BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Ένα γαλλικό blend από ελληνικά χώματα, η νέα ροζέ πρόταση του Porto Carras

Μία ανάμνηση που απέκτησε υλική υπόσταση, ένα γαλλικό blend που αναδείχθηκε από ελληνικά χώματα, μια προσπάθεια ανταπόκρισης στις επιθυμίες του σύγχρονου καταναλωτή. Όλα αυτά τα στοιχεία κλείστηκαν στα 7.000 μπουκάλια της Granduca, της ολοκαίνουργιας πρότασης του Κτήματος Πόρτο Καρράς, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους ανθρώπους του οίνου την Τετάρτη 4 Ιουλίου στο Skyfall Cocktail & Food bar στην Αθήνα.

Ένα γαλλικό blend από ελληνικά χώματα, η νέα ροζέ πρόταση του Porto Carras

3
0

Ποια θα ήταν καταλληλότερη για αυτή την αποστολή; Μα φυσικά η ψυχή του Πόρτο Καρράς Υλιάνα Στέγγου.

«Η Granduca είναι ένα όνειρο πάρα πολλών χρόνων, μια ανάμνηση που έγινε πραγματικότητα, απέκτησε ύλη και μπορούμε πλέον να την πιούμε. Ξέρετε καμία φορά μία μυρωδιά σε πάει πάρα πολύ πίσω. Πίσω στο παρελθόν, στις όμορφες παιδικές στιγμές, που όλοι έχουμε ζήσει. Στα καλοκαίρια τα ξέγνοιαστα. Έμενα προσωπικά με πάει πίσω στην αγαπημένη μου Ζάκυνθο: το νησί της γιαγιάς μου της Πηγής, της μαμάς μου της Ζωής, το δικό μου, και της κόρης μου Ζωής-Πηγής. Τέσσερις γενιές γυναικών ζήσαμε μαζί ονειρεμένα χρόνια, γιατί είχαμε πάντα αυτό το υπέροχο λουλούδι, το Φιόρο του Λεβάντε, το λουλούδι της Ανατολής με την υπέροχη μυρωδιά που μας ταξιδεύει. Η γιαγιά μου πάντα, όπου και να πηγαίναμε, κουβαλούσε μία γλάστρα με Granduca. Φύτευε παντού σε όλη την αυλή φούλια, γκραντούκες  και μπουγαρίνια», όπως ανέφερε η κ. Στέγγου.

Το κρασί Granduca με το τριανταφυλλί χρώμα με τις ροδί ανταύγειες, έρχεται να φέρει στο σήμερα όλες αυτές τις αναμνήσεις της κ. Στέγγου, που συνδέθηκαν με το άρωμα του συγκεκριμένου άνθους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ταξίδι της Granduca ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι, όπως και του άνθους που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης.

Βέβαια, η νέα πρόταση του Πόρτο Καρράς πέρα από το συναισθηματική διάσταση, γεννήθηκε και ως μία απάντηση στις επιθυμίες των σύγχρονων καταναλωτών, όπως τόνισε στο Agronews η κ. Στέγγου: «Με τον Granduca πιστεύουμε ότι ακολουθούμε την εποχή μας, το 2018. Έχει αλλάξει λίγο η ζήτηση στα ροζέ.  Τα Ροδανού και Προβηγκίας είναι πολύ πιο επιθυμητά από όλο τον κόσμο και από τους τουρίστες, που επισκέπτονται την Ελλάδα κατά χιλιάδες. Είπαμε λοιπόν να δείξουμε ένα γαλλικό blend από ελληνικά χώματα».


Η ίδια στην παρουσίασή της δεν ξέχασε να επισημάνει ότι το κρασί αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας όλων των ανθρώπων του Πόρτο Καρράς, αν και η ίδια φάνηκε να είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για τον άνθρωπο που έβαλε την τελευταία πινελιά, την ετικέτα, και δεν είναι άλλος από την κόρη της Ζωή-Πηγή. Η ίδια ανέφερε ότι «Την τελική βούλα στη σημερινή του εμφάνιση την έδωσε η αγαπημένη μου Ζωή-Πηγή, η κόρη μου η οποία είναι 17 χρονών και σήμερα βρίσκεται στην Αγγλία. Αποτύπωσε αυτή της την ανάμνηση με αυτό το υπέροχο λουλούδι και στη γύρω μπορντούρα. Είναι όλα στο χέρι».

Με αφορμή τη γεμάτη συναίσθημα παρουσίαση της νέας ετικέτας ρωτήσαμε την κ. Στέγγου πόσο σημαντικό θεωρεί τον ανθρώπινο παράγοντα στην υπόθεση κρασί: «Παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, βάσει της δικής μου εμπειρίας από τα 18 χρόνια στο Porto Carras.  Πιστεύω ότι μεταφέρει στο τελικό προϊόν την αγάπη, τη φιλοσοφία, τις αναμνήσεις και τις εικόνες του. Ασχέτως αν εγώ προσωπικά δεν είμαι οινολόγος, εμπλέκομαι σε όλη τη διαδικασία, κάθομαι με την οινολόγο, κάθομαι με τον σύμβουλο, με τον αμπελουργό στα αμπέλια μαζί. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του οινοπαραγωγό δεν μπορεί να μην εμπλέκεται σε όλη τη διαδικασία».

Εστιάζοντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Granduca θα δούμε ότι η ποικιλιακή του σύνθεση περιλαμβάνει Syrah (50%), Cinsault (30%) και Mourvèdre (20%),  από πρέμνα ηλικίας άνω των 40 ετών. Προέρχονται από το βορειοδυτικό τμήμα του ενιαίου και βιολογικού αμπελώνα του Κτήματος από κομμάτια 6 και 8(Plots 6,8). Η φύτευσή τους ξεκίνησε πειραματικά το 1970, στην προσπάθεια μελέτης της προσαρμοστικότητας των γαλλικών ποικιλιών στα ελληνικά εδάφη.


Το έδαφος της καλλιέργειας είναι σχιστολιθικό, αμμοπηλώδους σύστασης και μέτριας γονιμότητας. Ο αμπελώνας στο σύνολό του είναι μη αρδευόμενος και με κλίση γύρω στο 40%, εξασφαλίζοντας άριστη στράγγιση. Οι στρεμματικές αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 600κ/στρ.

Όσον αφορά την οινοποίηση, ο τρύγος πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μετά την έκθλιψη των σταφυλιών, για την παραλαβή του χυμού ακολουθήθηκαν 2 μέθοδοι ροζέ οινοποίησης. Για την ποικιλία Syrah η μέθοδος της αφαίμαξης και για τις άλλες 2 ποικιλίες η μέθοδος της κρυοεκχύλισης. Κατόπιν αναμίχθηκαν οι σταφυλοχυμοί και ακολούθησε η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή με χρήση επιλεγμένων στελεχών ζυμομυκήτων, σε θερμοκρασίες 14-16 βαθμών Κελσίου. Μετά την ολοκλήρωση της και μετά την πρώτη μετάγγιση, το κρασί ωρίμασε πάνω στις οινολάσπες του, ενώ ανά διαστήματα γίνονταν αναδεύσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ένας οίνος με αλκοολικό βαθμό 13,5%, σε χρώμα τριανταφυλλί με ροδί ανταύγειες. Στη μύτη δίνει φράουλα, μάνγκο, βιολέτα, κράνο και στο στόμα φράουλα, ροδάκινο, μάνγκο, πεπόνι, μεταλλικά στοιχεία και σοκολάτα. Είναι ένα κρασί που εκφράζει το terroir του, ισορροπημένο, με όγκο, ένταση, λιπαρότητα, οξύτητα και λίγες τανίνες.

Μπορεί να καταναλωθεί ως απεριτίφ αλλά και να συνδυαστεί με κλασσικά πιάτα της Ανατολής και της Μεσογείου. Δοκιμάσαμε και μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι ταιριάζει εξαιρετικά με σολομό, γαρίδες, προσούτο, ψητά λαχανικά αλλά και πλήθος τυριών, όπως η μοτσαρέλα και το χαλούμι.


Στην εκδήλωση παρευρέθη  επίσης η Αλεξάνδρα Ανθίδου της ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για αυτή τη νέα  αυτή πρόταση, ενώ θέλησε να θυμίσει σε όλους μας ποια είναι η ιστορία του Κτήματος για το οποίο προβλέπει ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον: «Το κρασί που δοκιμάζουμε σήμερα, η Granduca, φτιάχνεται από τρεις ποικιλίες Syrah, Cinsault και Mourvèdre. Τα αμπέλια και των 3 ποικιλιών είναι 40 ετών και πάνω.  Έχουμε λοιπόν μοναδικές δυνατότητες με αυτά τα δεδομένα.  Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τελευταία έχουμε δει και άλλες καινούργιες ετικέτες του Κτήματος που επίσης δημιούργησαν εντυπώσεις. Το Le Grand Blanc ή την Μαλαγουζιά Naked. Πέρα λοιπόν από τις γνωστές ετικέτες του Κτήματος όπως το Chateau Porto Carras, μία από τις πιο θρυλικές ετικέτες που έγινε μάθημα του WSET στην Αγγλία, το Πόρτο Καρράς μας δίνει συνέχεια πράγματα να χαιρόμαστε, να απολαμβάνουμε και να καμαρώνουμε».


Φωτογραφίες Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία