BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Πρώτη σοδειά για την στέβια τον Αύγουστο, λέει ο Χρήστος Σταμάτης

Με τη δύναμη του διεθνούς συνεταιριστικού μοντέλου θα δραστηριοποιηθεί για τη διάθεση του προϊόντος των μελών του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Στέβια Ελλάς». Σκοπός της νεοσύστατης οργάνωσης είναι να εκμεταλλευτεί το τελικό προϊόν και να το διαθέσει στην εγχώρια και διεθνή αγορά, προς όφελος των μελών της. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον σύμβουλο διοίκησης του συνεταιρισμού, Χρήστο Σταμάτη, η φαρμακοβιομηχανία που θα αναλάβει την εκχύλιση, απλά θα αμειφθεί για τη μεταποίηση του φυλλώματος.

Πρώτη σοδειά για την στέβια τον Αύγουστο, λέει ο Χρήστος Σταμάτης

2
0

Όλη η διάθεση και συνάμα η υπεραξία θα περάσει μέσα από τις διαδικασίες του συνεταιρισμού. Γι’ αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση έχει πραγματοποιήσει επαφές, μέχρι και στη Ρωσία, προκειμένου να βρει αγοραστές που να ενδιαφέρονται για ελληνική στέβια.

Πότε ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς και πώς το αποφασίσατε;
Η ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς πραγματοποιήθηκε το 2012 και έχει ως έδρα την πόλη της Λαμίας. Αποτελείται από παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα διαχείρισης των καλλιεργειών. Η οργάνωση έγινε με βάση το Συνεταιριστικό Επιχειρηματικό Μοντέλο, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος θα παραμένει στον παραγωγό. Η ανάπτυξή του δεν είναι μονοδιάστατη αλλά βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Οικονομική ευρωστία – κοινωνική προσφορά – αειφόρος ανάπτυξη.

Γιατί ιδρύσατε Συνεταιρισμό;
Ένα δισ. άνθρωποι σε όλη τη γη επιλέγουν το Συνεταιριστικό Επιχειρηματικό Μοντέλο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η επιτυχία του μοντέλου οφείλεται στο γεγονός ότι η λειτουργία του βασίζεται σε 7 διεθνείς συνεταιριστικές αρχές: Το δημοκρατικό έλεγχο, την ανοιχτή ένταξη, την οικονομική συμμετοχή, την αυτονομία, την εκπαίδευση, τη δια-συνεταιριστική συνεργασία και τη μέριμνα για την κοινότητα. Για αυτό... οι Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Χτίζουν Ένα Καλύτερο Κόσμο!

Ποια είναι τα σχέδιά σας;
Σκοπός μας είναι να αποτελέσουμε ένα σημαντικό πυρήνα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης των προϊόντων της στέβιας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον διεθνή χώρο. Παράλληλα θα δραστηριοποιηθούμε και στις υπόλοιπες καλλιέργειες των παραγωγών μας, ενώ θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων καλλιέργειας.
Σίγουρα στο στρατηγικό σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται και η κατασκευή μονάδας μεταποίησης των αποξηραμένων φύλλων της στέβιας σε γλυκαντικές ουσίες. Δεν είναι όμως σήμερα, πρώτη προτεραιότητα. Πρώτα θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για συνεργασία, ποιοτική και ποσοτική παραγωγή.

Τα μέλη σας έχουν παραγωγή στέβιας και πού διατίθεται;
Μετά από τις πειραματικές καλλιέργειες των προηγούμενων χρόνων, που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που καλλιεργούμε συστηματικά συνολική έκταση 250 περίπου στρεμμάτων. Η καλλιέργεια προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί, πάντα υπό την παρακολούθηση και την καθοδήγηση των γεωπόνων συμβούλων του συνεταιρισμού. Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που θα πάρουμε παραγωγή. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με φαρμακοβιομηχανία η οποία θα εκχυλίσει τα αποξηραμένα φύλλα για λογαριασμό μας. Μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας είναι ότι η ζήτηση, από πλευράς της αγοράς για αυτό το προϊόν, είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή μας. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι σαν πρώτη χρονιά με προϊόν, θα κοιτάξουμε να εξερευνήσουμε κάθε αξιόλογη πρόταση της αγοράς, όπως και τις ανάγκες του τελικού καταναλωτή.

Πώς θα οργανώσετε την εξαγωγική σας παρουσία;
Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε εργαλείο έχουμε στα χέρια μας. Για παράδειγμα συμμετέχουμε σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στηριζόμαστε στη βοήθεια που μας προσφέρει το εμπορικό επιμελητήριο της περιοχής, συμμετέχουμε σε εκπαιδεύσεις και δράσεις φορέων που γνωρίζουν το αντικείμενο. Έχουμε μια στενή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τον κατεξοχήν αρμόδιο φορέα στα θέματα των εξαγωγών. Πρόσφατα συμμετείχαμε σε μια εθνική επιχειρηματική αποστολή στη Ρωσία όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με ρώσικες επιχειρήσεις οι οποίες μας εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνεργασία. Τέλος ως μέλος της ευρύτερης οικογένειας των Cooperatives Europe υπολογίζουμε πάρα πολύ στη δια-συνεταιριστική συνεργασία.

Πότε μπορεί κάποιος να αποφασίσει αν θέλει να καλλιεργήσει στέβια και να συμμετέχει στον συνεταιρισμό;
Η απόφαση για καλλιέργεια του φυτού μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Η καλλιέργεια όμως έχει μια συγκεκριμένη χρονική αλληλουχία εργασιών. Ξεκινά τον Ιανουάριο με την προετοιμασία του χωραφιού και του σπορείου. Συνεχίζεται με τη σπορά στο σπορείο μέσα στο Μάρτιο και τη μεταφύτευση του φυτού στο χωράφι το Μάιο. Από εκεί και πέρα ακολουθείται η καλλιέργεια στο χωράφι μέχρι τα τέλη Αυγούστου όπου γίνεται και συγκομιδή των φύλλων. Καθένας που πιστεύει ότι η όρεξη για δουλειά, το πάθος για πρωτοπορία, τα υψηλά ιδανικά, αλλά και η πεποίθηση ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι ο κεντρικός δρόμος εξόδου από τη σημερινή κρίση, μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα μας.

WHO IS WHO
Ο Χρήστος Σταμάτης γεννήθηκε το 1976 στη Λαμία. Το 1999 αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, εστιάζοντας στο χώρο της ενέργειας και των αστικών και αγροτοβιομηχανικών απορριμμάτων. Εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό στον κλάδο της ενέργειας. Το 2010 ιδρύσαμε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στον τομέα της γεωργίας σε συμβουλευτικό, εκπαιδευτικό και διαχειριστικό επίπεδο. Παράλληλα, κατέχει τη θέση του συμβούλου διοίκησης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς. Είναι παντρεμένος με δυο παιδιά.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία