Θανάσης Δημάκης: Ό,τι αναλαμβάνει το κάνει

Δούσκα Ελένη|  13/11/2017 - 09:29 πμ

Θα έχουν να θυµούνται τα παιδιά της µηχανοπαρέας, από την κρυάδα που πήραν µε τη δηµοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης για το Εθνικό Σύστηµα Συµβουλών. Τόσος κόπος, τόσα «έξοδα» και τέτοια τεχνογνωσία και να µείνουν µε την «πείρα» στο χέρι;

Σαν αρχιτέκτονας στο Εθνικό Σύστημα Συμβουλών, όμως, έδωσε τα ρέστα του
Οι οδηγίες που είχε πάρει αυτή τη φορά ο «υπασπιστής» ∆ηµάκης από τον προϊστάµενό του υπουργό ήταν σαφείς και τηρήθηκαν στο ακέραιο. Το ζητούµενο ήταν να µείνει µακρυά από τον «κουβά» µε τα 120 εκατ. ευρώ το σύστηµα που έχει καταστρέψει µε το ΟΣ∆Ε την ελληνική γεωργία κι αυτό έγινε. Όλα τ’ άλλα θα τα γιατρέψει ο χρόνος. 

Για άλλη µια φορά ο Θανάσης ∆ηµάκης ενεργός και µάλιστα µε περισσότερη θέληση και ζήλο από ότι στα νιάτα του, έκανε την πολλή δουλειά. Άλλωστε µετράει πάνω από 30 χρόνια -χωρίς παύσεις- στον φοιτητικό, επαγγελµατικό, επιστηµονικό και συνδικαλιστικό χώρο, ενώ τα πράγµατα δεν κύλησαν εύκολα στο δρόµο του. Ακούραστος και εργατικός, παρά την αβεβαιότητα κατά τη σταδιοδροµία του, υπήρξε συµβασιούχος, ιδιωτικός υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελµατίας και τα τελευταία χρόνια σε διάφορες θέσεις φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συνδικαλιστική του δράση ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστηµών του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, ως πρόεδρος ∆Σ του συλλόγου φοιτητών Γεωπονικής ΑΠΘ (1977-1979) και ως µέλος ΚΣ στη Φοιτητική Ένωση Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (1978-1980).

Πολιτικά ενεργός στην αριστερά, από παράδοση, συνείδηση και ανάγκη, όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος. Τα χρόνια που ήταν φοιτητής, µάλιστα, ο πατέρας του του έλεγε ότι «τους αριστερούς δεν τους διορίζουν στο δηµόσιο αν δεν αλλάξουν». Το πήρε σοβαρά, θυµάται, τον πίστεψε και όντως δεν διορίστηκε όπως τόσοι και τόσοι άλλοι. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να ανοίξει τη δική του επιχείρηση µελετών, ερευνών, τεχνικής κάλυψης και παροχής υπηρεσιών σε θέµατα αγροτικού τοµέα και φυσικού περιβάλλοντος (1987-2014). Στα πλαίσια αυτά εκπόνησε πάνω από 90 µελέτες των Κανονισµών 797/ΕΟΚ 2328/91 και 950/97 ΕΕ, οκτώ µελέτες κατασκευής ιδιωτικών έργων πρασίνου, δεκάδες αναπτυξιακές µελέτες-έρευνες και υποβολή σχεδίων χρηµατοδότησης σε ιδιωτικούς φορείς στον τοµέα της αγροτικής οικονοµίας και του περιβάλλοντος, αλλά  και µελέτες αγροτουρισµού (ΟΠΑΑΧ-Leader) και έρευνες αγοράς.

Η δράση του στην Πανελληνία Οµοσπονδία Γεωτεχνικών (ΠΟΣΓ) ως µέλος, στην Πανελλήνια Οµοσπονδία Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΠΟΣΕΓ) ως αντιπρόεδρος και στον ΟΓΕΕΚΑ ∆ήµητρα σαν εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, η πολύχρονη εµπειρία του ως σύµβουλος συστηµάτων ποιότητας στα αγροτικά αλλά και οι «φίλοι» και γνωστοί τόσων ετών, του άνοιξαν τον δρόµο για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. ∆ιετέλεσε στην τεχνική γνωµοδοτική επιτροπή Λιπασµάτων (ΤΕΓΕΛ) και υπεύθυνος έργου στην ολοκληρωµένη διαχείριση βάµβακος του ΟΠΕΓΕΠ-Agrocert.

Βιογραφικό
Ο Θανάσης ∆ηµάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, εισήχθη το 1974 στα ΚΑΤΕΕ Λάρισας τµήµα Πολιτικών υποµηχανικών, είναι απόφοιτος του  Γεωπονικού Τµήµατος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστηµών του ΑΠΘ, στην Αγροτική Οικονοµία και τον Προγραµµατισµό. Υπεύθυνος προγραµµάτων ανάπτυξης και εκπαίδευσης πρωτογενούς τοµέα και περιβάλλοντος σε διάφορες εταιρείες (1997-2014), στέλεχος εφαρµογής συστηµάτων ποιότητας στα αγροπεριβαλλοντικά (2007-2015), µε ατοµική επιχείρηση µελετών, τεχνικής κάλυψης και παροχής υπηρεσιών σε θέµατα αγροτικού τοµέα και περιβάλλοντος (1987-2014). Είναι παντρεµένος και έχει δύο παιδιά.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ