Παύλος Κοντέλλης :Δίδαξε αγροτική τεχνολογία

Πανάγος Γιάννης |  23/10/2017 - 09:14 πμ

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ηµερών, ο Παύλος Κοντέλλης, ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στα τρακτέρ και το πρόσωπό του συµβόλιζε απαράµιλλα για πολλές δεκαετίες τον κλάδο των εισαγωγέων και αντιπροσώπων τρακτέρ και αγροτικών µηχανηµάτων.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, ο βετεράνος των εισαγωγέων τρακτέρ
Με σπουδές marketing στο Λονδίνο, συνέχισε µε δυναµισµό την οικογενειακή αντιπροσωπεία, αρχικά της Fortson και στη συνέχεια της Ford, ενώ εδώ και χρόνια η Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ διαχειρίζεται µε συνέπεια τα µεγάλα σήµατα των New Holland, Case, Stayer, IVECO κ.α.

Ο Παύλος Κοντέλλης είχε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγµή µε ενδιαφέρον τις εκδοτικές πρωτοβουλίες της Green Box, αρχικά το Profi και στη συνέχεια το Αγρόκτηµα, την Agrenda και φυσικά το AgroNews. Αυστηρός στη δουλειά του αλλά δίκαιος, είχε συχνά µια παρατήρηση για επί µέρους προσεγγίσεις, εκτιµούσε ωστόσο πάντοτε την µεγάλη προσπάθεια των συντελεστών της Green Box για αντικειµενική ενηµέρωση του αγροτικού κόσµου.

Σύντοµο Ιστορικό
Ο Παύλος Κοντέλλης γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα, µε καταγωγή από τη Λέσβο. Όταν ήταν παιδί περνούσε τα προπολεµικά καλοκαίρια στον Ασώµατο - ένα µικρό χωριό κοντά στην Αγιάσο της Λέσβου - απ’ όπου κατάγονταν οι γονείς του. Μετά τον πόλεµο, το 1945, δεκατεσσάρων ετών, επέστρεψε µε την υπόλοιπη οικογένεια από την Αθήνα στη Μυτιλήνη. Εκεί, ο ίδιος χάζευε το όργωµα, τα βόδια ή τ’ άλογα που έσερναν πίσω τους το ξύλινο αλέτρι και αυλάκωναν το χώµα και από τότε άρχισε να συνειδητοποιεί το πάθος του για τη γεωργία.
Όταν τέλειωσε το σχολείο, το 1950, πήγε για δύο χρόνια στην Αγγλία όπου παρακολούθησε το Ford Management School, εργάστηκε σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, σε όλα τα τµήµατα των γεωργικών ελκυστήρων, από το χυτήριο µέχρι τη συναρµολόγηση, τη δοκιµή και την παράδοση του τρακτέρ στον αγρότη. Έκανε και µαθήµατα στη Ransomes που τότε ήταν η µεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία αρότρων στην Ευρώπη.
Στην πατρίδα ο Παύλος Κοντέλλης επέστρεψε το 1952, γεµάτος όρεξη µε σκοπό να δηµιουργήσει µια νέα επιχείρηση που θα βοηθούσε τους Έλληνες αγρότες να βελτιώσουν τη ζωή και τις καλλιέργειές τους. Την αµέσως εποµένη ηµέρα έφυγε από την Αθήνα για τη Λάρισα, την καρδιά της αγροτικής Ελλάδας, όπου και ξεκίνησε να προωθεί γεωργικά µηχανήµατα.

Ο Παύλος Κοντέλλης για περισσότερα από 60 χρόνια αγωνίστηκε για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και το όνοµά του ταυτίστηκε µε τον εκσυγχρονισµό της εκµηχάνισης
σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο. Υπήρξε πρότυπο επιχειρηµατία και εργοδότη και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλο τον αγροτικό πληθυσµό της χώρας µας. Ήταν µεγάλο το ενδιαφέρον του για την εκπαίδευση στον τοµέα της εκµηχάνισης και βοήθησε προς αυτή τη κατεύθυνση ποικιλοτρόπως τα εκπαιδευτικά ιδρύµατα της χώρας µας.


Θυµάµαι στο γραφείο του, το πρώτο ξενόγλωσσο Profi

Θυµάµαι, όταν τον πρωτογνώρισα, νεαρός συντάκτης τότε στην Καθηµερινή, αντιµετώπιζε µε πολύ σεβασµό το λειτούργηµα του δηµοσιογράφου, είχε πάντοτε την ανάγκη να µεταδώσει τη γνώση και την εµπειρία του για τα αγροτικά µηχανήµατα, είχε πάντα µεγάλο ενδιαφέρον για τις κεντρικές επιλογές που επηρέαζαν την αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Αργότερα, ένα µεσηµέρι στο γραφείο του, µε αφορµή µια συνέντευξη για το Αγρόκτηµα που συντόνιζα τότε για τον Ελεύθερο Τύπο, είδα ένα ξενόγλωσσο περιοδικό µε αντικείµενο την τεχνολογία των τρακτέρ. Ήταν το Profi. Μπορώ να το δω κύριε Παύλο, γιατί όχι µου απάντησε. ∆ικό σου. Χάρηκε πραγµατικά, όταν,  λίγο καιρό αργότερα τον ενηµέρωνα για την συµφωνία µου µε τους Γερµανούς που είχαν τα πνευµατικά δικαιώµατα του περιοδικού, να κυκλοφορήσουµε την ελληνική έκδοση του Profi στην Ελλάδα.

Θυµάµαι το ίδιο ζωηρά βέβαια, τις σκληρές παρατηρήσεις του, στα πρώτα τεύχη, για λεπτοµέρειες βέβαια, οι οποίες από τη µια µε πόνεσαν, από την άλλη µε βοήθησαν να γίνω καλύτερος να προσέχω τις λεπτοµέρειες, αυτά τα οποία συνήθως οι δηµοσιογράφοι αδιαφορούν. Θυµάµαι ακόµα, µια οικογενειακή συνάντησή µας, ένα βράδυ σε µια λαϊκή ταβέρνα στα Πετράλωνα, πόσο λιτοδίαιτος και ολιγαρκής ήταν, µε πόση συγκίνηση µιλούσε για τις πρώτες γνωριµίες του µε τους αγρότες στα χωριά της µεταπολεµικής Ελλάδας. Όταν γινόταν µεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η τελευταία µας συνάντηση ήταν πάλι στο γραφείο του, όταν µιλήσαµε για την ανάγκη να δηµιουργηθεί ένα Thinκ Τanκ που θα προσεγγίζει µε σοβαρότητα τα µεγάλα θέµατα της αγροτικής οικονοµίας. ∆εν προλάβαµε όµως.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ