BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Ξεχάστε τα παλιά, εστιάστε στα νέα προγράμματα

«Κανείς δεν είναι υποχρεωµένος να δεχτεί τη στήριξη της ΚΑΠ, αν η διαδικασία µοιάζει κουραστική», δηλώνει µε συνέντευξη του στην Αgrenda o Eπίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φίλ Χόγκαν απαντώντας σε εκείνους που µιλούν για µεταρρυθµιστική κόπωση που στοιχίζει. ∆ιαβεβαιώνει δε, ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περικοπή των πόρων της καθώς παραµένει βασική πολιτική.

Ξεχάστε τα παλιά, εστιάστε στα νέα προγράμματα

0
0
Όσον αφορά τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης της προηγούµενης περιόδου διαµηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παράτασης και τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη «γρήγορη εφαρµογή των νέων (2014-2020), για να εξασφαλιστεί η συνεχής χρηµατοδοτική ροή από την ΕΕ». Καλεί, παράλληλα τη χώρα µας να αξιοποιήσει στο έπακρο τον αγροδιατροφικό της τοµέα, όπως έκανε η Ιρλανδία, προκειµένου να βγει από την κρίση.

Παρά την απόρριψη του αιτήµατος της Ελλάδας και άλλων χωρών για παράταση της υλοποίησης του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για ένα 6µηνο, µπορείτε να ξανανοίξετε το θέµα, έστω της χώρας µας, λόγω των ειδικών συνθηκών; Η Κοµισιόν εξέτασε τις διαθέσιµες επιλογές ώστε να εξασφαλίσει το µέγιστο βαθµό απορρόφησης των κονδυλίων των αγροτικών αναπτυξιακών προγραµµάτων για την περίοδο 2007-2013 και αποφάσισε να αυξήσει την ευελιξία, µεταφοράς χρηµατοδοτικών πόρων µεταξύ διαφορετικών αξόνων των προγραµµάτων. Η Κοµισιόν είναι πεπεισµένη ότι αυτό το µέτρο θα επιτρέψει στα κράτη να αξιοποιήσουν καλύτερα τα αχρησιµοποίητα κεφάλαια.
Αν λάβουµε υπόψη µας ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουµε µπει στη νέα προγραµµατική περίοδο, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η συνεχής χρηµατοδοτική ροή από την ΕΕ είναι να εξασφαλίσουµε την ταχεία υιοθέτηση και εφαρµογή των νέων προγραµµάτων 2014-2020, όπου νέα κεφάλαια είναι άµεσα διαθέσιµα.

Γιατί καθυστερεί η έγκριση των νέων προγραµµάτων; Ήταν τόσο πρόχειρα φτιαγµένο το σχέδιο που υπέβαλλε η Ελλάδα το 2014, όπως διέρρευσε από την Κοµισιόν;Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν υπήρξε ιδανική ούτε την περίοδο 2007-2013 ούτε στη νέα προγραµµατική. Το προσχέδιο υπεβλήθη το περασµένο καλοκαίρι και απαιτούνταν σηµαντικές βελτιώσεις. Αυτή τη στιγµή, οι υπηρεσίες µου εργάζονται στενά µε τις αρµόδιες ελληνικές αρχές και πιστεύω ότι το πρόγραµµα θα οριστικοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.  
Ποια είναι τα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες και πώς µπορούν να τ’ αξιοποιήσουν;Τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να λανσάρουν χρηµατοοικονοµικά εργαλεία (δάνεια, εγγυήσεις και/ή αµοιβαία µετοχικά κεφάλαια) µε τη στήριξη από τα κεφάλαια Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ. Υπό το Μνηµόνιο που υπεγράφη πέρσι µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων, δίνεται στα κράτη εγγυηµένο πλαίσιο για τη γεωργία, που µπορεί να εφαρµοστεί στα νέα Προγράµµατα.
Οι αγρότες µπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοια εργαλεία µόνο όταν έχουν εφαρµοστεί από τις διαχειριστικές αρχές. Η ΕΙΒ προσφέρει άµεσες πιστώσεις σε εµπορικές τράπεζες για τη γεωργία, στα περισσότερα κράτη, βάσει δανειακής πολιτικής.   

Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που µιλούν για µεταρρυθµιστική κόπωση της ΚΑΠ. Κι ενώ η «απλοποίηση» που επαγγέλλεστε χαρακτηρίζεται κοστοβόρα για τις εθνικές αρχές των κρατών και η στήριξη προς τους αγρότες βαίνει µειούµενη, µήπως πλησιάζουµε και προς το τέλος της ΚΑΠ;Όλες οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να εξελίσσονται – ειδικά αυτές που αξίζουν δεκάδες δις ευρώ κάθε χρόνο – για να αντιµετωπίζουν τις προκλήσεις όσο καλύτερα γίνεται. Κανείς δεν είναι υποχρεωµένος να δεχτεί τη στήριξη της ΚΑΠ, αν η διαδικασία µοιάζει κουραστική! Η απλοποίηση θα βασιστεί σε µια ευρεία διαβούλευση, στα πλαίσια της οποίας τα κράτη µέλη είναι βασικοί µέτοχοι.
∆εν υπάρχουν σχέδια για «τσεκούρι» στους πόρους της ΚΑΠ: παραµένει βασική πολιτική για να αντιµετωπιστούν οικονοµικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις
Στην υπό διαπραγµάτευση συµφωνία µε τις ΗΠΑ και σ’ αυτή µε τον Καναδά τίθεται θέµα προστασίας της φέτας που είναι ελληνικό ΠΟΠ προϊόν. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της ΕΕ;Επιτρέψτε µου να είµαι απολύτως σαφής επ’ αυτού. Τρόφιµα και προϊόντα που υπάγονται στο καθεστώς γεωγραφικών ενδείξεων θα συνεχίσουν να λαµβάνουν τον ίδιο βαθµό προστασίας στην αγορά της ΕΕ. ∆εν υπάρχει καµία περίπτωση ένας παραγωγός από τον Καναδά ή τις ΗΠΑ –ή από οπουδήποτε αλλού στον κόσµο– να µπορεί να πουλήσει στην αγορά της ΕΕ ένα προϊόν µε την επωνυµία «φέτα», ή ένα οποιοδήποτε άλλο προϊόν που προστατεύεται ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Αυτό δεν το διαπραγµατευόµαστε. Αυτό που προσπαθούµε να πετύχουµε στις εµπορικές διαπραγµατεύσεις µας είναι να λάβουµε την καλύτερη προστασία των προϊόντων της ΕΕ σε άλλες αγορές. Και αυτό µπορείτε να το δείτε στη συµφωνία µε τον Καναδά. Οποιαδήποτε νέα προϊόντα, θα ονοµάζονται «σαν φέτα», «τύπου φέτα». Όντως, πρόκειται για έναν συµβιβασµό και όχι µια «πλήρη προστασία» όπως θα ήθελα.

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Φιλ Χόγκαν είναι γεννηµένος στις 4 Ιουλίου 1960 στο Kilkenny (νοτιοανατολική Ιρλανδία), όπου µετά τις σπουδές του πέραν από την οικογενειακή εκµετάλλευση (1981-1983) διατέλεσε και πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου (1985). Πολιτεύεται µε το κόµµα Fine Gael και είναι βουλευτής από το 1989. Μεταξύ των κρίσιµων χαρτοφυλακίων που ανέλαβε είναι αυτό του Υφυπουργού στο υπουργείο Οικονοµικών (1994-1995) και του υπουργού Περιβάλλοντος (2011-2014). Από το Νοέµβριο του 2014 αντικατέστησε τον Ντάτσιαν Τσιόλος  αναλαµβάνοντας το τιµόνι του Επίτροπου Γεωργίας της ΕΕ.


Συνέντευξη στη Φανή Γιαννακοπούλου από το 522ο φύλλο της Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία