BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Φραγκίσκος Μπριλάκης

Αγρότης της χρονιάς, γιατί… προσπέρασε τους μεσάζοντες

Φραγκίσκος Μπριλάκης

6
0

Οι δημοσιογράφοι της Agrenda, που παρακολουθούν καθημερινά, από πολύ κοντά, τις εξελίξεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, αποτελούν ίσως την καλύτερη κριτική επιτροπή για την ανάδειξη του προσώπου με τη σημαντικότερη προσφορά και δράση στον αγροτικό χώρο στη διάρκεια ενός έτους. Είναι η 3η χρονιά που η δημοσιογραφική ομάδα της Agrenda στηρίζει την τιμητική διάκριση «Άνθρωπος του αγροτικού χώρου για το 2010», καθώς η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2008 και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα θεσμό, ο οποίος τιμά τους ανθρώπους με προσφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

 

Ένας από τους δέκα ιδρυτές του αγροτικού συνεταιρισμού Κάμιρου «Κρητικό Περιβόλι» είναι ο αγρότης του 2010 που επέλεξε η Agrenda. Πρόσφατα μετεξελίχθηκε σε ομάδα παραγωγών, ενώ είχε ήδη τοποθετηθεί στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Ελλάδος κάνοντας παραδόσεις μόνο στις κεντρικές αποθήκες τους στην Αθήνα. Από εκεί, οι ντομάτες του συνεταιρισμού μεταφέρονται στα κατά τόπους καταστήματα των αλυσίδων. Και το κυριότερο: Μέχρι τώρα ο συνεταιρισμός δεν έχει εισπράξει έστω και ένα ευρώ επιδότησης. να ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του στην αγροτική οικονομία: Ο Φραγκίσκος Μπριλάκης αποφάσισε «να πάρει την κατάσταση στα χέρια του» αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απλά δεν υπάρχει… Ο συνεταιρισμός πούλησε μέσα στο 2010 περίπου 2.500 τόνους ντομάτες αφήνοντας σημαντικό εισόδημα στους παραγωγούς του, που σήμερα είναι 20 με συνολικά 150 στρέμματα καλλιέργειες.

Ο Φραγκίσκος Μπριλάκης διαθέτει επτά στρέμματα με θερμοκήπια και πριν από 4 χρόνια διαπίστωσε ότι, αντί να διαμαρτύρεται για τους άστοχους χειρισμούς συνεταιριστικών οργανώσεων και για την εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους, θα έπρεπε μαζί με άλλους συναδέλφους του να ασχοληθεί ο ίδιος με το εμπόριο των προϊόντων του.

Η σύζυγός του, Φαίη, είναι γεωπόνος και ασχολείται ενεργά με τα προϊόντα του συνεταιρισμού, ιδιαιτέρως στον τομέα της ποιοτικής πιστοποίησης.

Ο συνεταιρισμός με τη φίρμα «Κρητικό Περιβόλι» διακινεί αποκλειστικά και μόνο ντομάτες, για να έχει πάντα τις απαραίτητες ποσότητες προκειμένου να καλύψει τους πελάτες του. Το «κλειδί» είναι η ασφάλεια των προϊόντων, αφού γίνονται έλεγχοι υπολειμματικότητας χημικών ουσιών, και η συνέπεια στους χρόνους παράδοσης. Ο συνεταιρισμός προς το παρόν στεγάζεται σε ενοικιασμένο χώρο 300 τ.μ., διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα, ψυκτικούς θαλάμους και πιστοποίηση κατά GlobalGap. Μέσα στο 2011, όμως, σχεδιάζει να αγοράσει δικό του ακίνητοου και να τις πιστοποιήσει.

 

- Τι πιστεύετε για τις επιδοτήσεις;

Καταστρέψανε τα προϊόντα! Ευτυχώς που δεν δόθηκαν επιδοτήσεις και στους παραγωγούς κηπευτικών. Ποτέ δεν έχω πάρει ενίσχυση και ούτε πρόκειται… Όταν έκανα τα θερμοκήπια εντάχθηκα στα Σχέδια Βελτίωσης. Το μετάνιωσα! Σε βάζουν σε ένα… «τριπάκι» και στο τέλος κάνεις επενδύσεις χωρίς να χρειάζονται.

 

-Αν συναντούσατε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τι θα λέγατε;

Καταρχήν δεν ελπίζω στο υπουργείο. Θα τους πρότεινα, όταν παίρνουν αποφάσεις, να μη συμβουλεύονται τους χαρτογιακάδες που έχουν δίπλα τους και δεν έχουν ιδέα από καλλιέργειες και συνεταιρισμούς. Να συμβουλεύονται τους ανθρώπους που είναι κάθε μέρα στις καλλιέργειες και στο εμπόριο των προϊόντων.

 

 

2ος υποψήφιος: Γιάννης Αλεξούλης

Κέρδισε το στοίχημα με την ελιά πυκνής φύτευσης στον Κρανώνα της Λάρισας φτάνοντας φέτος στην πλήρη παραγωγική ανάπτυξη του ελαιώνα του. Ο Γιάννης Αλεξούλης συνεργάστηκε άψογα με την Geolivo, την εταιρεία που ανέπτυξε την ελιά πυκνής φύτευσης στην Ελλάδα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από τη χημική ανάλυση του ελαιολάδου του είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού το κατατάσσουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου. Σπούδασε Επιστήμη των Υπολογιστών στο Τορόντο του Καναδά και από το 1984 είναι καθηγητής Πληροφορικής.

3ος υποψήφιος: Γιάννης Δραγατσίκης

Πρωτοστάτης στα τεκταινόμενα της ελληνικής αγελαδοτροφίας, το τελευταίο διάστημα την υπηρετεί και από τη θέση που κατέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΟΓΑΚ. Ο Γιάννης Δραγατσίκης ανήκει στον Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, αλλά έχει συμμετάσχει και στην ίδρυση του πρώτου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων, τον «ΘΕΣγάλα». Αυτή την περίοδο ασχολείται με την προώθηση εξειδικευμένων Σχεδίων Βελτίωσης για τους αγελαδοτρόφους, με σκοπό να αντιμετωπίσουν την απελευθέρωση των ποσοστώσεων γάλακτος από το 2014.

Από το 268ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία