BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Σπύρος Μάμαλης: Καλός μόνο στα αμορτισέρ

Πολλοί αναρωτιούνται πως ο Σπύρος Μάµαλης έχει καταφέρει να καθιερωθεί σαν πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ σε µια εποχή που ο αγροτικός τοµέας βάλλεται πανταχόθεν, οι παραδοσιακές δοµές οργάνωσης των αγροτών έχουν διαλυθεί και οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής έχουν αποδιοργανωθεί πλήρως.

Σπύρος Μάμαλης: Καλός μόνο στα αμορτισέρ

19
0

Μια πρώτη απάντηση θα µπορούσε να είναι: µα γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους. Είναι ο συνδικαλιστής – τεχνοκράτης που έχει ως προτέρηµά του να απορροφά τους κραδασµούς, να καθησυχάζει τα πλήθη, να επιλύει µικροθέµατα, ρουσφετολογικής κυρίως κατεύθυνσης, να µην τα «σπάει» ποτέ µε την εξουσία, να συµβιβάζεται µε όλα τα καθεστώτα.

Έκανε εντύπωση η παρουσία του πριν από λίγες µέρες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ τα βρήκε όλα… διαχειρίσιµα. Για επισηµάνσεις επί των πραγµατικών δεδοµένων του υπό συζήτηση νοµοσχεδίου, ούτε λόγος. Για αντιπολίτευση, µιας και η πολιτική του αναφορά είναι στο χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, πέρα βρέχει. Μόνο ένα δύο θεµατάκια ελιποβαρούς συντεχνιακής υφής, πλάτες κατά κάποιο τρόπο στον υπουργό… να τον έχουµε µε το µέρος µας κι από ουσία µηδέν.

Γεννηµένος για να τα έχει καλά µε όλους, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα περίµενε κανείς από τον εκπρόσωπο της γεωτεχνικής κοινότητας, δηλαδή το σινάφι των τεχνοκρατών που γνωρίζει όσο κανένας άλλος συγγενικός κλάδος τα θέµατα των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής, να αποτελέσει την τεκµηριωµένη φωνή που θα συγκεράσει απόψεις και θα βάλει τα πράγµατα στη θέση τους. Ματαίως!

Ο πληθωρικός πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ επέλεξε για µια ακόµη φορά να θίξει το θέµα εξ απαλών ονύχων, να αποφύγει οποιαδήποτε κακοτοπιά που θα του χαλούσε τις λεπτές ισορροπίες, να αφήσει τον κλάδο των γεωτεχνικών έξω από τη διαπάλη µεταξύ αγροτών και µεταποιητικών επιχειρήσεων, σε ότι αφορά τη σήµανση των γαλακτοκοµικών προϊόντων, όχι να τηρήσει ίσες αποστάσεις αλλά να µη λάβει καν θέση επί των κρίσιµων θεµάτων και γενικά να περάσει… αβρόχοις ποσίν.

Ακόµα κι αν µια τέτοια στάση βολεύει κατά κάποιο τρόπο την ετερόκλητη τάξη των γεωτεχνικών, ακόµα κι αν εξυπηρετεί σε κάποιο βαθµό τους σκοπούς των βιοµηχάνων ή ακόµα διευκολύνει την κυβέρνηση και ειδικότερα τους επιτελείς της πλατείας Βάθη, δεν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και δεν βοηθάει τους αγρότες.

Μ’ αυτή την έννοια, ο Σπύρος Μάµαλης, αν και προέρχεται από αγροτική περιοχή, αν και κατέχει καλές περγαµηνές γύρω από την αγροτική οικονοµία, µε τη στάση του διευρύνει την απόσταση των γεωτεχνικών από τους αγρότες, συντηρεί το γραφειοκρατικό προφίλ της συντεχνίας και δεν συνιστά εγγύηση για την αγροτική ανάπτυξη στον τόπο, τουλάχιστον στο ορατό µέλλον.  

 

Βιογραφικό

Ο Σπύρος Μάµαλης είναι γεωπόνος, απόφοιτος του τµήµατος Αγροτικής Οικονοµίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου, µε µεταπτυχιακό στο διεθνές µάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και διδακτορικό στο µάρκετινγκ των υπηρεσιών εστίασης από το πανεπιστήµιο NEWCASTLE UPON TYNE. Κατάγεται από την Αλιστράτη Σερρών, είναι παντρεµένος µε τη ∆έσποινα Γκαγκάνη και έχουν δύο παιδιά. Έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση και σήµερα είναι για δεύτερη τετραετία πρόεδρος στο Γεωτεχνικό Επιµελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ), ενώ είναι και επίκουρος καθηγητής µάρκετινγκ στο τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Καβάλας και διδάσκει στο τµήµα οικονοµικών επιστηµών του ΑΠΘ και στο µεταπτυχιακό του ∆.Π.Θ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία