BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Έχουμε δυνατότητα να γίνουμε ο κάμπος όλης της Ευρώπης

Την ανάθεση της λειτουργίας Αγοράς Παραγωγών σε αυτοδιαχειριζόµενο φορέα µε µέλη κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, όπως ορίζει το προσχέδιο της Κ.Υ.Α. για τα Farmers’ Markets, προσυπογράφει η Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδας Χρυσούλα Σκορδίτη.

Έχουμε δυνατότητα να γίνουμε ο κάμπος όλης της Ευρώπης

1
0
Όπως υπογραµµίζει, είναι θετικό, ακόµα, το ότι ορίζεται πως σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα µπορούν να συµµετέχουν παραγωγοί, εκτός από την ίδια Περιφέρεια, και όµορων Ενοτήτων, εκφράζοντας την αντίθεσή της ως προς αυτό µε τους βιοκαλλιεργητές της Αττικής. Η κυρία Σκορδίτη κατέδειξε, επίσης, τις διαφωνίες των βιοκαλλιεργητών της Β. Ελλάδας µε το προσχέδιο της εν λόγω Κ.Υ.Α., ανάδειξε τα προβλήµατά τους και τις προτάσεις τους, ενώ χαρακτήρισε «πολιτικό θέµα» την καθυστέρηση της υπογραφής της Κ.Υ.Α., η οποία επεστράφη την προηγούµενη εβδοµάδα στο Υπ.Α.Α.Τ. από το υπουργείο Ανάπτυξης για διορθώσεις.  
Σε ποια σηµεία διαφωνείτε µε το προσχέδιο της Κ.Υ.Α. σχετικά µε τη λειτουργία των Αγορών Παραγωγών;Καταρχάς, διαφωνούµε στον αριθµό των ηµερών, που ορίζει ο νόµος που ψηφίστηκε επί Υπουργίας Τσαυτάρη για τη λειτουργία αυτών των αγορών, δηλαδή στη µία µέρα την εβδοµάδα. Εµείς θέλουµε όλες τις ηµέρες (4-5 τη βδοµάδα) να µπορούµε να διαθέτουµε τα προϊόντα µας δεδοµένου ότι υπάρχει η παραγωγή. Η λειτουργία της αγοράς, όπως την ορίζει το προσχέδιο, είναι µία καλή λύση για τους µικρούς παραγωγούς, αλλά όχι µε το δεδοµένο της µίας µέρας λειτουργίας. Αυτό είναι αστείο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι βιοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης καλύπτουµε 4 βιολογικές αγορές και πάλι πετάµε προϊόντα.

Θεωρείτε πως υπάρχουν θετικά σηµεία στο προσχέδιο; Ναι. Πολύ σηµαντικό είναι ότι ορίζει ότι αρµόδιος για την οργάνωση και τη λειτουργία της Αγοράς Παραγωγών είναι αυτοδιαχειριζόµενος φορέας, για την ίδρυση του οποίου απαιτείται η ίδρυση σωµατείου και η σύνταξη καταστατικού και µέλη του είναι οι παραγωγοί που παράγουν από πρώτες ύλες δικές τους, είναι δηλαδή κατά κύριο επάγγελµα αγρότες. Αυτής της άποψης είµαστε και εµείς. Θέλουµε, δηλαδή, να στηρίζουµε τους µεµονωµένους αγρότες βιοκαλλιεργητές, που είναι ασφαλισµένοι, όχι όσους το κάνουν συµπληρωµατικά, αλλά αυτούς που έχουν αυτήν την πηγή επιβίωσης. Και αυτούς που µεταποιούν τα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι. Και στις Η.Π.Α., για παράδειγµα, που λειτουργούν Farmers’ Markets, και εκτός των παραγωγών βάζουν και µεταποιητές, αυτοί οφείλουν να προµηθεύονται προϊόντα από την τοπική παραγωγή. Ας το κάνουµε και εµείς για να δυναµώσει ο τόπος. Έχουµε τη δυνατότητα να γίνουµε ο κάµπος της Ευρώπης αλλά πρέπει να καταλάβει η πολιτεία ότι χρειάζεται να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη.

Γι’ αυτό το λόγο διαφωνείτε µε τους βιοκαλλιεργητές της Αθήνας, που προτείνουν να µπορεί στην αγορά µίας περιφέρειας να συµµετέχουν παραγωγοί και από άλλες Περιφέρειες;Σε γενικές γραµµές οι κατευθύνσεις είναι οι ίδιες. Απλά διαφωνούµε, όπως είπατε, στην πανελλαδική άδεια. ∆ηλαδή πιστεύουµε ότι πρέπει σε µία Περιφέρεια να συµµετέχουν παραγωγοί από αυτήν και από όµορες Περιφέρειες, όπως λέει και το προσχέδιο. Κι αυτό καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, τα προϊόντα µας, ειδικά τα πρώιµα κηπευτικά (αγγούρι, ντοµάτα) δε θα ήταν ανταγωνιστικά, καθώς η παραγωγή τους έχει σαφώς υψηλότερο κόστος σε σχέση µε την αντίστοιχη στη Νότια Ελλάδα.  

Με τι άλλα κριτήρια πιστεύετε ότι θα πρέπει να λειτουργεί µία αγορά Βιοκαλλιεργητών; Κατά τη γνώµη µου, πρέπει να οριστεί η ύπαρξη µίας κρατικής υπηρεσίας µε ελεγκτικό ρόλο, στην οποία να µπορεί να απευθυνθεί το Σωµατείο, να µην υπάρχει περιορισµός στον αριθµό των αγορών ανά δήµο και επίσης, να µην είναι επιβαρυµένο το κόστος συµµετοχής στα Farmers’ Markets.
Ποια είναι, γενικότερα, τα προβλήµατα που αντιµετωπίζετε; Το κόστος, γενικά, είναι αυξηµένο για µας τους βιοκαλλιεργητές, στο οποίο προστίθενται και η διακοπή των επιδοτήσεων και ο υποχρεωτικός πλέον ΕΛΓΑ –για όλους τους αγρότες-. Μάλιστα, για το τελευταίο θέµα θα κάνουµε ενέργειες στο προσεχές διάστηµα, καθώς θεωρούµε ότι είναι δικαίωµά µας να παίρνουµε το ρίσκο να µην ασφαλίζουµε την παραγωγή µας, τη στιγµή που κάθε αγρότης έχει να διηγηθεί µία ιστορία που έπαθε ζηµιά και δεν πληρώθηκε.
Επίσης, οι έλεγχοι των βιοκαλλιεργητών θα µπορούσαν να περάσουν στο δηµόσιο ώστε να µην πληρώνουµε ιδιωτικές εταιρείες.

Τι περιµένετε από τις ενέργειες που έχετε κάνει ήδη προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Περιµένουµε να µας καλέσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς έχουµε κάνει πλείστα αιτήµατα, ενώ παράλληλα προσπαθούµε να συναντηθούµε και µε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο, που είναι και αυτός από τη Β. Ελλάδα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η κυρία Χρυσούλα Σκορδίτη, πρόεδρος σήµερα στην ‘Ενωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδας, γεννήθηκε το 1958 στην Επανοµή του νοµού Θεσσαλονίκης, όπου διαµένει έως σήµερα. Έχει σπουδάσει Λογιστική και εργάστηκε επί 6 χρόνια ως βοηθός λογιστή. Στη συνέχεια, από το 1987, χρονιά που παντρεύτηκε, ασχολείται µε την καλλιέργεια λαχανικών και εδώ και 15 χρόνια η καλλιέργειά της είναι βιολογική. Αγρότης είναι και ο σύζυγός της, µε τον οποίο έχουν 2 παιδιά, τα οποία ασχολούνται, επίσης, µε το κτήµα της οικογένειας, καθώς έχουν σπουδάσει –µεταξύ άλλων- στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή.
Συνέντευξη στη Μαρία Κρόκου από το 474ο φύλλο της Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία