Απόστολος Κούρτης: Μέσα στο ποτήρι βλέπουμε στιγμές από τη ζωή μας

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου|  25/07/2017 - 10:34 πμ

Παλαιότερα στα χωράφια του Κτήµατος Κούρτη καλλιεργούνταν κυρίως καπνά, όπως συνέβαινε και στο σύνολο σχεδόν των αγρών της περιοχής. Το 1997 ο Απόστολος Κούρτης φύτεψε το πρώτο αµπέλι, µε σκοπό την επαγγελµατική πλέον ενασχόλησή του µε την καλλιέργεια του αµπελιού και την παραγωγή οίνου, αξιοποιώντας αφενός µια παράδοση που κάλυπτε ως τότε τις καθηµερινές, οικογενειακές ανάγκες, αφετέρου όµως προσπαθώντας να συνδυάσει την εµπειρική γνώση γεωπόνου και οινολόγου.

Η οργανική καλλιέργεια του αµπελιού είναι τρόπος ζωής στο Κτήμα Κούρτη
 Σε µια τέτοια µικρής κλίµακας οικογενειακή επιχείρηση, το «Κτήµα Κούρτη» κατάφερε να καθετοποιήσει όλη την παραγωγή. ∆ηλαδή, η επιχείρηση φέρνει σε πέρας όλες τις διαδικασίες, από τη φύτευση µέχρι την προώθηση των οίνων ακόµη και µε προσφορά τους µέσα από τον ειδικά διαµορφωµένο χώρο γευσιγνωσίας που έχει διαµορφωθεί µέσα στο οινοποιείο στη Ράχη Πιερίας

Πώς και γιατί επιλέξατε το συγκεκριµένο σηµείο για τον αµπελώνα σας;

Τρίτη γενιά δραστηριοποίησης στον αγροτικό τοµέα και αποφασίζω να εγκατασταθώ µόνιµα στο χωριό και να ασχοληθώ µε µια νέα παραγωγή, αυτή του οίνου. ∆εν είναι τυχαίο ότι τα αµπέλια του Κτήµατος και όλες οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Πιερία, στην σκιά του Ολύµπου και των Πιερίων, δύο οροσήµων µε έντονη αναφορά στην αρχαιοελληνική µυθολογική και οινική παράδοση:  Ο Όλυµπος, η κατοικία των 12 Θεών, τα Πιέρια, η κατοικία των Μουσών, και δίπλα το ∆ίον, µε έντονη την παρουσία του ∆ιονύσου. Τα τοπογραφικά αυτά στοιχεία και η γειτνίαση µε τη θάλασσα, δεν έχουν όµως µόνο µυθολογική διάσταση. ∆ίνουν ιδιαιτερότητα στον τόπο, κυρίως από άποψη κλίµατος που είναι µοναδικό.

Ποια είναι η παραγωγή του κτήµατος, πόσες οι ετικέτες και ποιες οι αγαπηµένες;

Η ετήσια παραγωγή ανάλογα µε την περίοδο κάθε έτους κυµαίνεται περίπου στα 12.000-15.000 λίτρα. Οι ετικέτες που διαθέτουµε είναι πέντε, δύο λευκού ξηρού οίνου, δύο ερυθρού ξηρού και ενός ροζέ ηµίξηρου. Ως παιδιά µου, δεν µπορώ να ξεχωρίσω καµιά ετικέτα, µπορώ να πω όµως µια µικρή αγαπηµένη ιστορία για την κάθε µία από αυτές, γύρω από τα ονόµατά τους και τον τρόπο που φτιάχνεται το κάθε κρασί σε συνδυασµό µε τον δικό µας βίο.

Ονειρικές εικόνες κοσµούν τις ετικέτες σας. Η τέχνη της ζωγραφικής στην υπηρεσία του οινοποιού;

Η εκ βαθέων έκφραση του Απόστολου οινοποιού είναι η απαρχή του Οινοβίου, του οίνου, άποψη που µεταφέρεται στις δύο ετικέτες λευκού και ερυθρού ξηρού οίνου, ο βίος του οίνου που εκφράζεται µέσα από την προσωπική εµπειρία της διαδικασίας παραγωγής του για ένα και µοναδικό αποτέλεσµα. Είναι η ιδέα, η άποψη, ο τρόπος, η ανησυχία για κάτι που ξεχάσαµε ή ενδεχοµένως θάψαµε για πολλές ιστορίες. Μαζί µε τον φίλο, ζωγράφο-αγιογράφο Σωτήρη Παναϊλίδη, συνάψαµε πρόσωπα έκφρασης, τα οποία χαρακτηρίζουν και διακοσµούν τις ετικέτες κάθε οίνου, ανάλογα πάντα µε το οινικό περιεχόµενο, το οποίο µεταβάλλεται µέσα από τη ζωή µας.

Και ο ONIROS ή η Ηώς;

O ONIROS είναι ένα κρασί που συνδέει άµεσα τις γευστικές περιπλανήσεις του οίνου µας. Ο προσωπικός αγγελιοφόρος του ∆ία που µεταφέρει τα όνειρα στους ανθρώπους, γιατί όχι και ονειρικές αέναες απολαύσεις, µε έναν συνειρµικό λόγο θα έλεγα της Ηούς (Ηώς, ροζέ ηµίξηρος), που είναι η προσωποποίηση της αυγής, η ροδοδάκτυλη και αγγελόµορφη, µέσα από το σκοτάδι να υποδεχθεί το φώς της ηµέρας, σε ένα πρωινό ταξίδι αρωµάτων και γεύσεων. Και µετά ήρθε το πλήρωµα του χρόνου, µετά από µικρές περιπλανήσεις, ήρθε η µεγάλη ώρα της συµβίωσης, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική εξέλιξη κάθε ανθρώπου, ένα αλληλένδετο σχήµα που µπορεί να ξεπεράσει κάθε όριο και µε επιδέξιους χειρισµούς να φτάσει σε ονειρικές πραγµατικότητες. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, πολύ σηµαντικό ρόλο έχουν παίξει η οικογένεια, οι γονείς, τα αδέρφια, οι φίλοι και ξεχωριστοί συνεργάτες, που βάλανε την πινελιά τους, ώστε να οµορφαίνει κάθε στιγµή ο πίνακας της ζωής.

Βλέπουµε ότι υπερτερούν οι διεθνείς ποικιλίες στο Κτήµα σας. Θεωρείται ότι οι τελευταίες έχουν κάποιο πλεονέκτηµα;

Καλλιεργούµε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, οι οποίες προσαρµόστηκαν πολύ καλά στο  µικροκλίµα της περιοχής και το πλεονέκτηµα είναι ο συνδυασµός αυτών, που δίνει εξαιρετικά αποτελέσµατα στην ποιότητα και στα χαρακτηριστικά των οίνων µας.

Ωστόσο, οι ελληνικές ποικιλίες είναι µία τάση. Ποια πιστεύετε ότι θα ξεχωρίσει;

Φυσικά υπάρχει µια τάση στις ελληνικές ποικιλίες αλλά πιστεύω πως ό,τι καλλιεργείται στο ελληνικό έδαφος έχει και τη µοναδική ταυτότητά του. Μία ποικιλία που θα εξελιχθεί και  πιστεύω ότι θα ξεχωρίσει είναι το Βιδιανό της Κρήτης το οποίο και καλλιεργώ, αλλά µελλοντικά  ίσως και κάποια τοπική ποικιλία  στην περιοχή µας.

Τι θα αλλάζατε στον κλάδο;

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και πιστεύω ότι το φορολογικό σύστηµα θέλει αλλαγή  και εξυγίανση. Επίσης  θα έδινα  µεγάλη βαρύτητα στο πολλαπλασιαστικό υλικό (ποικιλίες- κλώνοι).

Γενικά πώς θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο των ελληνικών κρασιών και πώς βλέπετε τη θέση του ελληνικού κρασιού στην ελληνική αγορά σήµερα;

Σε εξαιρετικό επίπεδο βρίσκονται τα ελληνικά κρασιά µε συνεχή αναβάθµιση της ποιότητας, από το αµπέλι στο οινοποιείο µέχρι την τελική διάθεση. Από την άλλη η θέση του στην εγχώρια αγορά είναι πολύ δύσκολη, λόγω ανταγωνισµού από αθρόες εισαγωγές κρασιού, αλλά και τιµολογιακά για τον τελικό αποδέκτη. Φυσικά υπάρχει και το αυξηµένο κόστος παραγωγής, και εδώ υπάρχει άµεση συσχέτιση µε το φορολογικό σύστηµα που ακολουθεί το κράτος.

Φέτος ήταν µία δύσκολη χρονιά για τον παγκόσµιο αµπελώνα καθώς οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν πολλές απώλειες; Ποια είναι η εκτίµησή σας για την οινική αγορά φέτος;

Για την Ευρώπη 40-80% κατά τόπους, είχαµε µείωση της παραγωγής λόγω παγετώνων, αλλά φέτος είναι γενικά δύσκολη χρονιά εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Σε τοπικό επίπεδο έρχεται να συµβάλει και η κακή και µη αναπτυξιακή  πολιτική του κράτους που φρενάρει την εξέλιξη του επιτυχηµένου επιχειρηµατικά κλάδου.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Kτήµατος;

Φιλοσοφία του Κτήµατος Κούρτη είναι η σταθερή  και συνεχής εξέλιξη της ποιότητας των οίνων, όπως προκύπτει  µέσα από την οργανική καλλιέργεια του αµπελιού και της οινοποίησης, που για µας είναι τρόπος ζωής. Τα τελευταία χρόνια πολύ ενδιαφέρoν παρουσιάζει η προσέλευση στο οινοποιείο µας τουρίστων, οινόφιλων και µη, που επισκέπτονται τη χώρα µας. Έτσι µέσα από συνεργασίες µε τουριστικές επιχειρήσεις ή και µεµονωµένων επισκεπτών, αλλά και προσβάσιµου τουρισµού, τους υποδεχόµαστε να γευτούν τα κρασιά µας συνοδεία παραδοσιακών εδεσµάτων και να γνωρίσουν την παραγωγή του οίνου από κοντά.  

Συνέντευξη στο περιοδικό Wine Trails Ιουνίου.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

  • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

    Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
    Βαμβάκι 66,82   σεντς/λίμπρα -1,29%
    Καλαμπόκι 186,00   ευρώ/τόνος 0,00%
    Σκληρό σιτάρι 245,00   ευρώ/τόνος 0,00%
    Μαλακό σιτάρι 184,00   ευρώ/τόνος 0,00%
    Ρύζι 121,55   σεντς/μπούσελ -0,62%
    Ελαιόλαδο 3,87   ευρώ/κιλό 1,29%
    Γάλα αγελαδινό 17,08   σεντς/λίμπρα 1,41%
    Κρέας χοιρινό 67,00   σεντς/λίμπρα -4,81%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ