BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

«Δεν θα κάτσουμε να μας σφάξουν, θα αντιδράσουμε»

Στον Θεσσαλικό κάµπο τον γνωρίζουν όλοι, πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι. Ο Βαγγέλης Μπούτας, ο «κόκκινος» αγροτοσυνδικαλιστής από τον νοµό Καρδίτσας έχει αποτελέσει πρωταγωνιστική φυσιογνωµία σε όλες τις κινητοποιήσεις των αγροτών τα τελευταία 20 χρόνια. Φέτος που η χρονιά αποδεικνύεται από τις δυσκολότερες για τον αγροτικό κόσµο λόγω των αυξανόµενων φορολογικών βαρών, της ανασφάλειας µε τα τραπεζικά δάνεια και την προσαρµογή στη νέα ΚΑΠ, ο κ. Μπούτας δηλώνει «παρών» ώστε να συµµετάσχει στις αγωνστικές απαντήσεις του αγροτικού κόσµου στην εφαρµοζόµενη πολιτική. Ο ίδιος δηλώνει ότι «ο αγώνας που θα χαθεί σίγουρα, είναι αυτός που δεν θα δοθεί καθόλου».

«Δεν θα κάτσουμε να μας σφάξουν, θα αντιδράσουμε»

9
0
Στη συνέντευξη Tύπου την Πέµπτη, καλέσατε τους αγρότες σε πανστρατιά κινητοποιήσεων από την ∆ευτέρα. Μπορεί ο αγροτικός κόσµος να κερδίσει αυτό το δύσκολο αγώνα;Ο αγώνας που θα χαθεί σίγουρα, είναι αυτός που δεν θα δοθεί καθόλου. Τα πράγµατα για τους Έλληνες αγρότες έχουν φθάσει ήδη στο χείλος του γκρεµού. ∆εν έχουν να χάσουν τίποτα περισσότερο. Τα χωράφια τους, η παραγωγή τους και τα σπίτια τους απειλούνται, τα χωριά τους οδηγούνται σε µαρασµό. ∆εν θα κάτσουµε να µας σφάξουν κιόλας. Εγώ καλώ τους αγρότες να πραγµατοποιήσουν το µεγαλύτερο συλλαλητήριο της τελευταίας 10ετίας το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και να δοθεί µία πρώτη µαζική απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές. Από ∆ευτέρα τώρα, η κάθε συντονιστική επιτροπή έχει την ευθύνη να αποφασίσει αν θα συνταχθεί µε τις ενώσεις που ήδη έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις να στήσουν µπλόκα σε όλη τη χώρα ή θα κάτσουν µε σταυρωµένα τα χέρια να βλέπουν τον αγροτικό κόσµο να οδηγείται στην παρακµή.

Πώς κρίνετε την συνάντησή σας µε τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη; Υπήρξε πραγµατική ανταπόκριση στα αιτήµατα των αγροτών από την πολιτική ηγεσία;Αναφορικά µε το φορολογικό νοµοσχέδιο ενώ υπήρχε η υπόσχεση για ουσιαστικές παρεµβάσεις, ο κ. Υπουργός δεν απάντησε ουσιαστικά στα αιτήµατά µας πετώντας το µπαλάκι ουσιαστικά στο Υπουργείο Οικονοµικών και τον κ. Στουρνάρα. Σχετικά µε την τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων» τα οποία απειλούν τους φτωχούς αγρότες, πρέπει να τονίσω ότι η στο νοµοσχέδιο δεν συµπεριλαµβάνεται η πλειοψηφία των αγροτών, ανοίγοντας επίκινδυνο δρόµο για µελλοντικούς πλειστηριασµούς περιουσιών.
Ο κ. Τσαυτάρης αποδεικνύεται µη αξιόπιστος αναφορικά και µε την δέσµευση που είχε αναλάβει σε σχέση µε την µείωση του κόστους του αγροτικού ρεύµατος. Το ρεύµα το οποίο επί µνηµονίου έχει εξελιχθεί σε µάστιγα για το κόστος παραγωγής των µικρών αγροτών.
Ποια είναι η θέση σας αναφορικά µε την αναθεωρηµένη ΚΑΠ;Η αναθεωρηµένη ΚΑΠ όπως και οι πρόγονοι της είναι η πολιτική φτιαγµένη από τα µονοπώλια για τα µονοπώλια. Είναι πολιτική φτιαγµένη στα µέτρα των µεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων. Θύµα της αποτελεί η φτωχοµεσαία αγροτιά που κάθε χρόνο χειροτερεύει η θέση της και καταδικάζεται σε φτώχεια και ξεκλήρισµα.
Με την καινούργια ΚΑΠ καταργούνται όσοι µηχανισµοί προστασίας του αγροτικού εισοδήµατος έχουν αποµείνει ενώ θα καταργηθούν και οι τελευταίοι εµπορικοί µηχανισµοί προστασίας της εγχώριας παραγωγής. Μειώνονται δραστικά τα γεωργικά κονδύλια µε την µεταφορά ποσών στο δεύτερο πυλώνα ενώ αποσυνδέονται οι επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή. Η όξυνση του παγκόσµιου καπιταλιστικού ανταγωνισµού επιταχύνει το ξεκλήρισµα των µικροµεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Τα συµφέροντα των πολυεθνικών του διατροφικού τοµέα υπερβαίνουν το περιβάλλον και τη δηµόσια υγεία

Ποια είναι τα βασικά αιτήµατα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων;Πρώτο βασικό αίτηµα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων αποτελεί η απόσυρση του εκτρωµατικού φορολογικού νοµοσχεδίου και κυρίως τα φοροµπηχτικά µέτρα κατά του αγροτικού κόσµου.
-Απόσυρση της τροπολογίας για την κάθετη φορολόγηση των αγροτών από το 1ο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις 20000 ευρώ.
-Να προστατευθούν χωρίς εξαιρέσεις τα σπίτια και τα χωράφια των αγροτών από τις κατασχέσεις έως του ορίου αντικειµενικής αξίας 300.000 ευρ
-Να εγγυηθεί το κράτος άτοκα καλλιεργητικά δάνεια χωρίς υποθήκη και προσηµείωση.
-Μείωση κόστους αγροτικού ρεύµατος κατά 50%-Αφορολόγητο πετρέλαιο µε το αντίστοιχο καθεστώς των εφοπλιστών
-Εγγύηση των κατώτατων εγγυηµένων τιµών για τα διατροφικά προιόντα, πάνω από το κόστος παραγωγής, που θα παρέχει εισόδηµα επιβίωσης στους αγρότες.
-Κατάργηση των άµεσων και έµµεσων περιορισµών της ΚΑΠ-Σύνδεση των επιδοτήσεων µε την πραγµατική παραγωγή

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΟ Βαγγέλης Μπούτας γεννήθηκε στην Μητρόπολη Καρδίτσας το 1954. Αποτελεί τον πρόεδρο της Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και µέλος της γραµµατείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας. Έχει διατελέσει βουλευτής Καρδίτσας µε το ΚΚΕ για δύο τετραετίες ενώ αποτελεί µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Έχει εκλεχθεί επίσης περιφερειακός σύµβουλος Θεσσαλίας στις εκλογές του 2010. Βαµβακοκαλλιεργητής στην µεγαλύτερο µέρος της επαγγελµατική του καριέρας, τώρα ασχολείται µε την παραγωγή κρασιού ενώ έχει φτιάξει µικρό οινοποιείο.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Παπανικολάου από το 429ο φύλλο της Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία