BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Μπράντα υψηλής αξίας είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ και θέλουν να τη σβήσουν

«Γεωπόνοι-µελετητές και υπηρεσιακός µηχανισµός του υπουργείου αποτελούν τον νούµερο ένα εχθρό της ΠΑΣΕΓΕΣ» σύµφωνα µε τον πρόεδρό της Τζανέτο Καραµίχα, ο οποίος στο τελευταίο µέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στην Agrenda τονίζει χαρακτηριστικά ότι όλα θα ήταν πολύ καλύτερα για την ελληνική γεωργία χωρίς αυτόν το µηχανισµό και χωρίς αυτό το υπουργείο. Παράλληλα ο ίδιος εκτιµά ότι θα βγει σε καλό για την ΠΑΣΕΓΕΣ η διακοπή της σχέσης της µε το κράτος που φέρνει ο νέος νόµος, αφού η Συνοµοσπονδία µπορεί να δουλέψει µε λίγους εργαζόµενους αλλά και να δανειστεί προσωπικό από τους «ευκατάστατους» συνεταιρισµούς. Για το δικό του µέλλον ο προέδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ τονίζει: «Αν ήταν δυνατόν θα είχα φύγει χθες αλλά δεν θέλω να µοιάσω σε εκείνους τους συνεταιριστές που βρήκαν κάποιους ανόητους και τους άφησαν πίσω να τραβιούνται µε προβλήµατα...»

Μπράντα υψηλής αξίας είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ και θέλουν να τη σβήσουν

0
3
Φθάσαµε εδώ που φτάσαµε, η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι χρεωµένη, χρηµατοδοτικούς πόρους δεν διαθέτει, σχεδόν έχει χάσει και το προσωπικό της και ο νόµος, που ψηφίστηκε την περασµένη εβδοµάδα, το λιγότερο την αγνοεί. Τι µπορεί να γίνει τώρα;Η ΠΑΣΕΓΕΣ µπορεί να δουλέψει θαυµάσια µε µικρό αριθµό προσωπικού, που να µην ξεπερνά τους έξι µε επτά ανθρώπους. Μπορεί να δουλέψει µε δανεικό προσωπικό από τους µεγάλους συνεταιρισµούς που είναι σε καλή οικονοµική κατάσταση. Στις Επιτροπές της Copa Cogeca και στις συµβουλευτικές Επιτροπές, εκεί όπου είναι και το µεγάλο το διακύβευµα, ήδη κάνω αλλαγές και βάζω έµπειρα στελέχη από τις οργανώσεις, που ξέρουν και το αντικείµενο, κατά κλαδικό αντικείµενο, µε ξένες γλώσσες κ.λπ., και θεωρώ µέσο-µακροπρόθεσµα ότι αυτή η σχέση που κόπηκε από το νόµο θα της βγει σε καλό.
Θα εξυγιανθεί µέσα στα επόµενα δύο-τρία χρόνια και το σηµαντικότερο είναι ότι δεν θα έχει κανένας να µιλάει για κρατικοδίαιτους. Καιρός να πω από τώρα ότι στις 10 Μαΐου έχουµε ∆ιοικητικό Συµβούλιο και θα πάµε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για τροποποίηση καταστατικού και οι Πρόεδροι, διά των αντιπροσώπων τους, θα αποφασίσουν όλο αυτό το πράγµα, την εκπροσώπηση, πώς την θέλουν. Αλλά µακροπρόθεσµα το ότι κόβεται ο οµφάλιος λώρος µε το κράτος το θεωρώ στα θετικά. Όσοι φιλοδοξούν όµως να είναι στα επόµενα ∆ιοικητικά Συµβούλια να ξέρουν ότι θα πληρώνουν από την τσέπη τους, όπως κάνουµε εµείς τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια.

Κάποιοι λένε ότι µια αρχή στο δρόµο για τη σωτηρία, θα ήταν η δική σας παραίτηση. Ρητορικά, το έχετε βάλει από καιρό στο τραπέζι, όµως κάτι σας κρατά κάθε φορά. ∆ε θέλω να µοιάσω σε εκείνους τους συνεταιριστές που βρήκαν κάποιους ανόητους και τους άφησαν πίσω να τραβιούνται µε προβλήµατα. Είναι το µόνο που µε κρατά. Όλα τα άλλα µε σπρώχνουν να φύγω και αν ήταν δυνατόν να είχα φύγει χθες και νοµίζω θα γίνει, θα βρεθεί ο τρόπος να γίνει και να γίνει σύντοµα, γιατί, αν γίνει δεκτή η εισήγησή µου περί τροποποίησης καταστατικού, αυτόµατα θα προσδιορίσουµε στις αρχές του φθινοπώρου τις εκλογές ή ό,τι άλλο θέλει το Συµβούλιο δηλαδή. Αν θέλει να παραµείνει το παρόν Συµβούλιο, είµαι έτοιµος να παραδώσω στη νέα γενιά.
Αν κάτι διατηρεί κάποια αξία εδώ είναι το όνοµα και η ιστορία των 86 χρόνων που κουβαλά η Συνοµοσπονδία. Όπως και να το κάνουµε, µπράντες µε αυτή την ιστορία δεν χτίζονται εύκολα. Γι’ αυτό την πολεµούν, την µπράντα πολεµούν να γκρεµίσουν και να σβήσουν. Να σου πω και κάτι άλλο; Ο µεγαλύτερος εχθρός της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν είναι οι υπουργοί, είναι η γραφειοκρατία του υπουργείου Γεωργίας. Ξέρω τον ένα λόγο, υποπτεύοµαι ότι είναι και άλλοι πολλοί, αλλά ο ένας λόγος είναι ότι εµείς πάντα, και τότε και σήµερα, παρουσιάζουµε πολιτική δουλειά και δεν έγραφαν ούτε µία µολυβιά για τίποτα, είτε αυτά ήταν µεταρρυθµίσεις, ήταν αυτά κλαδικές πολιτικές, ήταν ακόµη και διαχειριστικές πολιτικές. Το πιο ωραίο είναι ότι κάποια στιγµή κάποιος υπουργός ζήτησε στοιχεία για τα αποθέµατα για τα σιτηρά, είναι δύο-τρια χρόνια, και ξέρεις τι είπε ο αρµόδιος διευθυντής; Κάτσε να πάρω την ΠΑΣΕΓΕΣ. Αυτή η διαφορά είναι. ∆ηλαδή η ΠΑΣΕΓΕΣ όσο λειτουργεί και όσο λειτουργούσε ακόµα πιο αποτελεσµατικά, όταν είχε πόρους, ξεβράκωνε τον υπηρεσιακό µηχανισµό, ξεγύµνωνε -να µη λέµε ξεβράκωνε- την ανυπαρξία του υπηρεσιακού µηχανισµού.
Υποπτεύοµαι ότι είναι και άλλοι λόγοι, ότι είναι ένας µηχανισµός, ο οποίος έχει διαβρωθεί µέχρι το µεδούλι και βεβαίως όταν πηγαίνουν οι υπουργοί πέφτουν επάνω τους, η κακιά ΠΑΣΕΓΕΣ και το κακό συνεταιριστικό κίνηµα. Όχι ότι δεν είναι, παραδέχοµαι όλα όσα είπες ως λάθη µου, εγώ δε διεκδικώ ότι δεν έχω κάνει λάθη, αλλά δύο πράγµατα µπορώ να σου πω εν κατακλείδι.
Το ένα είναι ότι θέλουν να αρπάξουν τον πλούτο της γεωργίας από τους αγρότες γιατί οι άλλοι κλάδοι πάνε κατά διαβόλου, αυτό είναι το ένα. Το άλλο, ο νούµερο ένα εχθρός της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ο υπηρεσιακός µηχανισµός του υπουργείου Γεωργίας και γεωπόνοι-µελετητές. Γεωπόνοι-µελετητές, το διαχωρίζω, γεωπόνοι-µελετητές! ∆εν έχω τίποτα µε τους γεωπόνους, µε συγκεκριµένη γκρούπα.
Θα µπορούσαµε να είµαστε ενδεχοµένως καλύτερα χωρίς αυτόν το µηχανισµό ή και χωρίς αυτό το υπουργείο;Πολύ καλύτερα, πάρα πολύ καλύτερα θα ήµασταν. Είχα προτείνει, µάλιστα, τουλάχιστον για τη διαχείριση των επενδυτικών και είχαµε συµφωνήσει, όταν βγήκα πρόεδρος –ένα χρόνο µετά;– ενδιάµεσο φορέα για τα επενδυτικά που θα ήµασταν ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΒ, Ένωση Τραπεζών, ΣΕΒΕ Βόρειας Ελλάδας. Είχαµε συµφωνήσει, είχαµε φτιάξει όλο το πλαίσιο και βεβαίως τότε µεθοδεύτηκε από τον υπηρεσιακό µηχανισµό και έκαναν ερώτηµα στην Commission, οι οποίοι είχαν µεθοδεύσει και την απάντηση. ∆ε θα είχαµε απώλειες πόρων, γιατί εµείς θα τα βλέπαµε επαγγελµατικά. Ας έκανε την εποπτεία του το κράτος.

Τελευταία ερώτηση, περάσατε όλη σας τη ζωή σαν συνεταιριστής και το ένα τρίτο περίπου αυτής σαν πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αρνηθήκατε, µάλιστα πεισµατικά να εµπλακείτε στην πολιτική, αν και θα ήταν για εσάς το µόνο εύκολο. Υπάρχει ρόλος µετά από αυτό;Όχι. Άλλοι νεότεροι µε θέλουν να τους συµβουλεύω πού και πού, να µην κάνουν τα ίδια λάθη, όχι για τις επιτυχίες τους, αλλά να µην κάνουν τα ίδια λάθη µε εµένα, ευχαρίστως. Αλλά στην πολιτική, όχι, δεν θέλω να εµπλακώ, γιατί εξάλλου είµαι πολιτικός πολίτης και κάθε ηµέρα λειτουργώ και σκέφτοµαι πολιτικά, δεν χρειάζεται να έχεις και αξίωµα.

Ρόλος είπα εγώ, γενικά,  αν υπάρχει στον Τζανέτο Καραµίχα και όχι ντε και καλά… Όχι, άλλη εµπλοκή δεν θέλω. Έχω ρόλο

Ευρύτερα το έβαλα αυτό το θέµα. Ένα ρόλο που θα µπορούσα να πω ότι θα ήθελα να εντάξω, µετά την αποχώρησή µου, τον εαυτό µου, είναι να υπάρχει ένα φόρουµ να συζητάµε για πολιτικές. Ιδέες δηλαδή και να προτείνουµε πολιτικές. Όχι θεσµικός, όµως, έτσι, αυστηρά θεσµικός.
 
Ένα think tank.Ναι, ένα think tank και να κατεβάζουµε το χρόνο πέντε προτάσεις ή να κάνουµε πέντε παρατηρήσεις να αποφεύγονται λάθη. Εκεί θα έβλεπα ότι µπορεί να έχω µία θέση και να µπορώ να συνεισφέρω κάτι. Αλλά ρόλο ξανά, όχι, είµαι και µεγάλης ηλικίας, είµαι 66.
Να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα των εργαζοµένων, να µην τους ταλαιπωρούν. Τα άλλα µε γεια τους µε χαρά τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΓεννήθηκε στο Φιλίσι Λακωνίας το 1950. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια και άσκησε το αγροτικό επάγγελμα, αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Για πολλές δεκαετίες υπηρετεί και εκλέγεται σε διάφορα όργανα του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος. Από το 2000 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης των αγροτών, της ΠΑΣΕΓΕΣ
Συνέντευξη στον Γιάννη Πανάγο στο 549ο φύλλο της Agrenda

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

27-05-2016 15:17κωστας

Ανίκανος

Απάντηση

25-05-2016 21:32GIANNIS

Η εμφανισή του προέδρου και το βιογραφκό λέει αρκετά........

Απάντηση

25-05-2016 12:42kostas

Καταστρέψατε την αγροτική παραγωγή της χώρας για δεκαετίες με το φαγοπότι στο μαγαζάκι σας και έχετε θράσσοσ να μιλάτε για τους επιστήμονες του χώρου που μόνο τους σαμποτάρετε.....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία