BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Μέχρι πότε πρόβατα...

Στο δηµοτικό κατάστηµα Φιλίππων του ∆ήµου Καβάλας µε εκπροσώπους κτηνοτρόφων και αγροτών από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο, ιδρύθηκε ένα νέο κόµµα µε ρίζες στον πρωτογενή τοµέα.

Μέχρι πότε πρόβατα...

4
0
Το όνοµα αυτού Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόµµα Ελλάδος «ΑΚΚΕΛ», δεν έχει έδρα την Αθήνα, αλλά την Ορεστιάδα και έρχεται σχεδόν έναν αιώνα µετά από την ίδρυση του πρώτου αγροτικού κόµµατος στη χώρα.

Για την ιστορία αναφέρουµε ότι το πρώτο αγροτικό πολιτικό κόµµα στην Ελλάδα ήταν το «Αγροτικόν Κόµµα Ελλάδος», που ίδρυσε ο Σπύρος Χασιώτης το 1922. Η ίδρυση αυτού του κόµµατος είχε µεγάλη σηµασία την εποχή εκείνη αφού µέσω αυτού το αναπτυσσόµενο τότε αγροτικό κίνηµα στην Ελλάδα έπαιρνε καθαρά πολιτική µορφή. Ακολούθως το 1926 ιδρύθηκε το «Αγροτικόν Εργατικόν Κόµµα»(ΑΕΚ) από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, ενώ το 1956 το «Αγροτικόν και Εργατικόν Κόµµα» του Αλέξανδρου Μπαλτατζή (επανίδρυση του 1977)

Σήµερα, επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα ο εκ Ορεστιάδος 40χρονος Βάκης Τσοµπανίδης, απόφοιτος Nοµικής και κτηνοτρόφος, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για ένα συντεχνιακό κόµµα του πρωτογενούς τοµέα αλλά για µία κίνηση που έχει θέσεις και προτάσεις για όλους τους παραγωγικούς τοµείς.  

«Στόχος µας είναι η φωνή των παραγωγικών τάξεων να ακουστεί δυνατά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», λέει χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήµατος απέναντι σε «επαγγελµατίες» της πολιτικής και του συστήµατος

«Θρακών Αµνός»Ο ανήσυχος Τσοµπανίδης µε άποψη και δράση στα πολιτικά πράγµατα κυρίως στην τοπική πολιτική σκηνή, µέλος του πρώτου στην Ελλάδα κτηνοτροφικού συνεταιρισµού «Θρακών Αµνός», λέει ότι η απογοήτευση από το σηµερινό πολιτικό σύστηµα και δη οι τελευταίοι κυβερνητικοί χειρισµοί στο θέµα του γάλακτος  είναι αυτό που πυροδότησε τη γέννηση του ΑΚΚΕΛ. «Υπάρχουν άνθρωποι που το στελεχώνουν από την Κρήτη και το Καστελόριζο µέχρι και τον Έβρο και είναι µία κίνηση η οποία επιβαλλόταν να γίνει λόγω της κρίσης που µαστίζει τον πρωτογενή τοµέα», αναφέρει ο Τσοµπανίδης, ο οποίος θεωρεί ότι η παραγωγή και ο πρωτογενής τοµέας µπορούν να φέρουν ανάπτυξη, πραγµατικό πρωτογενές πλεόνασµα, εξαγωγές, συνάλλαγµα και θέσεις εργασίας.

To AKKEΛ προσανατολίζεται στο να καλύψει τα χρήµατα της εκλογικής δαπάνης από τις εισφορές των µελών και από κουπόνια ενίσχυσης, καθώς όπως λένε οι εµπνευστές του είναι ένα κόµµα που «δεν έχει σπόνσορες και δεν εξαρτάται οικονοµικά από από κανέναν».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΟ Βάκης Τσοµπανίδης γεννήθηκε το 1973 στην Ορεστιάδα Έβρου. Σπούδασε Νοµική στο πανεπιστήµιο «Paisi Hilendarski» στη Φιλιππούπολη Βουλγαρίας. Το 2005 εντάσσεται σε πρόγραµµα νέων αγροτών και ασχολείται µε την προβατοτροφία. Φοίτησε δύο έτη στο Ανοιχτό Πανεπιστήµιο στο τµήµα «Eλληνικός πολιτισµός». Είναι µέλος του πρώτου στην Ελλάδα κτηνοτροφικού συνεταιρισµού «Θρακών Αµνός». Είναι παντρεµένος και έχει δύο παιδιά

Επιμέλεια: Γιουρουκέλη Μαρία, από το 439ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία