Προβατοτροφία µε λίγα χέρια

Κοντονής Γιώργος|  06/03/2017 - 03:50 μμ

Παρόλο που ο αριθµός των προβάτων βαίνει σταθερά µειούµενος στη Μ. Βρετανία, οι εναποµείναντες προβατοτρόφοι θέτουν νέα στάνταρντ και κάνουν επενδύσεις στις εκτροφές τους για να εξασφαλίσουν ένα βιώσιµο αύριο.

Ένα µεγάλο κοπάδι µε 1.000 προβατίνες και 200 θηλάζουσες αγελάδες αξιοποιούν το βοσκοτόπι στο Thimbleby Farms. Το κτήµα, µε έκταση κάτω από 1.215 εκτ., συνδυάζει τη γεωργία µε το ιδιωτικό κυνήγι και το εκτεταµένο δάσος, ενώ περίπου η µισή περιοχή είναι καλυµµένη µε χερσότοπο. Παρόλο που είναι µια εµπορική επιχείρηση, δίνεται έµφαση στο τι γίνεται «σωστά» και σηµασία στην αισθητική. Και αυτό ισχύει για το νέο σύστηµα διαχείρισης προβάτων, που αντικατέστησε µια ξύλινη εγκατάσταση 30 ετών, και για τα κτίρια βοοειδών που θα ολοκληρωθούν σύντοµα. Ο διευθυντής της Thimbleby Farms είναι ο Ben Rab, ο οποίος σχεδίασε το σύστηµα διαχείρισης προβάτων σε συνεργασία µε τον James Heath της LM Bateman.

«Παρόλο που βρίσκεται στην ίδια έκταση µε εµβαδόν 47 µ. x 17 µ., είναι από τσιµέντο και το µοναδικό τµήµα του παλιού συστήµατος που απέµεινε είναι το κυκλικό λουτρό, που ήταν καλή κατάσταση» εξηγεί ο Rab. «Εποµένως, το νέο σύστηµα ήταν κατασκευασµενο γύρω από το λουτρό.
«Εργάζοµαι µόνο εγώ, ένας εργάτης πλήρους απασχόλησης και ένας µερικής απασχόλησης και, εποµένως, ό,τι κάνουµε πρέπει να είναι αποδοτικό από πλευράς εργασίας και φιλικό προς τα ζώα» λέει ο κ. Rab.


Περισσότερα στο Profi που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Μαρτίου μαζί με την Agrenda

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ