BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Αθανάσιος Κελμάγερ: Τέχνη από την αυλή του Όθωνα

Ο προ-πρό-παππούς του Αθανάσιου Κελµάγερ ήρθε στην Ελλάδα το 1833 ως ακολουθία, δηλαδή ένας µεταξύ των 2.500 περίπου Βαυαρών που έφερε µαζί του ο Βασιλιάς Όθωνας, για να φροντίζει τους κήπους του, βασικά ως µαρµαρογλύπτης αλλά και κηπουρός του παλατιού.

Αθανάσιος Κελμάγερ: Τέχνη από την αυλή του Όθωνα

1
0
Εγκαταστάθηκαν µε την οικογένειά του στο Παλαιό Ηράκλειο, όλοι µαζί. Στη συνέχεια, ο προπάππους, Ιωσήφ Κελµάγερ, παντρεύτηκε την Ελληνίδα Αικατερίνη. Έτσι όταν έφυγε ο Όθωνας έµειναν 18 οικογένειες από την ακολουθία του, και µέσα σε αυτούς και ο Ιωσήφ Κελµάγερ. Από τον Ιωσήφ την παράδοση συνέχισε ο ∆ηµήτριος Κελµάγερ που παντρεύτηκε την Αθανασία. Η κηπουρική συνέχισε να είναι η κύρια ασχολία, αν και δούλευε και στην Ελληνική Εριουργία του Μποδοσάκη.

Για την ανάπτυξη της ανθοκοµίας ο γιός του (και πατέρας του Αθανάσιου), Γεώργιος Κελµάγερ, πήγε για σπουδές στην Ολλανδία (1963) και όταν επέστρεψε εγκατέστησε στο γυάλινο θερµοκήπιό της οικογένειας την πρώτη επιδαπέδια θέρµανση θερµοκηπίου. Τότε από τη Μεταµόρφωση, όπου ήταν τα ανθοκοµικά κτήµατα, µεταφέρθηκαν στο Μαραθώνα (δηλαδή ο πατέρας Γεώργιος και τα αδέλφια του Ιωσήφ και Τάσος)

Σήµερα ο Αθανάσιος Κελµάγερ, πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισµού Αθηνών (Κεντρική Ανθαγορά Προµπονά) µε 82 ενεργούς αγρότες ανθοπαραγωγούς (από το Μαραθώνα, το Μενίδι, το Σχηµατάρι, τα Μέγαρα, την Τροιζήνα, την Ιεράπετρα, την Κώ και άλλα µέρη), µαζί µε τον αδελφό του ∆ηµήτριο Κελµάγερ καλλιεργούν περίπου 67 στρέµµατα, σε θερµοκήπια ή ανοικτά, στο Μαραθώνα, στο Σχηµατάρι και στην Κωπαΐδα, κυρίως µε πρασινάδες, ως επιλογή µετά από µια επίσκεψη σε έκθεση στην Ολλανδία. Ανάµεσα στα φυτά που παράγουν και διακινούν είναι σπαράγγια, επτά είδη ασπάραγγοι, ασπινίστρες, ρούσκοι, τσιντόνιες, συµφορύκαρποι, λιγαριές, κισσός, λεβάντα, δυόσµος, µέντα, ενώ θεωρούνται και οι «βασιλιάδες» του σάλεξ, µε πάρα πολλά είδη.

Η… µε χίλια βάσανα, µεταφορά των δρεπτών ανθέων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%, όπου υπάγονται και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, είναι µια ενδιαφέρουσα εξέλιξη δεν λύνει όµως όλα τα προβλήµατα των ανθοπαραγωγών. Σήµερα το 80% των ανθέων στην αγορά προέρχονται από εισαγωγές και µόνο το 20% από Έλληνες παραγωγούς. Τον τελευταίο καιρό γίνεται µια προσπάθεια αντιστροφής της κατάστασης µε έρευνα και επενδύσεις σε ενδηµικά αυτόχθονα ανθοκοµικά φυτά. Στην αγορά, η ζήτηση επικεντρώνεται στα λουλούδια γάµων (περίπου το 70%), τις διακοσµήσεις εκδηλώσεων, τα µαιευτήρια και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις. Βεβαίως, η ανθοπαραγωγή στην Ελλάδα είναι δύσκολο πράγµα, µοιάζει σαν να την κατατρέχουν όλοι. Όµως το λουλούδι, όπως λέει και ο πρόεδρος των ανθοπαραγωγών, µας συνοδεύει συνεχώς µια ολόκληρη ζωή, από την γέννηση και τον γάµο, µέχρι τον θάνατο. Τα άνθη είναι κοµµάτι της ζωής µας και του πολιτισµού µας.

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Αθανάσιος Κελµάγερ είναι πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισµού Αθηνών που διαχειρίζεται και την Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών στον Προµπονά, στα Άνω Πατήσια. Γόνος µιας οικογένειας µε βαθιά παράδοση στην ανθοκοµία και την κηποτεχνία, τα τελευταία χρόνια καταβάλει αξιόλογη προσπάθεια για την αναβίωση της ανθοπαραγωγής στην Ελλάδα µε προσανατολισµό στα ενδηµικά, αυτόχθονα ανθοκοµικά φυτά. Είναι παντρεµένος και έχει δύο κόρες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία