BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Μικραίνει η πίτα των επιλέξιμων λόγω αναδασωτέων

Πεπεισµένος ότι η νέα ΚΑΠ θα λύσει το θέµα της επιλεξιµότητας των βοσκότοπων και ότι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης θα µπορούσε να οµαλοποιήσει την κατάσταση και για τη φετινή χρονιά, εµφανίζεται ο τεχνικός σύµβουλος της Οµοσπονδίας Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ιωάννης Κόκουρας. Καταγόµενος από µια οικογένεια που ασχολείται µε την κτηνοτροφία εδώ και 100 χρόνια, και από πατέρα και από µητέρα, ο κ. Κόκουρας, που έχει ζήσει στο πετσί του τι θα πει µετακινούµενος κτηνοτρόφος, «την παλαιά εποχή που πηγαίναµε τα γίδια ακόµη και την άνοιξη µε τα πόδια», δηλώνει ανήσυχος κυρίως για το θέµα των αναδασωτέων εκτάσεων, οι οποίες αναµένεται να µειώσουν κατά πολύ τους επιλέξιµους βοσκότοπους.

Μικραίνει η πίτα των επιλέξιμων λόγω αναδασωτέων

1
0
Ποια εξήγηση δίνετε στο πρόβληµα που αντιµετώπισαν την περασµένη εβδοµάδα πολλοί κτηνοτρόφοι, σχετικά µε τη µη επιλεξιµότητα των εκτάσεων που ενεργοποιούν δικαιώµατα ενισχύσεων;Η επιλεξιµότητα των βοσκοτόπων αποτελεί πρόβληµα εδώ και δύο χρόνια περίπου και έχει να κάνει µε τον ευρωπαϊκό ορισµό του βοσκότοπου (µόνο χορτολιβαδικές εκτάσεις) που υπήρχε και την εφαρµογή αυτού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αυτά τα δύο χρόνια. Βρισκόµαστε σε µία ενδιάµεση κατάσταση (παλαιά προς νέα ΚΑΠ) και απαιτείται πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβληµα και για το 2014. Από του χρόνου και για τη νέα ΚΑΠ έχει αλλάξει ο ευρωπαϊκός ορισµός του βοσκότοπου και πιστεύω δεν θα έχουµε πρόβληµα

Σε τι νοµίζετε ότι οφείλεται η δυσχέρεια στην οριοθέτηση των βοσκότοπων;Με την ψήφιση του Ν.4061/2012 αφαιρέθηκαν χαρακτηρισµοί που υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια από βοσκοτόπους όπως γενολίβαδο, χερσολίβαδο, ορεινή βοσκή και άλλοι, µε αποτέλεσµα να εισέρθουν τα ∆ασαρχεία σε αυτές τις εκτάσεις και να χαρακτηρίσουν µεγάλο µέρος αυτών ως δασικά. Έτσι ενώ στην προηγούµενη κατάσταση υπήρχε ένας ιδιοκτήτης και διαχειριστής (ΥΠΑΑΤ), τώρα υπάρχουν δύο (το ΥΠΑΑΤ στις χορτολιβαδικές και τα ∆ασαρχεία στις δασικές). Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουµε και το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου µε τον προηγούµενο ευρωπαϊκό ορισµό του βοσκοτόπου αφαιρούσε όσες εκτάσεις «βλέπανε» από αεροφωτογραφίες µε πυκνή βλάστηση.

Ποιο νοµικό καθεστώς υπάρχει σήµερα για τους βοσκοτόπους και τι προβλήµατα λύνει ή δηµιουργεί για τους κτηνοτρόφους;Έχει ψηφιστεί στον Ν.4264/2014 το άρθρο 60 όπου για πρώτη φορά θα οριστεί, µε τα διαχειριστικά σχέδια που θα γίνουν σε όλη την επικράτεια, η έννοια της χρήσης ως βοσκότοπου τόσο για χορτολιβαδικές όσο και για δασικές εκτάσεις.Είναι η πρώτη φορά που δασικές εκτάσεις µε χρήση βοσκοτόπου θα υπάρξουν στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ µε αποτέλεσµα να µην έχουµε τα προβλήµατα των δύο τελευταίων χρόνων. Υπάρχουν όµως και προβλήµατα όπως: α) το πρόβληµα της έγκαιρης δηµιουργίας των διαχειριστικών σχεδίων, β) να διευκρινιστεί το πώς θα εισέρχονται οι κτηνοτρόφοι εντός των διαχειριστικών  σχεδίων γιατί ο νόµος αναφέρει ότι εισηγούνται οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ποιοι θα εισέλθουν στους βοσκοτόπους χωρίς να αναφέρει ποιοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι (προβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων, αγριογούρουνων, εκτροφής άγριων αλόγων) και ποιος έχει προτεραιότητα, γ) ο νόµος αναφέρεται µόνο σε δηµόσιες εκτάσεις µε αποτέλεσµα να υπάρχει ένα κενό για τις δηµοτικές εκτάσεις το οποίο πρέπει να λυθεί µέχρι τον Σεπτέµβριο του 2014 για να µπορούν οι δήµοι µέχρι τέλους του έτους να δώσουν τον δηµοτικό βοσκότοπο στους κτηνοτρόφους και δ) το πρόβληµα µε τις αναδασωτέες εκτάσεις. Όλα τα παραπάνω προβλήµατα η Οµοσπονδία Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας τα έχει θέσει τόσο στο ΥΠΑΑΤ όσο και σε άλλους αρµόδιους φορείς και βρισκόµαστε σε επαφές για να τα λύσουµε το συντοµότερο δυνατόν.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στα δικαιώµατα ενός κτηνοτρόφου, σε περίπτωση που µια δασική περιοχή η οποία συνιστά επιλέξιµη έκταση, κηρυχθεί αναδασωτέα και απαγορευτεί η βόσκηση; Το µεγαλύτερο πρόβληµα από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω και σωστά το αναφέρατε είναι οι αναδασωτέες εκτάσεις. Στον Ν.4264/2014 το άρθρο 60 αναφέρει ότι αν καεί µία έκταση και κηρυχθεί αναδασωτέα δεν µπορούν να βοσκήσουν εκεί για 5 χρόνια τα πρόβατα και 7 χρόνια τα γίδια και αυτόµατα το ∆ασαρχείο θα ενηµερώνει τα διαχειστικά σχέδια στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ και η συγκεκριµένη έκταση θα αφαιρείται από τις επιλέξιµες µε αποτέλεσµα οι κτηνοτρόφοι που τις δήλωναν να µην µπορούν να λάβουν επιδοτήσεις για το παραπάνω χρονικό διάστηµα. Το πρόβληµα είναι µεγαλύτερο γιατί στα υπό κατάρτιση µέχρι τέλος του έτους προσωρινά διαχειριστικά σχέδια τα ∆ασαρχεία θα αφαιρέσουν όσες εκτάσεις έχουν ήδη κυρηχθεί αναδασωτέες µε αποτέλεσµα να χαθούν πολλές επιλέξιµες εκτάσεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΟ  42χρονος Ιωάννης Κόκουρας κατάγεται από τη Βλάστη Κοζάνης. Γεννήθηκε, µεγάλωσε και κατοικεί στον Τύρναβο Λάρισας και προέρχεται από κτηνοτροφική οικογένεια, η οποία είχε γίδια ντόπια (όλα µαύρα). Τόσο η οικογένεια του πατέρα του και της µητέρας του ασχολούνται µε την κτηνοτροφία πάνω από 100 χρόνια.
Έχει σπουδάσει στο ΑΠΘ Μηχανολόγος Μηχανικός, ενώ από το 2012 είναι Τεχνικός Σύµβουλος της Οµοσπονδίας Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι παντρεµένος

Συνέντευξη στον Ανδρέα Τσίρμπα από το 453ο φύλλο της Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία