BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Σε διαβούλευση με αγρότες, επιχειρήσεις και θεσμούς η Κομισιόν

Βάση για την εικόνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) µετά το 2020 θα αποτελέσει, σύµφωνα µε τον Επίτροπο Γεωργίας, η ∆ιακήρυξη του Κόρκ, όπου στις αρχές Σεπτεµβρίου –όπως πρώτη είχε γράψει η Agrenda– ξανασχεδιάστηκε ο β’ πυλώνας της αγροτικής ανάπτυξης. Έµφαση θα δοθεί µετά και τις διαβουλεύσεις των 20 υπουργών γεωργίας στην άτυπη σύνοδο στο Παρίσι στη θέσπιση καλύτερων χρηµατοδοτικών εργαλείων για να µπορεί να ανταποκρίνονται οι παραγωγοί στην αστάθεια της αγοράς, στην αειφορία στη γεωργία και στην ανανέωση του κλάδου µε την είσοδο νέων αγροτών. Παράλληλα αξίζει να σηµειωθεί ότι ούτε 1 χρόνο δεν έχει που εφαρµόστηκε η ΚΑΠ και η πόρτα του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ δεν έχει σταµατήσει να χτυπά από διάφορα κράτη µέλη που ζητούν αλλαγές, όπως µας ενηµερώνει ο ίδιος στην αποκλειστική συνέντευξή του στην εφηµερίδα Agrenda.

Σε διαβούλευση με αγρότες, επιχειρήσεις και θεσμούς η Κομισιόν

2
0
Μήπως ήρθε η ώρα για ολική επαναπροσέγγιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και όχι για µια ακόµα απλή µεταρρύθµιση;Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η πολιτική ξεκίνησε να εφαρµόζεται µόλις την 1η Ιανουαρίου 2015 και ήδη έρχονται άνθρωποι και ζητάνε αλλαγές. Είναι περίπλοκη σαν πολιτική, το αναγνωρίζουµε αυτό, υπήρχαν πολλοί τροποποιητικοί κανονισµοί που επέτειναν την πολυπλοκότητα, οπότε σίγουρα θα έχουµε ακόµα µια µεταρρύθµιση το 2020. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόµενες εβδοµάδες, θα υπάρξει αρκετή διαβούλευση µε αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις και ανθρώπους στα Κοινοβούλια, τα υπουργεία για να δούµε τι θα κάνουµε από το 2020 και µετά.

Τι αποκοµίσατε από τις τελευταίες συναντήσεις στο Παρίσι και το Κορκ;Η ∆ιακήρυξη του Κορκ ήταν εξαιρετική. Για την ακρίβεια, 330 αντιπρόσωποι κάθισαν µαζί για 2 µέρες και κατέληξαν σε µια δήλωση για καλύτερη ζωή στις αγροτικές περιοχές.
Πολλοί επίσηµοι δεσµεύτηκαν σε ένα πλαίσιο δράσης για να εφαρµόσουν αυτή τη ∆ιακήρυξη που δηµιουργήθηκε στο Κορκ και θα τεθεί ως βάση για την επόµενη µεταρρύθµιση. Ξεκινήσαµε να δουλεύουµε πάνω σ’ αυτό. Και οι 20 υπουργοί γεωργίας της ΕΕ που συναντήθηκαν στη Γαλλία συζήτησαν παρόµοια θέµατα και το γεγονός που είναι αξιοσηµείωτο είναι ότι βρήκαν παρόµοιες λύσεις σε θέµατα που χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά, όπως καλύτερα εργαλεία για να µπορούν οι αγρότες να ανταποκρίνονται στην αστάθεια της αγοράς, περισσότερη αειφορία, εφαρµογή των στόχων αειφορίας και της συµφωνίας του Παρισιού για το κλίµα και επίσης θέλουν να δουν περισσότερη δράση όσον αφορά την ανανέωση του αγροτικού πληθυσµού.
Περισσότεροι νέοι άνθρωποι να µπουν στη γεωργία. Και εµείς για την ώρα κάνουµε σχετική δουλειά και θα έχουµε αποτελέσµατα πριν το 2017.  

Τι θα συµβουλεύατε την ελληνική κυβέρνηση για να λειτουργήσουν αποτελεσµατικά τα διαρθρωτικά προγράµµατα του αγροτικού χώρου; Μάθατε κάτι παραπάνω για τον χρονοδιάγραµµα υλοποίησης αυτών των προγραµµάτων; Πιστεύω ότι το ελληνικό υπουργείο (σσ. Αγροτικής Ανάπτυξης) πήρε κάποιο χρόνο για να ολοκληρώσει τη στρατηγική του για τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά µπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι µια καλή στρατηγική. Και τώρα που έχουν τη στρατηγική είναι σε θέση να εργαστούν από κοινού µε την Κοµισιόν για να την εφαρµόσουν.
Ήδη το υπουργείο µε ενηµέρωση σήµερα (σσ. 6 Οκτωβρίου 2016), δηλαδή ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ότι οι προσκλήσεις για κατάθεση προτάσεων θα πραγµατοποιηθούν στο άµεσο µέλλον

Έχετε κάποιες σκέψεις για προϊόντα όπως το αιγοπρόβειο γάλα και ο καπνός τα οποία µάλλον χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης;Οι πληρωµές προς τους παραγωγούς καπνού είναι πλήρως αποσυνδεδεµένες (ήδη από το 2004) από την παραγωγή. Έτσι, έχουν ενσωµατωθεί στις άµεσες ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Παρόλα αυτά, τα κράτη µέλη εξακολουθούν να έχουν την ευελιξία να χρησιµοποιήσουν κονδύλια από το β’ πυλώνα (σσ. της αγροτικής ανάπτυξης) για να διευκολυνθεί η στροφή σε άλλες καλλιέργειες

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Φιλ Χόγκαν είναι γεννηµένος στις 4 Ιουλίου 1960 στο Kilkenny (νοτιοανατολική Ιρλανδία). Μετά τις σπουδές του στο πανεπιστήµιο του Κόρκ ασχολήθηκε στην οικογενειακή φάρµα (1981-1983) και µετέπειτα διατέλεσε πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου (1985) στο Kilkenny. Πολιτεύεται µε το κόµµα Fine Gael και είναι βουλευτής από το 1989. Μεταξύ των κρίσιµων χαρτοφυλακίων που ανέλαβε είναι αυτό του Υφυπουργού στο υπουργείο Οικονοµικών (1994-1995) και του υπουργού Περιβάλλοντος (2011-2014). Από το Νοέµβριο του 2014 αντικατέστησε τον Ντάτσιαν Τσιόλος  αναλαµβάνοντας τη θέση του Επίτροπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ. Είναι χωρισµένος και έχει ένα ενήλικα γιο.
Μέχρι στιγµής έχει ταξιδέψει για να προωθήσει τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ σε Μεξικό και Κολοµβία, ενώ µέχρι το τέλος του έτους  θα βρεθεί σε Ιαπωνία, Κίνα και Καζακστάν

Συνέντευξη στη Φανή Γιαννακοπούλου από το 569ο φύλλο της Agrend



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία