BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Μάρκος Καφούρος: Μετά το ΠΟΠ δεν έχει στοπ

Είναι το πρόσωπο που έχει συνδεθεί περισσότερο με την ιστορία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Από τότε που ήταν φοιτητής γεωπόνος και δούλευε στην Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων είχε βρεθεί στο πλάι της οινολόγου Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα μαζί με μία ομάδα επιστημόνων, που συνέταξε το τεχνικό μέρος του φακέλου για το Vinsanto ΟΠΑΠ Σαντορίνη.

Μάρκος Καφούρος: Μετά το ΠΟΠ δεν έχει στοπ

1
0

O Μάρκος Καφούρος, νυν πρόεδρος της Ένωσης και της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, οι δύο οινολόγοι Νίκος Βαρβαρήγος και Χριστόφορος Καραμολέγκος και ο γεωπόνος Ματθαίος Δημόπουλος ήταν η ομάδα των επιστημόνων από την πλευρά της Ένωσης που πλαισίωναν την κυρία Κουράκου.

Σήμερα, ο Μάρκος Καφούρος έχει ταυτίσει το όνομά του με άλλα δύο ΠΟΠ: Φάβα και Τοματάκι Σαντορίνης. Το πρώτο είναι ήδη στα ράφια και το δεύτερο βρίσκεται στην τελική ευθεία της έγκρισης από την Κομισιόν.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που τον καλούνε ακόμα και στην Κύπρο για να τους βοηθήσει στην κατοχύρωση και την προώθηση της Κουμανταρίας, του τοπικού φημισμένου κρασιού που έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Vinsanto.

Ο ίδιος έχει περάσει σχεδόν από όλα τα πόστα του αναγκαστικού συνεταιρισμού του κυκλαδίτικου νησιού, από εποχιακός υπάλληλος μέχρι πρόεδρος (από το 2007 και μετά).

Προτεραιότητες
Τώρα, οι προτεραιότητές του είναι δύο: α) Η υλοποίηση του νέου προγράμματος προώθησης και προβολής του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές από την ΕΔΟΑΟ, που θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και β) η συμμετοχή στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν μέσω της πρόσκλησης που απηύθυνε η Οργάνωση, μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Εξάλλου, έχει ήδη ξεκαθαρίσει το θέμα με την Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων και δεν θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα του νόμου 4015/2011, αφού θεωρείται αναγκαστικός συνεταιρισμός και θα παραμείνει Ένωση 14 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, όσα είναι και τα χωριά του νησιού.

Η δε επιλογή του από το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης των συνεταιριστικών οινοποιείων (ΚΕΟΣΟΕ) ήταν ομόφωνη τον Φεβρουάριο του 2013, προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της ΕΔΟΑΟ για δύο χρόνια.

Το μόνο που τον προβληματίζει φέτος είναι η πολύ μικρή παραγωγή, μειωμένη κατά 30-40% σε σχέση με πέρυσι, του Σαντορινιού αμπελώνα, που οφείλεται στη μεγάλη ανεμοθύελλα του Απρίλη του 2012.

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η ποιότητα, που οφείλεται στους συνεχείς βοριάδες των τριών τελευταίων μηνών, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για άριστη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών.

Βιογραφικό
Ο Μάρκος Καφούρος αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1989 και παράλληλα εργαζόταν στην Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων. Με ένα διάλλειμμα μεταξύ 1992 και 1995 στην τοπική διεπαγγελματική της Σαντορίνης και 1995-1999 ως εποχιακός στη νομαρχία, έχει εργαστεί στην Ένωση σε διάφορα πόστα. Το 2005 διορίστηκε υπάλληλος της νομαρχίας, όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα, ενώ από το 2007 εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης.
 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία