BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Η αξία της Ζέας δεν είναι μόνο διατροφική

Η τέλεια προσαρμογή του δίκοκκου σιταριού (Ζέα) στο ελληνικό κλίμα, το καθιστά ιδανική επιλογή όχι μόνο για τον καταναλωτή, αφού δεν περιέχει γλουτένη, αλλά και για τον αγρότη, αφού είναι ανθεκτικό στις κοινές ασθένειες των σιτηρών και δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερη κατεργασία του εδάφους.

Η αξία της Ζέας δεν είναι μόνο διατροφική

37
23
Ταυτόχρονα, στη σπορά και τη συγκομιδή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια μηχανήματα με το σκληρό σιτάρι, αρκεί να γίνουν πολύ μικρές προσαρμογές, λόγω του χοντρόφλουδου σπόρου. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το «μειονέκτημά» του, καθώς χρειάζεται άλεσμα σε πετρόμυλο για να παραχθεί αλεύρι. Στα μυστικά της Ζέας μας μυεί μία από τις πρώτες παραγωγούς που πίστεψαν σε αυτή την ποικιλία, η Δήμητρα Τριανταφύλλου, και καταθέτει τη μέχρι τώρα εμπειρία της, ενώ έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται και με το Μαυραγάνι Λήμνου, μία ακόμα σπάνια ποικιλία, μοναδικής διατροφικής αξίας

Πώς πήρατε την απόφαση να καλλιεργήσετε δίκοκκο σιτάρι;Όταν, τυχαία, πληροφορήθηκα ότι το Ζέα είναι αρχαιοελληνικό φυτό και ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το απαγόρευσε, έψαξα να το βρω. Έβλεπα στην αγορά μόνο αλεύρι από Ζέα. Έτσι, αποφάσισα να  φέρω πιστοποιημένους σπόρους από το εξωτερικό. Πριν από δύο χρόνια, ξεκίνησα με ένα χωράφι τεσσάρων στρεμμάτων, το οποίο βρισκόταν σε αγρανάπαυση για τέσσερα χρόνια. Κράτησα τον πρώτο σπόρο και φέτος έφτασα να σπείρω 20 στρέμματα Ζέα και άλλα τόσα Μαυραγάνι Λήμνου
Θεωρείτε ότι η αναπαραγωγή σπόρου είναι εύκολη υπόθεση;
Είναι εύκολη. Το σιτάρι αυτό είναι χοντρόφλουδο και σκληρό, ανθεκτικό στις ασθένειες και τις αντίξοες συνθήκες. Μπορείς να το σπείρεις σε ένα χωράφι χωρίς ιδιαίτερη προεργασία, ούτε χρειάζεται φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Εμένα, προσωπικά, δεν μου δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα
Αν και φέτος είχαμε αρκετούς αέρηδες και πολλές βροχές, η παραγωγή ήταν πολύ ικανοποιητική. Βέβαια, ο γεωργός δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για τη σοδειά. Εξαρτάται από τον Θεό και τα καιρικά φαινόμενα

Θα χαρακτηρίζατε αποδοτικές αυτές τις τρεις χρονιές που ασχολείστε με την καλλιέργεια;Σίγουρα, αποδοτικές και χωρίς πολλές διακυμάνσεις. Εμείς σπέρνουμε ανά στρέμμα 25-30 κιλά και παίρνουμε μια απόδοση, ανάλογα τη χρονιά, της τάξης των 150-180 κιλών. Το κοινό σκληρό σιτάρι έπιανε γύρω στα 200 κιλά το στρέμμα. Βέβαια, επειδή τα χωράφια μου διαθέτουν γεωτρήσεις, πότισα 2-3 φορές
Η μεταποίησή του είναι εξίσου εύκολη υπόθεση;Το σημαντικότερο είναι ότι ο σπόρος αλέθεται αποκλειστικά σε πετρόμυλο λόγω της χοντρής του φλούδας. Όταν θα πάρεις το αλεύρι, πρέπει να το κοσκινίσεις, για να φύγει η φλούδα. Αν και κάποιοι την κρατάνε, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Σαν «ολικής άλεσης», δηλαδή

Ποια είναι η τιμή του προϊόντος για τον παραγωγό και εσείς πόσο το πουλάτε για σπόρο;Λόγω του ότι χρειάζομαι ακόμα τους σπόρους για την αύξηση της παραγωγής της επόμενης χρονιάς, δεν έχω πουλήσει ακόμη κάποια ποσότητα στην αγορά. Οι παραγγελίες, εξάλλου, μόνο για σπόρο από άλλους καλλιεργητές ήταν υπεραρκετές. Η μέση τιμή για τον σπόρο είναι τα 5 ευρώ το κιλό. Συνολικά, υπάρχει μία πρόθεση για του χρόνου να σπαρθούν μέχρι και 1.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον
 Πού μπορεί ο κόσμος να βρει ψωμί από σιτάρι Ζέα;Εγώ το φτιάχνω μόνη μου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι φούρνοι που έχουν, αλλά είναι κυρίως αυτοί που διαθέτουν πετρόμυλο, χωρίς και πάλι να είναι ξεκάθαρο από τι σπόρο είναι το ψωμί. Ενδιαφέρεται και η Ομοσπονδία των Αρτοποιών Ελλάδας, αλλά η υπάρχουσα ποσότητα δεν επαρκεί για τις ανάγκες της ζήτησης. Ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει ότι θέλει και να το βαφτίσει Ζέα
Γιατί το μαυραγάνι δεν έχει προχωρήσει εκτός Λήμνου;Τα σπόρια είναι δυσεύρετα, εκλείπουν οι μεγάλες ποσότητες. Αυτό είναι το πρόβλημα με τις σπάνιες ποικιλίες σιταριών. Ακόμα και όταν οι παραγωγοί τα βρουν, οι τιμές είναι τσιμπημένες οπότε δύσκολα ένας αγρότης ρισκάρει! Εξάλλου, μια χαμένη χρονιά για έναν αγρότη ισοδυναμεί με πολλά δεινά. Η πρώτη δοκιμή εδώ στους πρόποδες του Παρνασσού, πάντως, πήγε πολύ καλά
Θα ανησυχούσατε αν έσπερναν πολλοί παραγωγοί Ζέα;Όλη η Ελλάδα ας γέμιζε με δίκοκκο σιτάρι! Είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση και από το εξωτερικό! Όλοι ενδιαφέρονται για την υγεία τους, για ένα τρόφιμο που είναι ευεργετικό, είτε αλεύρι, είτε ψωμί
Οι περισσότεροι αγρότες ζούνε από τις επιδοτήσεις. Δεν πρέπει να απαγκιστρωθούμε κάποτε από αυτό;Τη μοναδική επιδότηση που πήρα από το ΟΣΔΕ ήταν 100 ευρώ πέρυσι για 7 στρέμματα ελιές. Ούτε για τα ποτίσματα δεν φτάνουν. Ακούω που λένε στον κόσμο να γίνουν αγρότες και σκέφτομαι ότι ναι μεν ασχολήθηκα με το χωράφι, αλλά κάνω κι άλλη δουλειά. Έσπειρα σιτάρι, αλλά όχι αυτό που η τιμή του βγαίνει στο εμπόριο χαμηλότερη κι από το κόστος παραγωγής. Το έψαξα και διάλεξα το Ζέα. Τα χωράφια, οι γεωτρήσεις και τα μηχανήματα υπήρχαν, δεν ξεκίνησα από το μηδέν. Πώς θα ξεκινήσει μόνος του ένας νέος τώρα να εγκατασταθεί στην επαρχία και να δουλέψει στη γεωργία χωρίς εφόδια και γνώσεις; Ούτε οι παλιοί αγρότες λογαριάζουν το κόστος παραγωγής. Δεν βγάζουν χαρτί και μολύβι πριν σπείρουν, για να δουν αν τους συμφέρει
Who is whoΗ Δήμητρα Τριανταφύλλου προέρχεται από οικογένεια αγροτών της Κάτω Τιθορέας. Μετοίκησε στην Αθήνα, όπου ασχολήθηκε με τον διαφημιστικό κλάδο, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να αξιοποιήσει μόνη τα οικογενειακά σιταροχώραφα. Στόχος της είναι να πουλά σπόρο Ζέας σε άλλους καλλιεργητές και το υπόλοιπο να το διαθέτει σε πετρόμυλο για αλεύρι.
Σχόλια (23)
Προσθήκη σχολίου

27-09-2017 17:39Αστέριος Κοκκάλας

Παρακαλώ κυρία Δήμητρα να επικοινωνήσετε μαζί μου στον αριθμό 210-2114821, (για το σιτάρι Ζέα) ώρες επικοινωνίας 11,00 εως 17,00

Απάντηση

16-03-2016 13:07ΣΑΚΗΣ ΓΛΟΥΣΤΙΑΝΟΣ 6942895080

ΔΙΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑ

Απάντηση

16-07-2015 10:59Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Διαθέτω σπόρο Ζέας καθώς και αλεύρι φετεινής εσοδείας από Κρήτη το τηλέφωνό μου είναι 6974939900

Απάντηση

23-11-2014 21:48Δημητρης

πως μπορω να βρω σπορους?κανει το κλιμα της Κρητης?

Απάντηση

07-07-2014 18:28Παπαχριστοδούλου κωστας

Καλησπέρα σας, πειράματος τιμά φέτος και εγώ με την ζεα. Δυστυχώς όμως, μη αποφλοιωμένος δεν την κάνει αλεύρι κανείς από όσους ξέρω. Αν μπορείτε βοηθήστε με να μπορέσω να την πουλησω. Εκτός αυτής που κράτησα έχω δυο τόνους για πωληση. Κάμπος Πλαταιων Βοιωτιας. 6943481118

Απάντηση

08-04-2014 16:59ΣΟΥΛΕΛΕΣ ΣΠΥΡΟΣ

Με ενδιαφερει αυτη η καλιεργια και θα ηθελα να μαθω λεπτομεριες για περιοχη καλάβρυτα

Απάντηση

07-04-2014 22:19Βασιλης Αθανασοπουλος

ψαχνο για ζεας και δεν βρισκω πουθενα σπορο..... μια βοηθεια παρακαλω τηλ.6974924552 ευχαριστω

Απάντηση

04-03-2014 20:04σεραφειμ χονδροσ

θελω το τηλεφωνο τησ κυριασ

Απάντηση

24-01-2014 09:40κλεοπατρα

Μπραβο στη καλιεργεια ζεα! Ο βενιζελος δε το απαγορευσαι τυχαια! Επιστημονικα, ουσθαστικα αυτο που κανει η γλουτενη στην οποια ζεα δεν περιεχεται, ειναι να "γκρουπαρει" τα εγκεφαλικα κυταρρα που σε κανει ποιο ευκολα χειριζομρνο για αυτον το λογο στην αρχαιοτητα ταιζαν με σιταρι τα ζα! Δεν το πουλανε πολλοι ακομα κ πως μπορω να ξεχωρισω αν ειναι "καθαρο" ζεα ενα ψωμι που πωλειται στην αγορα,?

Απάντηση

29-11-2013 06:10Κωστας σαμαρας

Κυρια δημητρα ονομαζομαι σαμαρας κωστας και ειμαι απο τη λιβαδεια. Θα ηθελανα σας ρωτησω αν εχετε σπορο ζεας για περιπου πεντε στρεμματα για να αγορασω απο εσας ευχαριστω εκ τον προτερων το τηλ ειναι 6944802330

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία