BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Την καραμέλα ΦΠΑ χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες, λέει ο Δημήτρης Λεωνιδάκης

Μόνο ένα μέρος του προβλήματος με τις οφειλές των κονσερβοβιομηχανιών προς τους ροδακινοπαραγωγούς έλυσε η δανειοδότηση των συνεταιριστικών εργοστασίων από την Πειραιώς-ΑΤΕ.

Την καραμέλα ΦΠΑ χρησιμοποιούν  οι βιομηχανίες, λέει ο Δημήτρης Λεωνιδάκης

1
0

Όπως λέει ο Δημήτρης Λεωνιδάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γιάννουλης Λάρισας, υπάρχουν ακόμα ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν πληρώσει το 40-50% της αξίας των ροδακίνων από τον Ιούλιο του 2012 και χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ από το κράτος. Μιλήσαμε μαζί του μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, με τους παραγωγούς της Ημαθίας, την περασμένη Τρίτη και, παρόλο που δεν συμμετέχει σε κανένα μπλόκο, πιστεύει ότι είναι ώρα να διεκδικήσει πιο δυναμικά ο αγρότης την επίλυση των προβλημάτων που τον απασχολούν σε όλα τα επίπεδα.

Σε ποιες βιομηχανίες κομπόστας δώσατε προϊόν το 2012 και ποιες σας έχουν εξοφλήσει;
Η παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου από όλο τον Συνεταιρισμό διατέθηκε σε τρία εργοστάσια, την ΕΛΒΑΚ, την ΙΝΤΕΡΚΟΜΜ και τη Del Monte. Από αυτές έχει εξοφλήσει τη σοδειά του 2012 η Del Monte και η ΙΝΤΕΡΚΟΜΜ και περιμένουμε την ΕΛΒΑΚ.
Από το υπουργείο παρουσιάζεται ότι το πρόβλημα υπάρχει μόνο στην Ημαθία και μόνο στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τις συνεταιριστικές βιομηχανίες. Εκεί έχουν δώσει προϊόν οι παραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας.
Φυσικά και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα εξόφλησης από τις ιδιωτικές βιομηχανίες. Αρκετές επιχειρήσεις χρωστάνε το 50% ή το 40% των χρημάτων, λίγες έχουν εξοφλήσει.

Ποια είναι η δικαιολογία  που παρουσιάζουν όταν  τους ζητάτε τα χρήματα;
Αυτό που ξέρω να σας πω είναι για την ΕΛΒΑΚ. Κατ’ αρχάς, το άσχημο είναι ότι δεν μας λέει πότε θα μας εξοφλήσει και εμφανίζει διάφορες δικαιολογίες: Εξαρτάται από την επιστροφή ΦΠΑ, εξαρτάται από πολλά πράγματα.
Μάλιστα, οι ιδιωτικές εταιρείες δεν έκαναν αίτηση για δανειοδότηση από την Πειραιώς-ΑΤΕ, όπως έχουμε πληροφορηθεί. Μόνο στις δύο συνεταιριστικές δόθηκε το δάνειο, όπως είχανε ζητήσει.

Το πρόβλημα με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις το γνωρίζει το υπουργείο; Τι προτίθεται να κάνει;
Φυσικά, γνωρίζουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι περισσότεροι ιδιώτες δεν έχουν εξοφλήσει. Κοιτάνε από τη μεριά τους να κάνουν ό,τι καλύτερο προς όφελος των παραγωγών. Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε η επιστροφή ΦΠΑ να καλύψει τις ανάγκες των βιομηχανιών κι αυτοί από την πλευρά τους να καλύψουν τους παραγωγούς.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την καινούρια εφαρμογή του μητρώου εμπόρων τα δεδομένα θα αλλάξουν, και όλα αυτά θα είναι προς όφελος του παραγωγού. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν είμαστε απέναντι από τις βιομηχανίες. Θεωρούμε ότι είμαστε συνεργάτες.

Για την τιμή παραγωγού έχουμε ξεχωριστές τιμές από τις τρεις εταιρείες με τις οποίες συνεργαστήκατε;
Η τιμή είναι κοινή και, ονομαστικά, είναι τα 25 λεπτά το κιλό, ανεξάρτητα από τον τρόπο εξόφλησης. Από αυτό το ποσό, το 1 λεπτό αφορά τα μεταφορικά και 2-3 λεπτά αφορούν τα έξοδα της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικού Ροδάκινου του συνεταιρισμού, που έχουν να κάνουν με την όλη διαχείριση και διακίνηση της παραγωγής. Μένουν, δηλαδή, στον παραγωγό 20-21 λεπτά ανά κιλό προϊόντος. 
Εξάλλου, μέσω της Ομάδας γίνονται οι παραδόσεις. Και η ομάδα εξοφλεί τους παραγωγούς εφόσον κρατήσει τα χρήματα που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα.

Μετά από όλα αυτά, έχετε μετανιώσει για την απόφασή σας να ασχοληθείτε με τα ροδάκινα;
Είμαι 40 ετών και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα στα χωράφια. Η επιλογή του επαγγέλματός μου έγινε επειδή πραγματικά το ήθελα. Πραγματικά μου άρεσε. Και η περιοχή μας, η Γιάννουλη, πάντα είχε ροδάκινα. Γιάννουλη, Φαλάνη, Τύρναβος, Πλατανούλια, είναι χωριά όπου κυριαρχεί το βιομηχανικό ροδάκινο και αχλάδι, το επιτραπέζιο ροδάκινο κι αχλάδι.
Εξάλλου, η επαρχία Τυρνάβου φημίζεται για τα Κρυστάλλια. Εγώ τυγχάνει να έχω απ’ όλα τα αγροτικά προϊόντα, βαμβάκια, καλαμπόκια, σιτάρια, κεράσια, καρύδια, εκτός από αχλάδια και ροδάκινα.

Συμμετείχατε στις κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών;
Όχι, δεν ήμουν με τους συναδέλφους από την Ημαθία στον κόμβο της Κουλούρας. Ούτε κατέβηκα στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου συμμετέχουν κυρίως αγρότες από την Καρδίτσα και με άλλα αιτήματα από αυτά που αφορούν την περιοχή μου. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για βαμβακοκαλλιεργητές. Το θέμα των ροδακίνων και της εξόφλησής τους είναι αυτό που με απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή και ως εκπρόσωπος της περιοχής μου ήρθα εδώ στο υπουργείο.


WHO IS WHO
O Δημήτρης Λεωνιδάκης είναι 40 ετών και ασχολείτκαι με τη γεωργία από μικρό παιδί. Στη Γιάννουλη Λάρισας καλλιεργεί όλων των ειδών τα προϊόντα: Βιομηχανικά κι επιτραπέζια αχλάδια και ροδάκινα, βαμβάκια, καλαμπόκια, σιτάρια, κεράσια και καρύδια. Φέτος συνεργάστηκε με τρεις εταιρείες για την παράδοση των αχλαδιών και των ροδακίνων, ως μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης και της Ομάδας Παραγωγών.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία