BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Τσέσλαφ Άνταμ Σιεκιέρσκι: Ο Πολωνός Τζουμάκας

Ούτε στον ύπνο του δεν φανταζόταν ο Πολωνός ευρωβουλετής, Τσέσλαφ Άνταµ Σιεκιέρσκι, ότι θα µπορούσε κάποια στιγµή να βρεθεί πρόεδρος µιας σηµαντικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για την ακρίβεια, από τις 7 Ιουλίου έγινε ο πρώτος Πολωνός που επιλέχθηκε οµόφωνα από τα µέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (ComAgri) της Ευρωβουλής, για τη θέση του προέδρου αντικαθιστώντας τον Ιταλό, Πάολο Ντε Κάστρο.

Τσέσλαφ Άνταμ Σιεκιέρσκι:  Ο Πολωνός Τζουμάκας

2
0
Ο Σιεκιέρσκι θα παραµείνει πρόεδρος της ComAgri έως το 2019 και ως αντιπρόεδροι ορίστηκαν οι εξής: ο επίσης Πολωνός Γιάνουζ Βοιστεχόφσκι (Οµάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Μεταρρυθµιστών), ο Γάλλος Έρικ Αντριέ (Οµάδα Προοδευτικής Συµµαχίας Σοσιαλιστών & ∆ηµοκρατών), η Ισπανίδα Κλάρα Ευγένια Αγκιλέρα Γκαρθία (Οµάδα Προοδευτικής Συµµαχίας Σοσιαλιστών & ∆ηµοκρατών) και η Ρουµάνα Βασίλικα-Βιόρικα Νταντσίλα  (Οµάδα Προοδευτικής Συµµαχίας Σοσιαλιστών).

Για τους περισσότερους είναι γνωστός, ως ο κοιµισµένος ευρωβουλευτής εν µέσω οικονοµικής κρίσης, καθώς τον Οκτώβριο του 2011 κυκλοφόρησε φωτογραφία του, όπου φαίνεται να κοιµάται µέσα στα έδρανα της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο µετά από - όπως παραδέχτηκε - «πολύωρες διαβουλεύσεις για την αντιµετώπιση της οικονοµικής κρίση στην Ένωση»

Βέβαια, εκτός από αυτό το ατυχές συµβάν ο 62χρονος Σιεκιέρσκι έχει να επιδείξει πλούσιο ακαδηµαϊκό και πολιτικό υπόβαθρο, που έχει άµεση συνάφεια µε τον αγροτικό τοµέα. Είναι διπλωµατούχος Μηχανικός (1976) και διδάκτορας Αγροτικής Οικονοµίας (1986), ενώ εχει διατελέσει και λέκτορας στο Γεωργικό Πανεπιστήµιο της Βαρσοβίας από το 1976.

Κατά την προηγούµενη θητεία του ο Σιεκιέρσκι ήταν απλό µέλος στην Επιτροπή Γεωργίας και ο διορισµός του είχε συµπέσει µε την περίοδο των διαπραγµατεύσεων για τη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ. Τώρα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, ο Σιεκιέρσκι καλείται να συντονίσει τις διαβουλεύσεις ώστε να προετοιµαστούν άµεσα οι κανονισµοί για τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους αγρότες. Όπως, δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά µετά την εκλογή του «µπροστά έχουµε όχι µόνο το ισχύον νοµοθετικό έργο αλλά και την παρακολούθηση της χρήσης των δηµοσιονοµικών προοπτικών της νέας ΚΑΠ και των εξωτερικές σχέσεων της Ε.Ε.»  

Στο παρελθόν, υπήρξε και διευθυντής του Ιδρύµατος Προγραµµάτων Παροχής Βοήθειας για τη Γεωργία (FAPΑ) (1994-1998) και το διάστηµα 2001-2003 ήταν υφυπουργός Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην Πολωνία. Ουσιαστικά, προετοίµασε τη χώρα του για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004), δίνοντας έµφαση στις διαπραγµατεύσεις για τα αγροτικά κονδύλια.
Μεταξύ άλλων ήταν ακτιβιστής, αλλά και επικεφαλής της διαχειριστικής υπηρεσίας της κεντρικής επιτροπής του Κόµµατος Ενωµένων Γεωργών
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΟ Τσέσλαφ Άνταµ Σιεκιέρσκι γεννήθηκε στη Στοπνίτσα, της Πολωνίας  στις 8 Οκτωβρίου του 1952. Είναι διπλωµατούχος Μηχανικός (1976) και διδάκτορας Αγροτικής Οικονοµίας (1986). Ήταν ακτιβιστής του φοιτητικού κινήµατος (1971-1977) και της Οργάνωσης Νέων Αγροτών (1971-1977). Έχει εκλεγεί λέκτορας στο Γεωργικό Πανεπιστήµιο της Βαρσοβίας (από το 1976). Υπήρξε διευθυντής του Ιδρύµατος Προγραµµάτων Παροχής Βοήθειας για τη Γεωργία (FAPΑ) (1994-1998). Το διάστηµα 2001-2003 ήταν υφυπουργός Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην Πολωνία.  Εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής µε το  Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα το 2004.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία