζει το ιστορικό λεύκωμα.


Στον χώρο αναπτύχθηκε επίσης έκθεση ζωγραφικών έργων και σκίτσων του Κώστα Κομνηνού, που κοσμούν τους δύο τόμους και ο Συνεταιρισμός πρόσφερε γεύσεις από Π.Ο.Π. μήλα Zαγοράς  και από το βραβευμένο για την ανώτερη γεύση του πετιμέζι από Π.Ο.Π. φυρίκια Πηλίου στο κοινό, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου και με τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς.


Την έκδοση υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΔΠΘ και ο Διονύσης Βαλασσάς, επί 34 χρόνια διευθυντής του Συνεταιρισμου και αποτελεί έργο μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που εργάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα των 1126 σελίδων. Οι ειδικοί και οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν είναι:  Πολίτης Αντώνης, Παναγιώτης Σαράφης, Πέτρος Βελέντζας, Ιωάννης Γκλαβάτος, Αχιλλέας Γκλαβάτος, Χαράλαμπος Ψιμόπουλος, Βασίλειος Μπιρλιράκης, Ευάγγελος Τσιάμης, Σοφία Ξυνογαλά, Βασίλειος Αγιοπετρίτης, Νικόλαος Διαμαντάκος, Εμμανουήλ Γκαγκάκης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους συγγραφείς και την ομάδα που τους πλαισίωσε, στην πολύπλευρη τεκμηρίωση όλων των στοιχείων και πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην έκδοση. Την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η  Αποστολία Παλάσκα εκ μέρους των «Γραφικών Τεχνών ΠΑΛΜΟΣ» που είχαν και την τελική επιμέλεια της εκτύπωσης. Το ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσίας Γιώργου Λάγδαρη, με κείμενα – έρευνα Αλέξανδρου Καπανιάρη, κατέπληξε το κοινό με τα εξαιρετικά πλάνα από την Πηλιορείτικη γη και τα προϊόντα της, που επιμελήθηκε ο Τάσος Νικολάου ως διευθυντής φωτογραφίας. Την μουσική για την ταινία συνέθεσε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και οι συνθέσεις του αποτελούν το συνολικό μουσικό έργο του Συνεταιρισμού EUPHORIA. O Αντώνης Πολίτης καθοδηγούμενος από την επεξεργασία όλου του ιστορικού αρχείου των πρακτικών του Συνεταιρισμού για το δίτομο λεύκωμα, επιμελήθηκε τις προφορικές μαρτυρίες. Η  Αθανασία Ξαφάρα ήταν υπεύθυνη για το μοντάζ και η αφήγηση είναι από τον  Γιάννη Καπουρνιώτη και Δημήτρη Δακτυλά.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου αποτελούμενο από την πολιτική ηγεσία, συνεργάτες του Συνεταιρισμού αλλά και φίλους, όπως και Ζαγοριανούς που ζουν στην Αθήνα. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, τον Προέδρο της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας Συμεών Μπαλλής τον Πρόεδρο της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας η Βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης, την Πρόεδρο της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκπροσώπησε ο Βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΚΚΕ ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νικόλαος Μωραΐτης και παρούσα ήταν και η Υφυπουργός Οικονομικών, πρώην εργαζόμενη στον Συνεταιρισμό, Αικατερίνη Παπανάτσιου. Παρών στην εκδήλωση και ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης που είναι και μέλος του Συνεταιρισμού επί δεκαετίες. Όλοι οι προαναφερόμενοι απηύθυναν χαιρετισμό, με τον Υπουργό να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τους σχεδιασμούς του Συνεταιρισμού για επέκταση ψυκτικών εγκαταστάσεων, αγορά υπερσύγχρονου διαλογητηρίου και ίδρυση μουσείου μήλου και αχλαδιού που θα αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης για την συνεταιριστική οργάνωση και την αγροτική επιχειρηματικότητα. Το κοινό ενημερώθηκε επίσης ότι επόμενοι στόχοι του Συνεταιρισμού είναι η ένταξη στον διεθνή κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και η ολοκλήρωση του ψηφιακού αρχείου της Οργάνωσης το οποίο στόχος είναι να αποτελέσει προσβάσιμο εργαλείο για την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα.



Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Αιδεσιμολογιότατος Οικονόμος π. Χρήστος Μανωλάς, εφημέριος στο Ι. Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κασαπίδης Βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Ντίτορας, Συντονιστής στην Αποκεντρωμένη  Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, ο Θανάσης Δημάκης, Γενικός Γραμματέας της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, ο Μάρκος Μπόλαρης, πρώην Αν. Υπουργός και Υφυπουργός, ο Απόστολος Παπατόλιας, πρώην Νομάρχης Μαγνησίας, η Έλενα Αντωνοπούλου πολιτευτής της Ν.Δ. στη Μαγνησία και κόρη του Βουλευτή Ι.Αντωνόπουλου που στήριξε ιδιαίτερα τον Συνεταιρισμό κατά τη δεκαετία του 1980 αλλά και ο Στέφανος Κούτρας, Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Αττικής. Παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος. 


Την εκδήλωση συντόνισε ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το περιεχόμενο του δίτομου πονήματος ανέλυσαν διεξοδικά η Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας και η Μαρία Γκασούκα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υποστήριξε σθεναρά  τη συγκεκριμένη δράση, που ήταν ενταγμένη στο συνολικότερο επιστημονικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του Συνεταιρισμού, το 2016. Με ιδιαίτερη περηφάνια για την πορεία της Οργάνωσης, υποδέχθηκε μαζί με τους συνεργάτες του Συνεταιρισμού, τους προσκεκλημένους. Σημαντικό για τη διοίκηση της αιωνόβιας Οργάνωσης είναι ότι το συνολικό έργο που κυκλοφορεί ενιαίο, οι δύο τόμοι και η ταινία, αναδεικνύουν τους κόπους και τις θυσίες των αγροτών της Ζαγοράς και των δύο διπλανών χωριών Πουρίου και Μακρυράχης, στο παρελθόν αλλά και σήμερα και ταυτόχρονα αποτελούν δίδαγμα συνεταιριστικής δραστηριότητας για τις επόμενες γενιές.


Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αντώνης Λάσκος, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη πορεία των δράσεων και όλους όσους στήριξαν τους σχεδιασμούς της Οργάνωσης με τη παρουσία τους. Μάλιστα υπερασπιζόμενος τη μεγάλη συνεταιριστική παράδοση που επικρατεί στην περιοχή,  ανέφερε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της ομιλίας του:

Το «συνεταιρίζεσθαι» αποτελεί διακριτή ιδεολογία, πέραν από κομματικές προτιμήσεις, από πολιτικές αντιλήψεις, από το μορφωτικό επίπεδο και από την οικονομική θέση των μελών. Η συνεταιριστική δραστηριότητα αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης. Προσομοιάζει συνεπώς, τηρουμένων των  αναλογιών, με την ίδια τη Δημοκρατία μας που αποτελεί το κοινό σπίτι όλων μας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία