BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Η αλήθεια της επιστήμης

Στη μακρά επαγγελματική του διαδρομή ως ακαδημαϊκός, ο καθηγητής, Γεώργιος Ζέρβας, έχει αφήσει τη «σφραγίδα» του στην ανάδειξη των ελληνικών ζωοτροφών και των ιδιοτήτων τους ως βασικό συστατικό στο διαιτολόγιο των παραγωγικών ζώων, με πλειάδα ερευνών και δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα φόρα. Ταυτόχρονα έχει ενεργή ενασχόληση στα «κοινά» του επιστημονικού του πεδίου και όχι μόνο, με τελευταία του ιδιότητα αυτή του προέδρου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (ΕΖΕ).

Η αλήθεια της επιστήμης

2
0
Συνάδελφοί του τον χαρακτηρίζουν ως επιστήμονα διεθνούς κύρους που έχει βάλει το δικό του μικρό λιθαράκι στην ανάδειξη και εξέλιξη της εγχώριας ζωικής παραγωγής σε διεθνές επίπεδο και επιστημονικές δομές, όπως είναι η European Association of Animal Production, ενώ τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει και από το πέρασμά του από τη Μεγάλη Βρετανία για τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Επιπρόσθετα, έχει κάνει πράξη και την εξωστρέφεια της επιστημονικής γνώσης, καθώς έχει πετύχει το ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Μάλιστα κάποιοι δεν διστάζουν να πουν πως είναι ένα Senior Member, με όλη τη σημασία της λέξης και με την παρουσία και το κύρος του κοσμεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Περιγράφεται, επίσης, ως ευχάριστος χαρακτήρας, μειλίχιος και με συμπεριφορά χαμηλών τόνων, που κερδίζει τους συνομιλητές του, καθώς έχει πάντα διάθεση να συμπαρασταθεί και να μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία του σε όποιον τη ζητήσει. Με λίγα λόγια έχει κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και το σεβασμό της κοινότητας των γεωτεχνικών της χώρας και όχι μόνο
Από τη θέση του εξάλλου, ως πρόεδρος της ΕΖΕ προσπάθησε με τις ιδέες του να οργανώσει το φορέα σε ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας και βοηθά πολλούς νέους επιστήμονες στα πρώτα βήματα της καριέρας τους, ενώ είναι και βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο

Μέσα από το πρόσφατο συνέδριο της ΕΖΕ προέκυψαν και τα χρήσιμα συμπεράσματα της τελευταίας ερευνητικής εργασίας του ίδιου και των συνεργατών του: Οικονομικό όφελος από τη μείωση του κόστους εισροών, που μπορεί να φθάσει μέχρι το 1 ευρώ ανά αγελάδα, ημερησίως, χωρίς, μάλιστα να αλλοιωθεί η ποιότητα ή η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, μπορούν να πετύχουν οι κτηνοτρόφοι που θα αντικαταστήσουν στο σιτηρέσιο της μονάδας τους, το ενσίρωμα αραβόσιτου με ενσίρωμα βικοκριθής

Η διαπίστωση αυτή, ιδιαιτέρως χρήσιμη για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που πασχίζουν να καταστήσουν οικονομικότερες και αποδοτικότερες τις εκμεταλλεύσεις τους, αποτελεί ένα μικρό κομμάτι από το ευρύ ερευνητικό έργο του Γεώργιου Ζέρβα ως διευθυντή στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΒιογραφικόΟ καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας είναι Διευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει Πτυχίο Γεωπόνου - Ζωικής Παραγωγής, ενώ έχει διατελέσει και Πρύτανης. Στη διδακτορική του διατριβή ανέπτυξε μέθοδο χορήγησης ιχνοστοιχείων σε μηρυκαστικά υπό μορφή γυάλινων βώλων ελεγχόμενης διαλυτότητας, που κατοχυρώθηκε το 1982 με πατέντα σε 25 χώρες. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο, με 79 δημοσιευμένες εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και πρόεδρος της ΕΖΕ

Επιμέλεια: Λιάμης Λεωνίδας
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία