BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Της Πιερίας η πατάτα

Ότι δεν κατάφερε μια ζωή το κράτος, το κάνουν περίφημα οι πολίτες… Το «κίνημα της πατάτας» που ήρθε από την Πιερία και «γεννήθηκε» από την ανάγκη των παραγωγών να πουλήσουν τις αδιάθετες ποσότητες των προϊόντων τους σε αξιοπρεπείς τιμές, είναι ένα καλό παράδειγμα των επιλογών που έχουν οι πολίτες όταν δεν περιμένουν από το κράτος!

0
0

Η υπόθεση έχει πολύ δρόμο γιατί, είναι εύκολο να παίρνεις παραγγελίες μέσω e-mail, είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να ικανοποιείς τις παραγγελίες σε αγαθά τα οποία έχουν μεγάλο όγκο, μικρή αξία, πολλά logistics και ακριβά μεταφορικά! Πως μπορεί ένα κιλό πατάτες με τιμή παραγωγού 40 λεπτά το κιλό να φθάσει από τα την Πιερία στο διαμέρισμα στην Αθήνα χωρίς μεσάζοντες και χωρίς το κόστος για τον καταναλωτή να είναι πολλαπλάσιο;
Μα, αν ήταν εύκολα όλα αυτά, δεν θα τα είχαν κάνει πράξη, όπως και πολλά άλλα, ο Πεβερέτος με του Καραμίχα; Μην σας πω και για την «ηλεκτρονική αγορά» αγροτικών προϊόντων που ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και για την οποία μάλιστα έχουν ήδη ζητήσει κοινοτική χρηματοδότηση! Έλεος!
Το υπουργείο, λέει, έχει υποβάλλει τεχνικό δελτίο για κοινοτική χρηματοδότηση με σχέδιο δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα μπαίνουν ομάδες παραγωγών και θα αναρτούν τις τιμές και τις διαθέσιμες ποσότητες οπωροκηπευτικών και από την άλλη πλευρά χονδρέμποροι και λιανεμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες θα βλέπουν το εύρος των τιμών και τον παραγωγό προκειμένου να έρθουν σε επαφή μαζί του. Η αγορά, επιμένει, θα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Μα την επαφή την έχουμε, τον τρόπο ψάχνουμε!
Τη βρήκε τη λύση ο άρτι αφιχθείς στη θέση του προέδρου της ΕΑΣ Ηρακλείου. Θα βάλει «ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες της Ένωσης, ξεκινώντας με μείωση των μισθών των υπαλλήλων της κατά 22%. Στόχος του είναι, λέει, το «κούρεμα» κατά 50% των οφειλών της ΕΑΣ προς τους πιστωτές, και κυρίως την τράπεζα Πειραιώς. Ίσως γι’ αυτό και θα εισηγηθεί το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας στη νέα Οργάνωση να φτάσει τα 600 ευρώ.
Έκοψε από ‘δω, έκοψε από’ κει, λογικό να κλείσει με κέρδη το τελευταίο εξάμηνο του 2011 η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης! Η φετινή τιμολογιακή πολιτική είναι μόλις 2 ευρώ υψηλότερη ανά κατηγορία για τους παραγωγούς, στα πλαίσια –όπως λένε- μιας πολιτικής γενικευμένων περικοπών. Βέβαια, ο Γερούκης βρήκε τρόπο να χρυσώσει το χάπι στους παραγωγούς. Η βιομηχανία, ανακοινώνει, διευκολύνσεις για την προμήθεια λιπασμάτων την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Η πρωτοβουλία του ΑΠΘ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία βιολογικών κήπων, σε συνεργασία με πολίτες της πόλης, είναι άξια συγχαρητηρίων και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα Πανεπιστήμια και κρατικούς φορείς για τις δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν κατά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Να δω τους καθηγητές να σκάβουν κι ας μου ξεραθούν οι ντοματιές! 
ο Γύλος

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία