BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Θεόδωρος Σαρρής: Είχε μέθοδο και χαμόγελο

Ήθος, αµεροληψία και µεθοδικότητα ήταν κάποια από τα στοιχεία του χαρακτήρα του που συνόδευαν τον Θεόδωρο Σαρρή, σε όλες τις νευραλγικές θέσεις του κρατικού µηχανισµού στις οποίες θήτευσε.

Θεόδωρος Σαρρής: Είχε μέθοδο και χαμόγελο

2
0

Εκεί όµως που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, ο οικονοµολόγος στο επάγγελµα, που έφυγε πρόωρα σε ηλικία 64 ετών, χτυπηµένος από την επάρατη νόσο, ήταν στον ΕΛΓΑ όπου διατέλεσε πρόεδρος από το Μάρτιο του 2010 έως τα τέλη του 2012. Κανείς, άλλωστε, δεν αµφισβήτησε ποτέ ότι τη διετία της θητείας του στον Oργανισµό Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο ΕΛΓΑ αποτέλεσε µοντέλο σωστής οικονοµικής διαχείρισης, καθώς κατάφερε να απαλλαχθεί από τα βάρη του παρελθόντος, δηµιουργώντας ταυτόχρονα πλεόνασµα στο ταµείο του. Κλειδί για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ο νόµος για την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ µε τον οποίο µηδενίστηκαν χρέη 4,2 δισ. ευρώ και δόση 400 εκατ. προς την ΑΤΕ σε συνδυασµό µε τη συνετή διοίκηση του τεχνοκράτη, Θεόδωρου Σαρρή που ανέλαβε την υποχρέωση να λειτουργεί ο οργανισµός κατά τέτοιον τρόπο ώστε να µην δηµιουργούνται νέες οφειλές.

Ο αείµνηστος Ηλείος παρέλαβε έναν ελλειµµατικό οργανισµό και µέσα σε δύο χρόνια πέτυχε να τον παραδώσει µε πλεόνασµα. Το νοικοκύρεµα στον ΕΛΓΑ επιτεύχθηκε, κατά τη θητεία του Θεόδωρου Σαρρή ως εξής: α) εκµηδενίστηκε η εισφοροδιαφυγή και η παρακράτηση των εισφορών των αγροτών από τους ενδιάµεσους. β) περιορίστηκε η σπατάλη όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ αλλά και τις αποζηµιώσεις που δίδονται χωρίς να υπάγονται στον κανονισµό του οργανισµού και γ) καθορίστηκε πλαφόν αποζηµιώσεων για τους µεγάλους παραγωγούς, ώστε η αποζηµίωση να µην υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό περιορίστηκαν οι δαπάνες κατά 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο και των επιταγών του Μνηµονίου το µισθολογικό κόστος του οργανισµού µειώθηκε σηµαντικά, µε τη µισθολογική δαπάνη από 53 εκατ. το 2009 να περιορίζεται το 2012 στα 20-21 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά έξοδα από τα 10 εκατ. ευρώ µειώθηκαν στα 3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «τον εξανάγκασαν να παραιτηθεί χωρίς να έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσµατα της δουλειάς του», καταγγέλλοντας ότι «σύµφωνα µε τις αποζηµιώσεις που δίνονταν από τον Οργανισµό, η Ελλάδα ήταν στην Ανταρκτική αφού είχε συνεχώς κακοκαιρία, έπεφτε συνέχεια χαλάζι και όλο το χρόνο έριχνε χιόνι ενώ πληµµύριζαν διαρκώς χιλιάδες στρέµµατα από τα έντονα καιρικά φαινόµενα».

 

Βιογραφικό

Ο Θεόδωρος Σαρρής γεννήθηκε στο Λαµπέτι του Πύργου και τέλειωσε το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας, µε µεταπτυχιακές σπουδές στη ∆ηµόσια Οικονοµία. Εργάστηκε ως υπάλληλος του υπουργείου Οικονοµικών, έχει διατελέσει σύµβουλος του Αλέκου Παπαδόπουλου, του ∆ηµήτρη Γεωργακόπουλου και της Κατερίνας Μπατζελή. Στο παρελθόν διετέλεσε εκτός από διευθύνων σύµβουλος του ΟΠΑΠ, µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΑΓΡΟΓΗ καθώς και µέλος του διοικητικού συµβουλίου της ΑΤΕbank. Τέλος από το 2013 ήταν Γενικός ∆ιευθυντής στη νεοσυσταθείσα Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Συµβάσεων. Με τη συζυγό του ∆ήµητρα από τη Σαλµώνη απέκτησε δύο παιδιά τον Αλέξανδρο και τη Ματίνα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία