BACK TO
TOP
Αγρόσχολος

ΕΦΚΑ…νατροπή από το Συμβούλιο Επικρατείας

Παρότι, πλην του µεταρρυθµιστή Κατρούγκαλου που µιλάει για αναπροσαρµογές αν χρειαστεί, δεν υπάρχει επίσηµη αντίδραση για τη διαρροή της είδησης που λέει ότι το ΣτΕ κρίνει αντιστυνταγµατική την ένταξη και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.

ΕΦΚΑ…νατροπή από το Συμβούλιο Επικρατείας

1
0

Εντούτοις ο αγροτικός κόσµος πανηγυρίζει για την αυτονοµία του ΟΓΑ και περιµένει µε αγωνία να δηµοσιοποιηθεί και να καθαρογραφεί η εν λόγω απόφαση. Άλλωστε ο πρόσφατα αποχωρήσας επικεφαλής ΕΦΚΑ και πρώην διοικητής ΟΓΑ Μπακαλέξης υπεραµύνονταν µε σχετική έκθεση µε προτάσεις βιωσιµότητας του Οργανισµού για την αναγκαιότητα αυτονοµίας του ΟΓΑ και την αναθεώρηση του θεσµικού του πλαισίου.

ΜΕΡΑ

Αυτά είναι! Όταν κάνεις καλά κουµάντα και έχεις τιµόνι και µάλιστα σε χαλεπούς καιρούς δίνεις µέρισµα ένα χιλιαρικάκι σε έκαστο µέλος του συνεταιρισµού, κινήσεις όπως του φίλου Νικήτα δεν µπορεί να µένουν ασχολίαστες.

ΝΥΧΤΑ

Με µία τηλεγραφική ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΒΖ ενηµέρωσε τρεις µέρες µετά το Πάσχα και λίγο πριν τη λήξη της σποράς, ότι µένει στα περσινά τιµολόγια και κάνει έκπτωση 50% στο σπόρο, ζητώντας από τους παραγωγούς να βάλουν πλάτη.


Εµφυτεύµατα

Η 55αρα σήµερα Κοινή Αγροτική Πολιτική θέλει να εµφυτεύσει στην καρδιά της κατά τον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν την έρευνα και την καινοτοµία για να πορευθεί στις προκλήσεις που φέρνουν οι καιροί. Βέβαια, όπως λέει 20 χρόνια δρόµος η απόσταση για την έναρξη ενός ερευνητικού έργου και την εφαρµογή του στη γεωργία.

Νεροµπλούµ

Πόσο µακριά ή κοντά είναι οι αλλαγές στο θεσµικό πλαίσιο που θα διέπει τους Οργανισµούς Εγγείων Βελτιώσεων, θα σας γελάσω. Κάποιες διαρροές πάντως µιλούν για δυνατότητα πληρωµής χρεών από τους αγρότες σε δόσεις στους ΤΟΕΒ. Απόσταση επί του παρόντος στην προοπτική σύνδεσης των αρδευτικών τελών µε τη δήλωση ΟΣ∆Ε.

Δικαίωση

Ότι ο νόµος για τα πανωτόκια δεν εφαρµόζεται αυτονόητα από ορισµένα πιστωτικά ιδρύµατα, αλλά µε σχοινοτενείς µεθοδεύσεις απέδειξε το Μονοµελές Πρωτοδικείο Κατερίνης µε απόφαση του που ακύρωσε ∆ιαταγή Πληρωµής ποσού 174.000 ευρώ, 6,5 φορές πάνω από την οφειλή, κάνοντας δεκτή την ανακοπή αγρότη-δανειολήπτη.

 

Υβρίδια

Η κινητικότητα της γης και η ανανέωση του αγροτικού ιστού µέγα ζητούµενο για την επικείµενη ΚΑΠ, που ψάχνει τρόπους για να πέσουν τα κόστη και να  διευκολυνθούν οι µεταβιβάσεις σε νέους σε λογικές τιµές.

Τα στοιχεία της Eurostat (έτος 2016) δείχνουν τεράστιο εύρος τιµών ανάµεσα στα κράτη-µέλη σχετικά µε την αγορά και την ενοικίαση της αγροτικής γης που ξεκινά από τα 1.500 ευρώ (Βουλγαρία) και φτάνει µέχρι τα 63.000 ευρώ ανά εκτάριο (Ολλανδία).

Στην Ελλάδα, η µέση τιµή αγοράς γης ανά εκτάριο βρίσκεται λίγο πάνω από τα 10.000 ευρώ και σίγουρα δεν την λες και χαµηλή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία