Μαρκ Ράινχαρτ: Επικεφαλής Commercial Operation της Bayer

Πανάγος Γιάννης |  09/10/2017 - 10:32 πμ
UPDATE 09/10/2017 , 10:31 πμ

Το γεγονός ότι σήµερα οι τιµές των αγροτικών προϊόντων είναι χαµηλότερες από τα επίπεδα προηγούµενων χρόνων εκτιµάται ως κάτι που θ’ αλλάξει και πάλι. Πρόκειται για µια κυκλική κατάσταση που την έχουµε ξαναδεί. Κάποια στιγµή θα έχουµε ξηρασίες σε κάποιες από τις µεγάλες παραγωγές χώρες οι οποίες θα επηρεάσουν την προσφορά βασικών αγαθών, κι αυτό θα πυροδοτήσει ξανά καλύτερες τιµές στη γεωργία. Αυτό καταγράφει σε συνέντευξή του στην Agrenda, ο Μαρκ Ράινχαρτ, τεχνοκράτης της Bayer µε εµπειρία 32 χρόνων στον κλάδο της φυτοπροστασίας.

Ο καιρός κάνει κύκλους, η ανάπτυξη όμως έρχεται με εξέλιξη της τεχνολογίας.
Βασικό µέσο για αυξηµένες αποδόσεις στις καλλιέργειες, αλλά και βελτίωση στις τιµές παραγωγού αποτελεί η χρήση της τεχνολογίας, όπως ο ίδιος υπογραµµίζει, τονίζοντας ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αντικατοπτρίζουν µόλις
το 5% µε 10% του κόστους παραγωγής για τον αγρότη, ενώ τα οφέλη για τον παραγωγό είναι σηµαντικά υψηλότερα.     

Μήπως αυτή η «υπερευαισθησία» για το περιβάλλον δυσκολεύει τη φυτοπροστασία και επιβαρύνει δυσβάσταχτα το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων;

Θα έλεγα ότι όπως το βλέπουµε, πιστεύουµε –ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και γενικά σε όλο τον κόσµο– ότι αυτό που χρειάζεται να κάνουµε είναι να αυξήσουµε το διάλογο µε την κοινωνία και να µιλήσουµε για το τι σηµαίνει σύγχρονη γεωργία. Αυτό που βλέπουµε στην Ευρώπη, και πριν από µερικές εβδοµάδες ήµουν στη Ρουµανία και συνάντησα δύο καλλιεργητές καλαµποκιού και σοκαρίστηκα βλέποντας ότι χρειάστηκε να φυτέψουν το καλαµπόκι τους τέσσερις φορές –είναι πολλές, είναι χρήµα, είναι καύσιµα, είναι τα πάντα– επειδή δεν είχαν στη διάθεσή τους χηµικά για να αντιµετωπίσουν ένα παράσιτο που είναι ενδηµικό σε εκείνο το µέρος της χώρας. Πρόκειται για µια κατάσταση που πρέπει να συζητηθεί πολύ ανοικτά µε τις αρχές στην Ευρώπη.

∆εν γίνεται να δηµιουργείται µια κατάσταση, που στο τέλος θα σηµαίνει πολύ µεγαλύτερο κόστος για τον παραγωγό ή τη χρήση προϊόντων που πραγµατικά δεν είναι ασφαλή επειδή είναι πολύ παλαιότερα από τα προϊόντα που είχαµε στη διάθεσή µας ή ακόµα και την ανάγκη να αλλάξουµε καλλιέργειες, µε αποτέλεσµα οι αγρότες να χρειάζεται να αλλάξουν την ελαιοκράµβη µε κάποια άλλη καλλιέργεια, γιατί δεν είχαν κανένα προϊόν για να τη «θεραπεύσουν». Είναι ένα ζήτηµα που προκαλεί ανησυχία και επενδύουµε πολλά στο να συζητάµε και να µιλάµε και να κάνουµε διάλογο µε τις αρχές προκειµένου να βρεθούν λύσεις.


Πως γίνεται να µιλάµε για δυσκολίες στη διατροφική επάρκεια του πλανήτη και την ίδια ώρα οι τιµές των αγροτικών προϊόντων να µην εξασφαλίζουν τη βιωσιµότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων;

Η αλήθεια είναι ότι το κόστος και η τιµή των αγροτικών προϊόντων είναι κάτι το οποίο δεν µπορούµε να επηρεάσουµε. Είναι γεγονός ότι σήµερα οι τιµές των αγροτικών προϊόντων είναι χαµηλότερες από τα επίπεδα των προηγούµενων χρόνων, αλλά είµαι βέβαιος ότι αυτό θα αλλάξει και πάλι. Κι αυτό επειδή πρόκειται για µια κυκλική κατάσταση και αυτό το έχω δει και παλαιότερα. Είµαι σε αυτή τη βιοµηχανία ήδη 32 χρόνια και θυµάµαι πολύ καλά ότι κάποια στιγµή θα έχουµε ξηρασίες σε κάποιες από τις µεγάλες χώρες οι οποίες θα επηρεάσουν την παραγωγή των βασικών αγαθών και αυτό θα πυροδοτήσει ξανά καλύτερες τιµές στη γεωργία.

Σχετικά µε τα προϊόντα µας, πρώτον, για εµένα είναι ξεκάθαρο ότι εάν τα εφαρµόσεις µε το σωστό τρόπο, θα έχεις µία αύξηση, µια θετική αντίδραση στις αποδόσεις, που δικαιολογεί τη χρήση της τεχνολογίας, όχι µόνο των δικών µας προϊόντων αλλά και άλλων τεχνολογικών µέσων.  Τα προϊόντα µας κυµαίνονται γενικά –ανάλογα µε την καλλιέργεια για την οποία µιλάµε– µεταξύ 5% και 10% του κόστους παραγωγής ενός καλλιεργητή.  Έτσι, δεν πιστεύουµε ότι αυτό είναι πρόβληµα από µόνο του, αλλά αντίθετα τα οφέλη που προσφέρουµε µε τις τεχνολογίες µας είναι πολύ-πολύ υψηλότερα από το κόστος που µπορεί να έχουν για τον αγρότη.

Πόσο συµµερίζεστε την άποψη που λέει ότι η Ε.Ε. οδηγείται µετά το 2020 σε µια «βιοµηχανική» Κοινή Αγροτική Πολιτική;

Πώς βλέπω δηλαδή την ευρωπαϊκή πολιτική στο µέλλον.  Και πάλι, αυτό που περιµένουµε είναι οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών να έχουν µεγαλύτερη κατανόηση για το πραγµατικό όφελος της καινοτοµίας που βασίζεται στην επιστήµη και να κάνουµε περισσότερο διάλογο µε την κοινωνία, γιατί τελικά η κοινωνία επίσης επηρεάζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών σχετικά µε τα οφέλη της σύγχρονης γεωργίας.
Πιστεύω ότι αν κοιτάξουµε τη µέση απόδοση, ας πούµε του καλαµποκιού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 20 χρόνια σε σύγκριση µε την απόδοση του καλαµποκιού στις ΗΠΑ, στην Αµερική τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση ενώ στην Ευρώπη µείωση, κι αυτό έχει να κάνει µε την τεχνολογία, έχει να κάνει µε τη βιοτεχνολογία, µε τις καλλιέργειες γενετικά τροποποιηµένων τροφίµων (GMO’s) που δεν επιτρέπονται εδώ στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι αυτή είναι µια συζήτηση που εµείς, ως εταιρείες που βασιζόµαστε στην επιστήµη, χρειάζεται να κάνουµε µε τις αρχές.

Ποια είναι η γνώµη σας για τις αναµενόµενες αλλαγές στη νοµοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στους επόµενους µήνες;

Εννοείτε τους περιορισµούς. Και πάλι, πιστεύω ότι έχει να κάνει σε µεγάλο βαθµό µε την επιστήµη και θα αναφέρω ξανά το παράδειγµα της Ρουµανίας. Είχα µια συζήτηση µε τον επικεφαλής της Ένωσης στη Ρουµανία και τον ρώτησα αν υπάρχει όντως τόσο µεγάλο πρόβληµα που χρειάζεται ένας παραγωγός να φυτέψει µια καλλιέργεια τέσσερις φορές µέχρι να αρχίσει πραγµατικά να φυτρώνει. Πρόκειται για κάτι πολύ δαπανηρό για τον παραγωγό, γιατί δεν συζητάτε αυτό το ζήτηµα µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Η απάντηση ήταν ότι δεν έχουµε αντιπροσώπευση στις Βρυξέλες.
Εποµένως πρέπει να αναρωτηθείτε, να πάτε εκεί, χρειάζεται να συζητήσετε αυτά τα πράγµατα. Η Ρουµανία είναι ένας από τους µεγάλους καλλιεργητές καλαµποκιού στην Ευρώπη και έχουν τέτοια προβλήµατα –εγώ δυσκολεύοµαι πολύ να καταλάβω πώς αυτό το ζήτηµα δεν συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– και έχει να κάνει µε την ύπαρξη όλο και λιγότερων προϊόντων, λόγω των περιορισµών ως προς τη χρήση τους στις καλλιέργειές τους.  
Έτσι, πιστεύω ότι πρόκειται για µία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για πάρα πολλές χώρες, ειδικά χώρες που εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τη γεωργία από ό,τι άλλες και πρέπει να κάνουν αυτή τη συζήτηση µε πολύ ανοικτό τρόπο. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται να πας εκεί και να καθίσεις στο τραπέζι και να συζητήσεις το θέµα. Και πάλι, κάτι που κάνουµε πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν και θέλουµε να το κάνουµε πολύ περισσότερο στο µέλλον, είναι να συζητούµε µε την κοινωνία και να είµαστε πολύ ανοικτοί σχετικά µε αυτό.

Σκοπεύετε να επεκτείνετε τον τοµέα των βιοπαρασιτοκτόνων της εταιρείας τα επόµενα χρόνια, καθώς η βιολογική γεωργία αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη ή ο στόχος σας είναι η επέκταση του τοµέα της βιοτεχνολογίας;

Κανένα από τα δύο. Βλέπουµε τις διαφορετικές τεχνολογίες που ερευνούµε και αναπτύσσουµε, να χρησιµοποιούνται µαζί. Εδώ και χρόνια έχουµε επενδύσει πολύ στα βιολογικά προϊόντα κι έτσι γνωρίζουµε ότι µερικές φορές θα πουλήσουµε εκείνα τα προϊόντα και σε αγρότες στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας, αλλά κυρίως τα βλέπουµε να χρησιµοποιούνται µαζί µε άλλα χηµικά κι άλλες αγρονοµικές πρακτικές όπου συνολικά ο παραγωγός λαµβάνει καλύτερο αποτέλεσµα. Σεβόµαστε πολύ τη βιολογική γεωργία, πιστεύουµε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να διεξάγει τη γεωργία µε τον τρόπο που θεωρεί σωστό, αλλά για να λυθεί πραγµατικά το πρόβληµα σε παγκόσµια βάση, αυτό δεν είναι η λύση. Γνωρίζουµε ότι γενικά ο κίνδυνος είναι µια διαφορά λίγο-πολύ 25% στην απόδοση και, φανταστείτε ότι αν χάναµε 25% των τροφίµων σε παγκόσµια κλίµακα, αυτό θα ήταν απλά καταστροφικό.  Άρα είναι µια εναλλακτική που σεβόµαστε απόλυτα, αλλά δεν είναι η βασική εστίαση της δραστηριότητάς µας, επειδή πιστεύουµε ότι πραγµατικά χρειάζεται να έχουµε µία σφαιρική άποψη.

Σκοπεύετε να αναπτύξετε νέα ενεργά συστατικά για τις καλλιέργειες ήσσονος σηµασίας στη νότια Ευρώπη;

Στην περίπτωση των καλλιεργειών ήσσονος σηµασίας είναι πιο σηµαντικό να καταγράψουµε πραγµατικά τις νέες ενδείξεις για εκείνα τα προϊόντα κι αυτό κάνουµε σε αυτή τη φάση. Είµαστε πολύ ενεργοί στη δραστηριότητά µας επί ρυθµιστικών θεµάτων, για να επεκτείνουµε το εύρος των καλλιεργειών στις οποίες µπορεί κανείς να χρησιµοποιήσει ορισµένα προϊόντα, η χρήση των οποίων βοηθά και τις καλλιέργειες ήσσονος σηµασίας.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

  • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

    Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
    Βαμβάκι 68,95   σεντς/λίμπρα 1,02%
    Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος -0,56%
    Σκληρό σιτάρι 238,00   ευρώ/τόνος 0,00%
    Μαλακό σιτάρι 186,00   ευρώ/τόνος 1,61%
    Ρύζι 123,10   σεντς/μπούσελ -3,49%
    Ελαιόλαδο 3,78   ευρώ/κιλό 2,12%
    Γάλα αγελαδινό 16,68   σεντς/λίμπρα 1,80%
    Κρέας χοιρινό 63,00   σεντς/λίμπρα 9,10%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ