BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Ανδρέας Στρατάκης: Η μάχη του προέδρου

Στις 18 Ιανουαρίου του 2012, όταν ο Ανδρέας Στρατάκης αναλάμβανε την προεδρία στην Ένωση Ηρακλείου, δε θα μπορούσε να είχε προβλέψει ότι μετά από λίγους μήνες θα είχε κατασχεθεί το 70% της ακίνητης περιουσίας του (αμπέλια και ελαιώνες) και θα είχαν δεσμευτεί οι προσωπικοί λογαριασμοί που διαθέτει με τη σύζυγο και την κόρη του σε τράπεζες, αν και γνώριζε πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ανδρέας Στρατάκης: Η μάχη του προέδρου

5
0

Σήμερα δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε για την επιλογή του.  «Θα μπορούσα να είχα παραιτηθεί λίγο πριν τις κατασχέσεις. Επέλεξα  να παραμείνω στη θέση του προέδρου για να συνεχίσουμε, μαζί με όλη τη διοίκηση, να δίνουμε την μάχη για τη σωτηρία της Ένωσης», λέει και προσθέτει:  «Στη ζωή μου έχω μετανιώσει μόνο για πράγματα που σκέφτηκα αλλά τελικά δεν έκανα!».

Ο Ανδρέας Στρατάκης  άνθρωπος οικογενειάρχης και ευχάριστος τύπος, αναγκάστηκε να παραδοθεί στην εισαγγελία Ηρακλείου, καθώς εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για χρέη της ΕΑΣ στο ΙΚΑ. Χάρη στον νόμο 4138/2013 ανεστάλησαν οι ποινικές διαδικασίες εναντίον του, αν και θα καθίσει στο εδώλιο στις 4 Φεβρουαρίου του 2014. Μέχρι τότε για να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες πρέπει η ΕΑΣ να ξεκινήσει την εφαρμογή μελέτης βιωσιμότητας.

Το «οξυγόνο» του  δανείου
«Η Ένωση Ηρακλείου χρειάζεται να εφαρμόσει μελέτη βιωσιμότητας και να πάρει δάνειο ύψους τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ από την τράπεζα. Σε διαφορετική περίπτωση θα βάλει λουκέτο» επισημαίνει ο κ. Στρατάκης.

Οι οφειλές της ΕΑΣ σε ΙΚΑ, Εφορία, αγρότες, μισθούς, αποζημιώσεις και  προμηθευτές, ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ.  Κι ως γνωστό, βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με την τράπεζα Πειραιώς για τη σχετική υπό ειδικούς όρους δανειοδότηση.

«Υπάρχουν τρόποι, σχολιάζει, να σωθεί όχι μόνο η Ένωση Ηρακλείου, αλλά και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές οργανώσεις που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Η φυλάκιση των προέδρων δεν θα λύσει το πρόβλημα. Από πλευράς πολιτείας υπάρχει ολιγωρία στην εξυγίανση και την ανάπτυξη των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Και φοβάμαι, υπογραμμίζει, ότι ο τελικός στόχος είναι να παραδοθεί ο πλούτος των αγροτικών προϊόντων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Πρόκειται για τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ!».

«Ένα παράξενο συναίσθημα»
Επικεφαλής αγροτικών οργανώσεων, φίλοι και γνωστοί του «έσπασαν» το τηλέφωνο του κ. Στρατάκη μόλις ενημερώθηκαν για το ένταλμα σύλληψης. «Μου τηλεφωνούσαν από όλη την Ελλάδα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.  Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Μου δημιούργησαν ένα παράξενο συναίσθημα, καθώς μέσα σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία, ένιωθα ευχαρίστηση, ικανοποίηση».

Βιογραφικό
Ο 49χρονος Ανδρέας Στρατάκης είναι αγροτοκτηνοτρόφος και κρεοπώλης. Ζει με την πενταμελή οικογένειά του στη Ρογδιά του Δ. Μαλεβιζίου. Η πρώτη του επαφή με τα κοινά έγινε από τον πολιτιστικό σύλλογο. Στη συνέχεια ανέλαβε πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου και ακολούθως του αγροτικού συνεταιρισμού Ρογδιάς. Ήταν γ.γ. και μετά ταμίας της ΟΑΣΝΗ. Από το 2003 εκλέγεται στο Δ.Σ. της ΕΑΣ Ηρακλείου, πρόεδρος της οποίας αναδείχθηκε το 2012.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία