BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Όπως το καρπούζι στο χωράφι, το αρνί χάνει αξία στο στάβλο

Μόνο µια σοβαρή προσπάθεια που θα εκφραστεί µέσα από τη συνένωση δυνάµεων, όπως είναι οι συνεταιρισµοί, θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα κτηνοτρόφο, που σήµερα βρίσκεται µεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, να πετύχει καλύτερες τιµές για τα αµνοερίφιά του και να παρακάµψει τους µεσάζοντες, διαθέτοντας απευθείας το προϊόν στον καταναλωτή, εκτιµά ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισµού Έβρου, «Θρακών Αµνός».

Όπως το καρπούζι στο χωράφι, το αρνί χάνει αξία στο στάβλο

0
0
Μιλώντας στην Agrenda ο Χρήστος Παρασχούδης σχολιάζει, επίσης, την κίνηση των σούπερ µάρκετ να πουλήσουν κάτω του κόστους, κάνοντας λόγο για γνωστή τακτική, µε το τυρί στα φάκα, που έχει στόχο να βάλει τους καταναλωτές στο «µαντρί», χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα καταστραφεί ένας ολόκληρος κλάδος, ο οποίος και φέτος αναγκάστηκε να πουλήσει στα 5 – 5,20 ευρώ το κιλό, αν και το κόστος παραγωγής είναι στα 7 ευρώ το κιλό

Πώς εξελίχθηκε στην περιοχή της Θράκης η διαπραγµάτευση ενόψει του Πάσχα για την πώληση των αρνιών;Στην περιοχή µας φέτος είχαµε το τεράστιο πρόβληµα της ευλογιάς και δεν µπορέσαµε να κάνουµε καµία κίνηση, γιατί φοβόµασταν ότι θα εκτεθούµε. Έτσι, η προσπάθεια µας να πουλήσουµε σε καλύτερες τιµές θα έλεγα ότι ναυάγησε. Αυτές τις ηµέρες να καταλάβετε οι κτηνοτρόφοι σφάζουν µε ανοικτή τιµή, αλλά στην ουσία µιλάµε για ένα πλαφόν κοντά στα 5 ευρώ ή το πολύ 5,20 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Οι έµποροι µόλις άκουσαν τις αλυσίδες σούπερ µάρκετ, που ανακοίνωσαν ότι θα πουλήσουν αρνιά κάτω του κόστους, µε 3,99 και 4 ευρώ το κιλό, τραβήχτηκαν πίσω και δεν έδωσαν µεγαλύτερες τιµές
Με το θέµα της επάρκειας αµνοεριφίων στην αγορά τι γίνεται και η σχέση προσφοράς και ζήτησης δεν παίζει κάποιο ρόλο στη διαµόρφωση των τιµών;Προσφορά υπάρχει, αλλά η ζήτηση είναι µειωµένη διότι η αγοραστική δύναµη έχει πέσει δραστικά σε όλους τους πολίτες. ∆εν έχουν πολλοί τη δυνατότητα να πληρώσουν το αρνί του Πάσχα που είναι έθιµο κι όχι ανάγκη. Από την άλλη, όµως, το κόστος στον κτηνοτρόφο είναι στα 7 ευρώ το κιλό και αυτό προκύπτει µε µελέτες και έρευνα και δεν είναι λόγια του αέρα ότι το αρνί πρέπει να πάει στην τάδε ή στη δείνα τιµή. Για να βγαίνει το κόστος και να µένει και κάτι στον παραγωγό πρέπει να πωλείται πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, το αρνί είναι όπως τα καρπούζια στο χωράφι. Όταν ωριµάσει δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να το πουλήσεις. Όσο το κρατάς στο στάβλο αρχίζει και χάνει από την αξία του

Και προφανώς αυτό το γνωρίζουν οι έµποροι και το εκµεταλλεύονται…Φυσικά και το εκµεταλλεύονται. Όταν έρχονται στο στάβλο και το αρνί είναι πολύ µικρό, οι έµποροι υποστηρίζουν πως δεν µπορούν να πληρώσουν την τιµή που ζητά ο κτηνοτρόφος γιατί λένε είναι µικρά τα αρνιά. Ενώ όταν τα αρνιά πάρουν λίγο βάρος, το επιχείρηµά τους είναι ότι είναι πλέον πολύ µεγάλα, µε αποτέλεσµα και πάλι να χάνει τιµή. Είµαστε µεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης και ο παραγωγός δεν µπορεί να καρπωθεί τον κόπο του

Τα παραδοσιακά «παζάρια» στο Σοχό, στη ∆ράµα και στο Κιλκίς, παίζουν τελικά κάποιο ρόλο στο να διαθέσει ο παραγωγός µε καλύτερους οικονοµικούς όρους τα αµνοερίφιά του;Όλα είναι φούσκες. ∆εν υπάρχει τίποτε στην πραγµατικότητα. Εδώ είναι αυτό που λέµε ότι θα πρέπει να έρθει να κουµπώσει ο συνεταιρισµός. Μόνο µια σοβαρή προσπάθεια µέσα από ένα συνεταιρισµό θα δώσει τη δυνατότητα να πετύχουµε τιµές για τον παραγωγό, αλλά και γιατί όχι και την απευθείας διάθεση του προϊόντος στον καταναλωτή. Να φύγει, δηλαδή, ο µεσάζων, ο οποίος είναι ο µόνος που βγάζει χρήµατα σε όλη αυτή την αλυσίδα της παραγωγής και διάθεσης των αµνοεριφίων

Την κίνηση των σούπερ µάρκετ να διαφηµίσουν λίγο πριν το Πάσχα αρνιά µε 3,99 ευρώ το κιλό, πώς την είδατε;Η τακτική των σούπερ µάρκετ είναι καθαρή. Το µόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα φέρουν πελάτες µέσα στο µαγαζί, στην επιχείρησή τους κι ας καταστραφεί ένας ολόκληρος κλάδος. Βάζουν στη φάκα το τυράκι που λέγεται αρνί ή σε άλλες περιπτώσεις κάποια άλλα προϊόντα των κτηνοτρόφων, όπως είναι η φέτα, για να φέρουν τους πελάτες στο «µαντρί» και να ψωνίσουν. Είναι ξεκάθαρα τα πράγµατα. Αυτά, πλέον, τα έχουµε µάθει, δεν είναι µυστικό και έτσι λειτουργούν πάντα. Αυτές είναι οι πρακτικές τους. Το θέµα είναι τι κάνει η πολιτεία για να τα αποτρέψει αυτά τα φαινόµενα
Το άνοιγµα στην τουρκική αγορά µπορεί να δώσει διέξοδο;Είναι µια πολύ καλή εναλλακτική, διότι τόσο η Τουρκία όσο κι άλλες αραβικές χώρες, λόγω της θρησκείας τους καταναλώνουν πολύ αρνί, αλλά λόγω της ευλογιάς υποχρεωθήκαµε να σταµατήσουµε. Είµαστε ωστόσο σε συζητήσεις και όταν ησυχάσει το θέµα µε τη νόσο της ευλογιάς, νοµίζω ότι θα έχουµε µια καλή εξέλιξη µε το άνοιγµα αυτών των αγορών.  
BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Χρήστος Παρασχούδης είναι παιδί Ελλήνων µεταναστών στη Γερµανία, όπου γεννήθηκε το 1971. Στην Ελλάδα επέστρεψε για να πάρει την ελληνική παιδεία και καθώς έµεινε στο χωριό µε τον παππού και την γιαγιά του, αγάπησε τα ζώα. Αµέσως µετά που τελείωσε το σχολείο, στα 16 του έτη, έφυγε στη Γερµανία όπου έµεινε για άλλα 18 χρόνια, εργαζόµενος ως µάγειρας σε δικές του και ξένες επιχειρήσεις εστίασης, για να ξαναγυρίσει στο χωριό το 2004, µαζί µε τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, αυτή τη φορά, όπου και έχει δηµιουργήσει µια προβατοτροφική µονάδα µε 350 ζώα. Τον τελευταίο ενάµιση χρόνο είναι και πρόεδρος του συνεταιρισµού κτηνοτρόφων Έβρου, «Θρακών Αµνός»

Συνέντευξη στο Λεωνίδα Λιάμη από το 440ο φύλλο της Αgrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία