BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Σε λίγο θα παράγουμε μόνο δημοσίους υπαλλήλους

Τους παραγωγούς και όχι τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας θα πρέπει να ακούσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αν θέλει τα επόµενα χρόνια να υπάρχει ζωϊκό κεφάλαιο. Αυτό τονίζει στην «Agrenda» o κτηνοτρόφος και Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδας, ∆ηµήτρης Κόµνος, που βρέθηκε στις αρχές της εβδοµάδας στην Αθήνα µαζί µε συναδέλφους του από όλη τη χώρα για να διαµαρτυρηθεί για το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν εργαλεία για συνεχίσει να παράγει. Μάλιστα, όπως λέει, το 2014 θα είναι έτος κατάρρευσης για τον κλάδο, αφού τα προβλήµατα που προέκυψαν µε τον καταρροϊκό και τα βοσκοτόπια θα οδηγήσουν πολλούς κτηνοτρόφους σε έξοδο από το επάγγελµα.

Σε λίγο θα παράγουμε μόνο δημοσίους υπαλλήλους

1
0
Είστε ικανοποιηµένος µε τα όσα ειπώθηκαν µετά το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στις 25 Νοέµβρη;∆ώσαµε µεγάλο παρόν µε δυναµική συµµετοχή 1000 περίπου ανθρώπων στην πορεία διαµαρτυρίας. Έτσι, στείλαµε ένα ισχυρό µήνυµα στα πολιτικά κόµµατα και την κυβέρνηση. Τα προβλήµατα της ελληνικής κτηνοτροφίας χρήζουν άµεσης αντιµετώπισης. Ωστόσο, το πρόβληµα των βοσκοτόπων µε τη νέα ΚΑΠ λένε ότι θα λυθούν το 2015. Από την άλλη, τεράστια ζηµία προκύπτει για τους συντελεστές του κλάδου που δεν µπόρεσαν να εισπράξουν χρήµατα όχι µόνο για την εξισωτική του ‘13, αλλά ούτε την προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης του ‘14.

Ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβληµα που βιώνει σήµερα η ελληνική κτηνοτροφία;Τα προβλήµατα είναι µακροχρόνια και ξεκινούν από τη σχέση που υπάρχει µεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής. Τα κεφάλαια που δίνονται σε άλλα κράτη εδώ και χρόνια κυµαίνονται στο 70% για το ζωικό κεφάλαιο και 30% για το φυτικό. Στο ζωικό κεφάλαιο έχουµε φθίνουσα πορεία και οι ελλείψεις θα φαίνονται όλο και περισσότερο καθώς θα προκύψουν µέχρι το τέλος του έτους τροµερές ελλείψεις σε γάλα και κρέας.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία;Το 2014 είναι η χρονιά κατάρρευσης για τον πρωτογενή τοµέα σε πολλαπλά επίπεδα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τους παραγωγούς. Αρχικά, η κτηνιατρική υπηρεσία έκανε λάθος όταν θεώρησε ότι οι αρρώστιες, όπως ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά, θα λύνονταν µε φυσική ανοσία.  Όµως, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, έπρεπε να γίνει εµβολιασµός του καταρροϊκού πυρετού για να γλιτώσουµε το ζωικό κεφάλαιο που έχει µειωθεί έως και 40%. Στο σύνολο, η παραγωγή µας θα µειωθεί συνολικά κατά 50% µέχρι το τέλος χρονιάς. Υπάρχουν ένα µεγάλο  ποσοστό κτηνοτρόφων που θα εγκαταλείψει οριστικά τον κλάδο εξαιτίας των χρηµάτων που χάνουν από το ζήτηµα των βοσκοτόπων. ∆εν θα µπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονοµικά µέχρι το 2015.

Υπάρχει κέρδος σήµερα για τις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις;Στο σύνολο, οι κτηνοτροφικές µονάδες έχουν γίνει προβληµατικές και είναι όλες υπερχρεωµένες.  ∆ουλεύουµε χωρίς να µπορούµε να ανταποκριθούµε στις υποχρεώσεις µας. Είµαστε όµως συναισθηµατικά δεµένοι µε τα ζώα µας και για αυτό το λόγο υποµένουµε. Το πρόβληµα των ζωονόσων θα είχε επιλυθεί εάν δεν έκαναν λάθος οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στην Τουρκία, για παράδειγµα, έγινε άµεσος εµβολιασµός µε αποτέλεσµα να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο. Ο Αύγουστος του ‘14 ήταν δραµατικός για εµάς καθώς αρρωστήσαν τα ζώα µας και η παραγωγή µειώθηκε σηµαντικά.

Ως Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδας ποια είναι η δική σας πρόταση για την καταπολέµηση των ζωικών ασθενειών;Σε ένα πρώτο στάδιο, πρέπει οι αρµόδιοι φορείς να εστιάσουν στον άµεσα εµβολιασµό του καταρροϊκού πυρετού. ∆εύτερο σηµαντικό ζήτηµα είναι η καταπολέµηση των κουνουπιών. ∆εν είναι απαραίτητο να απευθυνόµαστε µόνο σε δηµόσιους κτηνιάτρους.  Όταν η αρµόδια κτηνιατρική µονάδα δηλώνει στον υπουργό ότι το πρόβληµα των ζωονόσων λύνεται µε φυσική ανοσία και ο υπουργός ακολουθεί πιστά τις «συνταγές», τότε κρίνεται αναγκαίο εµείς να απευθυνθούµε και σε ιδιωτικούς κτηνίατρους. Αν η πολιτεία δεν δώσει λύση, οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισµένοι να προµηθευτούν το εµβόλιο από την Τουρκία. Το υπάρχον ζωικό κεφάλαιο δεν είναι πλέον παραγωγικό. Αν χαθεί ολοσχερώς ο κτηνοτροφικός ιστός, θα παράγουµε πλέον µόνο δηµόσιους υπαλλήλους σε αυτή τη χώρα.

Τι µήνυµα θέλετε να στείλετε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Γεώργιο Καρασµάνη και αναπληρωτή υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο;Και οι δύο υπουργοί εκλέγονται καθαρά από κτηνοτροφικές περιοχές. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ακούν προσεκτικά την εκλογική τους βάση κι όχι τους κτηνιατρικές µονάδες της Αθήνας, οι οποίες δεν έχουν γνώση της πραγµατικότητας. ∆ιαφορετικά, θα µαραζώσουµε και δεν έχουµε τίποτα να παράγουµε ως χώρα.  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΟ ∆ηµήτρης Κόµνος γεννήθηκε το 1967 στον Ερισσό Χαλκιδικής. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια και από νεαρή ηλικία δραστηριοποιείται στο χώρο της αγροτικής επιχειρηµατικότητας. Συγκεκριµένα, διατηρεί κτηνοτροφική εκµετάλλευση 500 περίπου αιγοπροβάτων. Είναι Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδας και βαθιά πολιτικοποιηµένο ον που παλεύει δυναµικά να αναδειχθούν ξανά οι αξίες της κτηνοτροφίας για την οικονοµία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Έχει αναπτύξει έντονη και συστηµατική δράση για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας

Συνέντευξη στον Γιάννη Πανάγο από το 472ο φύλλο της Agrend
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία