BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Όταν επιμένεις και ελληνικά και αρωματικά, λέει η Κατερίνα Γρηγοριάδου

Με όπλο την πολυετή έρευνα και εμπειρία στο χώρο της παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού μία δυναμική γυναίκα έχει βάλει στόχο την καθετοποίηση της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών επί ελληνικού εδάφους. Ο λόγος για την υπεύθυνη του εξειδικευμένου φυτωρίου «ΜΥΡΤΙΣ», γεωπόνο και βιοτεχνολόγο Κατερίνα Γρηγοριάδου, η οποία δραστηριοποιείται στην Πολυκάρπη Αριδαίας τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Όταν επιμένεις και ελληνικά και αρωματικά, λέει η Κατερίνα Γρηγοριάδου

11
3

Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε συνέντευξη στην Agrenda, σκοπός του «ΜΥΡΤΙΣ» είναι η παραγωγή για πρώτη φορά υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών που θα δίνουν υπεραξία στην καλλιεργητική προσπάθεια. Όπως εξηγεί, το φυτώριο ασχολείται με την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών με συμβατικό και βιολογικό τρόπο, ενώ παρέχει υποστήριξη στο στάδιο της εγκατάστασης και εξέλιξης των φυτειών στους πελάτες του.

Πώς δημιουργήσατε τη μονάδα «ΜΥΡΤΙΣ» για την παραγωγή ελληνικών αρωματικών φυτών;
Η εμπειρία 20 χρόνων στο χώρο της παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού αλλά και της καλλιέργειας και μεταποίησης αρωματικών φυτών οδήγησε στη δημιουργία της καθετοποιημένης μονάδας «ΜΥΡΤΙΣ». Σκοπός μας είναι η παραγωγή για πρώτη φορά σε εξειδικευμένο φυτώριο υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών, που δίνουν υπεραξία στην καλλιεργητική προσπάθεια, ενώ η παραγωγή γίνεται με συμβατικό και βιολογικό τρόπο.
Η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί με την πολύχρονη εμπειρία και έρευνα εγγυάται την άριστη φυτοϋγεία, ενώ οι εκτεταμένες μητρικές φυτείες την πολύ σύντομη παράδοση των παραγγελιών.

Τι υπηρεσίες παρέχετε;
Παρέχουμε πολλαπλασιαστικό υλικό σε διάφορα μεγέθη και φυτοδοχεία, παρακολούθηση αγροτεμαχίων από το στάδιο της εγκατάστασης μέχρι τη συγκομιδή, υποστήριξη των πελατών μας σε καλλιεργητικά θέματα, συμβουλές μεταποίησης και διάθεσης της παραγωγής, υπηρεσίες μεταποίησης και απόσταξη ξηρής δρόγης σε ιδιόκτητο βιοτεχνικό αποστακτήρα.

Τι μηχανολογικό εξοπλισμό χρησιμοποιείτε στο φυτώριο σας;
Ο πολλαπλασιασμός των φυτών γίνεται σε εξωτερικές υδρονεφώσεις από αρχικό υλικό που λαμβάνεται από τις μητρικές φυτείες. Η ριζοβολία γίνεται σε δίσκους πολλαπλών θέσεων. Όταν τα φυτά σχηματίσουν ρίζες, βγαίνουν από την υδρονέφωση, σκληραγωγούνται τουλάχιστον για 2 μήνες και παραδίνονται στον καλλιεργητή στους δίσκους. Στις μητρικές φυτείες η καλλιέργεια γίνεται με συνηθισμένο εξοπλισμό (καλλιεργητής, καταστροφέας μικρού μεγέθους). Καθώς οι μητρικές φυτείες είναι βιολογικά πιστοποιημένες δεν χρησιμοποιούμε αγροχημικά ούτε και εξοπλισμό που δεν συμβαδίζει με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Σε αυτό βοηθάνε και οι καλλιέργειες καθώς τα αρωματικά είναι ανθεκτικά από τη φύση τους.

Ποια ελληνικά αρωματικά φυτά καλλιεργείτε στη μονάδα σας;
Στο φυτώριο «ΜΥΡΤΙΣ» καλλιεργούμε βαλσαμόχορτο (υπέρικο), βασιλικό, δενδρολίβανο, δίκταμο, δυόσμο, θυμάρι, κρίταμο, λαδανιά, λεβάντα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη ελληνική, σατουρέγια (θρούμπι), σιδερίτη (τσάι Βελουχίου, τσάι του Ολύμπου, Κρητική μαλοτήτρα), φασκόμηλο (κοινό, ελληνικό και σκλάρεα).

Πώς επιτυγχάνεται ο πολλαπλασιασμός των φυτών στη μονάδα;
Ο πολλαπλασιασμός των φυτών γίνεται αγενώς (με εξαίρεση τα ετήσια) ώστε να διατηρούνται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιλεγμένου βιότυπου. Με την αγενή αναπαραγωγή μηδενίζεται η πιθανότητα γενετικής παραλλακτικότητας που θα είχε ως αποτέλεσμα την ανομοιομορφία στην ανάπτυξη, στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων φυσικών ουσιών. Συγκριτικό πλεονέκτημα του φυτωρίου είναι η διατήρηση των ειδών σε πάνω από 10 στρέμματα μητρικών φυτειών, πιστοποιημένων βιολογικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυνατότητα εξυπηρέτησης κάθε παραγγελίας, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Ποια πρέπει να είναι η προετοιμασία του εδάφους;
Για την καλύτερη απόδοση της καλλιέργειας πραγματοποιούμε βαθύ όργωμα περίπου 50 εκ. με τρακτέρ και άροτρο και η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι για να βγουν οι ρίζες των ζιζανίων και να απολυμαίνεται το χωράφι. Χρησιμοποιούμε βασική λίπανση, πραγματοποιούμε ανάλυση εδάφους και ψιλοχωμάτισμα και κάνουμε τη φύτευση την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Με τα ζιζάνια τι γίνεται; Και πώς πραγματοποιείται η συγκομιδή;
Σε αυτές τις καλλιέργειες καταπολεμούμε την ανάπτυξη των ζιζανίων με το χέρι ή με κάποιον καταστροφέα ή μικρό τρακτεράκι με χορτοκοπτικά χειρός ή τσάπα.
Το πρώτο χρόνο αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, από το δεύτερο όμως χρόνο μεγαλώνουν τα φυτά και έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση. Τη συγκομιδή την κάνουμε με συλλεκτικά μηχανήματα, τα οποία είναι αυτοκινούμενα ή συρόμενα κατά περίπτωση ανάλογα με το είδος. Όσον αφορά το κλάδεμα, θερίζουμε το υπέργειο μέρος και αυτά ξαναπετάνε.

Άρδευση, αντιχαλαζικά και περίφραξη. Τι προτείνετε;
Τα αρωματικά φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν ξηρικά, αλλά αν αρδευτούν η απόδοση αυξάνεται. Υπάρχουν βέβαια κάποια είδη που θέλουν νερό. Αντιχαλαζικά δεν τοποθετούμε.
Σχετικά με την περίφραξη δεν είναι απαραίτητη για τον απλό λόγο πως τα ζώα δεν τρώνε τις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών, καθώς δεν περιλαμβάνονται στις τροφές που προτιμούν.

WHO IS WHO
Η Κατερίνα Γρηγοριάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ.
Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Βιοτεχνολογίας του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και είναι διδάκτορας στον τομέα Βοτανικής του ίδιου τμήματος. Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως διευθύντρια παραγωγής και υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων στην εταιρεία Βίτρο Ελλάς και ως επιστημονική συνεργάτης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι υπεύθυνη του Εξειδικευμένου Φυτωρίου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών «ΜΥΡΤΙΣ» που βρίσκεται στην Πολυκάρπη Αριδαίας. Είναι έγγαμη και έχει δύο παιδιά.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

14-09-2013 12:02Γιάννης Φλιτρής

Μπράβο.

Απάντηση

23-11-2012 13:11ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΣΑΙΑ ΒΟΤΑΝΑ Κ.Λ.Π. ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΙΜΕΣ Κ.Λ.Π. ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΧΑΡΜΑΝΙ ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 4 ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 6944-963293

Απάντηση

29-06-2012 18:49Ηλίας Διαμαντής

Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου προτείνετε ποιό φυτό είναι κατάλληλο για να φυτέψω στο Πήλιο σε υψόμετρο 600 μ Ευχαριστώ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία