BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Ευνοημένοι από το δημοψήφισμα οι Σκωτσέζοι αγρότες

Εφαλτήριο για περισσότερη συνοχή και πρόοδο του αγροτικού τοµέα θεωρεί το «όχι» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτητοποίηση, ο Νάιτζελ Μίλλερ, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Σκωτίας (NFU Scotland). Επίσης, σύµφωνα µε τον ίδιο, η Σκωτία αλλάζει και το δηµοψήφισµα σηµατοδοτεί το ξεκίνηµα µιας νέας εποχής. Εξάλλου, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάµερον και η ηγεσία του αντιπολιτευόµενου Εργατικού Κόµµατος έχουν ήδη υποσχεθεί ειδικό καθεστώς προνοµίων (φορολογικών, προνοιακών, διοικητικών) για τη Σκωτία. Το δηµοψήφισµα προκάλεσε µια άνευ προηγουµένου πολιτική δέσµευση για τις αγροτικές και αστικές περιοχές της Σκωτίας, σηµειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της NFU Scotland.

Ευνοημένοι από το δημοψήφισμα οι Σκωτσέζοι αγρότες

2
0
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το µήνυµα του δηµοψηφίσµατος για τις αγροτικές περιοχές της Σκωτίας;Το δηµοψήφισµα προκάλεσε µια άνευ προηγουµένου πολιτική δέσµευση για τις αγροτικές και αστικές περιοχές της Σκωτίας.
Η απόφαση να παραµείνουµε ενωµένοι παρέχει τώρα την αφετηρία για τη Σκωτία για να προχωρήσουµε. Από την πλευρά µας, είναι επιτακτική ανάγκη ότι κινηθούµε προς τα εµπρός, καθώς η Σκωτία πληροί τις προϋποθέσεις και έχει και τεράστιες δυνατότητες στο πλαίσιο της γεωργίας και τους τοµείς των τροφίµων και των ποτών

Ποιες οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσµου στη Σκωτία για το αποτέλεσµα υπέρ της παραµονής στο Ηνωµένο Βασίλειο;Αν και περιστασιακά ήταν διχαστικές οι συζητήσεις και τα επιχειρήµατα, η συζήτηση για την ανεξαρτησία της Σκωτίας έφερε κοντά τους αγρότες, τους συσπείρωσε όπως συνήθως έχουµε δει να γίνεται όταν πρόκειται για θέµατα που αφορούν άµεσα την καρδιά - ή πορτοφόλια τους- όπως για παράδειγµα οι οικονοµικές επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής  Πολιτικής (ΚΑΠ).
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν το δηµοψήφισµα είχαν διαµορφωθεί δύο καµπάνιες: Αγρότες υπέρ της ένωσης (Farming for Yes) και Αγρότες καλύτερα ενωµένοι (Rural Better Together).
Και από τις δύο αυτές οµάδες παρέλασε ένα πλήθος φορέων της αγροτικής βιοµηχανίας της Σκωτίας, όπως και πρώην πρόεδροι αγροτικών ενώσεων.
Ωστόσο, τα ηνία για την εκστρατεία υπέρ της ενοποίησης κατείχε η NFU Scotland, η οποία διοργάνωσε ενηµερωτικές συναντήσεις σε κάθε γωνία της αγροτικής Σκωτίας και έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες και από τις δύο πλευρές να ακουστούν και να πιέσουν υπέρ της µη διάσπασης

Η Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Σκωτίας είχε δηλαδή ενεργό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια πριν τη διεξαγωγή του δηµοψηφίσµατος. Σε ποιες δράσεις επικεντρώθηκε;Ήδη από την περασµένη άνοιξη η NFU Scotland διοργάνωνε συνεχώς ανοικτές δηµόσιες συζητήσεις σε αγροτικές περιοχές. Ακόµα πραγµατοποίησε µια µεγάλη εκδήλωση στο Stirling Mart, όπου συµµετείχαν κορυφαίοι πολιτικοί. Επίσης, οργάνωσε µίνι δηµοψηφίσµατα στα οποία προσέλκυσε πάνω από 1.700 αγρότες.
Μεγάλο ρόλο διαδραµάτισε και η ιστοσελίδα της Ένωσης (http://www.nfus.org.uk/), στην οποία φιλοξενήθηκαν µετρήσεις και για τις δύο τάσεις µε βασικές ερωτήσεις, όπως η ένταξη στην ΕΕ, το νόµισµα και η πρόσβαση στις αγορές.
 
Η επόµενη µέρα µετά το δηµοψήφισµα τι επιφυλάσσει για τους Σκωτσέζους γεωργούς και κτηνοτρόφους;Η αγροτική βιοµηχανία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συναίνεση, να ξεχάσει τις διαιρέσεις και να εργαστεί συλλογικά για να έχουµε µια καλύτερη και πιο επιτυχηµένη κοινωνία.
Η NFU Scotland ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης σε κάθε γωνιά της αγροτικής Σκωτίας, αλλά ορθώς στάθηκε στην άκρη για να επιτρέψει στα µέλη της και στους πολίτες της χώρας να αποφασίσουν ανηπηρέαστοι για το πολιτικό µέλλον της Σκωτίας.
Η ουδέτερη θέση που υιοθετήσαµε είναι τώρα ένα σηµαντικό εργαλείο ώστε να γεφυρωθούν η Σκωτία και το Ηνωµένο Βασίλειο σ’ ένα νέο πολιτικό κόσµο.
Η NFU Scotland θα πρέπει δράσει ενωτικά στο πολιτικό τοπίο και να συµβάλει στην ανάπτυξη που θα ενεργοποιήσει ένα καλύτερο µέλλον για τη γεωργία µας. Επίσης, η Ένωση θα πρέπει να προσεγγίσει τους εταίρους µας στο Ηνωµένο Βασίλειο και την Ευρώπη για την ανανέωση των σχέσεων στον τοµέα της γεωργίας. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος σηµατοδοτεί το ξεκίνηµα µιας νέας εποχής.
* Συνέντευξη στην εφηµερίδα “The Scotsman”.
ΒιογραφικόΟ Νάιτζελ Μίλλερ είναι 59 ετών και έχει 4 παιδιά. Καλλιεργεί 5500 στρέµµατα, µαζί µε δύο από τους γιους του στο Scottish Borders. Στο ορεινό τους αγρόκτηµα εκτρέφουν 175 αγελάδες και 950 προβατίνες αναπαραγωγής. Οι παραδοσιακές φυλές βοείου κρέατος είναι η βάση της αγροτικής τους επιχείρησης. Την άνοιξη καλλιεργούν κριθάρι και τριτικάλε για να τα χρησιµοποιήσουν ως ζωοτροφές. Ο Μίλλερ, είναι πρώην κτηνίατρος, ξεκίνησε την καριέρα του στην Εθνική Ένωση Αγροτών της Σκωτίας ως πρόεδρος της περιοχής West Berwick Branch και είναι πρώην πρόεδρος της επιτροπής κτηνοτροφίας. Ο Μίλλερ ήταν αντιπρόεδρος από το Μάρτιο του 2007 της NFU Scotland και εξελέγη πρόεδρος της το 2011

Επιμέλεια: Φανή Γιαννακοπούλου  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία