BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί δεόντως το Μέτρο 16 της «Συνεργασίας»

«Στόχος µας είναι να περάσουµε σταδιακά από τις επιδοµατικού χαρακτήρα ενισχύσεις της παραγωγής, που αποτέλεσαν κυρίαρχο συστατικό της πολιτικής σε εθνικό επίπεδο τις προηγούµενες δεκαετίες, σε αναπτυξιακού χαρακτήρα επενδύσεις».

Δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί δεόντως το Μέτρο 16 της «Συνεργασίας»

2
0

«Αυτές θα δηµιουργούν συνθήκες βελτίωσης της βιωσιµότητας και ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκµεταλλεύσεων, συνθήκες δηµιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, βιώσιµης διαχείρισης των φυσικών πόρων καθώς και ισόρροπης εδαφικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών». Με τη φράση αυτή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, καλοσώρισε την περασµένη Πέµπτη την προκήρυξη του µέτρου 16 «Συνεργασία» στο πλαίσιο ενηµερωτικής εκδήλωσης στην Λάρισα µε αντικείµενο τη συνεργασία και την καινοτοµία µέσω του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύµφωνα µε το Λαρισαίο υφυπουργό, το µέτρο της Συνεργασίας υπηρετεί την στρατηγική «για αλλαγή του παραγωγικού µας προτύπου και δοµική αναδιάρθρωση του πρωτογενή τοµέα µέσα από την ενθάρρυνση υιοθέτησης νέων ιδεών, νέων τεχνολογιών, και νέων πρακτικών στη παραγωγή. Μέσα από την ενθάρρυνση της εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, την παροχή κινήτρων για την συλλογικότερη οργάνωση και δράση των παραγωγών, την ανάπτυξη συνεργειών και επιχειρησιακών δικτυώσεων για την µεταφορά γνώσεων και εµπειριών, την διασύνδεση της έρευνας µε την γεωργική πρακτική».

Στην κατάµεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Ιmperial από καθηγητές και ερευνητές κατά την παρουσίαση του Μέτρου 16, που αν και φαίνεται να γίνεται πράγµατι κάποια προσπάθεια από τη γενική γραµµατεία να ενδιαφερθούν και να το καταλάβουν οι αγροτικοί συντελεστές, τα δεδοµένα µέχρι στιγµής δείχνουν ότι τα πανεπιστήµια έχουν πιο άµεσο κίνητρο ανάµειξης. Στα περιθώρια της παρουσίασης του Μέτρου βρέθηκαν και µελετητές, οι οποίοι «ενόχλησαν» τον γενικό γραµµατέα, Χαράλαµπο Κασίµη περισσότερο για την παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σαφείς ηµεροµηνίες.

Σηµειωτέων στόχος του Μέτρου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας µεταξύ των αγροτών και της επιστηµονικής κοινότητας, αλλά και άλλων φορέων και η προώθηση της καινοτοµίας µε σκοπό: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή, στον τοµέα των τροφίµων, των τοπικών κυρίως προϊόντων και την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών που συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία